Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED fényerősödés - halványulás
Lapozás: OK   11 / 11
(#) Peter65 válasza normalize hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Létezik ilyen készülék, de szerintem relatíve drága:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Jó lehetne még valamelyik pwm-es motorszabályzó is, amelyiknél állítható a fel- és lefutási idő.
(#) normalize válasza wbt hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Ah esélytelen. De köszönöm.
Készen kéne valami. Amit utána linkeltetek jó is lenne na de 10k ért? :o nincs semmi más a közelben?
(#) DomiG hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
A feladat a következő:
Van egy közös katódú kettős LED. AC 8 és 12 V közötti feszültségváltozást kellene neki indikálni úgy, hogy 8 V -nál az egyik 10 V nál mindkettő fél fényerővel, 12 V -nál a másik világít. A köztes állapotokban a feszültségek arányában tolódnak a fényerők. Egyszerű néhány tranzisztoros megoldásra gondolok, a kapcsolás a saját tápját is a változó AC 8-12 V -ból állítaná elő.
Ki mit javasol?
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Hello! Én lerajzoltam (bár nem túl korrekt módon), hogyan lehet ezt megoldani. Bár a látvány nem lesz olyan csilli-villi, mint gondolod. A feszültség értékek, az AC feszültség csúcsértékét mutatják, mert egyenirányítás után a puffer kb. csúcsértékre töltődik. Kicsit leírom, hátha csak elvi jellegű a kérésed.
- A T3-T4 egy áramgenerátor, mely biztosítja a Led-ek áramát változó táp esetén is.
- Az áramgenerátort a T5 "kapcsolja be", ha a váltó eléri a 8V feszültséget. (Bár azt nem tudom, ez volt-e követelmény.) A bekapcsolási pontot a D1+Z1+T5be feszültsége határozza meg.
- Az áram áttolását egyik Led-ről a másikra, a T1-T2 differenciál erősítő valósítja meg. (A Fehér Led nyitófeszültsége csak egy kb. 3V körüli "referencia feszültséget hoz létre a differenciál erősítő számára)
- Alaphelyzetben a T1 nyitva, a T2 pedig zárva van. A T2 bázisáramát a T6 feszültségvezérelt áramgenerátor hajtja meg. A vezérléshez szükséges feszültséget az R6-on eső feszültség adja, melynek értéke U=Ut-D1-Z1-D2. Az áramgenerátor áramát az R3 állítja be.
- Tekintve hogy a szükséges áramot a T2 áramerősítése is befolyásolja, célszerű az R3 ellenállást a egy 22k+220k trimmerből kialakítani. Azzal lehet beállítani, hogy a teljes átváltás az AC 12V-os értéke körül jöjjön létre.

AC8-12V.png
    
(#) DomiG hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Tökéletes, köszönöm mindkettőtök segítségét, én is valami olyasmin spekuláltam, mint a második megoldás - csak lusta voltam gondolkodni! Meg sejtettem, hogy már másnál, is felmerült hasonlóra igény.
Megvalósítom és beszámolok róla!
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Jan 14, 2020 / 1
 
Hello! Közben eszembe jutott, hogy az áramgenerátort a a differenciál erősítővel is meg tudom oldani. Így egyszerűbb és frappánsabb lett a dolog, műszakilag is korrektebb.
A trimmerrel lehet beállítani a keresztezési pontot, és a Slope ellenállás értékével a váltás meredekségét.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu