Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   42 / 67
(#) kofola16 hozzászólása Márc 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok ami elégé kitárgyalt már szerintem De azért újra felteszem a nagy kérdést
Kaptam egy Stabo XF 2500 asztali CB-t.
A teljesítménye csak 0,5 W gyárilag.( csak FM ) Sokat keresgéltem, hogy belepiszkálva nem-e lehet kicsit fentebb tornászni 4-5 W körülire de sajnos csak azt találtam meg, hogy lehet 22 csatornát kibővíteni 40-re.
Tudtok hozzá ajánlani valami végfog kapcsolást ami itthon is kivitelezhető vagy valami egyszerű készen kapható végfokot. (bár "nagy" pénzeket már nem szívesen ölnék bele)
Nem tervezek nagyon nagy teljesítményt kihozni belőle elég lenne nekem a 4-5W is.
(#) gaborszabolcs hozzászólása Márc 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok a rádiózás témában, és szeretnék segítséget kérni. Van még régről egy Stalker IX -es CB-nk, és újra üzembe helyeznénk, és én is szeretnék minél többet tudni a dolgokról. Azonban mostani üzembe helyezésnél a következő probléma lépett fel: új antenna, és mikrofon lett véve. A gond a mikrofonnal lesz valószínűleg. Mikor az oldalán nyomom a gombot, akkor vesz, és mikor elengedem akkor ad (abból következtettem ki, hogy mikor nyomva van akkor hallok bejövő jeleket). Ezt hogy lehetne orvosolni? És amit még ugye hozzá olvastam, hogy a két led közül (zöld meg a piros) a züld világíz és a pirosnak is kéne akkor mikor éppen beszélek, de az se világít. Ez mitől lehet?? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Antennaman válasza gaborszabolcs hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Szia druszám!

Igen a gondot jól látod, a mikrofonnál a bekötés fel van cserélve. A testet kiengedett PTT gombnál a vétel kapja benyomva az adás.
A bekötést már nem tudom fejből (rég kellett ) de ezzel ha megfordítod a LED-ek funkciója is helyre áll. Valamint egy LED az FM módot is jelzi úgy emlékszem.
Ezeknek én is utána nézek. Az egyik talán a 83-as RT évkönyvben benne van a STALKER IX rajza. Majd ami a leg fontosabb, hogy az antenna be legyen hangolva és aztán leillesztve 50 Ohmra, hogy szépen vegyen és adjon a rádió, másképp elcsattan a 2SC1969 végtranzisztora.!!
Üdv.
(#) kallaci válasza kofola16 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Szia! Jobb későn, mint soha válaszolni, de csak most vettem észre a kérdésed. Nos végfok....miért is kell neked, ahhoz, hogy nagyobb távolságú összeköttetéseket létesíts? Igen, de ahhoz "meg kéne dolgozni" a vételi oldalad is, mert hiába hallanak meg, ha közben te nem hallasz semmit. Milyen antennád van, egy jó antenna jó helyre telepítve csodákra képes, most nem mennék bele a decibelekbe, de gondolom, hogy le fogják neked ezt is írni. Vételi erősítőnek megteszi egy egyszerű duál gate fetes akármi is, persze lehet bonyulultabbat is építeni. Végfok...háát lehet csöves,vagy fetes, urambocsá' bipoláriris tranzisztor, ezek mind tápfesztől függően a többszörösét is tudják annak a teljesítménynek, amire vágysz, de nem lehet csak úgy elkészíteni, mert műszerezettséget, hozzáértést igényel. A gyári végfokok szintén többet tudnak 4-5 wattnál, és aranyárban adják őket. Nézzél szét amatőr oldalakon, ahol 28megás végfokokat készítenek, leírásokat közölnek, na azokat egy kicsit kell lentebb hangolni. Írtam már, hogy a teljesítmény az tápfesz függő, és kb így alakul: Csövesnél ha 0.5watt a meghajtás el84estén-akkor 5-10W, IRF_XXX feteknél ez 10- 30 watt (szimpla fet esetén) BLY-XX tranyónál 10-25Watt,bár ezek vhf adótranzisztorok, és nem olcsóak de sok tranzisztor üzemel ezen a frekvencián és lehet velük kisérletezni. Remélem, hogy segítettem egy kicsit, üdv.:Laci!
(#) kofola16 válasza kallaci hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Sose késő újat tanulni. Antennából szerencsére meg vagyok áldva. Van szép magasan egy Penetrátorom örökségbe. Még nem üzemeltem be, a régi kábel szerintem megszakadt valahol. Jelenleg egy mágnestalpast alakítottam át házilag, talp helyet erkélykorlát szolgál fixen rögzítve. SWR értéket sikerült alacsonyan tartanom. Jelenleg egy Albrecht Alpha 4000 et használgatok.

Stabo mint írtam "ajándékba" került hozzám.
Valamikor tanultam az egyetemen híradástechnikát. De az se ma volt.

Jelenleg nagyba bújom a rádiót és a német oldalakat miként lehetne kicsit magát a rádiót megpiszkálni. Mert gyanítom a gyári végfokot is lehetne kicsit húzni felfelé.
Sajnos elég keveset foglalkozott típus ez a XF 2500 as.
Eddig csak annyi tippet olvastam, hogy nagy rokona a XM 2200 lehet.
Szerintem csak kevesebb kakaót kap a végfok és vissza van butítva 0,5W ra és gyárilag tudja a 4 W is.
(#) kallaci válasza kofola16 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Szia! Nekem is van gyári cb-m, ami fél wattos, és hidd el hogy a végfok része szinte üres egy 4wattoshoz képest, és a hangvégfokkal együtt teljes tápfeszen járnak, tehát, nem lehet csak úgy belepiszkálni pláne nem műszerek nélkül! Gyakorlatilag úgy kell elképzelni az ilyen rádiót, mintha a végfoknak csak a meghajtófokozatát építették volna be, úgy lehet, hogy a rádió a "nagytestvér" paneljával van szerelve, tehát a tartalmazza, a 4wattos változat alkatrészeinek a helyét, de a beépítését nem ajánlom műszerek nélkül. Én használtam mágnestalpast bázisantennának, ami most az autómon van.....hát inkább egy tripe leg, de én a helyedben a penetrátort javítanám meg, én is azt használtam. Ha autópálya, vagy főút közelében laksz, akkor fm-ben a22-esen érdemes hallgatóznod, de a mágnestalpassal nem hogy adásban, de vételben se mész sokra. (az alfával bekiabálhatsz a 39-40-esen is, legfeljebb leordítanak az fm-miatt, mint annó engem.)
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) kofola16 válasza kallaci hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Pesti vagyok, szóval a terep nem nagyon kedvez nekem. Mágnestalpasat csak ideglenesen használom, alapjáraton a kocsira vettem. Antenna javítás tervbe van vége csak sajnos mászni kell. Az a bajom, hogy sehol sincs egy darab kapcsolási rajz a rádióhoz,így nehéz kiindulni, hogy mint. Egyébként vételbe egész jó vagyok a külföldi adás csak úgy szól a rádióból.

Ez található a legvégén, egy C1384 es. Ahogy méregettem olyan 13-14V megy rá.
http://www.datasheetlib.com/datasheet/918010/c1384_panasonic-semico...r.html

Ahogy az utódot nézem (4012), tényleg sikerült lespórolni a végét.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) kofola16 válasza kofola16 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
++ CB. A személyes kedvencem az Albrecht AE2200. Kis kézi 4W/1W 40FM/12AM.
Na az mindenhol kéznél van. És még tuningolni se kell. Bár egy szép nagy antenna ráférne
(#) kallaci válasza kofola16 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Szia! Sajnos nem vagy jó vételben, hidd el, a külföldi adások a sáv terjedési jellegzetességeiből (légköri visszaverődés) adódnak, akár pár ezer kilóméter is lehet, ideiglenesen, amég a közeledben csak 3-5 km-re lévő adások jutnak el hozzád.(nálam kézirádión is ordítanak az ukrán vagy orosz taxisok) Kézirádióhoz nem ajánlom a nagyteljesítményű antennát, mert túlvezérlődik, begerjed a bemeneti köre, és nem mész vele semmire. Nekem egy triple leg-el volt már rövid angliai összeköttetésem is 4wattal, igaz az angol irányított 3elemes yagit használt. Pesen jóval több cb-s van, mint felénk, próbálkozz bekiabálni, bátran, én is úgy kezdtem, hogy "brékó, brékó.... van valaki a csatornán? Majd később brékó, brékó.. 29-es Lacika hív téged!" Vagy a 22-esen brékó, brékó...van magyar állomás a közelemben?
(#) kallaci válasza kofola16 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Igen-igen, ahogy elnézem a "végtrnzisztor" adatlapját egy 4 wattosban nagyob tranyó(K) vannak. Talán 1 wattot ki lehetne préselni belőle munkapont módosítással, de az a jeltisztaság kárára menne!
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 11, 2014 /
 
Sziasztok! Van 3 kis kézi PMR rádióm, de ha az elem merül bennük, rohamosan csökken a hatótáv. Arra gondoltam, hogy az egyik állomás, mivel fix, kiválthatnám egy kaminonból származó cb rádióval. Van belőle 3db-om, tétlenek. Van olyan csatorna, ami közös ezeknél (president harry II, és még két fajta) és a kis kézi PMR rádióknál? És ha igen, milyen antennát érdemes készíteni a rádióhoz?
Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Apróka probléma, a CB sáv 27 MHz, a PMR 446 MHz. Elég nehéz lesz összehozni őket.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Értem, akkor a téma felejtős, köszönöm.
Hogyha két cb rádiót szeretnék használni fix állomásoknak, olyan 150-200m-en belül, egy betonvas falas épületben, mekkora és milyen antenna kellene?
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
A CB -s korszakban meglehetősen sok antennát lehetett kapni. Most nem tudom, készíteni is elég problémás. Fix antennának annak idején a penetrátor volt a legjobb, de az 6 - 7 m volt. Talán egy GP antenna a legkönnyebben elkészíthető
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Megnéztem ezt a GP antennát, egy kalkulátor szerint 27MHz-re 2,6m-es antennaszárak kellenek. Ez létezik? Beltéren ez picit nagy, de ha ez jól beválik, ki lehet mondjuk tenni tetőre?
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Akartam is írni, hogy nem lesz apróka a picike. Persze, ki lehet (kell) tenni a tetőre.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Ez villámhárítónak is megfelel akkor, ami nem túlzottan előnyös.
Egy ilyen akkor más frekihez való? Tehát, ha nekem a 27MHz kell, akkor mindenképpen kell egy majd' 6m-es antenna?
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Sajnos, a hullámhossz megszabja a méreteket.
Viszont egy kis trükkel csökkentheted a méreteket. Leszabod a számoló által megadott hossznál 20 % -al hosszabb drótot mind a sugárzóét, mind a három ellensúlyét. Szerzel 4 db megfelelő hosszú üvegszálas pecabot spiccet, erre feltekered 0,8 - 1 mm -es CuZ tekercselő huzalból a kiszámolt hosszúságú huzalt, kb 2 mm -es menetemelkedéssel.
A hangolásnál csipkeded a végeiket arányosan, hogy az SWR javuljon, majd mikor újra romlik, abbahagyod. Remélhetőleg sikerül 1,5 alá menni. Még így is olyan 1,5 m -esre számíthatsz.
A videón látható antenna 144/432 MHz -es
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Na, igen, a másik probléma a műszer. Anélkül, csak találomra nem lehet behangolni? Azért nem szeretnénk venni egy SWR mérőt, hogy egyszer behangoljunk egy kb havi egy két alkalommam kb egy órára üzemelő antennát.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Anélkül nem fog menni. Szerezz egyet kölcsön, de vehetsz is egyet, annyira nem drága, és máskor is szükséged lehet rá. Ha kész antennát veszel, akkor is szükséged van rá.
Vannak olyan CB rádiók, amikbe eleve bele is építették.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Utánanéztem két apróhirdetős oldalon, tényleg nem vészes, írtam két eladónak is üzenetet, ha megérkezik, akkor még jelentkezem, köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Egészségedre.
(#) Flyfish válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
A PMR-ek 440MHz fölött dolgoznak, míg a CB-k 27MHz-en.
Halva született ötlet.
(#) mikrokapcsolo válasza Flyfish hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Köszönöm, már írta pucuka is.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Üdv ismét!
Ha minden igaz, holnap úton lesz a műszer. Utánanéztem a különféle antennáknak, és arra gondoltam, hogy az egyik helyen, mivel van álmennyezet, fölé lehetne tenni egy dipól antennát, a másik meg lenne a GP antenna, ami esetleg hordozható is lenne. Kisebb méretben létezik hordozható antenna?
(#) A.Norbi hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Sziasztok!
J-pole antennáról mi a véleményetek,megérné építeni egyet 11méterre?
Sajnos korlátozott a hely a ház körül,és csak felfele tudok terjeszkedni.
(#) gkari válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szerintem jobban jársz egy "City Star" - al, ezernyi leírás ven róla, könnyű beállítani. 30 éve én is csináltam egyet, kitünően működött. Persze, a beállításhoz kell az SWR-mérő.
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Azért a méretek gondolkodóba ejthettek volna. A sugárzója 3/4λ hosszú. Miből fogod megcsinálni, hogy az a kb 9 m -es sugárzó peckesen álljon, és a szélnek is ellenálljon, és könnyű is legyen, ne borítsa fel a házadat. gyanúsnak kellett volna lenni, hogy csak 2, és 0,7 m -re készítenek.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
10 méteres pecabotból szokták építeni. Könnyű, viseli a teljes sugárzót és ellenáll a szélnek.
A City Star a lába nyomába nem lép egy jól lehangolt J-polenak.
Több olyan embert tudok mondani, akik ilyen antennával létesítenek nagyon komoly összeköttetéseket.
Egy jó J-pole nagyon ütős tud lenni.
(#) Kera_Will válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Pecabot esetén ne szénszálas legyen hanem üvegbot !!!
Mert a szénszál elviszi az antennát más méretekkel fog jól menni vagy sehogy se .
Következő: »»   42 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem