Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   43 / 66
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Idézet:
„Egy jó J-pole nagyon ütős tud lenni.”

Ha hátbavágnak vele, biztosan ütős. De milyen az a hangsúlyozottan jó antenna?
Minden antenna jó ha rendesen van tervezve, megépítve, és lehangolva. (ha nincs, akkor nem igazán antenna) A J pole antennának van pár dB nyeresége, cserébe némileg irányított lesz. Ez az irányítottság hoz pár dB -t a City Star -hoz képest. (egyébként valóban nem a legjobb antenna típus) A körsugárzó CB antennák közül a Penetrátort tartom a legjobbnak, a kissé nyomott, lapított karakterisztikája miatt, ezzel is némi nyereséghez jutva a vízszintes síkban.
(#) mikrokapcsolo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Már a második SWR mérővel is megjártam. Az elsőben a Deprez mutatója akadt ki, állt be, de nem tudtam megjavítani, a másik pedig a mai napig nem érkezett meg. Most gondolkodok egy kiszemelt 3. példányon, remélem az már jó lesz.
(#) gkari válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Pucukának igaza van, csak a Penetratort sokkal nehezebb házilag elkészíteni (személyes tapasztalat), pl. 2 db. műanyagszigetelőt kell esztergál(-tat)ni, az illesztőtag pontosan készítendő, a radiálok miatt több helyet foglal, macerásabb beállítani, stb. Hajdan használtam mindkettőt 10 emeletes panelház tetején, a Penetrator 10m. magas árbócon persze, hogy jobb volt,de az majdnem, hogy ideális telepítési hely volt, de az előnyt igazán kihasználni csak SSB--n lehetett (volt még Indonéziai forgalmazás is - persze az akkor tilos volt) Ha jól tudom, ma már ez a moduláció CB-n nem engedélyezett.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Van azon egy poti, amivel a végkitérést lehet beállítani haladó irányban, azt a mérés kezdetekor minimális állásban kell tartani, akkor nem akad ki.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ha jól számolom, az már legalább a harmadik ugrás.
Azért az első ugrásnál kb 1000 km -nél még FM is simán ment. (ha olyan volt a terjedés)
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Igaz, ilyen is volt, tán igaz is volt!
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Jó löketű FM-mel is messze lehetne csevegni. De terjedéskor az AM, FM vivők keveredése zajt okoz. Marad az SSB.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
FM -nél igazából vivő csak moduláció mentes esetben van. Kis löketeknél (mint amilyen a kis csatorna távolság miatt adódik), majdnem mindegy, hogy NBFM, vagy SSB, A teljesítmény spektrum nagyon hasonló, csak az FM zavarvédelme jobb. Nem véletlenül terjedt el a hivatásos komunikációban az NBFM, és nem az SSB.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Tudom már, hogy hogy kell használni, de ez fizikálisan megakad, nem feltétlen végkitérésben, hanem mintha szorulna a mutatója, de a szétsedés-összerakás sem segített, lehet elgörbült benne valami, amit nem tudom, hogy mi, ezért nem tudom megjavítani sem. Azért, még nem dobtam el, hátha egyszer megcsinálom.
Írtam egy másik eladónak is, de még nem reagált.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Ha a műszer csúcshibás, (csapágyas) azon elég nehéz segíteni.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Az lesz valószínűleg.
(#) Kera_Will válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Van 1 teljesen jó RF mérőköröd ... ne dobd el !
Esetleg 1 másik deprez műszert rakjál bele ... lehet házat kell faragni hozzá.
Így tudod még használni.
A műszer skála se olyan lényeges , visszavert esetben minél kevesebbet mutasson ennyi a lényeg. 50 25 75 100 150 200 ohmos indukció szegény teljesítmény ellenállásokkal saccolhatóvá tudod esetleg tenni az SWR értékét is.
Lehet az új deprez műszerhez az előtét soros ellenállást kell cserélni , érzékenységének a beállításához.
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 12, 2014 /
 
Hozzám került egy Alan 54E CB rádió, érdekes hogy távoli rádióamatőr(?) beszélgetéseket hallok benne, ezt kamionosok használhatták, lehet át van hangolva? Viszont a zaj alapján FM módban van .
(#) Kera_Will válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Az egy alaprádió, közép 40es csatornákon működő FM adóvevő .
RIGPIX adatbázis szerint
Ennyi ... mit hallasz mit nem az meg az érzékenységén és az antennádon múlik.
Ha "turkált" akkor annak nyoma van . De ezt nem szokták nagyon áthangolni felesleges munka lenne.Kamionosok SSB üzemű rádiót használtak inkább ... FM esetén korlátozottabbak az átvihető távolságok.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 12, 2014 1 /
 
Idézet:
„FM esetén korlátozottabbak az átvihető távolságok.”

Én nem így gondolom. Azonos sávszélesség, és teljesítmény esetén mindegy.
(#) gernerakos hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Üdv mindenkinek! Lehet rossz helyen kérdezem, de tudja valaki, hogy a vasutasok a CB sávban kommunikálnak-e? Ha nem, akkor melyikben? (ez esetben gondolom titkolt)
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Nem.
Javaslom elolvasni:
Herpai Zoltán
URH rádiótechnika alkalmazása a vasúti távközlésben
irodalmat
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Vagy itt is van még olvasnivaló: Bővebben: Link
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Köszönöm! Mindenképp el fogom olvasni, csak legyen időm rá. Mondjuk érthető okokból nem ezt a sávot használják...
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Miért kellene komunikálniuk a CB sávban? A teljes frekvencia spektrumból a CB sáv mindössze 440 kHz, a 446 PMR 100 kHz széles. A vasútnak jelenleg a 160 MHz -es sávban vannak üzemi csatornái, de a 450 MHz sávban vannak kijelölve UIC által harmonizált frekvenciák, illetve most készül a GSM R az ETCS vonatbefolyásoló rendszer részekénta 900 MHz -es sávban. A vasútnak vannak a CB sávban is kijelölt frekvenciái, azek az ún. peres csatornák, ahol adatforgalom bonyolódik a pálya és a mozdony között szintén az ETCS vonatbefolyásoló rendszer részekén az eurobaliz jelfeladóval. Ez a nagysebességű vonatok jelfeladáshoz szükséges.
Biztos láttad már azt a kis sárga batyut a sínek között párosával a jelzők előtt.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Nem tudom, csak gondoltam hogy lehet hogy ott kommunikálnak, de így utólag belegondolva hülyeség. Azért köszönöm a válaszod, és elnézést a hülye kérdésért.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Nem volt rossz a kérdésed, mert a 27 MHz -es (ITO) sávban használnak berendezéseket (sajnos nem sokat), de az az öt csatorna nem része a CB sávnak, annak ellenére sem, hogy a körülötte levő csatornákat nevezik CB sávnak. Azok csak távirányításra játékvezérlésre, adatátvitelre használhatók, másra nem (-lenne szabad). Meghát nem csak beszédkommunikáció létezik.
Még csak annyit, hogy a vasút veszélyes üzem, biztonsági rádióhálózatot igényel, amelynek megfelelő zavarvédettséggel kell rendelkeznie. Erre a nyilvánosan használható rádiócsatornák nem alkalmasak. Ha egy ilyen biztonsági rádióhálózat bármelyik csatornáját zavar éri, rögtön ki kell vizsgálni az erre felkent hatóságnak. (NMHH) Ha itt zavart okozol rögtön lebux, súlyos pénzbüntetésre számíthatsz, több jogcímen is, pl. közüzem megzavarása.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Idézet:
„Még csak annyit, hogy a vasút veszélyes üzem, biztonsági rádióhálózatot igényel, amelynek megfelelő zavarvédettséggel kell rendelkeznie.”
Ezért is gondoltam utólag, hogy nem használhatkák a CB sávokat, mert ha ugye bárki közbeszólhat, az akadályozhatja a rendes munkát, meg félre is lehetne tájékoztatni akárkit.
Szóval nem ok nélkül nem használják a CB sávot.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
A CB sáv (és a 446 PMR is) nekünk, egyszerű embereknek lett kitalálva, kis teljesítménnyel, kis hatótávolsággal, zavarvédelem, és költségek nélkül, ha tudod használni használd, ha nem nem.
Ha az igények komolyak, (professzionálisak) erre megfelelő előírásokkal, szabályokkal zavarvédelemmel, és zavarelhárítással lehet csatornákat használni, természetesen a vele együttjáró (frekvencia használati, tartalékolási és egyéb) költségekkel.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 19, 2014 /
 
Sziasztok
Hozzám került egy President márkájú CB.
Meg akarom hirdetni, de nem értek hozzá, működőképes állapotba akarnám eladni.
Hogy tudom kipróbálni, hogy biztos ne legyen probléma?
Üdv
(#) Kera_Will válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
PÜ ment !
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 1, 2015 /
 
Sziasztok.
Egyik ismerősömnek felmerült az igény a cb rádióra. Vett is már pár darabot de most nem írnám le hogy mit gondol róla. Most a cb rádiók érdekli. De ő még annyira sem érti mint én. Kb 2-3 km távolságot kellene áthidalni. A telefon nem járható mert mint a mesében olyan a térerő. De inkább nincs. Tudtok valamit ajánlani ere a kis távolságra? Nem akar csak emiatt rádióamatőr suliba járni. Az sem gond ha használt.
(#) elektroncso válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
A CB illetve PMR rádiókra nem kell amatőr engedély. DE! Csak FM üzemmód és a 3x40 csatornából csak a középső 40 használható legálisan. A legtöbb régi (80-as évek) CB rádiótelefon AM modulációval működik, ezek használata TILOS! A 2-3 km főleg a tereptől függ. Sima, rálátásos terepen sokkal nagyobb távolság hidalható át ugyanakkora teljesítménnyel, mint városban.
(#) antikzsolt válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Igen most láttam hogy változott a szabályozás. Egy ideje én sem foglalkoztam vele. Sajnos nem lehet rálátni erdő van. De gondolom elégséges rá a teljesítmény és nem ütközik jogszabályba. Esetleg egy komplett rádiót hol lehet venni. Én ezekben az adatokban elveszek és még sosem mélyedtem el teljese benne.
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Ha valóban CB -t veszel (27 MHz), akkor az a pár km nem probléma, hacsak nem egy nagy hegy másik oldaláról van szó. Az állandóhelyű használathoz azért tisztességes magas (tető) antennára lesz szükség.
Következő: »»   43 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem