Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   367 / 367
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Idézet:
„Kellene még csinálnom egy dióda hidas pufferes tesztet is a teljesség kedvéért, de majd később”

Az így néz ki (ha beleugathatok). A trafó 800VA, a primer áram 1A/osztás, a pufferkondi 18 mF.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Szabályozható toroidom nincs, viszont van egy 4X15V kimenetű trafóm. Azt tudom használni ilyen célra.
A meddő áram az valóban melegíti a primer tekercs Ohmos ellenállását, azaz az sincs ingyen ez igaz. Szerencsére jelen esetben a 6 Ohmos primer tekercsnél ez 0,06W csúcsban. De ha megint lesz egy ilyen "lusta délutánom", méregetek még egy kicsit.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Neked mindig van a tarsolyban valami jó méricskés szkópfotó. Köszönöm. Hirtelen azért mértem egyet, mert most lett áramváltóm.
Ezek a tüskék minden bizonnyal tetszenek az áramszolgáltatónak, de az nem is annyira érdekel minket.
Hogy a Karesz féle hálózati kondícionáló az mennyire tud megizzadni ezektől a tüskéktől, az már viszont igen. Annak a rajzát már megosztottad velem, de még nem volt idegzetem belefogni. Majd ha nyugdíjas leszek.
Ez az aktuálisan tesztelt trafócska egy olyan erősítőbe kell, amit az asszony szeretne. Ne kelljen kikapcsolni soha, csak ne fogyasszon sokat. Van egy hasonló 24/7 erősítőm, annak csak a munkaponti árama esik le majdnem nullára ha nem kap jelet egy fél óráig. Csak az nem tetszik neki.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Idézet:
„Hogy a Karesz féle hálózati kondícionáló az mennyire tud megizzadni ezektől a tüskéktől, az már viszont igen.”

Ezzel a trafóval 2x100 W környékén tilt le a védelme (kapcsol át direktben a hálózatra az SSR).
Akkor 7-8 A körül vannak ezek az áramcsúcsok. De 5 W kimeneti teljesítménynél kb. 100 dB körüli hangnyomás van nálam ebben a kis szobában.
Majd ha nyugdíjas leszel küldök hozzá nyákot neked (ha még élek addig). De most is küldhetek - ez a biztosabb és csak egy szavadba kerül - van a fiókban tartalék.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2024
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
" Him be csúf..." valamilyen filmből idézve.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Ez a kezdőknek lenne lényeges. Talán elgondolkoznak rajta. Még esetleg kérdeznek is...

Egyszer beszélgettem valakivel az OVT-ből ( Országos Villamos Teherelosztó ), azt mondta, hogy ezekből a tüsikből az utca végén már szinte semmi sem látszik. Nagyjából ugyanez a meddőáramra is igaz. Inkább csak a felharmónikus áramok kelthetnek zavart egy házon belül.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2024
(#) Accord hozzászólása Sze, 10:47 /
 
Sziasztok!
Keresek egyfajta transzformátorfedelet, égen-földön-internetszerte nem találok megfelelőt, valaki tudna segíteni ebben? EI84-hez kellene az alábbi kép szerinti típus.
(#) Ódenka válasza Accord hozzászólására (») Sze, 11:44 /
 
Üdv!
Bizonyára megvannak a méretei is. Oldal,méretek, lyukméretek, magasság. Az Etronic Parts-nál meg kell nézni, bár nekik inkább coll méretek vannak, de én vettem ott más méreteket is régebben.
(#) Accord válasza Ódenka hozzászólására (») Sze, 12:05 /
 
Igen, pont ez a problémám, hogy az 3 11/36", és EI86-ként árusítják, így az összes mérete eltér a 84-es lemezétől. Ezt a típust viszont mindenhol, mindenkinél lehet kapni, de ez nem jó. Természetesen a méretei megvannak, az EI84 pedig nem egy ritka lemezméret, ennek ellenére nem találtam sehol sem, biztos nálam van a hiba.
(#) Ódenka válasza Accord hozzászólására (») Sze, 15:21 /
 
Nem benned van a hiba, itthon nincs, úgy néz ki. Ha nem szükséges a mágneses árnyékolás, csak mechanikai, esztétikai igény van, meg lehet csinálni nyák lemezből, belül a réz felülettel, élben forrasztva. Aztán kicsit lehet csinosítani a széleken és lefesteni kívül-belül. Láttam már itteni Kollégától ügyesen elkészítve.
(#) erbe válasza Ódenka hozzászólására (») Sze, 15:44 /
 
Horganyzott lemezből kivágni, sarkoknál ráhagyással, majd meghajtani. Jól forrasztható, mágneses teret is benntartja. Könnyebb dolgozni vele, mint a nyáklemezzel.
(#) Accord válasza Ódenka hozzászólására (») Sze, 20:09 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, de nem nagyon tudok fúrni-faragni, se helyem, se kézügyességem az ilyen munkákhoz. Csak azért tettem fel ezt a kérdést hátha valaki már vásárolt ilyet és tudja mi a trükk a dologban.
Következő: »»   367 / 367
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem