Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   19 / 30
(#) almaf1231 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 13, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget! Megpróbálom a lehető legjobbat kihozni a dologból!
(#) almaf1231 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /
 
Sajnos ezek az ellenállások úgy tűnik a kimeneti feszültségre vannak hatással, ugyanis változtatásuknak hatására a kimeneten a feszültség változott :/
(#) Bakman válasza almaf1231 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /
 
Egy áramgenerátor úgy variálja a feszültséget, hogy a beállított áram alakuljon ki, nyílván a saját határain belül. Tehát éppen jó is lehet az, amit írsz. Nagyobb feszültséghez nagyobb áram is tartozik, de mivel félvezetőt etetsz, a kettő nem lineárisan függ össze, mint egy normál ellenállásnál.
(#) elektrorudi válasza almaf1231 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /
 
Érdekes, mert a kapcsolási rajz kimenetén LED-et látok, tehát feltételezem, hogy konstans áram előállítására való az IC az alapkapcsolásban.
Segítenél nekünk azzal, hogy lerajzolod a saját kapcsolásodat? Valamint leírnád, hogy milyen értékű ellenállásokat változtattál milyenre? A LED-en mekkora a kapocsfeszültség?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
(#) almaf1231 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /
 
Sajnos nincs a driverhez kapcsolási rajz, de gyakorlatilag megegyezik az adatlapban található alapkapcsolással, alaposan szűrve, a kimenet és a bemenet is RL szűrővel ellátva. A feedback feszültségosztóban a felső ellenállás nálam 100k, az alsó 18k. Próbaképp kicseréltem az alsót 100k-ra (ilyen smd ellenállás volt kéznél). Ennek eredményeképpen a kimeneten eddig előálló 40V feszültség 32-re csökkent amivel már nem hajtja meg a céláramkört.
(#) elektrorudi válasza almaf1231 hozzászólására (») Júl 15, 2015 /
 
Ooopsz. Ez tanulságos mérés volt. Szóval 40V ment a LED-re? Ebből több dolog is következhet:
- A feszültségosztón eső feszültség, nem arányos a kimenő árammal. (Ez nem meglepő, hiszen a szekunder oldal áramát, nem lehet egy leágazás feszültségével egyenesen arányosan mérni. A korábbi javaslatomban azért reménykedtem, hogy mégis csak sikerül a fizikát leküzdeni . Az összefüggés ennél jóval bonyolultabb, amit a konstruktőrök kihasználtak.)
- Jó úton jársz, hiszen a fényerőt tudtad csökkenteni az ellenállás cseréjével.
Remélem, a mért eredményekkel te is elégedett vagy, illetve van terved, hogy mi lehet a következő lépés?
(#) gazspe hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék 12V-os akkuról nagy teljesítményű LED sort üzemeltetni.
LED: 2,5 V nyitófesz, 300 mA áram, 1 W/db
Táp: 12 V ólóm akksi
Cél: 4*4 LED sorosan kötése, a korlátozott rendelkezésre álló táp miatt egy áramgenerátoros meghajtás, max 0,5-1V-os feszültség veszteséggel. A LED-eket 200-250 mA-val szeretném kihajtani max, így körülbelül 1 A-es terhelésre lenne szükségem (min. másfél amperes terhelhetőség jó lenne).
Alap kapcsolásokat nézegettem Skori áramgenerátorai között. A LED-ek teljesítménye miatt egy viszonylagosan masszív hűtés fog rendelkezésre állni, ezért gondolkozom egy disszipativ verzión, a leírás alapján 0,4 V veszteség van a kimeneten, ami 1 A-nél is elenyésző.
Kérdésem lenne: Skori disszipativ áramgenerátora megfelelne e a célomnak, vagy fogjak neki egy kapcsoló üzemű épitésének? (kevés szabadidőm miatt ezt most kevésbé preferálnám) Ha nem, melyik áramgenerátort javasolnátok?
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
(#) sirály12 válasza gazspe hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Vagy PT4115, így felezzük az alkatrészek számát és nem is disszipál.
(#) Pixi hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy az ilyen 5630-as LED-del szerelet LEDes égők esetén, hogy tudom megállíptani, hogy mekkora mehajtó kell hozzájuk? Ugye van több izzóm, de egyik másikban nem a PWM-es meghajtó van, hanem a sima kondi és graetz párosítás. Ezekben jó lenne kicserélni a meghajtót, mert ezek a fajták kiégetnek 1-1 LEDet. Most egy 98 LED-es a konkrét problémás "izzó". van benne 12 7 LED-es csík és egy 14 LED-es kör. A kötés úgy néz ki, hogy a 14 LEDes sorba van kötve a 6-6 7 LED-essel.
Valaki tudna segíteni, hogy milyen mehajtó lenne jó hozzá, és esetleg hogy kössem át?
üdv
PIXI
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
Készül az 50W -os "zseblámpám". 3 vagy 4 cellás LiPo akku táplálja majd 4 Amper-rel.
(#) nedudgi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Focipályán próbáltad már? Van olyan képed is, amin látszik mire képes szabad terepen?
Ilyen apró dolgoknak nem árt egy olyan funkció, amivel megtaláljuk, ha leejtettük. Például reagálhat a füttyre, mint egy kulcstartó, esetleg egy felvillanás másodpercenként.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Hova kell ekkora? Nekem az ebay-ről rendelt is elvilágít 120m-re, pedig abban csak egy 7W-os LED van.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Nagy a LED felülete nem bírom fókuszálni legalábbis egy lencsével, inkább szórt fényt ad, amit feltettem rá plexi lencsét az valamennyire fókuszálja a fényt, de érdekes módon sokat el is nyel belőle.
Azért ekkora mert a bangood -on 900Ft volt a LED.
Egyébként 40V ról megy max. 1,2A árammal, van benne egy buck-boost konverter MAX16833 IC-vel.
(#) nedudgi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Nem beszólni akartam, hanem tényleg érdekel, mire képes...
(#) GPeti1977 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Tudom, van is egy képem de nem akartam feltenni mert nem túl informatív.

világít.jpg
    
(#) buruzstomi hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok. Olyan led meghajtót szeretnék, ami egyszerű 12-18 w-os led paneleket táplálna. Ezek, ha jól láttam 300-350 mA-rel és max 60-80V-ról mennek. Ezt egy címezhető legalább 8 bites felbontású dimmerrel szeretném megoldani. DMX jellel teljesen kibékülnék. Gyárilag vannak ilyen rendszerek (DALI), de mocskos drágák. Ha lehet kerülném a PWM vezérlést, a fázishasítást meg pláne. Köszönöm.
(#) rettung hozzászólása Máj 23, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnek egy kis segitseget, ill. Tanacsot kerni toletek. Adott egy Streamlight Litebox lampa, ami akkumulatlros 6V, 12Ah. A tolto egyseg a lampan belul van, kivulrol csak a 12V-os tapegyseget kell rakotni. A lampaba egy 8W-os izzo ban amit le szeretnek vserelni led-re. Csak lovesem sincs, hogy milyen led lenne a legmegfelelobb. Tul nagy elvarasom nincs hozza. Mondjuk nem 5mm-es tulabas led-re gondoltam, hanem amilyenek ezekbe a kinai lampakba vannak(talan power led a nevuk?) En annyira nem ertek hozza, de az atalakitast szerintem meg tudnam csinalni. Tudnatok ehhez segitseget nyujtani?
Koszonom!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Ott van a probléma, hogy optikailag fog megváltozni a lámpa. Egy 180o szögben világító LED más tükröt igényel, mint egy izzó, aminek a fénye 270o körül terjed.
A körte gond nélkül működik magasabb hőmérsékleten, az élettartamot nem befolyásolja a magasabb környezeti hőmérséklet. A LED viszont magasabb hőmérsékleten tönkremegy, tehát hűtést igényel.
(#) rettung hozzászólása Máj 23, 2016 /
 
Ertem, a sugarzasi szog magyjabol mindegy. A homerseklet kisebb teljesetmenyu led-re is igaz? 1W? Eddig az izzo porcelen foglalatba van, ehhez lehetne eszergalni fem darabot. A foncsor pedig uvegbol van. Egy nagyobb fem foglalatnak is lenne hely a lampaba.
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Teljesen mindegy, milyen teljesítményű LED, a 70oC körüli hőmérséklet már élettartamcsökkenést okoz. Nem csak a félvezető, hanem a fénypor, a védőbúra anyaga is károsodik, öregedik ilyen hőmérsékleten.
A keletkező hőt ki kell vezetni a lámpából, a külső (lehetőleg jó hőleadású) fémfelületre. Zárt búrában, tokozáson belül a belső hőmérséklet folyamatosan nő.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
(#) erbe hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
230V/ 24-36V-os 50 W-os LED driver. Valami gumiszerű masszával be van ragasztva egy alu házba. Faragható, a panel alját már nagy részen kibontottam. Kondin stabil 324 V, a telj. meghajtás szűretlen feszültségről megy. A LED-et villogtatta. Kikötöttem, ellenállásokkal leterheltem, azt is lüktető árammal táplálja, már 0,2 A-nál is. Ismeri-e valaki alaposabban, érdemes-e kifaragni. ~3$ Kínából.
(#) nedudgi válasza erbe hozzászólására (») Máj 25, 2016 / 1
 
Nem érdemes. Már csak azért sem, mert a LED hibája valószínűbb.
(#) elektrorudi válasza erbe hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Én már kifaragtam egyet. Ez egy teljesen jól működő darab (volt). Az IC adatlapját (természetesen) nem találtam meg. Csináltam egy vázlatot a kapcsolásról, és funkciójában találtam is hasonló 6 lábú csodákat, de sajna nem volt lábkompatibilis ezzel, tehát csak találgatni tudok (jó eséllyel), hogy melyik ellenállást kell módosítani. Egyébként a képen egy 30W-os LED meghajtó látható. Akku töltőt akarok csinálni belőle. de a 900mA túl sok. 420mA-t akarok beállítani.
Találkoztam már kontaktos LED-el is, aminek az egyik oszlopa villogott (a háromból). Kicseréltem az egészet, mert amikor az egyik oszlop nem világít, akkor az áramot a maradék működőn hajtja át, erősen csökkentve az élettartamot.
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
A LED hibátlan. Nagyjából kifaragtam már a tápot. Egy kondi alatt van egy hatlábú IC, még nem látszik. A FET SVF10N65F Amit típusjelnek lehet felfogni, "99DRV0005".
Mint írtam, a LED nélkül, ellenállás terheléssel különböző áramokon is ugyanúgy viselkedik. Lüktet.
Korábban volt ilyen esetem egy masszázsöv tápjánál, abban is egy gyakorlatilag azonosíthatatlan és beszerezhetetlen 8lábú vadállat művelte. Alibaba ajánlotta, vegyek belőle 100 db-ot.
Mi ez a gumiszerű massza, hogyan lehetne beszerezni? Időnként jó lenne. Nem sziloplaszt!
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) DRAWS hozzászólása Júl 5, 2016 /
 
Sziasztok!
Van nekem néhány led panelem,amin 5 ször van sorba 7 db 150mA-es led . Labortáppal próbáltam ki és 22 volton éri el az 1500mA-t. Áramgenerátort szeretnék ehhez építeni. Hol kezdjem? A panelen lévő ledek egyenként 3,2 volt és 150mA- esek. Segítségeket köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) proli007 válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Hello! Nem egészen érthető amit írsz. Ha 7 Led van sorba kötve és egy nyitófeszültsége 3,2V akkor valóban 22.4V a nyitófeszültségek összege. De ha ebből 7 sorosból 5 ág van párhuzamosan és 150mA-es s Led, akkor hogy jön abból ki, a 1500mA. Mert az 5 sor csak 750mA-t vehetne fel. Valami nem stimmel.
Másrészt az áramgenerátort oszloponként szeretnéd, vagy az egésznek. Mert 5 párhuzamos sornál, már nem túl szerencsés az áramgenerátor. Mert egy sor megszakad, akkor a többire terhelődik az áram. Valamint áramgenerátort akkor lehet tervezni valamihez, ha ismert a tápfeszültség és annak változása amiről járatnád. Vagy valami másra gondoltál..
(#) DRAWS válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Szia. Helyesen írtad, 750mA. A kép szerint vannak bekötve a panelen a ledek. Akkor az áram generátor nem megoldás ehhez, akkor miképpen működtessem?

led.jpg
    
(#) proli007 válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Nem az áramgenerátor a "nem megoldás", hanem az egészhez a közös áramgenerátor. De az előző hozzászólásom utolsó előtti mondatára nem adtál választ. Én minden esetre külön készítenék oszloponként áramgenerátort hozzá. Egy db. abból, csak két tranyóból és két ellenállásból áll.
(#) DRAWS válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Értem. Kifejtenéd bővebben, a kapcsolást?
(#) proli007 válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Bárhol megtalálod. (A képen a Led azért több, mert a Tuna-ban nincs fehér, és ezek nyitófeszültsége alacsonyabb.) Mellesleg most sem árultad el a tápfeszültség értékét. De mint látható, 24V már elegendő a Led-ek számára.
Következő: »»   19 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem