Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   352 / 580
(#) botesz válasza norbi0605 hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Akkor az programkapcsoló lesz.
(#) Reedly hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Köszi a hozzászólásokat, a hétvégén szétkaptam. A szénkefék rendben vannak, viszont a kisebbik hátsó csapágyba kellett rakni zsírt, mert csúnya hangja volt. Próba után a zavaró hang, még mindig megvan.
Most a dobcsapágyakra gyanakszom. Elképzelhető, hogy azok is totál szárazok, de még nem lógnak, zakatolnak. Milénél nagy meló a csapágyakhoz hozzáférni? Melyik oldaláról kell megbontani? Elöltöltősben még nem cseréltem.

IMG_1449.JPG
    
(#) botesz válasza Reedly hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Szia!Én már több ilyet csináltam.A dobcsapágyakat hagyd békén.Azok valószínűleg jók és amúgy nem 2 perc szérszedni.A motorcsapágyakat ne zsírozd hanem alaposan olajozd be a forgórész kollektorát finoman pucold ki és vízpapírral finoman csiszold fel.
(#) zolika60 válasza botesz hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Szerintem meg a zörgős csapágyat se olajozni, se zsírozni nem kell, hanem csere.
(#) yulo5310 válasza Reedly hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /
 
Ez a forgórész ciripel, mert dobálja a kefét! Látni,hogy a mikamidig le vannak kopva a kollektorok! Kipucolni,kikaparni (kimikázni) a lemezek közt,utána felcsiszolni és minden gond megszűnik!
(#) maszek0005 válasza yulo5310 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Ebben igazat adok, de azt hozzá tenném, hogy 12mm hosszúság alatt, már a szénkefék is cserére szorulnak. Ezeknek a rugóknak köszönhetően, a kefenyomás 12 mm alatt, már nem megfelelő, és be fog következni a kefék és a kommutátor rohamos elhasználódása, ami lassan forgórész cseréhez vezethet.
(#) yulo5310 válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Egyértelmű,itt is az csinálta a rágódásos kopást,na meg a túl kemény,nem odavaló kefe is tud ilyet produkálni!
(#) Emeric82 hozzászólása Ápr 28, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy Elin wm 25e típusú mosógéppel akadt egy kis problémám. Minisel 1400 panel van benne, először zárlatos volt a graetz híd de ezt megcsináltam. Most pedig program része van megzavarodva, elindul a program kb. 15 perc múlva leereszti a vizet, és nem tölti újra csak szárazon forgatja a dobot, és nem ugrik át az öblítésre, amikor centrizne leáll és leakarja ereszteni a vizet ami ugye nincs is benne. Egy háztartási gép szerelő azt mondta epromot(MC68HC908JL3E) kellene újra tenni rá. Valaki tud olyat aki újra tudná programozni, már ha valóban ez a baja...?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
(#) botesz válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Ez a kefehosszúság jó miele ben a gyári kefe sem sokkal hosszabb.
(#) botesz válasza Emeric82 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Elsőkörben én a légsűrítőt pucolnám ki.
(#) Emeric82 válasza botesz hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
A légsűrítő oké. Valami ötlet mi okozhatja még a gondot?
(#) phpmoli hozzászólása Ápr 30, 2015 /
 
Kedves Urak,
A google altal talaltam ide, a fenti #1784436-os hozzaszolasra. Amatorkent kerek segitseget, tudom, ertem, hogy sokaknak ez hajmereszto, de megprobalom elso korben magam megjavitani a gepet, ehhez minden segitseget szivesen veszek es koszonok.

Van egy 10 eves Ariston ALDS120 mosogep, mely egyszer csak egy mosasi program futasa kozben a mosas es kiszivatyuzas utan, de az oblites es beszivattyuzas elott leallt, es kiirta az F-02 kodot. Ezt a hibakodot eleteben egyszer, par evvel ezelott egyszer mar kiirta. A kod resetelesre eltunt, de a gep a kovetkezo program inditasakor mar nem tett semmi lenyegeset, csak az idot szamolta le, mintha dolgozna. Az ajtot reteszelte, de az ajtoretesz ikon nem jelent meg a kijelzon - ilyen eddig meg nem volt. Ugyanezt a semmittevest teszi az oblites programra, a centrifuga programra es a 2 perces kiszivattyuzas programra is.

Ezt a gepet en egyszer mar sajatkezuleg javitottam, akkor a vizszivattyu ment tonkre. Mivel azonos szivattyut nem kaptam, igy utangyartottat vettem, a kabelt magamnak kellett helyere faragnom. Ez evekkel ezelott volt, eddig is mukodott. Ezt azert irom, hogy jelezzem, valamennyire talan meg tudnam magam is javitani, de foleg azert irom, hogy kifejezzem, hogy amennyiben lehet, magam szeretnem megjavitani a gepet.

A gepet eloszor felulrol szedtem szet, a kabeleket ellenoriztem, mivel alapjaraton kabelszakadasra gyanakszom a tunetek alapjan. Itt mindent rendben talaltam, kiveve a programtarcsat, ami mar egy ideje rakoncatlankodik, eggyel arrebb hiszi magat, mint ahogy all, de ez gyors porgetesre eddig helyreugrott. Most nemreg pedig hianyzott a 2 perces urites program, az utolso elotti utan kozvetlen az elso jott, de mikor erre probaltam megkeresni, hogy akkor melyik allasban van ezert cserebe a "duplikacio", azt meg is talaltam, ezutan szinten helyere ugrott a tarcsa. Mindegy, leszedtem, gondolom azt az egyszeru aramkort lehetne cserelni, de ez most nem fontos.
Leszedtem a kijelzo-nyakot is, rendben lattam. A csatlakozasokat megigazgattam, kihuztam, visszadugtam. A kabeleket meg nem mertem ki multimeterrel, hogy el vannak-e szakadva, mert sok kabel egyik vege fent, masik vege lent van es kicsi a furdoszoba, de szemre nem latok serulest.

Ma felboritottam es megneztem, hogy alul mi van. Szinten nem latok serulest. Rakerestem a neten, hogy mi lehet az otlet, egy ilyet talaltam, itt is ugyanazok voltak a tippek, mint nekem, de vegul kiderult, hogy a szenkefe kopott el. A kerdes az, hogy hogy nez ki, hogyha a szenkefe elkopott? Mert a mosogep alatt volt ilyen fekete szinu hajcsomonak tuno anyag, de sajnos en nem neztem meg kozelebbrol, mert az asszonnyal takarittattam fel :/ Lehetett az a szenpor? Most viszont itt a fentebbi #1785901 hozzaszolasban szereplo kep altal ihletve megneztem a kefeket, az egyiket csak fenykepezogepen keresztul tudtam, mert csak ugy fertem hozza, nekem mindketto egeszsegesnek tunik, mint a fenti foton. Ez a dobot hajto motoron volt, van meg szenkefe mashol?

Van valami mas otlet, hogy mit ellenorizhetnek?
Koszonom!
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2015
(#) phpmoli válasza phpmoli hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Ariston ALDS120 F-02 tetlen UPDATE (hozzaszolast szerkeszteni sok ido elteltevel nem lehet? bocs, ha lehet)

Kiszedtem az alaplapot, a kondik nem puposak, viszont jol latom, hogy megperzselodott?

Nagyfelbontasu fotok:
http://moli.hu/content/P1130035.JPG
http://moli.hu/content/P1130037.JPG
http://moli.hu/content/P1130043.JPG
http://moli.hu/content/P1130045.JPG

A D7, D8 kornyeken minden kormos, de ez talan lehet por? Mert a gep es az alaplaptok is tele volt porral.

Az RL1 es a D1 kozti vezetek vegig, vekonyan kormos volt, isopropyl alkohollal le tudtam mosni, de a korom gyanusan csak a vezetek folott volt jelen, ez nem lehet por. A foton meg a mosas elotti allapot lathato, szerintem ki is veheto a koromcsik.

Ilyenkor mi van? Azt ki lehet deriteni multimeterrel (ilyen hobbiszintu), hogy tenyleg megperzselodott-e?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2015
(#) botesz válasza phpmoli hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Elsőkörben vedd ki a motort és szedd le róla a 2 szénkefét!ha kisebb mint fél cm akkor csere.a motort fúvasd ki sűrített levegővel,a forgórész kommutátorát is takarítsd ki!
(#) Keeperv85 válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ez csak kosz! Rászállt némi pára és beleragadt a szénpor a kefékről felverődve!
(#) Bakman válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ez csak por. Szatikusság miatt rakódik el egyik-másik vezetősávon jobban. Viszont, a panelen a relék lábait ellenőrizd le, hogy jók-e a forrasztások. Nem a legjobb minőségű fotók, de nekem úgy tűnik, kellene egy átforrasztás a jelölt területen. Az eredeti képen a jobb-alsó rész.

Shot_381.jpg
    
(#) attila1 hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!!
Szomszédom mosógépének a kijelzőt tartalmazó panelja teljesen sötét. A gép megy,mos,hibakód nincs,de mivel ez a panel süket,nem lehet szabályozni a centri sebességét,mosási hőmérsékletet,centri stoppot,stb... Alaplapon ledek működnek,ezen viszont sem a kijelző,sem a ledek nem világítanak.Gép típusa: Bauknecht (Whirlpool) Waprimeline 26TDI. A kijelző paneljét 4 db vezeték köti össze az alaplappal,a csatit én jelöltem meg kiindulási pontnak.Hátha valaki ismeri ezt a típust,és megmondja melyik lábán mennyi V-ot kéne mérni,mert nekem fogalmam sincs. Visszakövetve a 2-3 láb abba a pici IC-be megy,a 4 lába a túloldalra,mintha pozitív lenne. A csati környékén lévő smd ellenállásokat átmértem,szakadás-nyúlás nincs.
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) botesz válasza attila1 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Ellenőrizd az összekötő kábeleket hátha szakadt esetleg a csatlakozók rosszak.
(#) attila1 válasza botesz hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Szia! Azon már túl vagyok,épnek tűnik. A feszültségekre lennék kíváncsi,hogy mennyinek kellene lennie. Hol lehetne ennek utána nézni?
(#) attila1 hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Uraim,senkinek sincs tippje ezzel a vezérlővel kapcsolatban? Mi a túrót csinál az a kicsi 8lábú IC?Mennyi köze lehet a hibához?Ha a 4.lábát veszem indulópontnak,akkor az negatív,és a másik három lábon +3 és +5V közötti értékeket mérek.
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Szia!
A képek sajnos homályosak, de ami kivehető: a nyolclábú IC egy ST gyártmányú soros EEPROM (adatlap: 24C16), ami most lényegtelen, de a lábkiosztásából kitalálható a csatlakozó kiosztása. A 8. láb a VCC, ami 24x16 típus esetén 4,5 - 5,5V közé kell essen, tehát a tápfeszültség valószínűleg 5V, ami a csatlakozó általad megjelölt 1-es lába is. A csatlakozó 2,3 lábai az I2C adatbusz vonala, amin keresztül a kezelőpanelen és a főpanelen található mikrovezérlő kommunikál, illetve az EEPROM is erre van felfűzve. A 4. láb a GND kell hogy legyen.
Szerintem egyszerű táphiba állhat fenn, tehát követni kellene a kezelőpanelen meddig mérhető a tápfeszültség, hol ,,tűnik el".
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Szia. Igen,közben rákerestem az ic-re,és rájöttem,hogy az eeprom,és nem sok köze lehet a hibához.Ha max.5-6Volt értéket mérek a csatikon,akkor azzal elvileg menni kellene a vezérlésnek?Ha így van,akkor a kijelzős panelen kellene a hibát tovább keresni,ugye?
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Szia!
A csatlakozó két szélső pontja között elvileg fix 5V-ot kellene tudnod mérni, ha jók a vezetékek és nem oxidosak a kontaktok (ezeket már ellenőrizted), akkor a kijelző panel csatlakozóján is ott az 5V. Onnan lehet indulni, mérni, igen.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A tápfeszt végig követtem egészen a kezelőpanelen lévő vezérlőig.Odáig eljut. Lehetséges,hogy az a vezérlő agyhalott?Diódák,tranyók 90%-át átmértem,mind jók...
(#) yulo5310 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A reléket nézted?,ne tévesszen meg a panelban mért adatok,kiforrasztva rá jössz hamis a baba! Tapasztalatom,míg ki nem mérem,terhelem őket,addig nem megyek tovább! Az,hogy kapja a műv. feszt,és kapcsol, még lehet rossz! Ha koszlott,beéget tek az érintkezők,az állandó fesz.vibrálás hülyíti a vezérlést!
(#) attila1 válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Szia. Reléket nem néztem,meg sem fordult a fejemben. A kijelzőnek,meg a folyamatjelző ledeknek mi köze lehet a relékhez? A főpanelen jeleznek a ledek most is,csak ezen van sötétség.
(#) yulo5310 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A szakma első törvénye! Semmi nem az aminek látszik! A relé kapcsol,a műszer mutat,de az ampert már nem küldi át,vagy nem annyit,s ettől a vezérlő bebolondúl.
(#) gery25 válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
attila1 leírása szerint a gép jól működik, csak az a pár funkció nem érhető el ami ezen a kiegészítő panelen van, ezért kezdtünk el errefelé keresni, ha a táppal gond lenne valószínűleg a mosási ciklusnál is észrevehető lenne a hiba, persze ez csak feltételezés. attila1 leírnád kérlek annak a vezérlő ic-nek a típusát, lehet, hogy csak egy i2c-s portbővítő lesz.
(#) attila1 válasza gery25 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szia!! A pontos típusa: Atmega88 20AU 0649
És egy kép,a jelenlegi állapotról. Még egy zöld led villog a főpanelen,a jobb oldal alsó sarkában.Talán a nyitottajtó-érzékelő,vagy passz...A kép nagyobb,mint lehetne,nem tudom feltölteni. Szóval egyik panel megy,a másik sötét.
(#) gery25 válasza attila1 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Ha rámérsz közvetlenül az Atmega SCL, SDA lábaira milyen feszültséget mérsz? Az órajel és adatvonal felhúzó-ellenállással tápra van húzva, kommunikációkor lehúzzák azt, szóval ha kevesebb mint 5V akkor ,,valami" eljut a kijelző paneljének vezérlőjéhez is.
Következő: »»   352 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem