Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Diesel kút áramlásmérő
 
Témaindító: Gery, idő: Dec 4, 2016
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gery hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
Sziasztok,

Adott a feladat, hogy egy mezőgazdasági diesel kút fogyasztását kell mérni elektronikusan, azaz hogy hány litert tankolnak a traktorokba.

Ehhez egy rasbperry pi 3 at találtam ki ami szép excel táblázatokat fog csinálni. Ezzel nincs is baj, csak áramlásmérőt nem találok hozzá. Az áramlás nagysága nagyjábol 50-100 l / perc.

Tud valaki ehhez forgalomban található, lehetőleg olcsób kategóriájú áramlásmérőt ajánlani?

Köszönöm,
Gergő
(#) Gabó válasza Gery hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Ali expressen van olyan, ami mér is egybe, de nem csinál táblázatot. A táblázat mennyire fontos, hogy gép végezze? Mert ha semennyire pl ilyen nem jó? Bővebben: Link Ez 20-280l/min
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
(#) Tasznka válasza Gery hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Szia!
Szerintem jobban járnál egy mechanikus átfolyásmérővel,amire teszel egy impulzus jeladót.A mi cégünk is így építi ki.Ezek a pici átfolyásmérők nem nagyon jók,csak ha ritkán használják,mert hamar szétkopnak,és pontatlanok lesznek. Impulzusra bekalibrálod,és már kész is van .De ha ennyire mérni szeretnéd,akkor még kártyás azonosítót is tehetsz,ami enged tankolni,és az excel-edben benne lenne,hogy melyik traki tankolt,és mennyit .
(#) Kera_Will válasza Gery hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
EXii avagy gyújtószikra és robbanásbiztos kivitelezésben van jártasságod?
Tervezhetsz és építhetsz ilyen berendezéseket, engedélyed és szakvizsgád van erre ?
Feltételezésem szerint aki rendelkezik ezzel az nem egy hobbista fórumon érdeklődik, az tudja és ismeri milyen gyártmányokat kell keresnie , mely gyártók vannak az EXii területen.
Az nem fog neked mindenféle kóbura és minőségi tanúsítványokat mellőző világvégi piacokról eszközöket beszerezni.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
(#) Tasznka válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Szeritem ott gázolaj lesz,oda nem kell az ex.De ahogy elnézem,létező kútról van szó,csak mérni szeretné a kiadott mennyiséget,oda csak 1 átfolyásmérő kell .
(#) Kera_Will válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
"oda csak 1 átfolyásmérő kell"
Igen de az már gyártmány módosítás és egyéb jellemzők meg változtatását vonja maga után ... stb...
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
(#) Gery hozzászólása Dec 5, 2016 /
 
Köszönöm a választokat!

Gabó: olyan kell ami táblázatot csinál. Egy hagyományos kijelzős mérővel jelenleg is rendelkezik a kút.

szamóca: köszönöm a linket, bár kicsit drágának találom. Olyan 100 dollárig bezáróan keresek mérőt.

Tasznka: ráhibáztál, lesz csipogó meg minden, és abból készül a táblázat! Továbbá egy hagyományos analóg mérő elveve működik a kúton. Még nem láttam, de utánnanézek annak van-e valami kivezetése. Megmondom őszintén, gondoltam erre a megoldásra, de elvetettem, hogy még egy meghibásodni képes kűtyüt "beleeszkáábáljak". Te mégis javaslod? Hirtelen egy régi golyós egér encodere jutott eszembe. Szerinted az megtenné?

Kera_Will: kösznöm az észrevételt, természetesen kiépített kutat kell mérjek, de mindenképpen utánnanézek mi a helyzet az én esetemben tűzvédelni szempontból. Továbbá éppen ezért kérdeztem meg a fórumon, hogy ne valami random kitudja milyen mérőt vegyek.

Tehát B tervkét felmerült hogy egy encoderrel magam csináljak egy jeladót. Nem elvetendő, de úgy látom több munka szükséges ezáltal. Ennek okán még fenáll a kérdés, hogy tud-e valaki egy olcsobb 100 dollár körüli értékű mérőt ajánlani?

Köszönöm,
Gergő
(#) erbe válasza Gery hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Kicsit nyomozni kellene. Több kútnál is láttam, hogy mostanában cserélték le a fejeket. Már csak meg kellene tudni, melyik telepre szórják ki őket.
Ha van olyan kedves érintett, aki olvassa a fórumot, talán megkeres téged üzenetben.
(#) Tasznka válasza Gery hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia!
Vehetsz átfolyásmérőt,de szerintem 100$ alattiakkal csak óvatosan,nem hiába kerülnek nagyon sokba a jók.A cégünk elég sokszor cserél "olcsó" átfolyásmérőt.Tök jó ,meg olcsó,de a mechanikája elég hamar megadja magát. Ha van számlálós átfolyásmérő rajta,nézd meg,hátha tudsz rátenni 1 impulzusos forgásérzékelőt.Ha megy ,akkor meg is vagy .Kalibráld be amikor megvagy...utána pár napra,hétre ellenőrizd. Ha nagy az eltérés,akkor a régi csere.
(#) kissi válasza Gery hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Szia!
Ha jól sejtem ez "maszek" kút, csak saját magának szeretné megismerni a tankolásokat ( külső ügyfeleknek nem árusít!) ... Ez azt jelenti, hogy a kijelzőhöz vagy a jeladóhoz hozzányúlhatsz, nem érdekes a plomba ( de utána tegyél rá egy sajátot, hogy más ne nyúljon hozzá ! ) és onnan tudsz levenni jelet !
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
(#) Gery hozzászólása Jan 6, 2017 /
 
Sziasztok,

az elmúlt hetekben haladtam a témával. Van raspberry pi 7 colos kijelzővel és rfid olvasoval. Rfid kulcstarto csippan akkor bejelentkezel. Ha admin rfid csippel jelentkezel felhasználokat lehet a kijelzőn hozzá adni és szerkezteni, ezt külön egy admin jelszoval is elő lehet hozni csipp nélkül.

Most jöhet a mérés. A jelenlegi mérő egy AMA K33 as, tulajdonképpen igy néz ki:
http://www.piusi.de/products/flow-meters/k33-atex

Videok is vannak róla:
https://www.youtube.com/watch?v=ONGv-I2etrI

Ezek nem AMA gyártmányok, de abszolót megegyeznek vele.

Jelenleg egy ilyen méri az adott tankolás mennyiségét és rögzíti azt valaki papíron. Ez lesz most automatizálva. Ez kimondottan előnyös mérő ugyanis amennyiben jól tudom oldalt is forog a henger a mérés során, azzal lehet nulláni a merőórát a mérés végeztével. A nullázásra majd nem lesz szükség, ugyanis a hengert össze kapcsolnám egy encoderrel és akkor bele sem kell nyúlni abszolút a szerkezetbe.

A kérdésem: milyen encodert ajánlotok erre a célra?

A Raspberry pi-t codesys alatt programozom amihez egy PCF8591 A/D konvertert ajánlanak I2C -n ugyanis ahhoz van library. Milyen encodert lenne érdemes erre a célra felhasználni?

Köszönöm,
Gergő
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2017
(#) Bakman válasza Gery hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Ilyet javaslok: Bővebben: Link.
(#) Gery válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Szia Bakman,

köszönöm szépen a linket, ez tényleg nagyon jónak tűnik ezért az árért. Egy valamit ugyanakkor had kérdezzek: azt írja ez 2 bites gray kód ot használ. Ez azt jelenti hogy nekem két gyorsbemenetre van szükségem nem, míg a PCF8591 nak 4 analóg bemenete van?
(#) Bakman válasza Gery hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Az enkódernek két digitális (nyitott kollektoros) kimenete van melyek a melléklet szerint változnak forgás hatására. A PCF8591 elsősorban A/D és D/A átalakító.

Az enkóder közvetlenül ráköthető a kontrollerre (PCF nélkül), abban pedig célszerű az Interrupt On Change típusú megszakítást használni két porton, így könnyen detektálható a mozgás. Maga az enkóder kimenete pergésmentesítve van, azzal nem kell foglalkozni. Ez inkább programozási, mint HW kérdés.
(#) Gery válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Értem. Ugyanakkor utánnanéztem, és igen interrupt alkalmazásával tudnám olvasni a GPIO -n, de a codesys alatt amit használok erre nincs lehetőség. Ez már egy a linux on futó fejlesztőkörnyezet.

Esetleg hasonló encoderrel analog kivezetéssel van valakinek tapasztalata?
(#) Bakman válasza Gery hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Enkódernek nincs analóg kivezetése. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy analóg bemenetekkel ne lehetne használni, legfeljebb két értéket fogsz kiolvasni: 0 és 255 (ideális eset, 8 bites A/D). A gond igazábol ott van, hogy Interrupt nélkül, legalábbis akkor, amikor tankolás van folyamatban, szinte folyamatosan le kell kérdezni a bemenetek állapotát, különben kimarad pár lépés, ami hibás számláláshoz vezet.
(#) Tasznka válasza Gery hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
1-2 hozzászólásom lenne,ha nem gond
Amit Bakman linkelt,az jó lenne,de kúthoz keress iparit pl: Ez.Nem hinném ,hogy az kinti körülményekhez hosszú távon jó lenne.
Analógot nem nagyon fogsz találni.
Talán megoldás,hogy pl. pic-kel mérsz,és kiküldöd az értéket folyamatosan,vagy lekérdezéssel,így nem lenne veszteség.
(#) Gery válasza Tasznka hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Értem, köszönöm a hozzászólást!
Valószínűleg akkor marad az interruptos megoldás.
(#) pont hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Én tavaly alakítottam át egy ilyesmit : Bővebben: Link, mégpedig úgy, hogy egy villás optokaput tettem egy olyan fogaskerékre amin még luk is volt. Így a pontosság és minőség maradt a régi, csak mikrovezérlővel feldolgozhatóvá vált.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2017
(#) Gery hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Sziasztok,

A projekt igen lassan de halad.

A napokban rendeltem egy encodert az ebay rol mégpedig ezt:
http://www.ebay.de/itm/281522190919?_trksid=p2060353.m2749.l2649&am...X%3AIT

Kapcsoltam 24V ot a leírásnak megfelelő vezetékekre, de semmi nem történt. Majd megnéztem az erdetileg javasolt encoder ami a teknikai paramétereken kívül ugyanaz és más a vezetékek kiosztása:
http://www.ebay.com/itm/Encoder-600P-R-Incremental-Rotary-Encoder-A...a7ab0e

Majd szét szedtem és az nyákon is az utobbi leírásnak megfelelő a vezetékek kiosztás.

Mindazonáltal azzal a bekötéssel sem sikerült jelet fogadnom az encodertől. Ez vagy azért van mert a rossz bekötéssel tönkretettem vagy mert nem tudom hogyan müködik. Utobbival kapcsolatban kérdeznék: mit jelent az hogy "rectangular orthogonal pulse circuit" ?

Jómagam valami oknál fogva grey kódra számítottam azaz az elfordulás közbe a megfelelő pontokon a táp jelenik meg a fázis fezetékeken. Tévednék?

Köszönöm,
Gergő
(#) vilmosd válasza Gery hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
A kimenet ketfazisu A-B, nyitott kollektoros.
(#) Gery válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Értem. És ez mit is jelent pontosan? Hogyan kell bekössem egy PLC gyorsszámláló digitalis bemeneteire? Direktbe a fázis vezetéket bekötöm a megfelelő 24V is bemenetre és működnie kellene?
(#) Bakman válasza Gery hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Itt látható a kapcsolási rajz alapján, hogyan kell bekötni: Bővebben: Link.
(#) Gery válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Köszönöm szèpen a linket, ez pont az amire szüksègem van!

Ugyanakkor ami elszomorít hogy magam is így kötöttem be ès mègsem müködött...

Szerinted elkèpzelhető, hogy tönkrement az encoder amennyiben rossz lábakat helyeztem tápfeszültsèg alá?
(#) Bakman válasza Gery hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Igen, elképzelhető. Az A és B kimenetek nyitott kollektorosak, ha oda kapnak tápfeszültséget korlátozás nélkül, biztos, hogy a kimeneti tranzisztorok dobnak egy hátas.
(#) Gery válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Nos, ma kiprbólátam 5V al es működik! A probléma valószínűleg az volt hogy annyira érzékeny az encoder hogy nem észleltem a felfutó es lefutó éleket. Továbbá a bekötés a 100 P/R esnek ami van nekem, nem felel meg az ebay en közölteknek. Ugyanaz mint a 600 P/R esnek. Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
(#) otvenkilenc válasza Gery hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Olyan enkódert ami csak az egyik irányba forog. Vagyis tartalmaz egy kilincsművet. Ilyeneket használnak a kutakban. Nekem valahol van egy bontott.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem