Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   29 / 125
(#) Zsinor válasza moele hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1
 
Hálásan köszönöm!
Holnap meló után bekötöm.
Köszönöm!
(#) snowboarder hozzászólása Nov 26, 2013 /
 
Sziasztok! Nagyon nagyon tapasztalatlan vagyok csak elmerengtem a problémámon. Szóval van egy cirkó bojlerem mely forró vízzel felfűti a radiátorokat. Van összesen 5 helyiségem az emeleten (5 radiátor) és még 6 helyiségem a földszinten (újabb 6 radiátor). Jelenleg egy darab Computherm C7 programozható termosztát irányítja a fűtést. Értelemszerűen (jellemzően) ebből az összesen 11 helyiségből 5-6-ot használok naponta de mivel egy termosztát központi egységem van ezért az a szoba hőmérséklete határozza meg a fűtést melyben a termosztát van.

Nagyon minimális szinten programozgattam Arduinot és az alábbi ötlet merült fel bennem.
Mi lenne ha a C7-et lecserélném egy arduinora melyhez csatlakoztatnék 11 hőmérő szenzort és 11 elektronikus (be/ki) szelepet a termosztátokhoz. Az arduinon pedig egyszerűen beprogramoznám, hogy melyik szobában milyen hőmérsékletnél kapcsoljon be/ki a termosztát szelep. Igy a rendszerben/lakásban csak az termosztát fűtene melyben a szelep nyitva lenne (értelemszerűen a mikrokontroller a többit zárná) ezzel megspórólva egy csomó pénzt.

Létezik-e ilyen rádiofrekvenciával operálható elektrónikus radiátorszelep?? Egyáltalán?
A C7 termosztátnak mekkora a kapcsolási feszültsége? Azt olvastam hogy 24V-250V. Ez lehetséges? Abszolút laikusként azt hittem hogy kb. 10-12V-ot ad le mely egy relét kapcsol a bojlerben. 250V-ra miért van szükség?
(Igazából már azt sem értem, hogy miért érkezik áram rajta? Igazából nem a termosztátnak kell jelet adnia amikor szükség van a fűtésre és nem adni jelet mikor nincs?)

Elnézést, hogy ha nagyon nagy hülyeséget kérdeztem...csak a fejemet ne üssétek!


(Tisztában vagyok vele, hogy van állítható radiátor szelep mely jóval egyszerűbb és olcsóbb és viszonylagosan jó megoldás a fenti problémára...de a fenti kérdés kivitelezhetősége érdekelne.. )
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) moele válasza snowboarder hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szia !
Ez a legegyszerűbb megoldás.:
Termosztátfej
A hagyományos radiátor szelepeknél sokkal gazdaságosabb a termosztatikus radiátor szelep. Ennél a típusnál a hagyományos tekerő gomb helyén termosztátfej van, mely folyamatosan szabályoz. A termosztátfej belsejében egy hőelem található, ami a hőmérsékletváltozásnak megfelelően szabályoz. A termosztátfej alkalmazásával elkerülhető a felesleges túlfűtés, sok gázt lehet megtakarítani. Termosztátfej elhelyezése csak abban a helységben nem javasolt, ahol a központi termosztát van felszerelve.
pl..TESA T116 TERMOSZTÁTFEJ, HERZ FEHÉR TERMOSZTÁTFEJ, HERZ DESIGN NAGY TERMOSZTÁTFEJ, HERZ DESIGN MINI TERMOSZTÁTFEJ
Természetesen van más megoldás is ami pl.: COMPUTHERM Q8 RF zónaszelep vezérlésével lehetséges. Bonyolultabb a BUS vezérlési megoldás, de kivitelezhető !
A legmodernebb a .: GSM INTELLIGENS HANGVEZÉRLÉSŰ TERMOSZTÁT. Telefonhívással állítható programozható szobatermosztát.Csak fel kell hívni a termosztát telefonszámát és megadni az azonosítóját. A készülék automatikusan megméri és elmondja a lakás aktuális hőmérsékletét. Ez után vagy közben a telefonja szám billentyűin megadhatja az új hőmérsékletet vagy módosíthatja a PIN kód beállításait. A termosztát rögzíti az új értéket amit ismételten beolvas . Az egész egy percet sem vesz igénybe...esetleg még kérdés ???
Üdv.: moele
(#) sztoni hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Kedves fórumozók, hozzáértők!
Egy visszatérő kérdéssel jövök, amire a fórum végigböngészése után sem tudom a megoldást. Termosztátcserét javasoltak nekem, konkréten a jól ismert Q7-est. A bekötése a téma, persze. Nem kazánt vezérel, hanem egy társasházi aknában a fűtési csövön egy "fekete dobozt", aminek nem tudom a szakszerű nevét.
Tudom, hogy az új termosztát 1-es és 2-es helyére kell kötnöm, csakhogy az én előző termosztátom nem 3 vagy 5, hanem pont 4 vezetékkel volt bekötve... Lefényképeztem a régi termosztát kötési rajzát. (A vezetékek színe keveset segít, mert hogy-hogy nem, de három fekete színű a négyből és csak az N-be kötött kék.)
Mindenesetre a 4 közül az egyik a fázis, ez stimmel. De melyiket kellene szerintetek a párjául bekötnöm?
Leírom azért az eddig tapasztaltakat, mert persze próbáltam kitalálni; ha a fázist a régi 2-essel kötöttem be a Q7-esbe, akkor egyszer felkapcsolta amit kellett, de utána vissza már nem kapcsolt később sem, ha a 3-assal volt bekötve akkor fordítva; egyszer lekapcsolta és aztán nem indította el akkor sem mikor indokolt lett volna. Kicsit olyan mintha mindkét vezetéket be kellene kötni valahogy... De ezzel már nem mertem kísérletezni.
Kérem, hogy ha a tapasztalt urak közül valakinek lenne ötlete, segítsen megoldani a dolgot. Előre is köszönöm!

IMGP1552k.jpg
    
(#) elektroton válasza sztoni hozzászólására (») Dec 2, 2013 / 1
 
A fekete doboz valószínüen egy szelepet állító, esetleg két véghelyzetbe, azaz nyitó-záró motor. Korrekt válaszhoz ismerni kellene, hogy ténylegesen mi is az a fekete doboz.
Tehát ez esetben egy ér a nulla, egy a fázis, 1-1 ér pedig a nyitás ill. zárás vezetéke. Tehát négy ér kell és még a földelés ha nem kettős szigetelésü az állító motor.
(#) sztoni hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Ok, korrektebben körülírom a "fekete dobozt". Honeywell VC4013 zónaszelep állító motor. Kettős szigetelésű, az kiderül róla.
Elvileg tehát ezt kellene összekötnöm a Q7-essel. A 4 vezetéket értem én, csak a Q7-esnek 3 helye van amiből az 1-es és 2-es használandó, legalábbis így olvastam eddig mindenhol.
Vagy másik fajta termosztátot kellene vegyek?
Köszönöm továbbra is!
(#) Tomi111 válasza sztoni hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Üdv!
A nullát nem kell kötni sehova. Szigeteld le. Az eredetileg 1-es pont (fázis) megy a Q7 2-es pontjára. Ami eredetileg a 3-ason volt, azt kösd a Q7 1-esére. Ami a kettesen volt, azt pedig a Q7 3-asára. Próbáld meg így. Ha esetleg fordítva működik, cseréld meg a 1-es és 3-as pontra menő vezetékeket a Q7-ben.
Üdv! Tomi
(#) elektroton válasza sztoni hozzászólására (») Dec 2, 2013 / 1
 
A Honeywell VC4013 nem állító motor hanem csak szelep motor, tehát vagy nyitva van, vagy zárva, nincs köztes állapota. Ezt egyszerüen lehet szobatermosztáttal vezérelni mert "kétvezetékes" bekötésü. Ez azt jelenti, hogy egy záró érintkezővel nyitható, annak bontása esetén pedig a fixen a barna vezetékén lévő 230V segítségével visszazár. Azért nem zárt vissza a szeleped mert nem volt fixen 230V a barna vezetéken.
Minenféle félreértés elkerülése érdekében csináltam egy rajzot melyet mellékeltem.
Computem termosztátnál már nincs szükség a nulla potanciálra, azt leszigetelve félre kell tenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) sztoni hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.
A rajz szerinti bekötéssel úgy látom jól működik a dolog, ha jelet kap, elindul, ha kell, leáll. (kissé gondban voltam, hogy a két fekete közül melyik a "barna", de emlékeztem az előző termosztátnál, hogy a 3-ason volt feszültség, míg be volt kötve.) Remélem semmi gond nem lesz vele, a programozással már eljátszom szívesen...
Még egyszer köszönöm!
(#) Ddavid hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Sziasztok,
Ahogy látom itt hozzáértő emberek vannak és elhatároztam, hogy lecserélem a termosztátom 1 okosabbra, mert ez manuális.
A régi egy Wolf ART1 (a kazán is Wolf) típusú és egy kis tanácsot szeretnék kérni.
6 lába van
a felső 3 van bekötve és szerintem az alsó 3 az hűtőköré lehet?

A vezetékek sorba vannak kötve tehát 1 barna, 2 zöld-sárga(ennyit a szín alapú megkülönböztetésről), 3 kék. (Töltöttem fel képet a jelenlegi bekötésről!)

Kérdésem az, hogy milyen termosztátot lehet rákötni és mely lábak az érdekesek?

A Qthermel nem vagyok annyira megelégedve, mert a szenzora szerintem néha 1-1,5 fokot is téved.(otthon az van)
Szerintetek milyen termosztátot vegyek max 10E-ig és mely jelenlegi 2 láb a fontos az 1 kazán táp és 2 vezérlés? (gondolom a relét ezt zárja)
Előre is köszönet a válaszotokért!

IMAG0080.jpg
    
(#) PappAkos hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Sziasztok

Olyasmi kérdésem lenne, hogy van egy manuális siemens termosztátom. Jelen esetben a 3drótból kettő van a bele csatlakoztatva.

pozíciók-színek:
L-BARBA
Y1-KÉK
Y2-üres
a harmadik zöld-sárga pedig csak elkötve van a dobozban.

Szeretném feltenni a jobb programozhatóság érdekében a már két éve meglévő computherm q7 nem rádiós termosztátot.

A gondom a csatlakoztatásban rejlene. Ezen a bekötésnél a lehetőségek 1-2-3. és ennyi.
Akkor most melyiket hová kéne kötni? Kell ehhez az, hogy megnézzem a kazánban milyen úton lett bekötve?

Miért nem lett anno bekötve a zöld-sárga?
Van valami funkciója?

Köszönöm szépen!

Ákos

Utó:
Érdemes amúgy a nem rádiós q7 termosztátot alkalmazni vagy nézzek valami komolyabbat? Mert a siemens ami a falon van téved mégpedig 4fokot. Mivel manuális nem tudom ennek van e jelentősége, szerintem nincs. A q7 megbízható, vagy több gondot okoz majd mint hasznot hoz? Mert a neten megoszlanak a vélemények.

Köszönöm szépen még 1x
(#) Gafly válasza PappAkos hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Mi az hogy téved 4..5 fokot?
Mondjuk beállítottad 20 fokra és 25 fokot tart? Vagy stabilan 15-öt?
Vagy 22-re és a hőmérséklet ingadozik 18 és 23 fok között?

Egyébként nagy valószínűséggel a BARBA/KÉK vezetéket kell bekötni az új termosztát (COM/NO azaz 1 és 2) két pontjára, a polaritás tetszőleges.

Milyen a kazán és milyen a régi termosztát típusa?
(#) PappAkos hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
A tévedés annyit jelent, hogy minden itthoni hőmérő 21fokot jelez, míg a termosztát kattanása, ami a hőfokhoz kötött, tehát feltételeztem, hogy annyi fokot észlel a házban, 17.

A kazán egy ariston premium a mostani termosztát egy siemens raa20.

Történhet valami rossz bekötés esetén? Pl ha nem a megfelelő helyre kerülnek a vezetékek?
(#) proli007 válasza PappAkos hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Hello!
- Egy egyszerű mechanikus termosztát akár tévedhet ennyit. De a termosztát felszerelésének helye is komolyan befolyásolhatja az értéket. De ezen én nem rágódnék, ha fázol, kissé többet állítasz be.
- A zöld-sárga vezeték, gondolom volt a kábelben ami oda lett vezetve. Az vagy be van kötve valahol, vagy nem. Avagy vannak mechanikus termosztátok, amik a hiszterézist egy kis "ráfűtéssel" csökkentik, egy belső ellenállás segítségévek. Ahhoz hogy az fűthető legyen, a termosztát kap nullát is. Ennél a szerkezetnél ilyen nincs.
- Mivel csak két vezetéket kötsz be, elrontani fizikailag nem tudsz semmit. Maximum nem vagy nem úgy kapcsol, mint szeretnéd. üdv!
(#) PappAkos hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Tehát akkor mehet a barna az 1 és a kék a 2 nyílásokba? a csíkos pedig megint hoppon marad.?

köszönöm!
(#) Inhouse válasza PappAkos hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Ez a Siemens termosztát széria nem egy jól sikerült cucc, vagy csak én találkoztam egy használhatatlannal...
(#) ditta79 hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Új lakásba költöztünk, volt egy nagy takarítás, festés nem.2 hónapig állt üresen a lakás, fűtés sem ment.
Beretta gázkazánunk van. 4 radiátoron Herz termosztátfej van(jelenleg maximumra tekerve), 2 radiátoron nincs ilyen (fürdő, előszoba).
Illetve egy MMGSZ termosztátunk(nappaliban).
Ez valószínűleg elromlott, mert nem érzékeli a hőfok csökkenést.24-25 fokra állítjuk, órákig 18-19 fok van a lakásban, mégsem indul be a fűtés.Egy nap kb. 3 alkalommal kapcsol be.
Ami nem komfortos, illetve az ablakokon lecsapódó pára miatt penészedést eredményez.
Ha éjszakai üzemmódra kapcsolunk, akkor viszont folyamatosan megy a kazán, szünet nélkül.
És már alacsonyabb hőfokon is bekapcsol(22 fok).
Szeretném tudni, milyen termosztátot vegyünk hozzá, vagy mi lehet a probléma?
Hogyan kösse be a szerelő az újat?
A fűtést úgy szeretnénk beállítani, hogy tartsa folyamatosan azt a hőfokot amire állítjuk.
Ajtókat folyamatosan nyitva tarjuk, így külön külön nem látom értelmét hogy a radiátoron állítsunk.
Nagyon megköszönném a segítségeteket!
(#) VIM válasza ditta79 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Szia! A termosztátba hány szál vezeték van most bekötve, mert csak a 2. és 4. bekötési pontja használható fel, mint záró kontaktus a kazán termosztát bekötési helyén lévő rövidzár eltávolítása után, annak helyére bekötve. Az éjszakai hőfokcsökkenés az nem lesz kivitelezhető, mert az újabb kazánok nem 230V-os kapcsolatú termosztátokkal üzemelnek, hanem csak egy záró kontaktust létesítő kimenettel vagy kommunikációs vonallal működnek. MMG SZ temosztát és bekötési lehetőségei
(#) ditta79 válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
1 2 4 van bekötve.
Nekem nincs szükségem éjszakai meg nappali üzemre.Ha itthon vagyunk 20-21 fok körül legyen, ha elmegyünk le szoktuk tekerni 18-19 fokra, hogy csak annyira hűljön le a lakás, hogy hamar fel tudjuk fűteni.
Nem mi szeretnénk megszerelni, csak nem szeretnénk ha a szerelő rossz munkát végezne.
Mert ugye az fölöslegesen kidobott pénz lenne.
Telefonon már beszéltünk vele és csak annyit mondott valószínű lecseréli.
(#) VIM válasza ditta79 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
...és a kazánban ezek a pontok hová vannak kötve? Beretta micsoda a kazán? Van olyan pontja amelyiken kapcsolószálat tud kiadni a kazán a termosztát felé?
(#) ditta79 hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Beretta Ciao ennyi amit a kazánról meg tudok mondani. A kazán az előtérben a termosztát a nappaliban. A kazán burkolatát nem tudjuk leszedni, nem vagyunk gázszerelők vagy kazánszerelők, ha azok lennénk nem írnánk a fórumra Egyszerű laikusok vagyunk akik kb a felét nem értik már annak sem amit kérdeztél sajnos. Most költöztünk az albérletbe.
Szóval a gond az, hogy a termosztátot feltekerjük mondjuk 23 fokra bekapcsol felfűti a szobát 21-22 fokra kikapcsol, és órákig nem kapcsol be csak ha már nagyon lehűlt a lakás 18 fokra és akkor is sokáig nem kapcsol be. Aztán bekapcsol és felfűt megint és előlről...
Szóval mi lehet a gond a termosztát külső borítását még le tudtuk csavarozni de a kazánt nem tudjuk szétkapni, meg nem is tudnánk mit keressünk...mi az a kapcsolószál? stb stb...
Mi azt szeretnénk ha 1-2 fok lehűléskor bekapcsolna rögtön nem lehűl 18 fokig vár még vagy 2 órát és úgy... Cseréltessük ki? Jobb digitális?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) VIM válasza ditta79 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
A Beretta ezen típusai nem adnak ki kapcsolószálat, csak két ér van amit be lehet kötni és ezen záró kontaktust kér a kazán. Tehát a termosztátnál a 2. és 4. pontok maradnak bekötve, de az 1. pontot ki kell kötni és leszigetelni, szerintem jónak kell lennie. A kazánban nem tudom hogy hová kötötte a mester a harmadik szálat.
(#) Gafly válasza ditta79 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Idézet:
„Szóval a gond az, hogy a termosztátot feltekerjük mondjuk 23 fokra bekapcsol felfűti a szobát 21-22 fokra kikapcsol, és órákig nem kapcsol be csak ha már nagyon lehűlt a lakás 18 fokra és akkor is sokáig nem kapcsol be. Aztán bekapcsol és felfűt megint és előlről...”

valamint van ez is:
Idézet:
„Egyszerű laikusok vagyunk akik kb a felét nem értik már annak sem amit kérdeztél sajnos. Most költöztünk az albérletbe.”

Ettől kezdve ugye az nem játszik, hogy keresd meg hogy miért nincs jól bekötve a termosztát (különös tekintettel az előfűtő ellenállásra, lásd sok-sok korábbi magyarázat a 2 vagy három vezeték kell-e a termosztátnak...).
Praktikusan egy lehetőségetek van (na jó, azon belül kettő), úgymint:
- Háziúr, lakás kiadója megjavíttatja a fűtést,
- vagy TI szerelővel számlával megcsináltatjátok (háziúrral egyeztetve), majd optimális esetben lelakjátok.
Harmadik megoldás, ami az lenne hogy nulla tudásal elkezdetek barkácsolni, majd rátokveri a háziúr, hogy TI rontottátok el, szerintem a legkevésbé kívánatos, ámbár roppant valószínű forgatókönyv...
(#) Ddavid válasza Ddavid hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Hálló, valaki segíthetne nekem is. Előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Ugyan konkrétan nem ismerem ezt a termosztátot, de a mechanikusoknál szokott lenni egy beállítási lehetőség (tipikusan csavar, festékkel leragasztva). Ezzel hiotelesítik/állítják be a gyárban. Ha van ilyen, akkor megpróbálhatod ott eltekerni (nagy bajt nem tudsz vele csinálni). Én úgy próbálnám, hogy beállítanám a termosztátot arra a hőfokra, amit a többi hőmérő mutat. Majd addig tekerném a csavart, amíg nem kattan...
Mivel ehhez nem kell "villany", ezért javaslom hogy áramtalaníts mielőtt leszeded a termosztát fedelét...

Abban nagyon sok igazság van, amit Proli mondott a termosztát elhelyezésével kapcsolatban. De ha szisztematikus a hiba, akkor inkább termosztát elállítódásra gyanakodnék. Lehet hogy érte valami szegényt...
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Sajnos ezek a "tekerős", mechanikus termosztátok 2 vezetékes bekötésnél simán csinálnak 4 fokos hiszterézist, az meg nagyon sok.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Én is pont ezt mondom...
Bár két párhuzamos beszélgetés folyik és ez pont a másik esetben releváns...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Hello! Úgy látom Te nem vagy bandzsa, mert rossz volt a cím. A postás azért az, mert egyikkel a levelet, másikkal a házszámot nézi.. üdv!
(#) nagyvik hozzászólása Dec 7, 2013 /
 
Sziasztok Segítséget kérek, bár valószínűleg hasonló kérdés már elhangzott. Termosztátot cserélek, mert a 10-12 éves előzőnek már túl nagy volt a hőmérsékleti tehetetlensége. FÉG c30-ast szeretnék vezérelni CM 707 termosztáttal. A termosztáton van három bekötési pont: A,B,C. Nekem van három kábelvégződésem (klasszikus: kék, fekete, zöld), melyiket melyik pontba kell bekötnöm ahhoz, hogy működjön és ne pukkanjon el a rendszer? Természetesen majd lemegyek a pincébe megnézni, hogy melyik kábel hova van csatlakoztatva a FÉG-en de emlékszem, hogy a villanyszerelőknek problémát okozott a bekötés, amikor átálltam a tekerős szabályozóról. Üdv, nagyvik
(#) Tomi111 válasza nagyvik hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Üdv!
Ha jól néztem a neten, akkor neked az A és B pontokat kell bekötnöd. A C üresen marad.
A kazánban pedig a 8-as és 9-es csatlakozót. Mindegy melyiket kötöd A-ra ill. B-re. A 7-est hagyd üresen!
Remélem így jó, de nem ismerem ezt a kazánt, csak a neten néztem.
Üdv! Tomi
Következő: »»   29 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem