Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
AI-nél azért okosabbak vagyunk: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_170268.html
(De sajnos a jobb fotók alapján sem ismeri fel a gugli képalapú keresője. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2025
Azért van a mesterséges intelligencia, mert a természetes már elfogyott..
Hang modulHelló Mindenki!!Orion modul rendszerű TV-kben használt hang modulátor kapcsolási rajzát keresem. Ha jól emlékszem TBA120S és a TBA810AS van együtt! Köszönöm!!
Talán az Elektrotanyán, az Orion TV-k szervízdoksijai közt, amikből sok van ott, egy kis letöltögetéssel és keresgéléssel.
Szia meg leltem a panelt a neten.
IIbiza Sound SUB 18A nak a végfok panelja. Így már könyeb lesz service manualt találni.
Ez az!!! Nagyon köszönöm!!!
kijelző panelTiszteletem a Hozzáértőknek!Azt találtam ki, hogy a 8 körös locsoló vezérlő kimeneteire , a segítségetekkel, csinálnék egy nagyobb méretű LED-s kijelzőt. A vezérlő mágnes szelep kimeneteire 24V AC jön ki egy közös "0"-val. Arra gondoltam, a kijelző szegmenseit 5mm-s vagy nagyobb, 10mm-s, esetleg smd LED-ből építeném fel. A kijelző külső méretét sacc/kb 10x20 cm-ben gondoltam. A kijelző meghajtásához kellene áramkör , valami nagyon egyszerű, ami nem haladja meg az én nullához közeli tudásomat. Köszönöm előre is.
Hello! Tisztázni kellene, hogy ezek szerint 8 kimeneten egyenként jelenik meg a 24Vac és ebből szeretnéd kijelezni, egy nagyméretű hétszegmenses kijelzőn, hogy az 1..8 szám jelenjen meg. Attól függően, hogy melyik locsolókörön jelenik meg a 24V? És ebből is táplálnád?
És ezek szerint a hétszegmenses kijelzőt is Led-ekből építenéd meg, 20cm-es méretben?
Szia! Van 74147 tip. prioritás enkóder IC (ha még lehet kapni, CMOS verzió most nem ugrik be), annek BCD kimenete meg megy egy 7447-re. Az enkóder bemeneteire meg tegyél optocsatolókat (AC opto ajánlott) persze soros 3.3K ellenállással. A BCD-dekóder kimeneteit meg ha nagy teljesítmény kell, úgy is tranzisztorozni kell a nagyobb áramok miatt. Más nem nagyon kell (-het), maximum 100Hz-el villogni fog a kijelződ (mert az enkóder csupa 1-szintnél 1111-et ad ki, arra meg a dekóder üreset jelenít meg emlékeim szerint, de ennek utána kellene nézni. Így nincs benne uC, 2db TTL...talán megfelel.
Így is megoldható (elméleti rajz) az ellenállásokat méretezni kel a ledekhez.
A hozzászólás módosítva: Szo, 12:05
Szia! Ezt még erősen lehet optimalizálni, pl a 7 az az 1-es +1 szegmens, a 6 az 5+1, a 8 az meg a 6+1, stb így jelentősen csökkenthető lenne a diódaszám.
Hello! A szegmenseket kell szűrni, nem a 8 bemenetet. Ez azt jelenti, hogy csak 7 kondi kell és minden kondi csak egy szegmens áramot szűr.
Valamint a D38..D45-ig diódákra nincs szükség.
Proli007 javító javaslatával így néz ki .(Nagyon sokszor kaptam már tőle segítséget, ezúton is köszönöm.)
Ne az ellenállás után szűrj, hanem előtte. Egy-egy 100µF/50V megfelelő.
(Mert a Led karakterisztikája miatt, nehéz szűrni. Kicsit esik a feszültség, sokat esik az áram.)
Szia! Nem bántásból írtam, ha annak vetted, teljesen jó amit csináltál, de mindent meg lehet csinálni több módon. Én teljesen máshogy állnék neki egy ilyen feladatnak. Először megnézném melyik szegmensek vannak legtöbbet használva a legtöbb kijelezendő számban (2,3,5,6,8), és ez a 3 vízszintes szegmens, ebből csinálnék 1 csoportot, a következő az 1-es szám, mivel ez szerepel az 1,3,4,7,8,-as számban is. tehát az 1-es 2 dióda, a következő egyszerű szám a 7-es ami tartalmazza az 1-est +1 szegmens. már 2 szám megvan jöjjön a következő könnyű szám a 3-as, ez az 1-es és az összes vízszintesből kirakható 2 diódával. Ennél egy szegmenssel több a 9. és így tovább.
Ha a szégmens feszültsêg közeli a tápfeszhez, akkor a soros több dióda nem szerencsés, változó fényerőt okoz
Hello!
Igen, egyenként (és mindig csak egy) jelenik meg a 24V AC, attól függ melyik zóna működik éppen. A kijelzőn is 1-8-ig jelennének meg az aktuális zónához tartozó számok. Az aktuális szám kijelzését is a zónáról táplálnám meg. A méretet úgy képzeltem., hogy egy egy szegmens sorba kötött 5-8 LED-ből állna.
Lassan azért már látható mit kell tenni.
![]()
Bocs hogy az első bejegyzésem kurtára sikerült, a háttérben noszogattak.....sietnem kellett
![]() Köszönöm szépen a gyors reagálásokat és rajzokat, ezek segítségével meg tudom oldani a feladatomat. A hozzászólás módosítva: Vas, 16:05
1-8 led "ellenőrzése?" Mi így oldottuk meg egy pic és kész ...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |