Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   353 / 580
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
4.85V-os táp feszültség mellett az SCL-SDA lábai között csak instabil 0.28V max. Ebből mire lehet következtetni? Valamelyik lábra ráakasztani a 4.85-öt? Vagy ez hülyeség?
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Bocs', ha félreérthető voltam, szóval a GND-hez képest az SCL, illetve SDA vonal feszültségét értettem. Ezeken leegyszerűsítve ,,négyszög jel" van kommunikáció esetén.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Semmi gond,köszi,hogy segítesz!! Tehát így már mindkettőn kb. 3.6-3.8V van.
(#) phpmoli válasza botesz hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Ariston ALDS120 F-02 tetlen FRISSITES

TL;DR mukodik a mosogep, koszonom!

@Bakman: igen, posztolas utan en is rajottem, hogy mivel letorolheto volt a por, ezert valoszinu a sztatikussag vonzotta oda. Szerintem jok azok a forrasztasok, csak a foton pont szembol voltak, de lefotoztam egy masik szogbol: http://moli.hu/content/P1130058.JPG

Miutan az alaplapon szemre nem talaltam hibat, es a kabelek egyenkenti kimerese nagyobb munka lett volna, mint a szenkefe kozelebbi ellenorzese, es mivel Ti is azt ajanlottatok, mint ahogy a brit forumbejegyzes is, ezert kiszereltem a motort es leszedtem a szenkefeket. Bevallom, hogy azert irtam korabban, hogy osszeszerelt allapotaban lefotozva jol neznek ki a szenkefek, mert kepzetlen emberkent en azt hittem, hogy a szenkefe ugy kopik, hogy egyre tavolabb kerul a motortol. Nem tudtam ezt a rugos dolgot, nem lattam meg ilyet eletemben, ciki, de igy tanul az ember.

Foto a szenkefek allapotarol: http://moli.hu/content/P1130063.JPG Igy visszagondolva logikus is, hogy az elso gondolat az, hogy a kefe kopott el egy 10 eves, rendszeresen hasznalt gepnel. Vettem uj kefeket, de valasztanom kellett, hogy csak a betetet veszem 1500ft-ert raktarrol es en forrasztok vagy femhazzal egyutt 5000ft-ert de rendelesre 2 het mulva. Az elsot valasztottam. A baj az, hogy szerintem az eredeti nem forrasztva van, hanem hegesztve. Legvagtam a regit, beleszenvedtem a rugot, raforrasztottam az ujat, de felek, hogy mivel a motor a dobra van rogzitve es ez az egesz razkodik 1200rpm-mel, es a forrasztas nem teherbiro osszekottetes, csak aramvezeto osszekottetes, ezert a forrasztas szet fog esni. Mindegy, max majd veszek akkor teljes csomagot 5000-ert. Osszeszereltem, elso inditasra csak egy centrifuga-programot volt hajlando mutatni a kijelzo, hiaba tekertem barhova a tarcsat, de az a program mukodott, majd reset utan mar a tarcsa is mukodott, tudtam valtani. Egy teljes mosas mar vegigment, most megy a masodik.

Amit nem ertek (programozokent):
Ugye az F-02 hibakod azt jelenti, hogy a szamitogep altal kiadott fordulatszam-parancs es a fordulatszammero-erzekelo altal mert aktualis fordulat nem azonos. Ez jelen esetben a szenkefek miatt volt, hisz nem forgott a motor. De akkor:
1) Miert nem jelezte ezt a hibakodot masodik probara a reset utan?! Ez egy eleg egzakt hiba, most akkor forog a motor vagy nem? Masodjara se forgott, akkor hogyhogy nem irt hibat? Miert haladt tovabb a programmal, mintha minden oke lenne, csak eppen nem csinalt semmit?
2) Egy teljes mosoprogram nullarol inditasakor miert nem szivott be vizet a vizpumpa? Annak semmi koze a dobmotorhoz, a program elejen meg nem kell forgatni a dobot, akkor meg nincs hiba, ennek ellenere a vizpumpa se mukodott.
3) Miert nem jelezte a kijelzon a kulcs ikonnal az ajtoretesz bezarasat?
Mert en pont ezek miatt gondoltam ugy, hogy elektromos a problema. Ez igy nem tunik valami megbizhato, ertelmes mukodesnek.

Mindegy, mukodik a mosogep, 1500ft-bol megint megoldottam es meg tanultam is. Koszonom a segitsegeteket!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) botesz válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Szia!Örülök hogy sikerült.Nos az értelmes működés ezekre a gépekre nem mondható el általában teljesen más hibakódot írnak mint ami valójában a bajuk ezért én mindig azt mondom hogy a hibakód az csak egy iránymutatás de nem mindig ott van a baj ahova a hibakód mutat.Az indesit/ariston gépek meg olyanok hogy egyszer ír hibát egyszer nem néha csak áll és meg sem nyikkan.Ezek ilyenek.
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Sajnos fogynak a lehetőségek a multiméterrel kimérhető hibákra. Hogy az összekötő kábelből adódó hibát biztosan kizárhassuk, én a 4-4 csatlakozási pontot megpróbálnám direktben vezetékekkel átforrasztani a kijelző és fő panel között. Nem is a tápfeszültség, hanem a soros kommunikáció x100kHz-es jelei miatt, ahol számít a busz kapacitása is. De ezek csak találgatások, lehet hogy elbonyolítom.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Még azt megpróbálom,aztán meglátjuk. Köszi az eddigi segítséget!!
(#) vill hozzászólása Máj 11, 2015 /
 
Sziasztok!

Nekem egy INDESIT WITL 105 típ. mosógépem van.
A problémám a következő:
Elindítom a mosást és ha jó napja van, akkor végig mos gond nélkül.
De ha rossz napja van vagy aznap már mostam egyszer, akkor szinte biztos, hogy valahol beragad a program. Vagy a zentrifugálásnál vagy a mosásnál, vagy az öblítésnél.
Hibakódot nem villogtat.
A másik érdekessége, hogy a motorot van amikor lágyan, de mostanában egyre többször direkten indítja, ami egyrészt a hálózati fesz pillanatnyi megrogyásával jár, valamint elég drasztikusat nyekken a szíj amikor indul a motor. De ezt nem mindig. Ha lágyan indítja a motort, akkor minden meseszép.

Az igazság, hogy szeretném eladni a gépet, de nem szereték senkit sem átverni, ezért kérek itt segítséget, hogy ha javítható, akkor hibátlanul tudjam az új tulajnak eladni.

A válaszokat előre is köszönöm,

Szép napot,
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szia! Sajnos forrasztott kötésekkel sem változott a helyzet. Lövésem sincs,hogy merre tovább.
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szia! Sajnálom. Mértél áramfelvételt? Külön csak a kijelzőpanel vesz fel valamennyi áramot?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) palko0125 válasza vill hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szia!
A motor végén van a tachogenerátor. A tengely végén levő mágnest kellene megnézni, hogy nem forog e el. Valószínű, hogy az okozza a problémát.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Még nem jutottam odáig,de meg fogom mérni.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Szia! Sajnos áramfelvétele egy nagy kerek nulla. Semmi. A 2-csatin,és a 3-csatin is 2-3V közötti értékeket lehet csak mérni.Nem tudom,hogy ez mennyire reális feszültség.
(#) vill válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Köszi az ötletet. Sajnos nem az volt. Lebontottam a motor végéről az érzékelőt és a tengely végén fixen fel volt csavarva a mágnes. Szóval valami más lesz a ludas.
Mit érdemes még megnézni, kimérni? Honnan álljak neki a hibakereséshez, mert tegnap már 4x ragadt be egy program és este lett mire kimosott.
(#) Chipmunk1960 válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Szia, Ilyen kérdéseket Billy Gates-nek tegyél fel, az ő műve sem tökéletes!
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Ha az Atmega88-on fut valami szoftver, akkor néhány mA nagyságú áramot kellene tudnod mérni. (Persze csak ha nincs valami energiatakarékos üzemmódban a processzor, de ezt nem gondolom.) A kommunikációs vonalakon multiméterrel nem sok mindent lehet mérni, mint írtam ott négyszögjel van, szóval valami átlagértéket kapsz, így inkább csak ilyen ,,van-nincs" mérésre jó. De a vezérlőpanelen a másik kontroller és az eeprom ugyanezt a busz használja, ott meg minden jól működik, szóval ez jónak feltételezhető oszcilloszkóp hiányában. Ha nem unod még a hibakeresést akkor pl. át lehet forrasztani az Atmega összes lábát, vagy 4 ellenállásból építhető AVR programozó, amivel biztosra kideríthetnéd, hogy működik-e még a kontroller, de ez már lassan AVR-es téma. Vagy cseréled az egészet, úgy néztem elég sok whirlpool gépben van ilyen panel.
(#) masi1 válasza vill hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
szia.kefepor, triak, (ne röhögj!)fütőbetét hiba is okozhatja..de ha folyt a viz a motorfelöli oldalt akkor még a tacho is okozhatja...(csatik motornál,kábel...)
(#) vill válasza masi1 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Szia,
Kefepor van bőven, mert a kefék már igencsak a végét járják.
Próbáltam kifujni a motorból is.
A stekkerek hibátlanok, minden csatlakozás tökéletes.
Az egyik szénkefe a portól kicsit meg volt ragadva. Remélem ez volt a gond és mostantól jól fog üzemelni.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Szia. Átforrasztom,aztán meglátjuk, hátha javul. A vége szerintem az lessz, hogy megmutatom a vezérlést egy szakinak.
(#) stevepapa hozzászólása Máj 14, 2015 /
 
Hali!

Van egy 6. érzék elöltöltős gép. A lengéscsillapító felső tartója eltört. Tudna e valaki beszerzési forrást? Köszönöm ! Esetleg bontásból valakinek.
(#) botesz válasza stevepapa hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Megnézem lehet hogy van de szerintem jobban jársz ha veszel bele egy új( illetve kettőt mert párban szokás cserélni) lengéscsillapítót.Valószínűleg a nagy erőbehatás miatt tört el és az lehet attól is hogy már nem 100% -os a lengéscsillapító.
(#) stevepapa válasza botesz hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Szia!

Attól tört el, hogy fekve szállították és megfeszült. Rendeltem volna de nem találtam sehol, nics cikkszámom sem. Egyszerűbb lenne egy bontott. Köszi
(#) kapufa hozzászólása Máj 16, 2015 /
 
awt2284 mosógépem nem fűt ,de fázist tudok mérni a fűtőbetéten,de nullát nem kap,lehet programkapcsoló hibás lenne ?
tuna-e valaki segiteni...
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) yulo5310 válasza kapufa hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Azt hogy nézted meg,van e nulla? Nem kell más,mit rákötni egy próbalámpát,ha világít,fűtőbetét szakadás!
(#) kapufa válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
el inditottam a gépet és műszerrel rámértem a fűtőbetétre,a földhöz képest mértem 230 v-t...
a fűtőbetéten továbbra sem tudok mérni nullát...
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) yulo5310 válasza kapufa hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Ha a föld és a fázis közt mértél,akkor zárlatos a betét! CSERE! Nulla azért nincs,mert szakadt a betét!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) kapufa hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
a betétet kivettem fűt rendesen,így tehát nem szakadt,és nem zárlatos...
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) yulo5310 válasza kapufa hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Akkor a klixonokat megnézni,és a fűtőrelét a panelon,kapcsol-e rendesen!
(#) kapufa hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
megnézem...köszönöm...
(#) kapufa hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
a klixonnak alap helyzetben zárva kell lenni ugye ???
Következő: »»   353 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem