Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrasorompó
 
Témaindító: hasutas22, idő: Ápr 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Nagyon minimális a kábel, mindössze talán 10 cm. Hát ha benne van a 30k, akkor nem lehet nyitott kollektoros. (?) Az adatlapon konkrétan benne is van. Még azt is írja, hogy aktív alacsony a kimenet. Ez is arra enged következtetni, hogy van benne egy felhúzó ellenállás. De lehet nem jól gondolom, csak ez a logikus számomra.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Biztos, hogy a tervező szándékát én nem fogom tudni átlátni, de..
- Nem csak a kábel hossza számít, hanem a méterenkénti kapacitása is. Az lehet eltérő is. (Már amennyire tényleg kábelről van szó, nem sima vezetékekről.) De ha tényleg a jelszinttel van gond, azt könnyen ellenőrizheted, mikor nincs "belevilágítva", és megméred a kimenet jelszintjét. Ha úgy meg van, akkor mindenképpen a kapacitás és a jel sebesség miatt kellett a kisebb felhúzó. De itt az első oldalon láthatod, hogy közvetlen összekötés van a TSOP és a uC között.
- Nagy kollektor ellenállás, a minimális fogyasztás elérése érdekében van. Aztán 0..5mA-ig úgy terheled, ahogy tetszik. De az sem kizárt, hogy a táp 3,3V, és a kimenet 5V-ot kapcsolgasson..
- Az aktív alacsony kimenet nem a felhúzó ellenállásra utal. Hanem arra, hogy a kimenő tranyó NPN és így a GND-re húzza a kimentet. Valamint arra, hogy impulzuscsoport vétele esetén, a kimenet szintje alacsony. (1. ábra) Egyébként mikroprocesszorok vezérlő bitjei szokás szerint aktív alacsony állapotúak. Vagy is negáltnak tekinthető. Ez nem véletlen..
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Minden tiszta és világos, köszönöm szépen. Igen, valóban közvetlen kapcsolat van a uC és a TSOP között. Kipróbáltam egy viszonylag hosszabb kábellel, kb 2 méter és jól működik így is.
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
A klímák távirányítása is kivétel nélkül evvel a "szemmel" van megoldva és a vevőpanelon mindíg van 2 ellenállás és egy kondi (47mikron) ez szerintem nem véletlen .
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Készült egy 555-el egy 36KHz-es oszcillátor, a TSOP részére. Működik, de ha a kábelezést szétszedem, majd újra összerakom, akkor azt tapasztalom, hogy önmagától elhangolódik az oszcillátor frekije. Ha folyamatos üzemben van, akkor persze semmi gond.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Az 555 egy precíziós időzítő, de azért kvarc pontosságot nem lehet tőle elvárni. Bár a tápfesz változását kompenzálja automatikusan a működése, még is jobb, ha stabil tápról megy. De gond lehet a frekvenciafüggő elemek stabilitásával, hőfokfüggésével is. Legalapvetőbb, hogy kis hőfokállandójú kondit alkalmazzunk. Tehát valami stiroflex, vagy szeletelt kondit, semmi esetre sem egy kerámiát. Az 555-öt ne terheljük túl, hogy ne melegedjen, ne melegítsen más elemet. És mivel a kondi kapacitása nem túl nagy, illene árnyékolni is az áramkört, hogy a környezetének fizikai megváltozása, ne járjon a szórt kapacitások megváltozásával. A frekvencia beállító elemet (trimmer) úgy méretezzük, hogy ne legyen túl nagy átfogása és stabil mechanikájú darab legyen. Bár nem írtad mennyivel hangolódik el, de mindegy - egy RC oszcillátortól 0,5% pontosságnál/stabilitásnál nem célszerű többet elvárni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
(#) ktamas66 válasza helios93 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Én már forrasztottam be smd alkatrészt "élére" állítva, kicsit több ón kell .
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Köszönöm a választ! Folyamatos üzem esetén nem jelentkezik a probléma. A probléma meg valójában nem probléma, mivel folyamatos üzemre van tervezve az áramkör. 1nF-os szeletelt kondit használtam. Köszönöm még egyszer!
(#) steing hozzászólása Okt 9, 2016 /
 
Sziasztok, a héten láttam egy infra-kaput. Valakinek nem ismerős ez, hogy mi lehet?

köszi
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem