Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   407 / 960
(#) bakos13gab válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Ott kellene összekötni, ahol a lakáselosztó van, de ez csak 4 vezetékes esetben gond, az lenne alumíniumból. a vasoszlop szerintem kőkerítésnél játszik. Itt az a sima drót van. Az is probléma, hogy a másik telekrészen nem nagyon akarok mahinálni. eszembe jutott egy méteres kőkerítés is, amit célszerűen az utcai oszlop melletti sarokban lehetne megcsinálni. De ekkor meg kell kerüljem a másik házat a kábellel, ami +10 méter és nem szívesen hálóznám össze a másik telket. a rajzon, ahová naranccsal jelöltem be a PEN földkábelt, ott fut a gáz, víz és csatorna is. Ezeket az utóbbi 2 évben szépen megcsináltuk, csatorna és gáz csak nekünk van, kicseréltem a vízvezetéket is, külön főmérővel. Van még a hely az alsó szomszéd felé eső fél-1 méterben, ide lehetne beásni a földkábelt. azért is kívánatos ez, mert oda került a csatorna fölé 1 méterre a szomszédtól a hozzánk vezető járda is, így nem kell arra számítani, hogy szétásnák.
Na mindegy, még egyszer köszönöm az ötletelést, meglátom majd mit lehet megtenni. A büdzsé kifutott az említett beruházásokkal.
(#) SzAndras00 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Szia!
Szerintem nem kell a faoszlop, kérj egy földkábeles csatlakozást. EON területen 15 m földkábelt ingyen adnak, de utána sem horror. Mindenképpen beszélned kell egy regisztrált szerelővel, mert máshogy nem veszik át a mérőhelyet. Földelőszonda a mérőhöz, és a lakáselosztóhoz is kell.
(#) SzAndras00 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Alu 5 erest nem találtunk.

András
(#) kameleon2 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Idézet:
„A szabvány világosan fogalmaz ebben: földkábel esetén telekhatár/kerítés, légkábelnél az első oszlopon kell mérőt elhelyezni, oldalfali kampónál utcafront (ablaktól 2 méter) vagy ha nem tartható, esetleg oldalfal első része.”
Szerintem - de javíts ki ha nem - A szolgáltatód földelőszonda nélkül nem engedi telepíteni a mérőt - sehová. Ha a kapuhoz kerül oszlopra a mérő, akkor is kell legyen rajta kismegszakító (igaz nem fi relé). Ha pedig ott a földelésed, hogyan gondolod kialakítani úgy a rendszert, hogy a PEN mehessen tovább PE és N helyett? Már csak azért is, mert a PEN szétválasztás plomba alatt van. A rajz nem ebbe az irányba hat. Ha pedig nem építesz ki szondát már az oszlop mellett a kerítésnél, akkor az a szolgáltató bejövő méretlenje lesz amit a házig kell vinned - ergo a szolgáltató kábele lesz a saját telkeden - ebből mindig gondod lesz. De javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamelyik pontban. Én két házat kellett újrakábelezzek emiatt. Persze, lehet olyan szolgáltatód, ahol ez nem gond, de először legjobb lenne tőlük kérni egy állásfoglalást - főleg, ha netán még ismerős is van aki ott dolgozik és tud tanácsot adni. Én mondjuk a kábelen és a csövön, valamint a mérőhely tokozatán kívül nagy költséget nem látok, hacsak nem akarsz áramot is bővíteni.
(#) Feri válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Bocs, hogy beleszólok.
A mérőhely kialakítását "regisztrált" villanyszerelővel végeztesd.
Neki ismernie kell a helye szolgáltató elvárásait.
A szolgáltatók minden esetben kérik a "regisztrált" szerelő közreműködését és aláírását az igénybejelentő nyomtatványokon. A telepítési előírások szolgáltatói területenként eltérnek.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Első körben a regisztrált villanyszerelő ismerőssel beszéltük át. Neki is említettem, hogy mi lenne, ha mérőhelytől a házig PEN menne. Azt mondta, elvileg nincs akadálya.
Természetesen vele együttműködve fog kialakulni a dolog, tudom, hogy kell hozzá, magam nem is állnék neki. A tipizált mérőhelyet nem kell külön engedélyeztetni, ezért javasolta a betongyámos oszlopot. Ezt a legegyszerűbb megoldani és csak a változást kell bejelenteni, amit ő megtenne.
Azét írtam elsősorban ide, mert mások véleményére/tudására is kíváncsi vagyok. A PEN vezetővel voltak bizonytalanságaim. Sajnos, ha 10 méterről lenne szó, nem gondolkodnék egy 5 eres rézvezetéken, de 60 méteren borzalmas költségtöbbletet jelent, mert sajnos muszáj a nagyobb keresztmetszet a méretezőprogram szerint (meg hát a bővíthetőség). A cél nyilván az, hogy ha bármi baj történne, akkor emiatt ne vehessenek elő, legyen minden szabványos és ne csak jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) kameleon2 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Idézet:
„Neki is említettem, hogy mi lenne, ha mérőhelytől a házig PEN menne. Azt mondta, elvileg nincs akadálya.”
Én sem azt mondom, hogy akadálya van, csak azt, ha így oldod meg - méretlen vezetéket fogsz a telkeden átengedni. Azaz köteles vagy beengedni mindig a szolgáltató embereit a telkedre. Én nem tenném. De mint említettem a te pénztárcád és döntésed. Nyilván ha 2 Ft-ból akarod megoldani - arra nem fogok tudni korrekt megoldást javasolni. Az a "borzalmas" többletköltség pedig majd a végén derül ki - mennyire bagatell lesz a teljes munkához képest. Főleg, ha nem te végzed és a munkadíjat is ki kell csengetni. Valamiért nálunk mindenki azt hiszi, hogy a legolcsóbb megoldásnál is van olcsóbb - ami jó. Pedig ez komoly tévedés, mert mindig meg lesz az ára - utólag. Ha pedig felmentést vársz a fórum tagjaitól a saját logikádra a 2-3 szabványos és jobb megoldás helyett - nem hiszem, hogy meg fogod kapni. Húzz be 4 eres kábelt aluminiumból, ha eleve elhatároztad és szerinted jó. De akkor ne kérdezz tőlünk, hogy alátámaszd a logikádat. Majd ha megcsináltad úgyis rá fogsz jönni - mit miért javasol(-tam) (-tunk) neked és miért nem lesz mégsem olyan nagyon jó. A magam részéről úgy gondolom, hogy ezen a csonton nincs több rágnivaló.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Értem én a dolgot és megfogadom. Nem 2 forintból akarom megcsinálni, hiszen akkor hagyhatnám úgy is, ahogy van. Nem kell túl dramatizálni, nyilván védek egy álláspontot, de ne hidd, hogy elmegy a fülem mellett, amit írtok.
(#) kameleon2 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Elnézést, ha túldramatizálásnak hatott, de amikor az ember a kétezredik olyan kétkedővel találkozik, aki eleve tudja a megoldást - az már kicsit elfárasztja az embert egy idő után. Nap mint nap villamos áramkörökkel dolgozom. AC-vel DC-vel egyaránt. Nem azért javasolok valamit általában, hogy járjon a szám, hanem mert belefutottam már egy, s másba. Minden nap beszélek olyan emberekkel, akik először kérdeznek, majd 3 beszélgetés után jobban tudnak mindent mint én, aki 30 éve csinálom. Sőt, másokat is kioktatnak belőle nulla tapasztalattal. Még egyszer bocsánat.
(#) Feri válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Én 4x25mm NAYY Alumínium kábelt tennék a telekhatáron letelepített mérőszekrény és az épület közé. Az árokba 8-10mm-es horganyzott köracélt fektetnék 10-15m hosszban ez lenne az épület földelése. A szabvány amúgy is előírja, hogy az épületnek is legyen földelése függetlenül a mérőhelyi földeléstől. Ez a megoldás sokkal barátibb áron megvalósítható.
(#) bakos13gab válasza Feri hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
A helyi földelés a háznál természetszerű, hiszen 60 méteren már nem olyan hatásos a mérőhelyi és azt hiszem, van egy határ is (talán 50 méter) amin túl újra kell földelni.
Nem a tapasztalatotokat vitatom el, csak úgy érzem, hogy az 5 eres megoldásnál bekerülne egy redundáns vezetékszakasz is, aminek lényegében mindkét vége földelve van, de persze simán lehet, hogy van olyan helyzet, amire nem gondolok, nyilván a szabványokat sem viccből írták.
(#) SzAndras00 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Szia!
Szerintem Te valamit félreértettél: a mérőt a telek határa akarja tenni, és a már mért vezetéket vinné a házhoz a 4 eres kábelen. Nem kell beengedni senkit.
(#) SzAndras00 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
A földkábeles betáphoz is van tipizált megoldás, és az szerintem olcsóbb is, mint a "gyári" betongyámos oszlop. Másmilyet meg a szolgáltató nem fog elfogadni.
(#) Feri válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Én csak a költséghatékonyságra akartam rávilágítani.
Továbbá ez a megoldást gyakorlatban is gyakran alkalmazzák.
(#) bakos13gab válasza SzAndras00 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Ha úgy tetszik, akkor most kellene beengednem őket, hiszen az utcától 60 méterre egy előszobában van a mérőhely. Addig méretlen a vezeték. Éppen most van az a helyzet, amit kaméleon felvázolt, de ez egy évtizedek óta kész és emiatt védhető dolog. Amint írtam, ez így ma már nem megvalósítható.
Persze, általában minden hónap első keddjén jönnek, már előre szoktam kávét is főzni nekik, meg fánkot. Viccet félre téve, nem jöttek még soha. Ez egy 50-es vagy 60-as évekbeli telepítés. Ennek megfelelő kivitelt képzeljetek el, mindenféle nyalánksággal, de mivel méretlen, így javítani sem merek hozzányúlni. Szerintem annak a háznak a padlásán is így lehet, ahová nem tudok feljutni.
Eddig még a 16 amperes megszakító majdnem mindig elegendő volt, de a barátom mondta, hogy 25-ös egyszerű kis bővítésről kábelcsere nélkül ne is álmodjak. És előbb utóbb úgyis kényszerhelyzet lesz. Minden esetre ez egy tanulságos sztori lesz, lehet kivárok, mi fog történni az első telekrészen. Bemegyek az ELMŰ-höz és vázolva a helyzetet, iránymutatást kérek, de az ügyfélszolgálaton nagyon rossz tapasztalataim vannak.
(#) kameleon2 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Máj 5, 2015 / 1
 
Nem értettem félre semmit. PEN vezető jön be az utcáról, amit PE-re és N-re kell szétválasztani, valamint összekötni a földelőszondával - mindezt plomba alatt. Utána már külön kell kezelni. Ez 5 vezetéket jelent 3 fázisnál: L1, L2, L3, PE, N. Ha ezt a szétválasztást a kerítésnél teszi 5-eres vezeték kell. Ha a háznál, akkor 4: L1, L2, L3, PEN. Nem véletlen ez a megkötés, hogy ne lehessen csalni a fogyasztásmérővel és ne lehessen életveszélyes megoldásokat kialakítani. Ha 4 ér érkezik az utcáról és az méretlen - akkor plombaköteles, ergo a szolgáltatóé. A mért ág az előfizetőé. PONT
(#) SzAndras00 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Kérlek vedd le a polcodról a Regisztrált Villanyszerelők Kézikönyve című MEE Vet kiadványt, a 221. oldalon foglalkozik ezzel az esettel, a plomba alatt nem kell szétválasztani a PEN-t, és ráadásul földelni is csak a fogyasztói főelosztóban kell. Az elmenő kábelre csak annyit ír, hogy minimum 4x10, vagy bojler esetén 4x6. Kizárólag az áramszolgáltatós szerelők miatt szoktam a mérőnél is földelni, mert ők hiába nem kell, azért keresik Tehát a szabvány nem kényszerít költséges megoldásokra, műszakilag meg simán egyenértékű, ha csak a házban van szétválasztva a PEN, ez egy megfelelő kábelfogadó szekrényben megoldható.
Béke
(#) gyuszo válasza SzAndras00 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Ez egy elfogadott megoldás. Jelen esetben is meg lehet oldani. A rajzon szereplő utcához közeli oszlopon. A kiásott, de több csövet letéve megoldást javaslom, hiszen később a TV-internet telefon, kapucsengőt is meg kell oldani. Kiásni csak 1x kell.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Igen, ez teljesen így van, az általam feltett képen is látható. Ez egy megvalósított, elfogadott kivitelezés a példa szerinti szomszéd kerületben, ELMŰ területen.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Még egy alternatíva eszembe jutott. Esetleg 2 kábelt fektetnék le egymás mellé aluból. Az egyik lenne a 3 fázis+föld, a másik meg lehetne egy 3 eres, amin a nulla megy és marad két szabad ér mondjuk éjszakainak. Hirtelen nem vagyok benne biztos, hogy muszáj-e egy köpenyben vezetnem az egy áramkörhöz való ereket. Lehet ez már nagyon öszvér megoldás lenne.
(#) bakos13gab válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Hehe, csengőnek és kaputelefonnak már a vízvezeték és csatorna cseréjekor beraktam egy KPE csövet.
(#) gyuszo válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Akkor kellett volna még egyet az áramnak is .
És ott van még a TV-internet-telefon, annak se ártana egy cső.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) kameleon2 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Idézet:
„Tehát a szabvány nem kényszerít költséges megoldásokra”
Én is azt írtam, ha figyeltél, hogy szolgáltató függő a dolog és érdeklődje meg. Azaz a szabvány egy dolog - a szolgáltató pedig a a másik dolog. Ha előírja a szolgáltató, lobogtathatod neki a szabványt.
(#) bakos13gab válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Az egész úgy indult, hogy nagymamám megneszelte, hogy a másik lakó átveri a vízdíjjal (ez volt 3 éve). Ekkor lett egy mellékvízmérő, amihez aknát ástam a belső udvarunkra. Ekkor láttam, hogy az 50 éves acélvízcső tényleg 50 évesnek néz ki. Ezután kivetettek elég horror talajterhelést (évi majdnem 40000Ft). Nosza, akkor csatorna. Megástuk a csatornát és akkor mindjárt mellette volt a víz, kicseréltem azt is. Ha már volt lyuk, beraktam egy KPE csövet a csengőnek (ebben van most 2 1mm2-es ér a csengőhöz meg egy UTP akármihez még). Ezután kiderült, hogy a mellékvízmérő nem az igazi, ha meghal a manus (csúnya rákja volt már akkor) és ha lekapcsolják a vizét, akkor a miénket is. Nosza, ikermérősítés, ekkor halt meg. A villany meg működött eddig is, de ha már megcsinálom a házat, legyen rendben ez is, főleg, hogy tavaly megcsináltam a szakmunkás vizsgát is (más miatt kellett). Szóval ilyen görgetés megy, az már nem zavar ezek után hidd el, ha még egyszer fel kell ásni, bagatell.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Persze. A lényeg, hogy műszakilag rendben legyen és nyilván meglátjuk majd, hogy mit engednek meg és mit nem. Tudom azt, hogy plomba alatt lenne jó a szétválasztás, nem támadható és nem az én felelősségem, ebben nem vitatkozom.
(#) papo69 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Nem lehet kevergetni a kábeleket. 1 kábel nappali, 1 kábel vezérelt. Ha már ennyire spórolni akarsz akkor vidd 4eres aluval, és a PE-t betonvassal, úgyis le kell verni egy szondát a háznál is.
(#) Gombszem hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
Nem villanyszerelés, csak jó tanács:

Könnyen lehet leverni a betonvasat vésőgéppel. Egy használt (törött) véső, vagy fúrószárat le kell vágni a befogó után, és ráhegeszteni egy üreges acéldarabot (a betonvasnak megfelelő belső átmérővel) .
A betonvas úgy megy le a földbe, mint a huzat. A kalapálás nyomába sem jön.
(#) ötfelezős válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szokatlan megoldás, de én azt mondanám, ha az összetartozásukat egyértelművé teszed, akkor nem lehet kifogás ellene. Elvégre alkalmazhatnál egyerű kábeleket is, mert miért ne?
Viszont ha egy védővezető van a két rendszerhez, akkor nem elfelejteni, hogy azt onnan kell indítani, ahol még közös a két rendszer PEN-je. Az ugye ciki lenne, ha éjszakai áramkörön végzett munka során a nappali védővezető meg lenne szakítva.
(#) papo69 válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szokatlan, és egyben szabálytalan is. A szolgáltatói oldalról nézve nem lehet keverni a 2 tipusú "áramot". Gyakorlati szempontból meg amit leirtál.
(#) ötfelezős válasza Gombszem hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Valóban. Az első ilyen variációt benzinmotoros kalapáccsal láttam-hallottam, kiegészítve egy 3 méteres cső végén levő csigakerékkel, és így engedték le kötéllel a "pionírt".
Következő: »»   407 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem