Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Igen, megtaláltam, köszönöm! Illetve a weboldaladon is olvasom épp a fejtegetést.
Csak a koppanásgátló lenne a lényeg, mert nem tudom hány bekapcsolást fognak bírni a hangszórók, olyan hangosan pukkannak a tápfesz ki/be kapcsolásakor. Az erősítős topicban egy másik D osztályú texasos erősítő kapcsán már segítettél. Az próbanyákon egész jól működött. Annyival egyszerűbb volt a helyzet, hogy oda a szorgos kínai mérnökök legalább kivezették a mute lábat egy csatlakozóra. Sanszos, hogy ezzel az akcióval kinyírtam a végfokot? A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2024
Ezt így távolról nehéz megmondani. Ha a kimenet (jel nélkül) beáll nulla voltra, és jellel normálisan szól akkor túlélte az akciót. Amúgy meg nem biztos. Ezen a panelen is meg lehet találni a mute lábat, kicsivel nehezebb, de nem lehetetlen.
"Nehéz"...miután más egyebek is kiderültek (egy másik topikban):Bővebben: Link
Apropó! hátha tudja valaki: Az eredeti TPA3116D2 és tsa-i ic-k feliratozása hol látható? Felül vagy a forrasztási oldalon (ami nem olvasható a beforrasztás után) ? ...és a "hamis" ic-knek? A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
Ha hamis az IC, akkor nem biztos, de az eredeti TPA3116 a hangszóróra jutó DC hiba esetén letilt. A bekapcsolási koppanásról a PCB tervezője tehet, nem az IC. Ha nem férsz hozzá a mute lábához, az sem gond, szerintem elegendő egy késleltetett relé a hangszóró
vezetékébe.
A TPA3116 és társai felirata mindig látható. Három tokban gyártják, a 3130 nem rendelkezik fémes hűtőfelülettel, a 3118 igen, de annak alul van és a nyákra kell forrasztani. A3116 fémes hozzáférése a tetején van, hogy hűtőbordát tehessünk rá. De a felirat mindhárom esetben jól láthatóan felül van.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
DM7 pukkanó hang kikapcsoláskorSziasztok,segítséget kérnék az alábbi témában: összeállítottam az alábbi láncot; PC - Topping DM7 dac/előfok - Rotel RMB1075 végfok - 5db hangfal+1mélyláda. A DM7-es csak szimmetrikus TRS kimenettel rendelkezik, a Rotel RCA-t fogad, így készítettem hozzá kábeleket a mellékelt módon (pozitív jack- /rca-n összekötve, negatív a jack-en szabadon, árnyékolás jack/rca-n összekötve). A dac kikapcsolásakor igen erős pukkanó hang hallatszik a hangfalakból és a mélyládából, ami miatt aggódom. Ezt egyenlőre kikapcsolási sorrenddel igyekszem elkerülni (utóljára a dac-ot, vagy azt ki sem kapcsolom). Egyébként a Rotel is megpattintja a hangszórókat, de ez jelentősen enyhébb hanghatással jár, ami szerintem még a normális kategória. A kérdésem az lenne, hogy - jól készítettem-e el az összekötőkábelt, ettől lehet-e a fenti jelenség vagy nem és nem is ilyen módon kell egy szimmetrikus-asszimetrikus kapcsolatot létrehozni - ha a kábel megfelelő indokolt-e valami hangfalvédelem beépítése a rendszerbe, vagy maradjak a annál, hogy utóljára (vagy nem) kapcsolom ki a dac-ot Előre is köszönöm a válaszokat.
Nem vagyok nagy szakértő, de szerintem ilyen anomáliát simán okozhat, hogy a szimmetrikus jelet a két jelvezeték különbsége hordozza, de a lerajzolt bekötéssel az erősítő bemenetén a pozitív pólus és a GND közti különbség jelenik meg jelként. Szóval ha a DAC kikapcsolásakor megjelenik valami tranziens a két jelvezeték és a föld között, akkor az normál szimmetrikus bemenetre kötve nem okoz gondot, de a fenti megoldásnál igen.
Ha bírod az angolt, itt van egy egész jó összefoglalás, a lényeg röviden annyi, hogy a DAC kimenet felépítésétől függ a megfelelő bekötés.
A trigger össze van kötve?
Elméletileg a dac távirányítója tudja kapcsolni a triggeren a végfokot is.
DC védelemSziasztok! Érősítő építésben vagyok, (Quad 405 R.Ludwig Alkoto 5.1) a hozzá tartozó táp kapcsolásban szerepel koppanásgátló. Viszont én szeretnék DC és rövidzár elleni védelmet is. Tudtok ajánlani valami bevált kapcsolást? Keresgéltem a topicban, de nem igazán találtam megfelelőt.Köszönöm szépen!
A végfoknak kell rövidzárvédettnek lennie. A védelem koppanás és dc védelmet biztosít. Külső rövidzárvédelmet eddig nem sűrűn láttam. Amugy a quad tudtommal rövidzárvédett de a működése számomra teszteletlen így kétséges is.
Ez nem csak koppanásgátló. A bekapcsolás késleltetésén (és a kikapcsoláskor azonnali hangszóró leválasztáson) kívül a kimenetre jutó DC ellen is védi a hangszórókat.
A kimeneti rövidzárvédelem az nehéz ügy, én még nem láttam ebből ügyes "külső" megoldást.
Köszönöm szépen!
Szia! Egyes PA erősítők az áramkorlátozó ismétlődő működését figyelik és ez alapján választják le a hangszórót az erősítőről. Mellékelem, milyen egyszerű dologról van szó. A Q304-et figyeld! Ez átültethető természetesen a Quad-ra is.
Ami legalább ilyen fontos, 70-80°C-os hűtőbordánál a terhelés megszüntetése. A mellékletben ezt is nyomon követheted. Q303!
Tanulmányoztam a Quad áramkorlátozóját, sajnos annak a működésbe lépését nehéz detektálni.
Javaslom csak a hővédelmet építsd meg, az némi késéssel ugyan, de korrektül fogja kezelni a kimeneti rövidzárat is.
Köszönöm!
Akár a sima, akár a Ludwig Quad 405 rendelkezik áramkorlátozóval, tehát a kimeneti rövidzár, vagy a túl alacsony terhelő ellenállás nem teszi tönkre azonnal. A baj abból származik, hogy áramkorlátozás során a hőtermelés az üzeminél sokkal nagyobb lesz. A végtranzisztorok deratációja miatt ( a terhelhetőség a tranzisztor hőmérsékletével fordítottan arányos, 150°C-on gyakorlatilag már nem terhelhető) a melegedést fontos korlátoznunk!
A borda mérete, szellőzése határozza meg, hol lesz az a pont aminél még normál üzeminek számít a hőmérséklet. A gyakorlatból derül ki hová érdemes állítanod a vészleállítást. Ez a működés a kismegszakítóra hasonlít
Ha lenne komolyabb igény külső túláramvédelemre, meg lehetne valósítani. Elsőre az ACSxxx áramszenzorok jutnak eszembe, amin gyakorlatilag csak átmegy a vezető, és a mágneses tere alapján, a belső HALL szenzorával méri meg az áramot. Nem egy pontos eszköz, de védelemre, némi ráhagyással az üzemi áram felett, simán alkalmas lehetne. A mérési módja miatt (nincs sönt, nincs nemlineáris beiktatott alkatrész) nem visz be torzítást, ugyanakkor akár DC áram érzékelésére is alkalmas (ha jól emlékszem talán 70kHz-ig ajánlják).
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:09
Az érzékelés is egy fontos részlet, de a beavatkozás mikéntjében látom az igazi kihívást. Mivel alapvetően a relé jut eszünkbe, ezért annak bontási sebessége lehet kritikus, mert egy rövidzárlat esetén az áram olyan gyorsan növekszik, hogy mire bont a relé, már károsodhatnak a végfok elemei. Ha nem relé, hanem valami egyéb félvezető a beavatkozó elem, akkor pedig felmerül annak minőségrontó hatása.
Mindezzel együtt, egy ilyen védelem szükségessége is kérdéses lehet, nem vagyok biztos ennek valós jelentőségében.
Félvezető védelmére semmilyen külső védelem nem alkalmas. Külső védelemmel a hangsugárzót lehet védeni, be/ki kapcsolási tranziensek, DC, és esetleg túláram/túlfesz ellen.
Beavatkozó elemként bármit is használunk, van hátránya. A relék DC megszakító képessége erősen korlátozott. A félvezető torzítást visz be (amúgy a relé is, csak kevesebbet mint a félvezető). A legkisebb beavatkozás a hangba a triakos rövidrezáró áramkör - ez hiba esetén mindent visz, de a hangsugárzót megvédi. Relé és félvezető esetén a bevitt plusz torzítás leszorítható nagyon kicsire, ez akkor elfogadható, ha az erősítő paramétereihez képest sokkal kisebb a plusz torzítás. A relé és a félvezető bekapcsolt állapotban mérhető átmeneti ellenállása (és annak dinamikus változása) valamint a terhelő impedancia viszonya ezt eléggé meghatározza.
Hello!
Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a Quad 405-nek visszahajló áramkarakterisztikája van..
Igen az van, és az erősítő félvezetőit védi. A külső védelem a hangsugárzót védi - akkor avatkozik be, ha az erősítőből kijövő jel károsítaná a hangsugárzót. Ez lehet DC feszültség, be- vagy kikapcsolási tranziens - de ha valaki nagyon akarja akkor akár túláram is, vagy mondjuk gerjedés miatt 20kHz feletti nagy amplitúdójú jel (van olyan erősítő amiben ilyen védelem is van). Bár ez gyakorlatilag nem teljesen, és nem mindig külső áramkör, mert ugyanabban a készülékházban van, sőt néha a végfokkal közös panelen... A QUAD esetében szerintem elegedők a szokásos megoldások, anno én ilyen építettem kb. 30 éve: Bővebben: Link <- itt a második rajz.
A QUAD egy igás ló. Emlékeim szerint, eredetileg szervó erősítőnek készült. Anno én is építettem, csak átméreteztem 4Ω/63W-ra. (Eredeti panelterv Sárisápról.)
De a mai napig működne, ha hallgatnám..
Kombinálni is lehet a külsőt a belsővel. Készítettem olyan védelmet, ami a hagyományos emitterellenállásos érzékelésen alapuló megoldás volt. A trükk annyi, hogy az előforduló maximális üzemi áramnál jóval nagyobb értéknél lépett be. Ezt a végtranzisztorok hosszabb távon nem élnék túl. Éppen ezért a túláramvédelem triggerelte a bekapcsolási koppanást kiküszöbölő relét, és a hűtő ventilátor vezérlését is.
A folyamat így nézett ki: Túláramvédelem beavatkozik, kb. 100ms-al később elenged a kimeneti relé, és maximális fordulatra vált a hűtőventillátor. Ez 10mp-ig tart, majd a relé újra meghúz és előről kezdődik a folyamat, amennyiben a túlterhelés még fennáll. |
Bejelentkezés
Hirdetés |