Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Koax kábelek
 
Témaindító: tams, idő: Dec 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Hát sok minden meglepö dolog volt az ilyen kábelekben az utobbi kb 30 évben.
Pl szinte eltünt a harisnyaárnyékolás, majd utánna az alufolia is. A mostani jo kábelek réz vagy kompozit foliába vannak bugyulálva, a kábelTVhez minimum 3 rétegben. A szigetelés minösége és anyaga is ma egészen más mint 30 éve volt.
Igaz, hogy a legujabb hálozatok már közel 2GHzig mennek a lehetö leglineárisabban, és minimum ha jol emlékszem több mint 90 dB-nek kell lennie az árnyékolás minöségének. ( vannak kàbelek amik 120dB is tudnak.). Ráadásul az internet miatt a frekvenciasáv legalacsonyabb tartománya a legkényesebb 4-210 MHz között. Abban a tartományban ráadásul igen nagy a zavarszint ( föleg a városokban ahol villamos, troli stb közlekedés van), de sajnos sok házi berendezés is ( hajszárito, konyhagép, gyerekjáték stb.) okoz rengeteg problémát.
Az utcai un. gerincvezetékek megint mások, rendszerint vastagabbak, de ha nem is, azokban a belsö ér is réz, mert azokon megy a tápfeszültség is a szerelvényekbe ( erösitök stb) és azon kábelek hossza több km is lehet. Márpedig az ilyen szélessávu kétirányu erösitök meglehetösen sok áramot igényelnek. Ma már egy vezetéken rendszerint kevesebb, mint 4-5 erösitö van, de vannak olyan helyek is, ahol még mindig 10-20 erösitö van egy ágban.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Valamikor réges-régen rádióamatőr is voltam.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Szerintem meg egy 60 Ohm-os koax ilyen.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem