Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   46 / 66
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2015 2 /
 
Üdv!
Úgy keresd USB-LSB. Az elsőre nem azt hozza a googli ami mert a googli akkor még kéjes ihlet se volt. Nézd meg a régi elnök(President) Stalker, Ham típusok előlapját azon így szerepel. Az SSB egy válfaja. Anno 4 moduláció típusra adott a Posta engedélyt: AM, FM, 1/4W, USB, LSB 4/12W stabil/mobil üzemmódban. Elejében átkacsolható teljesítménnyel, majd feledékenység okán vagy, vagy. Műszakilag ez megoldható ha alapon tudta a gép. Azt hiszem FM-re már nem adnak ki.
Remélem segítettem: Joe
(Aki Javító 6 is volt)
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 11, 2015 / 1
 
Remélem, nem nekem szántad. Ha figyelmesen végigolvastad volna a diskurzust, a mai (2015 márc) állapotokat próbáltuk kideríteni. Erről szól a válaszom.
Anno a posta meghatározott ( típus engedélyezett) rádió típusokra adott engedélyt, amelyekben nem négy, csak három modulációs mód volt engedélyezve (AM, FM, SSB), teljesítmény átkapcsolási lehetőség nélkül (vagy fix 1, 1 W, 4 Wpep, vagy mobil 4, 4 W, 12 Wpep), kizárólag a CB sáv 26965 - 27405 kHz sáv 40 csatornájára. Mivel a csatorna sávszélessége 10 kHz, megengedte az SSB üzemmód mindkét 4 kHz -es oldalsávjának (USB, LSB) külön használatát.
Az SSB üzemmódban használatos 12 Wpep teljesítmény pont egyenértékű teljesítménye az AM, FM üzemmódban engedélyezett 4 W vivő teljesítménynek. Neked, mint javítónak, ezzel tisztában kellett volna lenned.
A mostani szabályozásban közrejátszott az a rengeteg trükközés ami akkoriban dívott, és az európai harmonizáció. Ennek megfelelően tudtommal szabadon csak az uniós előírásnak szabványnak megfelelő rádió használható minden engedélyezési eljárás nélkül, az Únió egész területén. Ez pedig a PR27 szabványnak megfelelő 40 csatornás, 4 W -os FM modulációt használó rádiók (a szabvány előírásokat tartalmaz ezeken kívül még sok más jellemzőre nézve is, de pont a szabályozás egységessége miatt ezek a felhasználó számára közömbösek)
(#) balu1 hozzászólása Márc 11, 2015 /
 
Ellensúlynak nem kell tömör lemezt használni de még mindenhol összekötözött hálót sem.
A lényeges, hogy az antenna talpához képest sugár irányban sűrűn kell, hogy elhelyezkedjenek vezető szálak.

Veszel valahány (30-50) méter bármilyen legolcsóbb közönséges vezetéket és abból elég sűrűn kihúzol az antenna talpától minden irányban huzalokat és valahol egy szöggel rögzítheted mindegyiket a távolban. A közös pontját az antenna talp pontjánál össze kell kötni és az jön a kábel árnyékolására. Ez az ellensúly, ami a mobil antennához a legegyszerűbben kivitelezhető.

Nálam, amikor "kemping bringa mobillal" és egy a kormány belső oldalára szerelt President Granttal és a kormány közepe elé szerelt kicsi mobil antennával sikerült jó SWR-t beállítani és azzal tudtam egészen jó összeköttetéseket csinálni. Út közbe, minden rádió és tv műsor vevőtől távoé bátrabban próbálgathattam a készülék korlátait, mert biztosan nem okoztam senkinek tv zavart. )

Szóval nem kell oda feltétlenül a hatalmas felület, viszont előnyös ha mégis van annak szimulálására egy sűrűbb sugár irányú huzalokból álló fém szálak sokasága, 10-15 szál vezeték, de legkevesebb három-négy szál minimum.

Nem kell azokat feltétlenül hálóvá kötni pókháló szerűen és sok ponton, csak a közeli vége az antenna alatt legyen mind összekötve.

Az antenna arra fog sugározni főképpen, amerre a legsűrűbben vannak kifektetve az ellensúlyok. Ezzel lehet valamekkora irány jelleget is biztosítani neki.

A beállításhoz SWR mérő mindenképp kell, különben nem tudsz róla meggyőződni, hogy bátran beszélhetsz-e vele és közben nem sül-e meg a végfokod.

Egy sossz antenna illesztés azért sem jó, mert akkor a koax kéábel mindenhol sugárzóként viseledik és zavart okoz mindenben aminek a közelében vezeted.
Egy jól illeszkedő antenna kébele nem fog sugározni semennyire sem és nem okoz emiatt zavart.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Természetesen a kérdezőnek, bocs, elnéztem!
(#) gernerakos hozzászólása Márc 11, 2015 /
 
Üdv ismét, még mindig van pár kérdésem a cb rádiókkal kapcsolatban, ezúttal viszont a szabályokkal kapcsolatban:
Van ugye ez a CEPT szabvány, miszerint a rádióm csak FM 4W-ot tudhat. De mi van akkor ha az én rádióm 8W-os?
Mi van akkor, ha "bemérnek", és be kell vinnem a rádiómat bemutatni. Ez pontosan hogyan történik? Milyen büntetésekre kell számítanom, ha nem FM-en, vagy nem 4W-al sugároztam?
Ja meg még egy: A CB rádiók antenna csatlakozója megegyezik a TV-k koax csatlakozójával? Ha nem, akkor csak a kábelt használhatom CB-hez való csatival?
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
A TV koax 75 ohm-os a CB koax pedig 50 ohm-os. Más impedancia. Nem lehet egyiket a másikkal helyettesíteni. A csatlakozók sem egyformák. A nagy áramok miatt nem is lehetne azt a vékony lemez csatlakozót használni. Bár CB-nél nincs túl nagy teljesítmény.
A büntetéssel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de hallottam olyat, hogy ha az NMHH nem kap bejelentést akkor nem zargatnak, csak akkor ha valakit zavarsz. Ha a szomszéd Józsi bácsinak zavarod a rádióját illetve tévéjét és feljelent akkor kimennek és bemérnek utána jön a büntetés.
U.i.: Úgy tudom, ezt a fajtát használják:Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Köszönöm a segítségedet.
Azt tudom, hogy a TV-t zavarhatom, de pontosan milyen TV-t? Analóg/digitális földfelszíni, műholdas vagy esetleg a kábel TV-t? (Nálunk IPTV van, azt gondolom nem bántja, mivel az az interneten jön.)
Meg a legközelebbi ház 30m légvonalban, ott sincs semmilyen TV antenna, hacsak nem beltéri.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Mindegy milyen a tévéhálózat, mivel a 27MHz-es sáv felharmonikusa beleesik a TV-k KF sávjába, ezért minden adót zavar. Hogy a mai tévéket zavarja-e, nem tudom a régiket biztos. De egy jó felülvágó szűrő ami nem engedi az adóantennára kijutni a az adóból a felharmonikus jeleket, sokat segíthet a zavarás kiszűrésére. Erre sok rajz jelent meg ha jól tudom az RT-ben a nyolcvanas években. Mondjuk ha 30 méterre van a legközelebbi ház akkor kevesebb az esélyed arra, hogy a szomszédot zavard. Ez inkább a városokban volt jellemző, ahol sokan laktak egy helyen. Illetve faluhelyen nem biztos, hogy mindenki rögtön a hatósággal intézi a dolgokat, kisebb az esély a feljelentésre. Ha a sávokban ésszel van forgalmazva, akkor nem hiszem, hogy azért a pár plusz wattért büntetnének. Persze nem kilowattokkal kell rádiózni. Ez a korlátozás javarészt szerintem csak azért van, mert a CB sávokon nem hozzáértők (értsd nincs vizsgájuk, szaktudásuk bizonytalan) forgalmaznak. Ezért sokan marhaságokkal szórják tele az amúgy is zajos étert, így nem tudnak akkora zavart kelteni. Ezeken a sávokon nincsenek kötelezővé téve a Rádióamatőr jogszabályok. De ez nem azt jelenti, hogy ott nincsenek hozzáértők! Mielőtt félreértenél. Pozitív példának például fel tudnám hozni a Pilismeteor csapatát.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Kutakodásaim közben találtam számos határozatot, ami a nem engedélyezett CB berendezések használói kaptak, jelentős pénzbüntetésekkel. A készüléket persze az eljárás lefolytatása után visszakapod, azzal az instrukcóval (a határozatba foglalva) hogy a készüléket nem használhatod. Ha ezt megszeged, és másodszor is megbuksz, a büntetés igen súlyos, 100 e nagyságrendű, mert nem hivatkozhatsz arra, hogy nem tudtad.
Ha a kiválasztott készüléked 8 W -os, az semilyen szabványnak nem felel meg. Az igazi megoldás, ha hivatalos forgalmazótól, számlával garijeggyel vásárolsz, mert akkor egy zavartatás miatti lebukás, a forgalmazó felelősége.
A zavarokról, csak annyit, hogy a CB készüléked nem egyedül áll a világban, sokminden zavarhat, olyanokat is amikről tudomásod sincsen. Zavarhat a TV készüléken kívül, (nem csak az antennán keresztül) többféle műsorvevő berendezést, de más mobilszolgálati hálózat tagját. Példának okáért közvetlenül a CB sáv feletti sávrészt a meteorológiai szolgálat használja, műholdas kapcsolatokra is. Azt pedig piszok könnyű megzavarni.
Úgyhogy erősen igyekezni kell hogy mindenképp a sávodon belül maradj, pláne, ha nem egészen "tiszta" a berendezésed.
A csatlakozó, amit a készülékeden találsz, az egy ún UHF csatlakozó,ismerik még PL259 néven is. Ezekkel a csatlakozókkal, és 50 ohmos koax kábellel tudsz operálni. A koax kábelen sem toldás (csak megfejelt csatlakozőkkal) sem törés, mechanikai torzulás nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) erdiboni hozzászólása Márc 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Szerintetek ez a 2sc1969 es tranyó hamisítvány ennyiért? Más helyeken 4-5000 Ft - ért láttam.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Értem, akkor nem érdemes kockáztatni,.veszek egy CEPT-es rádiót, és akkor rendben leszek.
A saját tévénket nem hiszem hogy zavarni fogom, mert az 2 emelettel jeljebb van, meg modern LCD.
Az alatt, hogy mechanikai torzulás nem lehet a kábelben, az alatt pontosan mit értesz? Például nem kanyarodhat, hanem legyen teljesen egyenes, a rádiótól az antennáig?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Minél vastagabb a koax kábel, annál inkább kényes a kanyarodásra. Feltehetően (legalábbis kezdetben) RG58, típusú kábelt fogsz használni. Ez, bár eléggé hajlékony, mégsem illik kb. 10 cm sugarú kör kerületénél kisebb sugárban hajlítani, is kerülni kell a mozgását, tehát időnként rögzíteni kell. Nem csak TV zavarra kell gondolni, mint ahogy már kifejtettem.
A 80' években a CB első harmonikusa a budapesti TV VHF I sáv 1 csatornáján sugárzott műsorát zavarta közvetlenül, de ez a fajta zavar már nem áll fenn. Erre volt anno előírás a szűrő használatára.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Értem, akkor inkább fúrok, mintsem hogy a fél házon keresztül kanyarogjon a koax.
És TV-hez való koax kábelt használhatok CB-hez való csatlakozókkal, vagy ez így nem fog működni? Gondolom a forrasztásoknál ügyelni kell.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Idézet:
„És TV-hez való koax kábelt használhatok CB-hez való csatlakozókkal, vagy ez így nem fog működni?”

Nem. A koax vezeték a csatlakozókkal együtt tápvonal, a hullámimpedanciájának meg kell egyeznie az adó kimeneti, és az antenna talpponti impedanciájával, mint már előzőleg is írták. Ez a hullámimpedancia a koax a külső, és a belső átmérők viszonyától függ. A rádió komunikációs világban ez 50 ohm, a televízióknál 75 ohm. A látszólag nem nagy eltérés jelentős reflexiót okoz, aminek következménye az adó végfok tönkremenetele, az antennánál pedig a megnövekedett sugárzási csillapítás.
Az 50 ohmos koax (RG58) külső átmérője 5,5 mm, míg a 75 ohmosé (RG59) 6,5 mm. Ezért a 75 ohmos koaxot bele sem tudod erőltetni az 50 ohmos UHF csatlakozó tömszelencéjébe.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Köszönöm a felvilágosítást, meg a türeldmedet a kérdéseimhez. Erre voltam kíváncsi. Akkor veszek rendes CB-s koaxot, pedig van itt több 10 méter TV-s koax.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Az jó lesz a padláson ruhaszárító kötélnek.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Inkább eladom hamarosan, és veszek rajta CB-hez való koaxot.
(#) balu1 válasza Medve hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
"ám a kisebb stabil teljesítményt ellensúlyozta a jó antenna. Teljesítményben ilyen választék van. Vagy még esetleg a pár100 méterre jó 0,1W-os kütyü."

A legjobb adó egy jó pozícióban lévő jól kihangolt antenna!
Ezek bizony általában így vannak, de előfordul extrém eset is.


Volt, amikor kicsi 20 milliWattos kicsi szupreg gyerekjáték készülékkel próbáltam kí mit is tud.

Egyszer kipróbáltuk úgy, hogy valaki lement az utcára és én innen fentről
a lakásból nem hallottam, hogy lent az utcáról megpróbált felszólni a párjára.

Később azzal a készülékkel kitekertem leányfalu fölé bringával a hegy teteje környékére (kb 15-20 km Békástól) és onnan próbáltam kiabálni, hogy ki válaszol vissza. Akkor éppen jó nagy csend volt az éterben.
hallom ám, hogy megszólal egy sztentori hang "szia moncsucsu, te vagy az, honnan beszélsz?"
megismert egy ismerős a kicsi recsegőről is még azt a távot is áthidalta a kis kézi "recsegő" ekkora távról is. A moncsucsu meg a szakálas kori becenevem volt

Egyébként a legelső cb-s élményem is ilyen kicsi kézi semmiséggel történt, vagy tízen..évvel korábban.
Valakitől kaptam törött antenna javítására egy ilyen kicsi szupreg csodát pár napra.
Akkor a Váci úton laktam az Árpád és Margit híd között.

Próbaképp a kis szupreg antennáját rákötöttem egy huzallal a csillárra és füleltem.
Azután bele szóltam próbaképpen. Vissza válaszolt egy hang, ki vagy te és honnan beszélsz?
Elmondtam, hogy honnan és milyen semmi antenna pótlóval és készülékkel.
Ő a Duna partjához közel a Komjádi uszoda környékéről beszélt.
Aztán mindenki figyelte a kicsi adót, ki mit hall belőlem.
Jött még egy visszajelzés, valahonnan a fehérút környékéről, hogy nyomokban hallnak ott is.

Akkor szerelmesedtem bele igazán a cb-zésbe.
mivel ez még 35-40 évvel ezelőtt volt, akkor bementem a volt Majakovszkíj utcába (most Király u) a bizományiba, hogy valami cb-t vegyek.

Mondtam, hogy szeretnék venni egy cb sávon működő adó-vevőt. Milyennek vannak?
Az eladó rám szólt, hogy hallgassak el. Aztán méltatlankodtam, hogy akkor most van bármilyen is, vagy nincs? Miért nem hajlandó válaszolni a vevő kérdésére? Végül hívta a rendészt és mondta, hogy micsoda pofátlanság és merészség, rádió adó-vevőt akarok venni.

A rendésznek is elmeséltem mi az igényem, ő normálisan állt hozzá, de végül nem tudtak adni. A kövér eladó gyerek meg majd elgurult az ijedségtől, hogy micsoda illegális dolgot akarok én venni. Még hogy rádió adóóót?? Biztos még nem hallott másról, mint illegális sötét ellenséges rádió adókról, amivel a sufiban a felfordított szekér mögül titokban harcolnak a rendszer ellen. )

Na de a lényeg, ha egy bármilyen kicsi teljesítményű is a rádió adó készülék, de akár a kicsi antennája is jó pozícióban van akkor azzal is el lehet szólni akár távolabbra is.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) gernerakos hozzászólása Márc 13, 2015 /
 
Hali ismét!
Ezúttal a CB-rádiók tápjával kapcsolatban van kérdésem.
Szóval a rádiómat használhatom szobai üzemen PC-tápról? Gondolom mivel ezek a rádiók eléggé nagy áramot vesznek fel, ezért az 5V-os ágat is terhelni kell, nehogy lekapcsoljon a táp.
(#) Bagyula válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Szia ! Én is próbáltam ilyen módon táplálni a CB rádiómat ,de a pc táp annyi zavart termel hogy az áteresztő tranyós stabilizátorhoz képest nagy mértékben(jól hallhatóan) megszórja a csatornákat .
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Felejtős, 5-10 Amperes a analóg áteresztő tranzisztoros tápegység kell neked.
Kapcsoló üzemű tápok csak zaj generátorok lesznek.
Persze vannak kevésbé zajos kapcsolós tápok is .... csak azok jóval drágábbak mint az áteresztős analóg tápok.
Vagy több kapcsolós táppal kísérletezni, hogy melyik nem zavarja a vételt , és nem is csuklik meg a nagyfrekvenciás energiától .
Igaz ez az analóg tápegységeknél is előfordulhat.
De megfelelő hidegítések és szűrő elemek beépítése után azok is jól működnek.
(#) Medve válasza balu1 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Köszi a választ, egyetértek, így 7 év távlatából is
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Köszönöm, neked is és Bagyulának is. Akkor ezek szerint nem lesz jó a PC táp, kell vennem egy megfelelőt, pedig PC tápból van itt annyi, mint a veszedelem.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Az is volt hirdetve az apróban.
Nagyon nem mindegy milyen tápot használsz, mert rossz antenna hangolás esetén az árnyékoláson RF áram folyik, ez rákerül a test vezetékre, ezen keresztül a tápegységre is. Ha a táp erre érzékeny, akkor a szabályzó tranzisztora tönkremehet, és a nyers egyenirányított feszültség kikerülhet a tápcsatlakozóra. Ennek egyenes következménye az RF, és a hangfrekvenciás végfok tönkremenetele, mert mindkettő, igaz biztin keresztül, de megkapja a nyers tápfeszt. Ugyanezen okokból a téves polaritású rákötést is kerülni kell, mert a bizti mire megszakad, a végzetes tönkremenés megtörténik.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Viszont mi van akkor, ha rendesen hangolom az antennám? Akkor nem kerül egyenfesz a testre, vagy ez nem így működik?
Értem én, hogy van minden jó az apróban, de ha nincs még pénzem...(15 évesen ugyebár...)
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Annyira pontosan sohasem tudod lehangolni az antennát, pláne az ilyen "fusi" antennát, a mágnestalpast is ideértve. Földáramok mindíg vannak, többé kevésbé, és erre mindíg fel kell készülni. Ezek nem egyenáramok, hanem RF (27 MHz környéki) áramok, és elég nagyok ahhoz, hogy nehézséget okozzanak még a tápban is. Labilis táppal nem érdemes játszani, mert csak a végtranzisztor csere is többezer forint.
Én is szeretnék egy autót, de nincs pénzem rá. Sajnos ez nem olcsó sport, (viszont ráz) áldozni kell rá. Ha elcseszed, a javítás többe fog kerülni. Jobb, tha kivárod, hogy mindenre legyen pénzed.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Rendben, majd lesz rendes táp is, csak idő kérdése. Ha lesz fejlemény, vagy vannak még ilyen amatőr kérdéseim, akkor írok ide, ha nincs teljesen elegetek belőlem,
(#) gernerakos hozzászólása Márc 14, 2015 /
 
Üdv!
Megmértem a rendelkezésre álló helyet, sajna csak 1.3 méter magas lehet az antenna, mert ennyi hely van függőlegesen. Széltében 2,1m, ez elég. Tehát mekkora pontosan a DV27-es antenna? Be fog ide férni?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 14, 2015 /
 
Fogalmam sincs, utoljára min 10 éve volt a kezemben, de saccra elég lesz a hely.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2015 /
 
Még keresek az interneten, hátha megtalálom a pontos magasságát, remélem be fog férni.
Következő: »»   46 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem