Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység
 
Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 53
(#) szabolcsx válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
De amúgy több helyen is láttam ilyen megoldást. Legelőször egy Ferenczi Ödön könyvben találtam rá. Bővebben: Link
(#) Sebi válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Hehe... ezt mintha én rajzoltam volna át valakinek, így került bele a +,- 5V, meg a TL431, ami a könyv írásakor még nem létezett.
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
- A fűrészjel a táp gerjedése miatt volt, nem a segédtáp miatt (kivétel ha annak búgófeszültségét láttad.) Egy stabilizátor figyeli a referencia és a kimenet közötti feszültségeltérést, és szabályozza a végfokozatot, hogy az mindig nulla legyen. De a hibajel erősítő visszacsatolásának negatívnak (ellen-fázisban) kell lenni. De az erősítőnek van futásideje, ami miatt a visszacsatolás nem 180 fokban tér vissza, vagy is fázistorzítást szenved a visszacsatolt jel. Ha az eléri a 90 fokot instabillá válik a szabályozás. Ha meghaladja, ár pozitívnak számít és gerjedés lesz a vége.
- Az előző kapcsolásodnál, az R3-on átfolyó differenciál erősítő árama, (Uref-UBE)/R3 adja. Ha a potit 0,6V alá tekered, az áram is nulla lesz. De nézd meg a 723 kapcsolását, ott sem lehet az NPN bemenet miatt a bemeneteket 2,5V alá vinni.
- A módosított rajzod még mindig nem jó, mert az R3-R5 még mindig nem jó helyen van.
- Az áramfigyelésnél, megint ugyan azzal a problémával találkozol, mint a feszültségszabályozásnál. Mert ismét a táp ponton van az a potenciál, amit érzékelni szeretnél.
(#) szabolcsx válasza Sebi hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Igen, te voltál, csak nem értettem teljesen a rajzot, és kísérletezésbe fogtam
(#) szabolcsx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Akkor ha a legutolsó rajzot nézzük, milyen szabály szerint kellene megválasztani azoknak az ellenállásoknak a helyét?
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Shunt ellenállásra egy szabály van, a fogyasztóval sorba. Ha erre gondoltál.. Ha nem, hanem a feszültség szabályozásra, akkor úgy kell megválasztani, hogy a differenciál bemenete egyik fel a a referenciát lássa, másik fele a leosztott feszültséget. És ez csak úgy lehetséges, ha van a kettőnek egy közös pontja, mondjuk a referencia negatív pontja.
(#) szabolcsx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Azt akarod mondani, hogy az R3 nem a tápfeszültségen kell lennie, hanem a zéner anódján? Vagy hogy lehet ezt?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) szabolcsx válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Vagy arra célzol. hogy a Q8 fölösleges a kapcsolásban?
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Néha jó lenne tudni melyik rajzról, és miről beszélünk. Mert így..
A Ferenczi könyvben lévő táp működését egyszer pontról pontra leírtam, még a Fet kiváltásáról is szó volt. Ha nem gond, még egyszer nem írom le, és nem keresem vissza..
(#) szabolcsx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Ma is kísérleteztem. Odáig jutottam el, hogy van egy kapcsolásom, ami egy differenciálerősítőből és egy komparátorból áll. A differenciálerősítő a söntellenálláson eső feszültséget figyeli. 10-es az erősítési tényezője, és a legkisebb áramátfolyás amit még érez az 100mA. Ilyenkor kb. 1 voltot ad ki. Maximális terhelésnél, ami nálam 2A, 20 volt jelenik meg rajta. A komparátorral összehasonlíttatom a differenciálerősítő kimenetét egy beállított értékkel. Azt akarom elérni, hogy ha a komparátor kimenete magas, akkor az egy tranzisztort kapcsol be, ami egy ellenálláson keresztül lesöntöli a végfokozat bázisáramát. Szerintetek ez mennyire jó megoldás? A komparátor és a differenciálerősítő nem integrált, hanem diszkrét alkatrészekből van összerakva. A kapcsolásnak az áramérzékelős részé t idáig csak szimulátorban teszteltem, de a többi része meg van építve és működik.

PSU5.png
    
(#) szabolcsx hozzászólása Jún 13, 2014 /
 
Újítottam a kapcsoláson. Másként oldottam meg az áramkorlátot. Az egyetlen gond, hogy kb 500mA-nél kapcsol be. Vagy szerintetek érdemes lenne-e valahogy letornázni azt az értéket ahol az áramkorlát bekapcsol? Még egy ledet kell beépítsek, és az áramkorlátoló potenciométer után sorosan kell egy trimmer amivel beállítom a maximális kimenő áramot amíg még lehet szabályozni. Az R3, R4 illetve az R13 potenciométer, csak szimulátorban nem találtam meg és ellenállásokkal helyettesítettem.

PSU6.png
    
(#) szabolcsx hozzászólása Jún 17, 2014 /
 
Sziasztok. Építettem egy véglegesnek mondható változatot, ami már az én igényeimnek is megfelel. Az R4-el a maximális kimenő áramot lehet beállítani, az R6-al a minimálisat, ahol működésbe lép a szabályzás, és az R5-el lehet menet közben szabályozni. Az R9-el a referenciafeszültség értékét lehet beállítani, az R16-al a kimeneti feszültséget. Az áramkorlátot egy nem invertáló erősítővel oldottam meg, aminek az erősítési tényezőjét az R4, R5, R6 szabja meg. Így majd ha menet közben állítok az R5 potenciométeren, a feszültség is változik amit a Q1 bázisa kap és ennek függvényébe söntöli le a vezérlőelem tápfeszültségét. A LED1 jelzi, ha épp működik az áramkorlát. Van-e valami javaslatotok a kapcsolást illetően?
(#) szabolcsx válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Mégsem végleges. Apró hiba. Már javítottam.
(#) szabolcsx hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Sziasztok, a mellékelt kapcsolás leméri az R1-es söntellenálláson eső feszültséget és testhez viszonyított feszültséggé alakítja, amit az R3 sarkain lehet mérni. A dolog működik, de csak akkor ha szó szerint megfogom, a két ujjam közé veszem a Q2 és Q4 tranzisztorokat. Kétszer van megépítve a kapcsolás, breadboardon és tesztáramkörön. Mindkettőnél ezt a jelenséget produkálja. Szerintetek mitől van? Az én tippem az, hogy a bőrömön levő töltés okoz valamit, de teljesen tanácstalan vagyok, hogy lehetne ezt kiküszöbölni?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014

C.png
    
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Hello! Szerinted honnan tudnák meg szegény tranyók, hogy el kellene kezdeni kinyitni? Csak a kollektor-bázis viszáram miatt kezdene el működni, az meg jó kicsi manapság..
(#) szabolcsx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Betettem egy 2.2M ohmos ellenállást a test és a Q1 Q2 bázisa közé. Nagyobb nincs, ezt is alig kaptam, de szerintem nagyobb kell, mert így kb 30mV-al több jelenik meg az R3 sarkain mint az R1 sarkain. Mikor csak fogdostam ez az érték 3 és 10 mV között volt.
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Használhatsz kisebb ellenállásokat az áramtükörben. De csodákat nem várhatsz egy ilyen kapcsolástól. A 30mV az 3% hiba. Úgy sem tudod biztosítani, hogy a két tranyó azonos hőmérsékleten legyen. Amúgy ilyen feladatra külön egy csipen lévő tranyókat gyártanak.

De úgy látom Te abban a tévhiten élsz, hogy az IC gyártók által publikált áramköri rajz van valóban a tokban. De gyanúm, hogy az általában csak a működés megértéshez szükséges rajz. Szerintem a valós technológia és annak elméletei, korrekciói merőben másak.
Ha már van szimulátorod, akkor nézd meg tanulságként az általad referenciaként betett két tranyós áramkör hőmérsékleti együtthatóját.
(#) szabolcsx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Ha nem is az van, de ahogy mondtad, a működés megértését segíti. Tehát valami köze csak van a dologhoz. Én pedig nem akarom annyival elintézni elsőnek, hogy berakok egy IC-t ami működik és kész. Senki sem úgy kezdte szerintem, hogy egyből integrált áramkörökkel zsonglőrködtek.
(#) xzsolt1 hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Sziasztok.
Erősítőhöz készítek tápegységet. Megköszönném ha átnézné valaki .
A trafó adott,a 24v -ból szeretnék 22 és 12 voltot LM317 el. A 8v -ból pedig 6.3 voltot 7805-el.
Kérdés hogy a 12 volthoz a bemenetet honnan vegyem? Valamint hogy nem fog nagyon melegedni az LM317 ha 24v ról 12 voltra disszipál.
Köszönöm.

amp01.lay
    
(#) Sebi válasza xzsolt1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Idézet:
„A trafó adott,a 24v -ból szeretnék 22 és 12 voltot LM317 el.”

Minden attól függ, mekkora áramfelvétel lesz a 22V-on és a 12V-on.
Bármit csinálsz, az eldisszipált hő a feszültség-különbség és az áram szorzata lesz. Ha nem bírja a 317, tehetsz vele sorosan egy combosabb ellenállást és azon fűtesz el - mondjuk 5V-ot.
Honnan van a 8V?
8V-ból 6,3 az nem lesz stabil, mert a 7805-ön legalább 2V-nak kell maradnia.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) xzsolt1 válasza Sebi hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szia
A trafó 8v-2va és 24 v-33va. Füles erösitö lesz, úgyhogy szerintem bőven elég hozzá.
A 12 volt csőfűtés-re kell és gondoltam ha már adott csinálok 6v-ot is.
(#) reloop válasza xzsolt1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szia! Az elgondolásod rajz szintjén kéne tisztázni. A NYÁK terv elég gyenge lábakon áll, a 8V-os rész puffer kondijára például zárlatot rajzoltál
(#) xzsolt1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szia.
Köszönöm az észrevételt.Ez az első rajzom első nekifutásra.Tudom hogy van mit csinálni rajta.Igyekszem utána olvasni aminek tudok de hát gyakorlat teszi a mestert. Köszönöm a segítségeteket.
(#) erbe válasza xzsolt1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Ha a 6,3 V-ot csőfűtésre akarod használni, oda nem egyenirányító és stabilizátor kell, hanem előtétellenállás. 24 V (~32-33V DC)-ről 12-re az LM 317 akkor fog melegedni, ha nagy áramot veszel ki. Ismerni kellene a cső típusát. 12 V-on nem szokott túl nagy lenni az áram, ha pedig több csöved van, lehet sorba kötözgetni őket és jöhet megint egy előtét ellenállás. Áramgenerátorral is megoldhatod, azt is lehet LM317-ből készíteni.
(#) xzsolt1 válasza erbe hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Értem. Nézelődtem a neten és én ezeket találtam. Ezeken stabilizátort használnak.
A cső típusa ECC82 egy darab.
(#) reloop válasza xzsolt1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Ha beírom a keresőbe (persze angolul) a csőfűtést és a 7805-öt ez az első képtalálat. Mehet rá párhuzamosan az ECC82 két fűtőszála, még opcionális tranzisztorra sem lesz szükséged. Egyéb kérdés?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) erbe válasza xzsolt1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Az én fülem nem ilyen minőségű.
(#) Salinas hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Kedves Fórumozók!

Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy zajmentesíteni szeretnék egy 12V-os tápfeszültséget. Régi CD-s rádiómat szerettem volna úgy átalakítani, hogy egy USB csatlakozó, és egy jack aljzat segítségével egy olyan USB-s Bluetooth adaptert lehessen csatlakoztatni rá, amellyel telefonról lehet lejátszani zenét. Az adapternek USB-n ugye 5V-ra van szüksége, a magnó tápfeszültsége 12-13V körül van, ezért egy szivargyújtós USB-s töltőt szereltem bele, amely elvégzi az átalakítást. A tápból azonban búgó zaj kerül az adapterbe, és ezt szeretném valahogy megszüntetni, vagy még az átalakítás előtt, vagy utána. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv mindenkinek!
(#) kadarist válasza Salinas hozzászólására (») Szept 14, 2014 /
 
Szia!
Ezt a búgás min keresztül hallottad, mert azt írtad, hogy még nincs átalakítva a rádió. Egyébként nem kellett volna szivargyújtós átalakító, mert elég lett volna egy filléres stabilizátor IC-t beszerelni.
(#) Salinas válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
A rádió már át van alakítva. Az adapterből jön a búgás, jack kábellel van bekötve, és ha külső USB-re dugom, akkor megszűnik... tehát a magnó tápjából kap valami zajt. A feszstab IC-vel egyszer próbálkoztam 12V-ról 5V-ra, és úgy melegedett, mint az állat, ami nem is csoda. Nem egy kulturált megoldás, és egyébként a szivaros USB is csak 200HUF volt ebayen, szóval nem vészes! Szóval hogyan tudnám zajmentesíteni az áramkört?
Következő: »»   45 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem