Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségszabályzó motorba
 
Témaindító: Krisz03, idő: Júl 20, 2006
Lapozás: OK   46 / 46
(#) ITI47 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
Annyit kell tudni a kapcsolásról hogy csak világításra való, 6W-os ledes bilux izzóval, meg hátra 2W-os izzóval működik tökéletesen. A generátor teljesítménye max 20W lehet. A fénye erősebb, mint a 35W-os halogén égőjé. A ledes reflektor izzó ilyen:

P1050287.JPG
    
(#) ITI47 válasza anti2 hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Szia!
Átnéztem újra az eredeti rajzot, annyi eltérést találtam csupán hogy az 1,5 k-s ellenállással sorba van kötve egy 470 ohmos trimmer. Próbáld meg növelni az 1,5 k-s ellenállás értékét, hátha az megoldja a problémádet. Itt a rajz róla:

P1050303.JPG
    
(#) anti2 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szia!
Nagyon tetszik a ledes megoldásod, de az a helyzet, hogy valahogy jó lenne emezzel is zöld ágra vergődni. Csak most 4 darabra lenne itt igény.
Nézegettem én is a rajzokat, és észrevettem ugyanezt, amit te is jeleztél. Azt hiszem erről van szó:

regler.jpg
    
(#) ITI47 válasza anti2 hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szia!
Igen, ez volt az eredeti rajz. Ha kicsit visszaolvasol, kiborg fórumtársunk épített ilyent. Nála 13V fölötti feszültség volt, ami bőven jó az izzóknak.
Az én motorom világítása olyan, mint a Tomos 50W-osé, csak az enyém 40W-os volt. Úgy csináltam belőle 20W-ost hogy a vasmag felét kifűrészeltem a csévetestből. Mindkét véget kivezettem, majd rákötötöttem a ledes fesszabályzóra. Így használom most. A képen a két sérga vezetékre van kötve, a piros és a kék, a szabályozott egyenfeszültség, ami megy a ledekre.
(#) anti2 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Szervusz!
Először is megkövetek mindenkit, aki segíteni próbált. Az MPSA92 tranzisztor lábkiosztása EBC, én meg először CBE bekötést végeztem. Kicserélve alapjáraton terheléssel 10V, max fordulaton 11,5V. Az 1,5K ellenállást növelve csökkent az izzókon a feszültség. Majd megpróbálok 1,2K betenni, hátha akkor meglesz a 13V körüli feszültség. Még egyszer köszönök minden segítséget.
(#) ITI47 válasza anti2 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Szia!
Örülök hogy magadtól megoldottad a problémát. Remélem sikerül beállítanod a legjobbra.
(#) anti2 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Elnézést, de a legutolsó hozzászólásom korrigálásra szorul.

Az 1,5K ellenállást növelve csökkent az izzókon a feszültség.

Helyesen: Az 1,5K ellenállást növelve erősödött az izzókon a feszültség.
Végül itt a végső megoldás, amely már tökéletesen működik:
(#) pjg válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Ez hogyan bilux?
Azt írja
Idézet:
„op White Headlight Bulb LED Motorcycle 1x H6 BA20D DC 6V-80V 12W”
(#) ITI47 válasza pjg hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Szia!
Látszik hozzá nem értő kereskedők írják az ilyen reklám szövegeket. Egyszer 12W-ot írnak, utána 2X6W-ot. Ez így egy szövegben marhaság. A 2X6W, nem 12W, már csak azért sem, mert az izzó elektronikája kizárja hogy együtt működjön a kettő. Ha a tompított mellé rá kapcsolom a reflektort, a tompított azonnal kialszik. Az izzóba épített elektronika csinálja ezt. Ha megnézed az izzó ledjeit, láthatod hogy 2 részből vannak. A felső a tompított, az alsó a reflektor. Igaz hogy nagyon közel van a két led egymáshoz, de foncsorba betéve, valóban tompított/reflektorként működik.
(#) pjg válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
S a DC 6V-80V áll?
Kár, hogy nem jó a foglalata a Schwalbéba. Kipróbálnám.
(#) ITI47 válasza pjg hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Igen, működik többféle feszültségről, mert az izzóba áramgenerátort építettek, ami nem enged nagyobb áramot a ledre a megengedettnél. Építettek bele még fetes átkapcsolót is, a tompítottról a reflektorra való átkapcsolásra. Így mindig csak az egyik led világít. Különböző foglalatokkal lehet kapni, valamelyiket biztos be lehet rakni a motorodba.
(#) ITI47 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
A rajzát az egyenirányító-fesszabályzónak még nem tettem fel, most pótolom:

P1050356.JPG
    
(#) pjg válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ez nem minden motorba jó.
Nem is túl korszerű.
Pl Simsonnál az alapjárati feszültség magasabb, mint a stabkocka maximális bemenő feszültsége.
Melegszik, ezért komoly hűtésről kell gondoskodni.

Egy ilyen megfelelne a követelményeknek.
Nem melegszik, a max bemenő fesz. 40V. 2A-rel terhelhető. Még olcsó is. Csak egy Graetz és egy pufferkondi kell elé.

Vagy ez. 6V-os motorhoz is jó és 3A-es. 250Ft.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Szasza9668 válasza pjg hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Sziasztok.

Nekem a simsonon üresjáratban terheletlen tekrcsel 35-38V jön ki.
5-6 ezres fordulatnál már a duplája. Mex féle töltő áramkör nagyon bevált nekem. képes akár 2 amperral is tölteni az akkut. Nekem akkuról megy a hátsó lámpa, index és a navigáció is. Eddig soha nem volt vele gond.

Üdv!
(#) attika válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Szia.
Melyik az a Mex féle kapcsolás amit megépítettél simsonra?
(#) Szasza9668 válasza attika hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Íme

Van egy a motoromban és van egy a garázsban ami két sorba kötött 230/9V 1VA trafóról megy,

Télen elrakom a motor és rá szoktam tölteni időnként az akkura ezzel.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Szasza9668 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
2n2222 helyett Bcxxx valamit használtam. A BT151 kapott méretes hűtő bordát.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) ITI47 válasza pjg hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Úgy van ahogy írod. Valóban nem minden motorba jó. Mint írtam, a generátor teljesítménye nem lehet több 20W-nál. Csak ledes világításhoz való, ahol a max áram 0,66A. Egy 80x40x5 mm-es hűtőlemezen nincs melegedés. Viszont 300 Ft-ból kihozható és nem kell hozzá akksi.
(#) ITI47 válasza pjg hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Szia!
Aludtam rá egyet, meg kicsit nézegettem a netet és arra jutottam hogy Simsonra is fel lehet szerelni ezt a ledes világítást. A világító tekercset kell kicserélni kisebb teljesítményűre, vagy töltőtekercset a helyére és meg van oldva a probléma, amiket írtál. Mivel a ledek fogyasztása 8W, ezért 10W teljesítményű világító tekercs is elég hozzá (először én is olyannal csináltam és működött). A mostani 20W-os tekerccsel a maximális feszültség, maximális fordulaton nem ment 26,6V fölé, amit a stab IC vidáman leszabályoz, különösebb melegedés nélkül. Az én motoromon egy 30 cm2, 5mm-es alulemez a hűtő, a világítás állandóan megy, mert direktbe van kötve, nincs rajta kapcsoló. Már 2 hónapja használom így, a legnagyobb melegben hosszabb úton sem volt vele probléma.
(#) Petyaa hozzászólása Sze, 21:22 /
 
Üdv! Van egy Suzuki 125-ös Marauderem, a hiba jelensége az volt hogy elkezdett dadogni, kihagyni a motor, félre álltam, alapjárat szép de gázra elkezdett csörögni, de inkább kalapálni a blokk. Még párszor eljátszotta majd szerencsémre hazahozott.
Létezhet hogy a feszültség szabályzó adta meg magát? Nem mondom hogy forró, de eléggé meleg volt a hűtőbordája tapintásra. Bele szólt volna ennyira az ECU-ba hogy becsörög? Multival holnap tudom megnézni hogy miújság van.
(#) ITI47 válasza Petyaa hozzászólására (») Csü, 11:02 /
 
Szia!
A gyújtásnak nincs köze a feszültség szabályzóhoz. Külön rendszer. Máshol keresd a hibát, először a gyertyánál, az is okozhat ilyent.
(#) Petyaa válasza ITI47 hozzászólására (») Csü, 14:22 /
 
A hibajelenség előtt gázadásra a fényszóró fényereje egy minimálisat csökkent, kb mintha a féket behúznám. Ez mindig így volt. De most miután bekövetkezett ez a galiba a jelenség nem mutatkozott.
Ma rámérek a töltésre.
A gyertya egy leheletnyit kormos, egy éves ngk, éppen valamelyik héten néztem a színét.

Azt még elfelejtettem leírni, volt hogy gyújtásra semmit sem csinált, majd egy gyújtás ki/be után az üres visszajelző halványan égett, majd megint erősen. Az saruk az akkun jók.
(#) ITI47 válasza Petyaa hozzászólására (») Csü, 17:18 /
 
Nem akarok belemerülni a gyújtáshiba javításába, nem ennek a fórumnak a témája. Több minden okozhatja, amit leírtál, még üzemanyag ellátási hiba is. De a feszültség szabályzó biztosan nem okoz ilyen hibát. Azért csak méregess, abból nem lehet baj, estleg közben megtalálsz egy laza csatlakozót.
(#) Petyaa válasza ITI47 hozzászólására (») Csü, 22:33 /
 
Megmértem, nincs töltés. A feszültségszabályzóba menő vezetéknél 5v feszültséget mérek, a kimenő is ennyi. Az akkun pedig 12v-ot mérek kereken gázadásra is ( világítás mindig megy ).
Következő: »»   46 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu