Fórum témák
» Több friss téma |
Azt akarod mondani, hogy kössem le a Nullát. Pontosabban, a fűtőszálak ezen végei csillagpontként lesznek kötve. ?
Ha én ennél a kapcsolásnál a Nullát lekötöm. Akkor a fűtőszálak fázisonként sorba kötődnek, és kapnak 3x400V ot. ? Jól értelmezem? Ebben az estben a kismegszakítók terhelése kisebb.? Persze, a kályha felfűtése több idő.? Ez így, fűtőszálanként ~ 200V ? Gondolom én.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:49
Ne haragudj, de szvsz semmi sem fog történni.
Mivel szimmetrikus terhelésnél a Nullán nem folyik áram. Egy 3fázisú motor is vígan elvan Nulla nélkül, generálja magának a csillagpont... De ha nem jól tudom, javítsatok ki! Üdvözlettel: 6C4C
Köszi! Minden hozzászólást szívesen veszek.
Ha a nulla is rajta van akkor azt ne kötsd le. Nem emlékszem hogyan vannak kötve, arra emlékszem, hogy mintha 2-2 vagy 4-4db fűtőszál lett volna a samott sorok között. De hogy elektromosan hogyan voltak kötve nem tudom.
Ha a képed szerint van akkor azok csillagba vannak, ráadásul párhuzamosan a fűtőszálak, azzal nem tudsz csinálni semmit. Sorba lehetne áganként kötni a 2-2 darabot a párhuzamos helyett, vagy kikötni a hatból hármat teljesen, de akkor sosem fog teljesen felfűteni mert kevés lesz a teljesítmény.
Ha az összes fűtőszál azonos és nincs megszakadva egyik sem, akkor nulla nélkül is előáll a virtuális nulla potenciál a csillagpontban és a fűtőszálakon akkor is fázisfeszültség mérhető. Hiába van bekötve most sem folyik rajta áram.
Viszont azért fontos a nulla mert ha bármelyik fűtőszál megszakad, akkor a szimmetria felborul és eltolódik a virtuális nullapont, mint PEN szakadásnál. Ekkor az egyik fűtőszál mondjuk 300V-ot kapna, a másik meg 120V-ot. Így előbb-utóbb sorban tönkremegy mindegyik a túlterheléstől. Ha jelen állapotában lenne a csillag három ágában egy-egy kapcsoló, akkor 1/3, 2/3, 3/3 fokozatokat lehetne kapcsolni és a nullabekötést ellenőrizni kell mert elkezdene áram folyni rajta. Sőt a dupla párhuzamos fűtőszálak miatt át lehetne kötni 1/6, 2/6... fokozatokra és a 3/6 és 6/6 fokozat lenne a szimmetrikus üzem. Sajnos ezen kár gondolkodni, mert villamos készüléket nem barkácsolunk, kizárólag javítunk... |
Bejelentkezés
Hirdetés |