Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automata világításkapcsoló számlálóval
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Ez az adatok (egyes csomagok) feldolgozhatósága miatt van erre szükség. A folyamatos jel esetén folyamatos a kimeneti alacsony szint. Szkóppal mérve.

Idézet:
„a folyamatosan jelen levő modulált jel vétele


Itt a lényeg. A folyamatosan jelen lévő modulált jel. Tehát nem a vivőfrekvencia jel vétele, hanem a vivőfrekvencia modulálásával előállított jel vétele. Ha ebből az aspektusból vizsgáljuk a mondatot, akkor természetesen teljesen igazad van.

Ha ezt a megállapítást a vivőfrekvenciára értenénk, akkor a kimeneten bizonyos frekvenciájú
(kb 138Hz) jel jelenne meg 1.8ms-os impulzus szélességgel.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
((((
Idézet:
„Ez az adatok (egyes csomagok) feldolgozhatósága miatt van erre szükség. A folyamatos jel esetén folyamatos a kimeneti alacsony szint. Szkóppal mérve.”

Sajnos az a gyanúm, hogy ez az AGC és az intergrátor tulajdonsága.
Idézet:
„A folyamatosan jelen lévő modulált jel.”

Lehet, hogy nem jól fogalmaztam. Ha egy 36kHz -es négyszögjellel vezérelt LED -el szembe fordítom a TSOP vevőt (,amit külön tápról járatok, hogy az egymásrahatást minimalizáljam), a vevő kimenete nálam nem lesz folyamatosan alacsony. Próbáltam TSOP1736, TSOP1836, TSOP4836, stb típusokkal. Pontosan azt tapasztalom, amit Sly. Ha megszakad a fény útja és újból helyreáll, a TSOP kimenetén egy ideig alacsony szint mérhető, majd átvált magasra. Ha csomagokat küldök neki (Philips RC5 kódolással), a parancsokat tökéletesen veszi. Ez 14 bites csomagokból áll, amit 24.892 ms -ig tart utána min. 150 ms szünet van. Tovább nem erőltetem, nem célom a kapcsolás megépítése.))))
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Akkor ott valami furcsa dolog történik. Nálam a kapcsolás szerint van megépítve az áramkör és gond nélkül működik. Ameddig érkezik a folyamatos jel, addig totál egyenes és szünet nélküli alacsony szint van jelen a kimeneten.

Idézet:
„Ha megszakad a fény útja és újból helyreáll, a TSOP kimenetén egy ideig alacsony szint mérhető, majd átvált magasra”


Ez eleve nem lehetne. Ha megszakad a fény útja, akkor magas szintre ugrik a kimenet. (A kimenet egy 1k-val fel van húzva tápra.) Ha ismét helyreáll, akkor meg alacsony szintnek kell lenni. Ha fény helyreállása után egy ideig alacsony szint lesz, utána megint magas, akkor ott valami nincs rendben. A TSOP kimenet fel van húzva a tápra egy ellenállással? (Adatlap szerint nem kell, mert benne van egy 33K, de az nem volt megfelelő ennél a kapcsolásnál.)
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Lehet, hogy valami kapcsolástechnika megviccel bennünket?

Nyilván értesz ehhez a szakmához, nem vitatom. Tulajdonképpen mindkettőnknek van egy teóriája ami működik, de lehet, hogy a kapcsolástechnikában van némi eltérés. (Én az 1K-s felhúzó ellenállásra gyanakszom.)
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Konkrétan milyen típussal építetted meg?
Találtam olyan TSOP -t, amit kimondottan fénysorompókhoz (Light Barrier Systems) terveztek: TSOP58038, TSOP4038 Nincs bennük AGC és intergátor.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
TSOP4838 Ezzel a típussal építettem. Azt ezt követőt pedig TSOP4836-al.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 14, 2016 / 1
 
A Farnell -nél van TSSP4038.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Értem. Viszont a TSOP4838-al is működik a kapcsolás gond nélkül. Sly kollégánál valami gond lehet. Lehet hogy szűrés, lehet hogy a nincs felhúzva tápra a kimenet. Ha a leközölt módon építi meg valaki,akkor annak mennie kell.

A tesztelésed során egy 1K-s felhúzó ellenállást betettél a kimenet és a +UT táp közé?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Az adó jelalakja négyszög. Annak négyszögnek is kellene lenni. A kapcsolásban szereplő alkatrészekkel ennek teljesülnie is kellene. Használj kerámia kondit. Amint szép négyszög lesz a jelalak, ki kell próbálni ismét. Egyébként nem kell nagyon pontosnak lenni a frekvenciának. Tapasztalatom szerint egy 36Khz-es TSOP simán megy 38,39KHz-ről is.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Készítettem egy rövid videót, hogy nálam hogyan működik a TSOP modul.

TSOP VIDEO
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Sly!

Van valami fejlemény?
(#) Sly hozzászólása Júl 15, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!
Nem volt idöm tegnap foglalkozni a kapcsolással ezért irok csak most!Hát hogy is mondjam amire rájöttem az röviden "ahány féle annyi fajta"...Öszzeszedtem az itthon található összes tsop senzoromat és probálgatttam...Az amivel legelöször probáltam nem idevalo(az hogy miért ahoz már én nem értek)Meg ugye ahány fajta tsop annyi fajta felhuzo ellenálás mivel azokat is cserélgettem és volt hogy jobban müködött volt hogy roszabbul.Találtam kettö darabot (tsop) amivel majdhogynem rendesen müködik a kapcsolás de evvel sem az igazi és igy is csak független táprol az ado és a vevö....meg max fél méterröl látják egymást,ha meszebb rakom akkor se "kép se hang".Ezek egyébként tv-böl bontottak és nem ilyen kis tokozásuak hanem olyan nagyobb ahol az out láb picivel arrébb van mind a pozitiv és negativ láb és ebbol is találtam vagy öt darabot és csak kettö müködik itt rendesen.Megjegyzem ha távirányitoval világitok rá akkor mindegyik senzor szépen villogtatja a ledeket....Probáltam a szürés dolgot és azsem segitett a legelsö fajta senzornál ezért kerestem még párat és probálgattam.Ami most van az azért is nem jo mert mintha nem kapna "egyértelmü" infot(mintha nem lenne egyértelmü alacsony szint a kimeneten) a pic a tsop-tol és ezért elég furán kapcsolgat...Van hogy bekapcsol arra is amikor csak az egyik senzort takarom le és ha bekapcsolt van hogy nemakar kikapcsolni...Jelenleg a tsopk 30cm vezetékeken "lógnak",majd még annyit megprobálok hogy beteszem öket a pic mellé közvetlen hátha ugy jobblessz.
Lényeg a lényeg ugygondolom hogy ide pontosan az a tipus kell amit Zoli Bácsi is beépitett.mivel más tipussal ez a kapcsolás igy nemfog müködni az hogy miért azt meghagyom az okosabbaknak.Én személyszerint nemakartam másik senzort vásárolni mivel van itthon mostmár egy marékkal de ezekszerint muszajlessz...
Nem utolso sorban köszönet a segitségért Zoli Bácsi és Hp41c kolléga majd jövök még a részletekkel ha kiprobáltam.
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Szia!

Lehet venni több fajtát is. 48xx-es sorozatból bármelyik jó. Természetesen a meglévő vevőhöz kell a frekvenciát beállítani. Tulajdonképpen elég az is, ha az adót szembefordítva a vevővel a LED világítása jelzi a működéshez szükséges frekvencia meglétét. Teszteléseim szerint több méter az áthidalható távolság. 1K-4K7 közötti felhúzó ellenállás tökéletesen jó lesz.

Nem lehet, hogy túl kis árammal hajtod az adó LED-et? Az adó LED 950nm-es?

Ha a pic mellé teszed, akkor bajos lesz az ajtófélfa elhelyezés. A TSOP vevő nyugodtan mehet kábelen is. A lényeg, hogy a táp a vezérlő paneltől külön-külön menjen az adóhoz és a vevőhöz.

Küldenél néhány fotót az áramkörről?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Beszéltem Sly kollégával. Miután beszerzett egy TSOP 4836-os vevőt, azonnal működött az áramkör. Úgy tűnik nem minden vevővel kompatibilis a kapcsolás.

Ami biztosan jó, az a TSOP 48xx sorozat bármely tagja.
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Ezek az ic-k legalább féle tokozással lábkiosztással kaphatók , természetes hogy nem mindegyik jó az áramkörbe ..
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Nem a lábkiosztással volt a baj, hanem maga a modul nem volt alkalmas a kapcsoláshoz. Illetve nem is kapcsoláshoz, mivel a kontrol LED az még a PIC-es jelfeldolgozás előtt van. Annak a modulnak a kimenete egészen más, mint a TSOP 48xx moduloké.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem