Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   393 / 960
(#) buvesz hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Sziasztok! Remélem, jó topicba írok. Glimmlámpával sorbakötöttem egy 100k-s ellenállást (230V-ra), de aztán olvastam, hogy ennél azért magasabb értékűt szoktak. Kérdésem az, hogy a glimmlámpa élettartamát ez a gyakorlatban mennyire befolyásolja? Sajnos nem találtam ilyen jellegű infót neten. Köszi előre is!
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) Gombszem válasza buvesz hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
A 100 Kohm jó lesz, ha világít vele (230 V).
Az ellenállás értéke az átfolyó áramot határozza meg, ami pedig a glimmlámpa kivitelétől függ. Ha nincs rá adatod, az ellenállás értékét addig kell csökkenteni, amíg rendesen ég. Persze óvatosan, mert a nagy áramtól végleg tönkremegy.
(#) potyo válasza buvesz hozzászólására (») Dec 22, 2014 /
 
Én 2-3 kisebb értékű ellenállást kötnék sorba, hogy a feszültség elosztódjon rajtuk, nehogy az ellenállás átüssön. mondjuk 3x33k-t használnék.
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 31, 2014 /
 
Sziasztok!
A bekötődobozban levő kábelek közül hogyan tudom eldönteni, hogy melyik kapcsolja a kazánt? Tehát amelyik kábel a termosztáttól jön, melyik lehet? A hely már meg van valószínűleg, a kazánhoz legközelebb levő bekötődoboz. Szeretnék rácsatlakozni egy második termosztáttal.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Áramtalanítod a hálózatot és egy egyszerű műszerrel kiméred. Nem vagyunk látnokok, de egy fénykép a dobozról talán segítene, de nagyobb valószínűséggel az sem.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Fázisceruzával gondoltam megkeresni. Viszont ha a termosztát a keringetőmotor vezetékét köti a nullára, akkor mindig lesz a kábelben feszültség, akár behúzott a termosztát, akár nem.
Áramtalanítom a hálózatot, és végigmérem a kábeleket, hogy melyik között csipog a műszer, mikor a termosztát fűteni szeretne? Attól félek, bekötöm a termosztátot, aztán mikor próbálna fűteni csattanni fog... Végül is legrosszabb esetben meghosszabbítom a multiméter kábelét, van 2x10m kábelem, aztán kisípoltatom. Ez lesz a tuti! A villanyszerelők biztosan nem így csinálják.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
A fázisceruza nagyon korlátozottna alkalmas ilyesmire, lévén nagyon könnyen tud hibás eredménnyel szolgálni.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Az a fajta van, ami 3mm-ről már jelez, azzal már jobbak az esélyeim, nem?
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Rosszabbak.
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia! Nem lehet, hogy egy kicsit túl bonyolítod a dolgot? A kazánhoz bekötött meglévő termosztát vezetékeit kell visszaköveti a kazán szobatermosztát bekötési pontjaitól a bekötő dobozig ahol esetleg rá tudod kötni a másik termosztátot. Nem erre gondoltál?
(#) Kovidivi válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia.
De ha nem látom, és sok ugyanolyan kábel van, hogy állapítom meg, melyik melyik? Én erre gondoltam. A termosztátba is sima fekete kék kábelek mennek, gondolom a keringetőszivattyút kapcsolja direktben. Mindegy, kilogikázom valahogyan.
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Idézet:
„sok ugyanolyan kábel van”
De hát visszakereshető manuálisan és kizárható a tévedés, mert kábelről írsz és az eléggé lehatárolja az érpárokat a köpenyszigetelésen belül. A kazántól kell kiindulni és ott megkeresni a szobatermosztát kapcsaira bekötött kábelt és onnan lekövetve eljutsz a kötődobozban lévő szálakig ahol rátalálsz a két működtető szálra amibe beleköthetsz. Szerintem.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Valóban kábelről ír, de minden bizonnyal vezetékekről van szó. "sok ugyanolyan kábel van". A köznyelvben nem különböztetik meg a kábelt a vezetéktől, sőt, néha még szakmai helyeken sem...
(#) Hp41C válasza buvesz hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Az ellenállásoknak van egy kevéssé ismert adata is : Maximális működési feszültség. Mindenképen olyan típust használj, aminek a műküdési feszültsége legalább 300V.
Pl.: Lomex: 100K 0.6W 1% MF0207 (Yageo) 50PPM E24 [02-01-91]
Yageo MF0
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Ha kábelárokban futna a vezeték akkor is a kazántól kiindulva keresném visszafelé, mert közel lehet a kötésdobozhoz.
(#) elektroton válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Bakman!
Köszönöm, hogy így leírtad a kábel ill. vezeték kifejezés használatát.
Engem mindig nagyon zavar, és félre is érthető a helyzet ha vezetékre kábelt írnak.
De minden bizonnyal ezután is sokat találkozhatunk a két megnevezés keverésével.
(#) ötfelezős válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
A többit le kéne földelni a vizsgálat tartamára.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Sziasztok!
Nem kábelre gondoltam, hanem különálló érpárokról, a 4 szabványos színben.
Megkerestem az összes dobozt, mindenhol széthúztam az összes fekete, kék, és barna kábelt. Amikor visszanyomtam a főbiztosítót, beindult a kazán, a keringető szivattyúval együtt... Ilyen nincs. Rakhatnék fel képet, de minek? A kábelek mennek az álmennyezet felett is, ami nem látok, még szerelő nyílás sincs. Ami a bekötő dobozokban van kábel, az csak a világítás, és a konnektorokhoz megy, máshova szerintem nem. Elindulni sem tudok a termosztáttól. A termosztátba egy kék és egy barna kábel megy (kékben feszültség van), ez fent a bekötődobozban még meg van, a kék rámegy gondolom egy csatlakozóra, ahol még 4 kék találkozik, tehát ez fix fázis lehet (ha jól írom). Innen elindul a barna a csőben még egy barna, egy lila, egy kék, egy fekete és egy zöld-sárga társaságában. Nincs meg a cső másik vége... A kazán felett van 2 vezeték, amiben 3 ér van, az a fürdőszobához legközelebbi dobozban fel is tűnik egy hasonló vezeték, de ha szétszedem az összes csatlakozót, ugyanúgy megy a kazán, tehát az a kábel nem az a kábel, úgyhogy szerintem direkt a biztosítótáblához van bekötve. Itt valami nagyon nem stimmel...
Próbáltam úgy is, hogy szétválogattam a kábeleket, hogy rendesen tudjam őket ellenőrizni, hogy feszültség alatt vannak-e. Bekapcsoltam a fűtést, keringetőszivattyú indult, megnéztem hol van feszültség. Kikapcsoltam a termosztátot, lenyomtam a főbiztosítót, aztán vissza, így megállt az utókeringés is, és nem változott egyik érben sem a feszültség. A fürdőben is álmennyezet van, a folyosón is, onnan pedig már jön az a fal, ahova a termosztát fel van fúrva... Verjem szét az álmennyezetet?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Valószínűleg nem szükséges szétverni az álmennyezetet csak hívnod kellene egy gyakorlottabb villanyszerelőt. Azért nem adok több tanácsot, mert rutint nem lehet átadni fórumon keresztül és nálad minden bizonnyal az hiányzik. Ne vedd sértésnek, de a leírásodból ez jön le, nem érthet mindenki mindenhez. Amennyi energiát belefektetsz a keresgélésbe, könnyen megtérülhet egy rutinos szerelő munkadíjában.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Rutinom tényleg nincs, ez igaz. Én abból indultam ki, hogy két kábelt csak meg lehet találni valahogy. Tételezzük fel, hogy az álmennyezet felett fut a kábel, ami nekem kell. Mit tenne egy villanyszerelő? Elkezdek a termosztát erével párhuzamosan húzni egy plusz eret, meglátom, ki jön-e valahol Ha nem, akkor ez bizony fent lesz az álmennyezet felett...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Akkor térjünk vissza a téma elejére. Hogyan akarsz rácsatlakozni egy másik termosztáttal? Milyen célból?
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Elmondom, de nem hiszem, hogy sokat segít. A lényeg, hogy két helyről tudjam indítani a kazánt, vagy logikával. Ez már ki lett tárgyalva a kazános topicban. Megpróbáltam behúzni az eret, de 50 cm után elakad valamiben. Mintha egy plusz doboz lenne.
Én eddig csak csalódtam a szakemberekben. Mindig olyan munkát végeztek, ami egyrészt megoldható saját kézzel is könnyen, másrészt rosszul dolgoztak. A lakás, amiben jelenleg lakok, fel lett "újítva" beköltözés előtt... Hát inkább nem mondok semmit, mert felidegesítem magam. Fél óráig tudnám a nagyobbnál bakikat sorolni.
Ha pedig kijön egy szaki, gondolom 15perc alatt megállapítja, hogy bontani kell az álmennyezetet (ez is milyen hülyeség, álmennyezetet készíteni szerelő nyílás nélkül??? És ez nem az a bontható típus, hanem a manuális, mikor felcsavarozod, és a csavarfejet eltünteted glettel.), akkor semmivel sem vagyok előrébb, 95%-ra biztos vagyok ebben én is. Bontani én is tudok. Villanyszerelő pedig nem fog itt nekem gipszkartonozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Én, ha a helyedben lennék, vennék egy vezeték nélküli termosztátot és figyiszt mutatnék mindenkinek. A kazán alatt/mellet csak van annyi hely, hogy a vevőegység felférjen.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Megvan a termosztát, a kábel, a helye, minden Utálom, ha valami megpróbál rajtam kifogni. Olyan nincs, hogy nincs megoldás. Lehet vágok egy nyílást mindjárt a gipszkartonba. Vagy megkeresem a csavarokat. Asszony már javasolta is a hangszóró mágnest.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ahogy gondoltam. Az álmennyezet felett megy rengeteg cső... Találtam egy kb. 7cm átmérőjű korongot, amit le tudtam szedni nagy nehezen, de persze felette ott van a fém U tartó, úgyhogy benyúlni nem fogok tudni.
(#) fl hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy olyan hálózati elosztót keresek, 4 aljzatosat, ami szerelhető, és egy 4 csatornás relét (lásd képen) be tudnék építeni, és be tudok kötni hogy tudjam kapcsolni az aljzatokat külön-külön. (Azaz ha jól mondom külön-külön meg tudjam szakítani az egyes dugaszokat)

Köszönöm a tippeket!

c.jpg
    
(#) Gabó válasza fl hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Konkrétumokat nem írtál, de pl veszel egy kötődobozt, 4db aljzatot, felfúrod a tetejére, oldalára, ahol neked jó és bekötöd. Szerintem olyan elosztót nem nagyon találsz, amibe van hely, és még szerelhető is lenne. Én legalább is nem láttam olcsón ilyen fajtát. Mind ez a préselt vagy szegecselt gagyi elosztó volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) q765 hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Szerintem ő sínse gondolt, amit valaha kibontottak (fali rendszerező). Jobb, ha az apróban teszed fel a kérdést.
(#) Inhouse válasza fl hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Amiket eddig láttam elosztókat egyik sem alkalmas erre. Még ha szerelhető is, belül préselt elemezek kötik össze az azonos pontokat, azok szerelhetően/biztonságosan nem bonthatóak. Talán kivétel lehet egy olyan elosztó, ahol minden aljzat külön-külön kapcsolható, de arra nem emlékszem, hogy ezek szerelhetőek-e, ill. roncsolás mentesen bonthatóak-e. pl. egy ilyen
(#) chopper800 hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Szerbusztok.
Mit gondoltok mi lehet az oka annak hogyha bekapcsolom a mikrót vagy porszívót vagy valamit ami "komolyabb" áramot vesz fel indításkor akkor villan egyet a világítás mintha egy pillanatra nem lenne áram, illetőleg tapasztaltam még olyat is hogy egy pár másodpercig a világítás picit elhalványulna és újra teljes erővel izzik. Mi lehet a hiba a ház elektromos rendszerében?
Üdv.
Következő: »»   393 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem