Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   490 / 507
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Micsoda megtiszteltetés
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Bocs hogy nem vagyok képben, de kit tisztelhetünk pudding1 személyében?
Miért örül mindenki hogy itt van?
(#) weend válasza csavarkulcs hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia!
Ha elolvasod a fórumot, mindent megértesz. Ha valaha foglalkoztatott ez a téma, nagyon jó olvasmány lesz. És lehet te is átéled azt, amit mi anno, mikor még igazi élet volt a témában.
(#) pudding1 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok!
Nem gondoltam hogy valaki még emlékszik az írásaimra, teljesen meg vagyok hatódva...
Az az igazság hogy nagyon régen nem jártam erre, a jelszavamat is csak nehezen találtam meg. A szélgenerátoraim nem üzemelnek, kb. 2 éve billentettem le az oszlopot, azóta várják hogy sorra kerüljenek. A leállítás oka látszólag egyszerű volt, amikor ősszel és tavasszal megjöttek a rendszeres 4-5 napig tartó szélviharos időszakok, a generátorok eleinte szépen termeltek, aztán a termelés csökkent, a fordulatszám pedig nőtt. (4db szélgenerátor volt egy oszlopon, mindegyik külön ampermérővel) Amikor már túl gyorsan pörgött, megpróbáltam befékezni azzal hogy a 3 fázist rövidre zártam.....és akkor jött a meglepi, mert a generátor nem állt le. Az utolsó ilyen viharban az egyik lapát el is törött és természetesen a kiegyenlítetlenség miatt abban a pillanatban letépte magát az egész generátor. Miután lebillentettem az oszlopot, bemértem mindent, vezetékeket, generátorokat, sehol semmi hiba. Rövidre zártam a vezetékeket és megpróbáltam elforgatni a lapátokat , meg se moccantak. Felállítottam az oszlopot, elkezdtem tesztelgetni, az első szelesebb napon rövidre zártam mindegyiket, teljesen megálltak, minden úgy működött ahogy kell. A hiba mindig akkor jelentkezett amikor nagyon erős volt a szél és hosszú ideig folyamatosan így fújt. A sokadik ilyen eset után ráakadtam egy táblázatra valahol egy mágnes forgalmazónál hogy miként csökken az ereje a neodím mágnesnek a hőmérséklet növekedésével. Arra jutottam hogy csakis ez lehet a rejtélyes hibajelenség oka, egyszerűen túl meleg lesz a generátor és ezért nem tudom viharban megállítani. Azon agyaltam hogy hogyan tudnám olcsón egyszerűen megoldani a rövidre zárást bizonyos hőfok elérésekor, ezzel kiküszöbölve a meghibásodást....és hipp hopp elrepült 2 év. Egyszerűen mindig volt valami fontosabb dolog amivel elment az idő és ez nem került sorra, de talán majd most...
(#) weend válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia!
Na, ez nem semmi probléma, és eddig még nem merült itt fel. Lehet, átkellene szellőztetni a generátort nagy fordulatnál.
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
A fizikát sajnos nem lehet megdumálni.....
Éppen a fentiek miatt használják hobbi gépeknél kritikus teljesítmény felett a kerék szélből való kifordítását, a nagy szélgépeknél pedig a változtatható lapát-állásszöget.
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Igen, a fizika a másik ok amiért még mindig állnak a generátoraim. A fordulatszám növekedésével egyre erősebb a giroszkóp hatás, ez volt ami meggátolta a szélből való kitérést. Rengeteg időt elszórakoztam a farok rúd hosszának ill. a farok méretének változtatásával, de soha nem lett jó. (Igazság szerint ha meg tudtam volna csinálni hogy túl nagy fordulat esetén megrövidüljön a farokrúd akkor lehet hogy kitért volna...)
Viszont láttam egy olyan verziót hogy a széllel szembeni oldal felé megbillenti a generátort ha túl nagy a szél, az biztos működne de a súlyelosztás beállítása eltartana egy darabig...
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) weend válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2016 / 1
 
Szia!
Én pont a kitérés beállítás bonyolultsága miatt, hátra billenőre készítem most a szélgenerátoromat. Remélem, ennél a megoldásnál sikerül kézben tartanom a fordulatszámot.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) csavarkulcs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Első hozzászólásod

Szerintem hűtsd le a mágneseket, léghűtéssel, esetleg vízhűtéssel. Csak Ilyen nagy terhelés mellett a tekercsek is leéghetnek.
Vagy használj elektromágnest.
Vagy ne zárd rövidre a generátort, mert akkor a feszültség amit termel, a saját belső tekercsein fog disszipálódni. Használhatnál terhelőellenállást, Mondjuk a hármas metrót úgy is felújítják, annak elég nagy teljesítményű ellenállásai vannak (vagy mondjuk 3 reflektort)
Vagy használhatnál elektromágnest.
Vagy Leterhelheted a forgórészt, pl: ventilátor,szabadtengelyvéges komresszor,-:-szivattyú
Vagy egy sima fékrendszert is felszerelhetsz, esetleg kerámiaféket 0 hibalehetőséggel.

Szerintem elsőre próbáld meg a mágnesek hűtését, de ne az oszlopon teszteld hogy működik-e mert sokba kerülne, inkább csak köss rá egy villanymotort, meg egy ventilátort ami fújja.

De most ha lehet akkor én kérdeznék.
Találtam itthon egy 24voltos autógenerátort, szerintem jó lehet a feladatra hogy áramot termeljen nekem, szerintem még át sem kéne tekercselni, csinálok hozzá egy jó kis áttételt,
Meg jó nagy lapátokat, hadd fúja. Mondjuk én 2x akkorára készíteném mint kell, mert lehet hogy veszek még egy generátort, vagy beruházok egy ilyenre, de kerámiaféket mindenképp tennék bele, első a biztonság.
A 24 voltot mondjuk egyenirányítás nélkül is lehetne használni, csak még nem tudom hogy mire?
A gerjesztését egy agydinamó adhatná, majd átkapcsolna a saját áramforrására.
Mi a véleményed? Működőképes konstrukció lenne?
(#) weend válasza csavarkulcs hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Láttad a fordulatszám igényét az általad belinkelt generátornak?
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 2, 2016 /
 
Amúgy ezt láttátok már?

Weend: Igen láttam, de kissebb frodulatút nem találtam sehol.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) csavarkulcs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Két fajta kifordítást próbáltam ki,mindkettő TÖKÉLETESEN bevált.
Évek óta fent van a gép,semmi gond vele.Igaz rövidre van zárva nálam is...De forog,és kifordul.
Két új generátorom is van,csak időm nincs... Van egy fix gépem,azon már két lapát tört le,mert nem tudott kifordulni...
(#) pudding1 válasza Barret hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Ha lesz időd, kérnék majd képet vagy linket, érdekel hogyan sikerült megoldani. Ha alacsonyabb fordulatú, nagyobb átmérőjű lenne a generátorom, biztos kitérne, de hát azzal kell dolgoznom ami van, úgy hogy a billentős lesz a következő próbaverzió...
(#) sziriusz hozzászólása Nov 5, 2016 /
 
A viharvédelemhez:
A szomszédok gyerekeinek megmutattam, hogy egy kerékpár kiszerelt első kerék felnijét ha a kezembe fogva megforgatjuk, az egyik tengelyvéget el lehet engedni, a kerék nem esik le.
Olvasva a fórumot, felmerült bennem egy kérdés:
A giroszkóp hatás (perdületmegmaradás törvény) mennyivel másabb egy hagyományos viharvédelem lefordulásánál, vagy a hátra billentésnél?
Aki már forgatott meg kiszerelt kerékpár első kereket a kezével fogva, az emlékszik rá, hogy igyekszik az a forgási síkot megtartani, de csak erő kérdése, hogy bármilyen irányba elforgassuk.
A Pudding1 gépét sikerült megtalálnom a You Tube-on. Ennek a viharvédelmét én az amerikai nagy vízhúzó szélgépek mintájára készíteném el, a következő módon:
A kerék forgási síkja mögé, a szárnyak súrolt felületétől kijjebbre egy vízszintes karra felraknék egy segéd lapátot, ami szél hatására el tudja forgatni az oszlopon a szélgépet. Az iránytartó lapátot legfelül egy vízszintes vonal mentén elvágnám, és visszatenném két zsanérral úgy, hogy a lapát síkja az oszlop és a segéd lapát közzé mutasson, így a kis szeleknél kiegyenlíti a segéd lapát szélirányból kifordító erejét. A működéséhez biztos nem kell magyarázat.
A beállítása kísérletezéssel megoldható. Én a kifordító lapát felületét kb. 1-1,5 A4-es lap nagyságúra venném. Az iránytartó lapát legalsó pontjára fúrt lyukon keresztül pedig súlyokat is tudnék feltenni, aztán jöhet az első próba.
Az remélem mindenki számára egyértelmű, hogy az elektromos védelmet le lehet kötni.
Jut eszembe, a ferrit mágneses, PVC lapátos szélgépem viharvédelme is segéd lapáttal működött. Van is róla kép a fórumon.
(#) weend válasza sziriusz hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Szia!
Amit leírtál viharvédelmet, az megegyezik a régi időkben gyártott, és egyes alföldi gazdaságokban látható vízhúzó szélkerekek viharvédelmével.
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 / 1
 
A régi gépem fent van a youtube-on,1-13-nál látszik a működése. Trükkös,mert a rotor tehetetlensége elforgatja a gépet is,nem csak hátra bólint.
Viharvédelem a videó címe.

https://www.youtube.com/watch?v=TL1I7fovS7U
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 / 1
 
Megvan a másik fórumon felrakott képem,nagyjából látszik rajta minden.
Ez a klasszikus felépítésű változat,elsőre sikerült Állítható a rotortengely eltolása a központi
forgásponttól.Evvel tudom finomhangolni a kifordulást.


http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131410719&t=9106929...with=1
(#) pudding1 hozzászólása Nov 6, 2016 /
 
Köszi mindenkinek!
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
Szia Pudding1!
Most egy kicsit igyekszem rád beszélni a Te gépedre leírt viharvédelmi megoldást.
Kétszer is említetted az elbillenő rendszert. Teljesen mindegy milyen a megoldása, a következőt műveli:
A rotor forgását az állórész a terhelés miatt nyomatékkal lassítja. Alap helyzetben ez a nyomaték igyekszik elhajlítani oldalra az oszlop végét, ami ezt a terhelést elbírja. Ha megbillented a rotort, az állórész felfogó karja változatlanul forogni akar, de nem tud, viszont a nyomaték most tudja az egész szerkezetet fordítani az oszlop körül. Nem tudok olyan megoldást a billentésre, ami ezt a fordítást megakadályozná. A vihar ellen védi a gépet, de a You Tube-ra feltett videón látszik a gép vergődés szerű viselkedése, közben a levehető teljesítmény is biztos ezt a rossz képet mutatja. (persze mindez lehet, hogy csak a rossz beállítás miatt van így).
A hagyományos viharvédelemnél csak lefordulás van, közben a tengelyről levehető egy nagyobb szélnek megfelelő teljesítmény. Mindez úgy, hogy nincs ugrás szerű változás a teljesítmény leadásban. Csupán beállítás kérdése az egész. A javaslatnál biztosabb és egyszerűbb megoldást nem igen találsz a gépedhez.
Rémlenek a régi dolgaim...
A beállítást egy alacsony oszlopon csináltam, egy létrán könnyen elérhető volt a gép. A kezdésnél az a jó, ha egy picit nagyobb szélnél a gép azonnal elkezd kifordulni. A teljesítményt vagy a fordulatszámot (feszültséget) nézve addig kell növelni a az iránytartó lapát végén a súlyt, amíg a fordulat alig növekszik a lefordulás közben.
A vízhúzó gépemnél az óvatosság és a féltés dominál a védelemnél. A vihar széllökésekkel jár. Egy nagyobb széllökés hatására a gépem viharvédelme reteszelődik, egy pici vizet szállít csak lefordulva a szélről. A vihar után a reteszelés feloldható egy lelógó lánccal.
Egy picit hosszan írtam most is, hogy ha kevésbé gyakorlott ember olvassa az írást, az is értse a mondanivalómat.
A döntés persze Nálad van, kíváncsi vagyok, milyen lesz a végleges megoldásod.
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Nem véletlen hogy két éve állnak a gépek, nem nagyon tudtam dönteni hogy mit tegyek és még mindig így vagyok ezzel. Sajnos kevés szabadideje van az embernek és csak akkor szabad erre használni ha ténylegesen eldöntöttem hogy mi legyen.
A 2kw-os generátoromnál a csatolt videón látszik hogy a kitérése hogyan volt megoldva, függőleges középtengelytől ballra eltolt generátor elhelyezés, billenő farokrúd, billenő lapát. Elvileg minden frankó, de egy viharban már nem ilyen szép nyugisan tér ki hanem sokkal vadabbul, ami még nem is lenne gond ha bírja a vas. A bibi ott van hogy ez a szélgép is megsemmisült egy viharban. Megsütötte az 5kw-os műterhelést, kiakasztotta a vezérlést és felrobbantotta az invertert, Ezután terheletlenül forgott amíg egy lapát kiszakadt és a kiegyensúlyozatlanság miatt letépte a felső cső hegesztéseit. Szerencsére úgy volt megcsinálva hogy ha gubanc van akkor az legyen a leggyengébb pont. Esélyem se lett volna abban a viharban semmit se csinálni és kár lett volna mindent szétveretni a géppel.
Na ezt az egészet csak azért írtam le hogy itt van ez a minden szempontból tökéletesen működő viharvédelem ami mégiscsak megadta magát....Ne tudd meg mennyi melóm volt benn abban a 6db műgyanta lapátban, arról nem is beszélve mennyibe kerülne az inverter és a többi cucc pótlása. Szal ha nekiállok olyannak állok neki ami többféle védelmet is tartalmaz és mindenképpen megvéd a fentihez hasonló problémáktól...6 lapátos 2kw-os generátor, szélből kitérés
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Végignéztem a videot,nem látom hol fordul ki a szélből!
Nálam a kifordulás azt jelenti,hogy 90 fokkal elfordul a szélirányból úgy,hogy a farok szélirányban marad! Esetleg visszatéréskor lehet rá tenni egy lengéscsillapítót,mert nagyot ránt az
oszlopon,ha magasan van az utolsó kikötési ponttól. Előző gépemen volt,a gép súlya miatt.
(#) Barret hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Még annyit tennék hozzá,hogy két éve nem nyúltam hozzá a géphez,létrát sem támasztottam az oszlophoz Igaz hogy csak 1,9M a rotor átmérője.Láttam a két fórumon éppen elég összetört
NAGY gépet,inkább csinálnék 2 kicsit,ha nagyobb teljesítményben gondolkoznék. De nekem látványnak
is elég,lényeg hogy forog.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Emlékszem a gépedre. Azóta is bánt egy picit, hogy nem kezdtem el a bírálni a viharvédelmet a gépeden. Egy képen látszott, hogy az előző gazdája a hátsó lapátot módosította, ennek hatása is közrejátszhatott a rossz működéshez és a tönkremenetelhez. Talán most ezért is szóltam itt bele a ....
Idézlek Téged:
Na ezt az egészet csak azért írtam le hogy itt van ez a minden szempontból tökéletesen működő viharvédelem ami mégiscsak megadta magát...
Idézem magamat:
A kezdésnél az a jó, ha egy picit nagyobb szélnél a gép azonnal elkezd kifordulni. A teljesítményt vagy a fordulatszámot (feszültséget) nézve addig kell növelni a az iránytartó lapát végén a súlyt, amíg a fordulat alig növekszik a lefordulás közben.
Megjegyzés:
Az remélem hihető, hogy bármelyik viharvédelmet az alkatrészek méretével és elhelyezésével be lehet állítani úgy, hogy a teljes kifordulás mondjuk 4 m/sec szélnél megtörténjen, vagy ennek tízszeresénél se történjen semmi. A viharvédelem hatékonysága szerintem csak beállítás kérdése.
Hogy ki melyik viharvédelmet használja, az ízlés dolga, vagy épp a meglévő anyagok felhasználásán, vagy egy átalakítás gyors és célszerű megoldásán múlik. Egyben megegyeznek: mindegyiket be kell állítani!
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Enyémet is "rontani" kellett beállításnál,mert túl jól működött. Most sincs nagyon durvára állítva,pedig
mértem rajta 250-es rotorfordulatot is,mikor még "próbapadon" volt! Természetesen terhelés nélkül. Először bírja a strapát védelem nélkül,aztán megvédjük
(#) sziriusz válasza Barret hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Melyik gépednél volt a kifordulás utáni visszatérésnél a rántás az oszlopon? Mert a jelenlegi gépemen is van valami hasonló, mikor a rugó az iránytartót az ütközőre visszahúzza.
Ezért a saját gépem is eszembe jutott, mikor ismét átgondoltam a viharvédelemre tett javaslatomat. Találtam egy elméletben igen jó megoldást, ami ezt az ütődést kizárja minden szerkezeti bonyolítás nélkül.
Természetesen tudom, hogy mindez csak agytorna, hisz elég régen leírtam, hogy az áramtermelő szélgépeket teljesen ki fogja váltani a napelem, marad a szélgép a vízhúzásra, annak is a függőleges tengelyű változata.
Ha valakit azért mégis érdekel, szívesen elmondom vagy leírom, hogy gondolom.
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Még két dolgot szertnék hozzátenni a beszélgetéshez:
1. A giroszkóp hatás, akkor érvényesül a legerőteljesebben, ha egy merev, nem hajló anyagból készítik el a forgórészt, mert: amint a kerék egyik oldala egy kis eltérésbe kezdene, (lásd a forgó biciklikerék alsó fele, a kézben tartot tengely felé mozdulna) már egyből a forgás miatt a behajlott rész rögtön a másik oldalra kerül, ezáltal eggyensújozza a kereket.De ez csak akkor működik ha a kerék pereme merev, és van van lendülete.
Viszont a szélkeréknél sokkal nagyobb erő hat a hajlékony lapátokra mint a girószkóp ereje, és ez az erő a szél.

2. Ez inkább csak elmélet, és annak is rossz: energiával állítani meg a lapátokat, mégpedig egy frekvenciaszabályozóval, ami ellentétes ütemben adja le a szinuszt, azaz a forgásival ellenétes irányba forgatja a kereket.
Ezáltal a két ellentétes erő kiegyenlíti egyást, és megáll a kerék.
Kérlek nézzétek el hogy ilyen butaságot írtam, de lehet hogy valakit inspirált.

Egy Vízpumpáló szélkerék fékrendszere.
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Az elsőnél volt,mert a rotor is rántott nagyot az oszlopon hátrahajláskor,ráadásul próbálta a farkat is a szélre merőlegesen kifordítani.A második gép is ránt valamennyit,de sokkal kisebb a tömege.

Ha most építeném a gépet,nem tennék ütközöt a faroknak,más megoldással is lehet rugalmasan stabilizálni a helyzetét.
(#) Stewe válasza csavarkulcs hozzászólására (») Nov 9, 2016 /
 
1. Meglepődnél milyen bődületes ereje van egy pörgettyűnek, (kitérítés esetén merőleges síkban) szerintem egy függőlegesen álló és pörgő biciklikereket próbálj meg lefektetni! KÉT KÉZZEL!
2. Nem rossz az ötlet, csak túlgondoltad. Ha nem külső energiával fékezel, hanem a szélkerék önmagát fékezi, sokkal könnyebb a dolgod. Ehhez elég egy alumínium féktárcsát a tengelyre szereli, amihez bizonyos fordulat felett egy mágnest közelítesz, a Lentz törvény alapján a tárcsa örvényáramai fékezik a forgást, a fordulatszámmal növekvő mértékben. Nem a generátor tekercselést terheled, és nincs karbantartásigényes kopó alkatrész sem.
(#) csavarkulcs válasza Stewe hozzászólására (») Nov 9, 2016 /
 
I.A biciklikerék más tészta mint a lapátos szélkerék. az egykinél a peremen van a nagy súly, a másikon pedig nincs perem, csak lapátok. De ki kell próbálni, viszont meg kéne szabni egy mérethatár is, mert ez nagyobb méreteknél nem használható. Szerintem a nagyobb méreteknél már a lapátok élére állításában van a megoldás. Régebben sokat foglalkoztam a röpsújos fordulatszámszabályozós lapátbeállítós szélkerékkel.

II. Tényleg! Ez eszembe se jutott!Jó hogy leírtam. Esetleg a mágesek lehetnének egyben röpsújok is.
Következő: »»   490 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem