Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » H-bridge power mosfet-re
 
Témaindító: kartoon, idő: Máj 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) sk3tch hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Emelkedőn kevesebb áramot eszik, amikor jobban kűzd?!
Amúgy labortáppal mértem hogy smint megy a dolog, ezeket mértem:
Indulás 2,4A, menetközbe ez lemegy 1.9A környékére.
Terhelésre felmegy akár 5A-re is ha le akarom fogni a kerekét, de lehet magasabbra is mert a labortáp 5Aig mér
(#) kovacsfr válasza sk3tch hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Amikor le van fogva a kerék, akkor jobban küzd, mint emelkedőn. Viszont ha 5A fölé megy, és 7.2V-ról mérted, akkor az kevesebb lesz 2 Ohm-nál.
(#) sk3tch hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Lényeg hogy induláshoz elég 2,4A körüli érték. Na de ha PWMel hajtom a cuccot akkor vehet fel többet?
(#) kovacsfr válasza sk3tch hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Nem úgy van az, induláskor is a stall current-et veszi fel. Annyit, mintha lefognád a tengelyt, mert az indulás pillanatában még nem forog. Amikor forogni kezd, akkor nő az indukált feszültség, és ezzel együtt csökken az áram.
Ez a motor feszültségére vonatkozó egyenlet egyszerűsítve:
Um = Ui + R*I

Az Um-et mi kapcsoljuk rá, az itt mindegy, hogy DC vagy PWM. Ha PWM, akkor az átlagos értéke lesz az Um. (Um=Utáp*PWM/100, ha a PWM %-ban van)

Az Ui az indukált feszültség, ez a fordulatszámmal arányos. R pedig a motor belső ellenállása, amit meg lehet mérni. Amikor még nem forog, akkor Ui=0 és a teljes Um a belső ellenállásra kerül, ekkor a legnagyobb az áram. Egyébként az áram meg a nyomatékkal arányos.
(#) sk3tch válasza kovacsfr hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
No de ha lefogom, akkor az én általam bevitt erőt is le kell "küzdenie"+saját súlyát, míg amúgy csak a saját súlyát. Ha lefogom többet kell hogy felvegyen ezáltal, nem de?
(#) kovacsfr válasza sk3tch hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Az indulás pillanatában ugyanannyit vesz fel, csak ha lefogod állóra, akkor folyamatosan annyit, ha meg fel tud gyorsulni a motor, akkor gyorsan csökken az áram.
(#) sk3tch hozzászólása Máj 15, 2012 /
 
Ja akkor csak a labortáp nem mutatja olyan gyorsan a változást! Így már értem!
(#) zltn hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Építeni szeretnék egy Mosfet H-hidat egy tekercs gerjesztéséhez, ahol a szükséges áramerősség 1A lenne.
A legfontosabb dolog, hogy 100 kHz-től 1 MHz-es 50% kitöltési tényezőjű négyszögjellel vezérelném, így lényeges szempont a kapcsolási idő.

Mosfetek: IRF510PBF Driver: IRS21864PBF

A véleményetekre volnék kíváncsi, hogy megfelelnek-e a fenti követelményeknek.

Köszi Zoli
(#) sk3tch hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Megterveztem ezt:
Bővebben: Link
Ez a vezérlő ICnek az adatlapja:
Bővebben: Link
Valaki le tudná ellenőrizni hogy jól raktam-e össze a klónt?
Amúgy meg RDEAD és VDSTH val nem tudom mit kell kezdeni. Azt hova kössem?
(#) sk3tch hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Azaz az ellenállás értékei mi legyenek, mert nem értem az adatlapot sajnos
(#) fecameca hozzászólása Ápr 23, 2015 /
 
Tisztelt fórumtársak! Ebben a témában szeretnék segítséget kérni. Adott* egy rádiófrekvenciás kozmetikai gép, melyben 4db IRF 540 dolgozik egy nagyfrekvenciás transzformátorra. A vezérlő egység meghalt, ami nem lenne nagy gond, hiszen csak reléket kapcsolt, de viszont az állította elő az RF vezérlőjelet is a teljesítményfokozat részére. Sajnos a HIP 4081- el befürödtem, 1 MHz kvarc oszcillátorról már az első próbakor elfüstölt, pedig csak 12 Voltról tápláltam a H-hidat 48V helyett. Vagy éppen azért? A HIP 4081-et csak rendelni lehet, és elég drága. Már bánom, hogy kísérleteztem az átalakítással, mert nem jött be sehogy másképp. Az IC 8-9 lába és a test közötti ellenállások kikerültek úgy, hogy nem írtam fel az értéküket. Sajnos sehol nem találni semmit a témában. (Egy ilyen gépet több millióért árulnak, annak dacára, hogy a benne levő alkatrészek néhány tízezerből kijönnek, Magyarországon nem szervizeli őket senki.) Kár volt elvállalni, mert már megtörtént a baj.

*van!
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Megérkezett a csomag Angliából.HIP4081 Legalább azt mondaná meg valaki, hogy az R33-R34 helyére próbára először mit tegyek? Motoros hidaknál olyan 100 K ohmokat szoktak tenni. De ez nem motor. A logikus az lenne, ha 0 ohm körül lenne a legrövidebb idő. Az adatlapból nem derül ki, még az sem, hogy az az időzítés mire való?
(#) ferci válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Az adatlap szépen leírja a 6. oldalon, hogy a HDEL ( felső oldali fetek bekapcsolási késleltetése ) és a LDEL ( alsó.......) miért van, mivel kikapcsolási késleltetés egyiknél sincs. Gondolom azért, hogy ne legyen átfedés ( shoot-through ).
A referencia feszük 5.1 volt, a 12. oldalon pedig "figure 30." diagramban láthatod HDEL, LDEL ellenállások értékét a holtidővel összefüggésben.
Minden ott van..
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Lucifer válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Idézet:
„HDEL High-side turn-on DELay. Connect resistor from this pin to VSS to set timing current that defines the turn-on delay of
both high-side drivers. The low-side drivers turn-off with no adjustable delay, so the HDEL resistor guarantees no
shoot-through by delaying the turn-on of the high-side drivers. HDEL reference voltage is approximately 5.1V.
LDEL Low-side turn-on DELay. Connect resistor from this pin to VSS to set timing current that defines the turn-on delay of
both low-side drivers. The high-side drivers turn-off with no adjustable delay, so the LDEL resistor guarantees no
shoot-through by delaying the turn-on of the low-side drivers. LDEL reference voltage is approximately 5.1V.

A vezérlőjel megérkezése és a FET bekapcsolása közti időt állítod vele. Ha az alsó oldal később kapcsol ki és ez a delay 0-ra van állítva akkor a két FET szembe kapcsol.
(#) fecameca válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Köszönöm. Majd kitaláljuk mi legyen vele. Talán trafó helyett egy égővel izzítok elsőre. 1 MHz négyszögjelnél van értelme ennek a késleltetésnek? Az a fő bajom, hogy csak csupa motoros alkalmazást találni vele mindenhol.
(#) Joe_001 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Üdv!
Az Effektás ups-ek is ezt a drivert használják 1-2 kW-ig fet meghajtónak. A használt fetek nyitási, zárási késlekedésének idejét is hozzá kellene még számolni a csatt elkerülése végett, azért lehet külön állítani mert eltérő is lehet. (kétsugaras szkóp, fet power nélkül mutatja).
Joe
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Elkészültem vele-sokkal erősebb lett, mint trafóval meghajtva a Fet-híd. A HIP4081 tényleg semmivel nem pótolható. Próbára lámpát tettem a táppal sorba, ez megvédte. kevesebbel indultam, de 100 K ohm lett a vége. Rájöttem, hogy csak jók oda a 100 K ohm-ok, amiket írogatnak az adatlapon. Csak ott a képen miért rajzol oda potenciométereket, azt nem tudom. Trafó primer tökéletes négyszögjel, szekunder színusz, mert kondenzátorokkal ki van hangolva. Egy rakás 100 pF / 100 Volt van ott párhuzamosan, jól kitalálták ezek a koreaiak (Daeyang). Viszont a CD 4069 nem jó oda inverternek, még az 500 KHz-et se tudja. Csináltam invertert 2N2222-vel, ha jól emlékszem pucuka javasolta nekem ezt a tranzisztort. Többet kipróbáltam, ezzel volt a legjobb. Oszcilloszjóp nélkül nem ment volna, mert azon láttam, a CD4069 mit csinál a négyszögjelből. Nagyon csúnyán lefaragja. Az valami nagyon alacsony frekvenciás inverter lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) fecameca válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
1000 Voltosak a kondenzátorok, és nem önmagamnak szántam a választ de így sikerült..
(#) Joe_001 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Nem gondolkodtam a frekin, a cpu csinálja neki a pwm-et, de 50 Hz jó alakú szinusz jön ki belőle előírt terhelés alatt is, ha jó az ups. A vezérlést leakasztott trafó mellett érdemes megnézni szkóppal, csak utána adni neki energiát. A 4069-ből is többféle van.
(#) fecameca válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Ki volt kötve a trafó úgy sikerült rájönnöm, hogy R33-34 100 Kohmnál már nincs csatt. Hely híján nem potiztam, csak 2 SMD apróság fért el ott a panelen, és ha túl sokat melegítem, még a fólia is leválik. Az 1 MHz ott muszáj, mert azzal melegítik fel 60-70 fokra a zsírszöveteket. Egyébként orvos a tulaj, gondolom tudja mit csinál.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem