Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányítású kisautó építése
Lapozás: OK   1 / 7
(#) gabooo hozzászólása Ápr 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudom, hogy van ehez hasonló topik, de mégis úgygondoltam, hogy nyitok egy újat.
Előszöris szeretném leszögezni, hogy teljesen kezdő vagyok! Úgyhogy ennek fényében lécci legyetek türelmesek!

Tehát vázolnám az elképzeléseimet! Elhatároztam, hogy építek magamnak egy távirányítós kisautót. Először az lenne a lényeg, hogy mennyen előre hátra, jobbra balra, de utána majd szeretném bővíteni pl lámpa kapcsolgatása, index, duda, talán valami videó rendszer, de ez már szerintem csak az álom kategória.
Viszont mint mondtam kezdő vagyok. Elképzeléseim vannak, az utóbbi 2-3 napban itt olvasgattam csomó mindent, tehát elő állt bennem egy ötlet, hogyan is lehetne megvalósítani a kisautót.
Vezeték nélküli távirányítót szeretnék (régebben építettem kisautót, de ott a "távirányító" vezetékes volt ), amihez a "kapcsolások"ban leírtak alapján kinéztem egy adó-vevő modult (TX-4MSIL, BC-NBK). Ez szerintetek egy ilyen feladatra jó lehet? Olvasgattam a PIC-ről is, habár még mindig nem nagyon tudom miaz, és sok helyen azt írták, hogy azzal egyszerű ilyen "vezérlőadatokat" továbbítani. Nem tudtok valami könyvet, leírást, vagy valamit, amiből elmélyedhetnék a PIC-ben, a távirányítás rejtelmeiben? vagy nem létezik ilyen könyv?
Tudom, hogy az lesz az első válasz, hogy kezdő, ne is próbálkozz ilyennel. De próbálkozni akarok! jön a nyár, csakelég lesz hogy legalább előre hátra mennyen az autó. Nah, remélem elég sok marhaságot összebeszéltem, várnám építő hozzászólásaitokat!
(#) Kovidivi válasza gabooo hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Szia!
Első körben készíts egy autót! ne a vezérlésével foglalkozz, hanem azzal, hogy a motor milyen módon kapcsolódik a kerekekhez, esetleg differenciálmű lesz-e benne! A legnagyobb falat a kormányzás megoldása lesz! Magától fog középre beállni egy rugó segítségével, vagy az elektronika fogja visszaállítani? mindkét megoldás elég bonyolult! Az akkumulátorok bele nagyon drágák! Ha megépítetted az autót, és akár vezetékes távirányítóval már megy, tökéletesen, jól irányítható, és a súlyeloszlása is megfelelő, akkor gondolkozhatsz a vezérlésen!

Szerintem: Vegyél két gazdaságos távirányítós autót, max.5Eft a kettő. Innen két lehetőséged van: a kormányszervót vagy meghagyod, vagy építesz másikat! a hátsókerék meghajtó motort vagy kicseréled egy nagyobb teljesítményűre (ekkor illeszteni is kell a kerekekhez, esetleg kerékcsere is lehetséges), vagy úgyhagyod!

Azért kell két autó, mert a másik autó elektronikájával pedig vezérled a dudát, a lámpákat, az autórádiót, meg amit akarsz! nem csak 4 eszközt lehet ezzel a távirányítóval vezérelni (főleg, ha az előre gombbal két sebességet lehet választani!).
A két távirányítót egybe szereled, és kész is a tuningolt autó. Még így is elég bonyolult lesz, hidd el!

Egyébként a PIC-es vezérlésről olvashatsz nagyon sokat a Hobbielektronika.hu-n! Keress! Olvastam valahol, hogy a motor túl sok zajt tesz a rendszerbe, és a PIC-et ezáltal megzavarja, újraindítja állandóan. Úgyhogy ehhez is elég sok odafigyelés kell, hogy jó legyen! A program bonyolultságáról nem is beszélve!
(#) googa válasza gabooo hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Én tudom, hogy a sikeres építés örömét nem pótolhatják a gyári cuccok...
De gondold csak végig a jelenlegi tudásodat és mérlegeld, hogy képes vagy-e egyedül megépíteni.
Először tényleg a mechanikát és a gépészetet kellene megépítened. Ehhez annyit tudnék elriasztás képpen hozzá tenni, hogy a gyári TAMIYA modellautóm felújítása (nem építése) 5 délutánt vett igénybe és így is a hajamat téptem. ma már jót száguldottam vele, most készül a másik, az mégjobb (42000rpm)
Az elektronikáról már említést sem teszek, mert ha magadtól akarsz rádiós vezérlést és motoszabályozást, szervó vezérlést építeni, az sem kis kihívás.
Talán jobb, ha körülnézel egy modellbolt oldalán, vagy egy modellfórumban és ott igen olcsón lehet venni cuccokat. Biztos jobban fog szórazkoztatni egy 40km/h-val haladó négykerék meghajtású túraautó, amit kb 30ezerből megúszol, mint az otthon épített 20ezret súroló csodád...
Felesleges ezzel otthon kűzdeni...

ui.: Bár láttam én itt a fórumon már házi építésű benzines csodajárgányt.
(#) gabooo válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Igen, most még az egész csak elméletben forog. Arra vagyok kíváncsi, hogy mit és hogy lehetne megoldani!

Amúgy a motor csatolása a kerekhez a fejemben úgy oldódott meg, hogy egy két-három áttételes fogaskerékrendszert építek! Az egész projektet valamikor nyárra tervezem, lesz elég időm, remélem hangulat is. A kormányzást pedig elektromágnessel képzeltem el.

Tulajdonképpen most én csak arra volnék egyelőre kiváncsi, hogy akkor hogy lenne a távvezérlést megoldani. Amit te mondassz, hogy két kisautó távirányítójának egybeolvasztásával, nekem nagyon zavaros. Van itthon két kisautó (na ha szétszedek valamit, nem ezek lesznek azok), de azokkal ha egyszerre akarok játszani, bezavarnak egymásnak. Tehát akkor olyat kellene venni, ami két külön sávon sugároz? Aztán ha megvan ez a két csoda, megnézem hogy pl melyik megy a motorhoz, azt a vezetéket fogom, és mondjuk rákötöm az elkészített lámpámra? Ennyire egyszerű volna? Vagy hogyan? Ha van egy távirányítóm, amin van 4 gomb, abból hogyan tudok csinálni olyan távirányítót amit mondjuk 8 dolgot vezérel külön? Mert amit írtál, abból nekem az jön le, hogy ez lehetséges. Mert ha ez így működik, akkor végülis annyira nem is lesz bonyolult a dolog!
(#) bave00 válasza googa hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hello!
Szerintem gabooo nem ilyen típusú kocsit szeretne! Nekem is van egy HB Minizillám, az is tud azért menni rendesen, de szerintem Ő inkább egy lassabb, de "full extrás" autót szeretne építeni, és nem feltétlenül utcai használatra, legalábbis én így vettem ki a szavaiból.
Már én is alakítottam át ilyen kicsi, olcsó, gyenge kocsikat, pl. a motorcsere sokszor előfordult, volt már propeller hajtású is, szóval mindenféle "apró" módosításokat végeztem az itthon található cuccokon. Tehát inkább ilyenre gondolt gabooo, SZERINTEM. De ha igazam van, akkor nem annyira nagyon nehéz a dolog, mert nem kell fokozatmentes sebességszabályozás, stbstb. A rádiós vezerlés viszont tényleg "nagyobb falat"!
Idézet:
„csakelég lesz hogy legalább előre hátra mennyen az autó”

Ezek után talán nincsenek 40km/h-s igényei...

Sok sikert!
(#) gabooo válasza bave00 hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hát azért egy ilyen nem lenne utolsó , de tényleg valahol a realitás határain belül akarnék maradni, szerintem annyira nem vészes amit szeretnék, vagy igen? de ha elkészül, felkerül majd
(#) válasza gabooo hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Beleolvastam a topicba, és lenne egy (talán) építő jellegű megjegyzésem az alább idézethez:
Idézet:
„A legnagyobb falat a kormányzás megoldása lesz!”


Mi lenne, ha a két-két kereket oldalanként külön motor hajtaná? Mert akkor hogyha az egyiknek ellentétesre változtatod a forgásirányát, a kocsi máris (gyakorlatilag helyben) megfordul. Talán így a legegyszerűbb - szerintem - bár az is igaz hogy nem lesz túlságosan valószerű, hacsak nem tankot építesz (azok ugyanis valóban így működnek mióta egyáltalán ki-/ feltalálták).
Szóval így nem lenne gond a kormányművel, csak akkor a két oldalhoz független hajtás kell.
(#) bave00 válasza gabooo hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Najó azért szerintem ez nem kezdőszintű... De ha megépíted úgy, hogy érted is a dolgot és nem csak NYÁK-ot készítessz, beforrasztassz, örülsz, hát akkor le a kalappal! :kalap:
Ezzel még várni kéne szerintem... Amúgy nem olyan nehéz dolog ez! A lámpa vezérléséhez tényleg csak bekötöd a motor helyére, de előtte kell számolni hozzá előtét ellenállást, megnézni, hogy mennyit vesz fel az izzó, stb., de LED-ekkel talán praktikusabb, és van az oldalon a "Segédprogramok" cím alatt egy remek LED-előtét-ellenállás-számító progi, Bővebben: Link.
Szerintem érdemes szerezni egy kisautót, amin lehet kísérletezni!
(#) bave00 válasza hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hello!
Jó ötlet a külön motor, de elég nehéz irányítani! Van ilyen autóm is, és úgyse sikerül pont annyit fordulnod vele, amennyit épp szeretnél, bár lehet, hogy csak én vagyok béna
Ha viszont "gyári" kisautó lesz az alany, akkor érdemes meghagyni a kormányzását! :yes:
(#) Kovidivi válasza bave00 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
plusz még kopik is a kerék.
(#) Dani robot hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Vegyél egy:
RC MINI távírányítható egyséfet
2 motort
1 akut kb 800Ah
Műagyag lemezeket
4 kereket
Ezeket úgy kombináld, hogy autó legyen...
Vegyél 1 távírányítót hozzá
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Sziasztok!
Valaki régebben, más topicban belinkelt egy netes albumot, ami arról szólt, hogy hogyan építsenek át egy 500ft-os rc táviránytású autót etetőhajónak. A képet melléklem (van még több folytatása is, ha kell, azt is felrakom).
A kérdésem az lenne, hogy hol lehet venni 500ft-ért ilyen autót? mert belegondolva, erősítőt is simán lehetne vele távirányítani, csak át kell kicsit gondolni a működését!
Ha tényleg 500ft, akkor vennék belőle vagy 4 db-ot...

Úgy gondolom, ilyen autókra gondolt a szöveg szerzője:
ő lenne az.
egyik, másik.
Köszi a segítséget!

1.jpg
    
(#) puca3333 hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Én láttam ilyen autót már a piacon.nekem is van már pár darab a polcon.De az már 1500 ft-osak voltak
.
(#) Kovidivi válasza puca3333 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Igen! Én is kérdezősködtem a piacon, de 1500Ft alatt nem adják ide sajnos... annyiért pedig sokallom... Ha valahol tényleg 500Ft, jól betáraznék belőle!
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 17, 2008 /
 
Helo mindenki!
Én olyanra gondoltam hogy egy önindító motorját vezérleném elektronikával, és egy nagyobb méretű de komolyabb terepeken is használható járgányt raknék össze! Adott egy távirányító, és egy vezérlőelektronika! Ennek a hatótávját is jó lenne megnövelni, de ami a nagyobb gond, hogy ha én az eredeti áramkört rákötném egy 12 voltos önindítóra, akkor valószínűleg vagy nem indulna el vagy ott sülne meg a panel! Tehát aban szeretnék segítséget kérni hogy hogyan tudom megoldani hogy akár több 10Ampert is vezérlehessek? A másik kérdésem pedig hogy hogyan tudnám megoldani hogy a távirányító jelenlegi ~15-20 méteres hatótávját, mondjuk 5-10X esére növelni? Én olyanon gondolkodtam hogy a távirányító jelét induktív csatolással levenneém és tovább erősíteném de biztos vagyok benne hogy van egyszerűbb megoldás is csak én nem tudok róla! Előre is köszi a segítségeket!
(#) Marty McFly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2008 /
 
Igazad lehet! El is kezdek kutatni új motor után! A vezérlés és a hatótáv növelés viszont sajna továbbra is ködös...
(#) Marty McFly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2008 /
 
Egy tescos kisautóból szeretném kiszedni! Ha ez segít le tudom fényképezni a panelt! Igazából azt a részét nem értem, hogy hogyan működik a motor forgásirányának megváltoztatása! Hogyan lehetne a motorra menő 2 vezetékből egy elketronika vezérlését megoldani, ami újabb 2 vezetéket vezérel ugyanúgy, csak sokkal nagyobb áramok mehetnének rajta! És hogy a távirányítóban azon gondolkodom lehet e növelni a jelerősítést esetleg egy tranzisztor cseréjével, vagy valami hasonlóval!
(#) O.Lee hozzászólása Okt 17, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy NICCO RC Car kormány vezérlőjével vagyok gondban.
Az a helyzet, hogy az autónak nincs meg a távja, s új elektronikát kell építenem, ami nem is lenne gond, de a kormány vezérlésnél megakadtam. Egy kis szervómoci van benne egy potival, az egységből 6 szál vezeték jön ki, ebből kettő a moci (kipróbáltam 6VDC motor) egy a motor fémháza (GND), valamint 3 szál a potiról, mely a gyári panelra megy, egy kissé érdekes bekötéssel, melyet nem értek igazán. (melléklet)

Kérdésem, tudtok e segíteni egy egyszerű áramkörrel ehhez a meghajtóhoz, lényege, az, hogy van egy "H-hidam" ugye ezzel vezérlem ide-oda, de a potis megoldással valahogyan mindig vissza kellene állítania magát középre. Nos itt akadtam el.

Várom az 5leteket, THX, O.Lee

NIKKO.pdf
    
(#) googa válasza O.Lee hozzászólására (») Okt 17, 2008 /
 
Én kidobnám a helyedben vagy valahogy illesztenék bele egy olcsó standard szervót. Vagy jobbat mondok, vegyél egy rendes RC-t!
(#) googa hozzászólása Okt 17, 2008 /
 
Emberek! Ha már értlemes járművet akartok építeni, ami működni is fog, akkor mi a fenéért nem vesztek RC alkatrészeket, akár használtan is?! Minek sz@rozni teccsós távirányítókkal, meg önindító motorokkal, amikor meg van az ehhez kifejlesztett technika?!
Csak annyit tennék hozzá még, hogy az amatőr robotikában is pl az RC szervókat használják, lásd pl. Topi ATMEL-es cikkében.... Hihetetlen...
Azt meg is nem mondom, hogy ki tudok akadni a kisautóból etetőhajót című témákon...
(#) Marty McFly válasza googa hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Ezen én is elgondolkodtam! Már tegnap is gondolkodtam 10 csatornás adón és vevőn! Kicsit több funkciót lehetne távvezérelni mint egy semmirevaló tescos made in kína irányítás! Asszem inkább erre alapozok a továbbiakban! Valaki meg tudja mondani mennyi ennek a hatótávja? De sejtem ez sem 20Amperek kapcsolására lett kitalálva! Hogyan hozom ösze finom elektronikát egy több 10 amperes áramfelvételű motorral?
(#) googa válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Gondolom az RC szerklikről kérdezel most, mert nem egyértelmű.
Szóval az én egyik Acoms, két csatornás AM-es távirányítóm, nyílt terepen simán működött 1000 méterről is. Ennél több nem is kell valójában, sőőőőt...
Az RC motorok igencsak brutális erejű szerkezetek, igen nagy áram felvétellel, akár 44000-es fordulattal percenként. Ezeknek a szabályozására az úgynevezett menetszabályzót használjuk, amit a vevő, az akkumulátor és a motor közé rakunk.
A vevőn csatornánként három pin-t találsz. Az egyik a pozitív táp, a másik a föld, a harmadik pedig egy jel kábel, amin négyszögjel jön kifelé. Ehhez gyakorlatilag mikrovezérlővel, vagy akár már egy 555IC-vel is elég sok minden illeszthető. Én nem gondolkodnék semmiféleképpen teccsó cuccokban...gyakrolatilag az RC technika már nagyon széles palettát nyújt a felhasználóknak.
(#) Marty McFly válasza googa hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Én valójában erre gondoltam! Elég jónak tűnik, és így tudnék vele kapcsolgatni világítást, akár indexet, vagy azon is gondolkodtam hogy elhelyezek rajta egy kamerát is, és azt tudnám mozgatni egy elketronikával! 10 csatornába simán bele férne!
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 18, 2008 /
 
Bár jobban átolvasva a cikket ez elég komoly áramkör nekem elég volna 4 csatorna is mintha 2 tescos távirányítót raknék össze egybe, de ha én építeném az csak más és mivel elektronikai témákkal foglakozik a fórum, ez is illik jobban a témába! A kormányművet úgyis úgy terveztem hogy rugó húzná vissza középállásba! Tehát nem fontos a szervó! Egyébként volt itt egy kérdés hogy miért nem veszel ezt miért nem veszel azt! Minek vegyek ha van itthon! Ha kész cuccot akarnék összeállítani mint a modellezők akkor nem ezen a fórumon tárgyalnám ki!
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 18, 2008 /
 
Mellékeltem néhány képet a tescos verda vevő egységéről! Ha tudnánk hozzá illeszteni valami telljesítmény elektronikát, akkor akár ez is jó lehetne! Még gondolkodom hogy vissza térek az eredeti tervemhez, kifelejtve az önindító motort! Ha valaki segít hatótáv növelésben és a telljesítményelektronikában, azt nagyon megköszönöm!
(#) edgar válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Az ado egysegben egy egyszeru linearis vegfokot alkalmazz a telyesitmeny novelesere, nem kell hangolni, egyszeruen beszurod az antenna koze.
Itt egy link amibol kiindulhatsz.
Bővebben: Link
Itt a masodik tranzisztor egy egyszeru linearis vegfok.
Milyen frekvencian dolgozik az adod??
(#) Marty McFly válasza edgar hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Hello! 27MHz-en dolgozik! Egész pontosan írja, 27,1450MHz! Ha össze lehetne hozni neki kb 1km-es hatótávot az nagyon jó lenne! Ha minden igza lesz rajta egy kamera, és monitoron lehetne figyelni, hogy épp hol jár a gépezet! Már azon is gondolkodtam hogy összekötöm a távirányítót a laptopommal, és a nyilakkal irányítom a kocsit, mikörben a monitoron látom, hogy hol jár! Mintha egy autós játékal játszanék csak ez a valóság ! A kamerás rendszert haverom csinálja, rám az irányítás vár!
(#) edgar válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
A linken lathato megoldas lenne egyelore a legjobb neked vagy hasonlo.
Egyszeru es nem kell hangolni.
Hangolgatashoz kell egy es mas kis muszer, pld. terero kijelzo stb.
Most kb. egy olyan 50 mW-os most az adod (gondolom) ezt megnegyszerezi mar valami lenne.
Az L2 3-5 uH a C 12 meg trimmer legyen (hangold ki az anetennat) az R5 erteke valtoztathato legyen, amig a munkapontot eltalalod.
It egy masik link:
Bővebben: Link
A neten rengeteg kapcsolast talalsz.
Keress ra a dolgokra, lepj fel RC fotumokra es kerdezoskodj, vagy olvsgass a temak kozott.

Ps. A tapfeszultseged az adonal??


Egy forum:
Bővebben: Link
(#) Marty McFly válasza edgar hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
9V a tápfeszültségem az adónál! Kiszemeltem egy mocit amin még gondolkozom és jelen pillanatokban is kísérletezek vele! Egy ifa ablaktörlő motor! Max 2A az áramfelvétele de 0,7 és 1 körül elketyerészik, kisebb terhelések mellett! Most méregettem ki ezeket az értékeket! Bár kicsit gyengének találom ezt a mocit egyedül az áttétele miatt erős! ha 1-1 be kivezetem a kerekekre még talán lenne is sebessége, de picit gyengének találom! Véleményeket kérnék róla! THX
(#) edgar válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2008 /
 
Ez igy kinlodas mert lehet kapni speci oda valo motrot amely kimondottan ilyen esetekre van tervezve.
Vedd fel a vevod rajzat, legalabb is a vevo utani reszt (a vevo az a tekercs koruli resz egy szupreg vevo).
Igy mar tobbet lehet latni es konnyebb jatszadozni a dolgokkal.
Ez ervenyes az adora is.
Milyen IC ek vannak a rendszerben?
Ebbol kiindulva mar elkepzelheto a kapcsolasi rajz nagyjabol.
Rajz alapjan mar maskepp lehet targyalni.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem