Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grundig R3000 hibák
 
Témaindító: bogar51, idő: Jún 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bogar51 hozzászólása Jún 28, 2009 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Grundig R3000 receiver... egyik csatorna 10-20 percenként egy kattanást produkál...olyan kisülés szerű, mély, aztán minden Ok megint... Kapcsolási rajzom van. mindegyik bemenetről (Rádió, lemez, külső van a hiba. Fejhallgatóban is hallom. Tud valaki segíteni? Köszönöm, Gábor
(#) Gyimate válasza bogar51 hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Szia! Szerintem az erősítőben kell keresni a hibát. Ha van kapcsolási rajzod hozzá, akkor kérlek mellékeld, akkor talán többet tudunk mondani.
(#) titkovics válasza bogar51 hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Helló!
Nekem is van hasonló Grundig (R2000-es) receiverem, szinte ugyanez a probléma, csak nekem még nem csinálja ilyen gyakran, csak néhanapján. A tünet ugyanaz néha pattan egyet-kettőt, aztán megint jó, de van úgy hogy utána elhallgat az a csatorna... Igazából még nem volt időm foglalkozni vele, de én úgy tippelem végfokban lehet a bibi. Mindenesetre kíváncsi vagyok mit mondanak az okosabbak, továbbra is figyelem a témát.
(#) titi válasza bogar51 hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Hali!
Talán egy kondenzátor, vagy egy forrasztás okozza...?
(#) titkovics válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Itt találtok kapcsolási rajzot hozzá: Bővebben: Link
(#) lapose válasza bogar51 hozzászólására (») Jún 28, 2009 / 6
 
Szia!

Én alapból azzal kezdeném, hogy a hibás oldal végfokából a kisjelű tranzisztorokat, diódákat kicserélném újra.
(#) bogar51 válasza lapose hozzászólására (») Jún 29, 2009 /
 
Nos, volt a cucc a Krähling Zolinál, ő figyelte egy darabig, kicserélt kondikat és potit, de a hiba megmaradt. Az a baj, hogy magam nem merek hozzányúlni.. Ha valaki vállakozna rá... az lenne a legjobb.
(#) AttilaSVK hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Sziasztok!

Mivel frissen regisztráltam és nem nyithatok témát, offtopik lesz a hozzászólásom, mert egyedül csak a receiver márkája és családja egyezik, mivel a kérdésem egy Grundig R1000-re vonatkozik, ami tegnap került hozzám.

A szóban forgó receiver FM részével volna bajom, mégpedig az, hogy "csúszkál" fel-le a valós frekvencia a skálához képest.
A jobbik (és ritkább) eset, ha a 92,7-en sugárzó adót a nagy skálán a 90 és 92 MHz jelzés között tudom megfogni. Ilyenkor a skála kb. legalján jön be egy 88,8-on sugárzó adó.
A rosszabbik eset, hogy kb. 2 MHz-el elmászik a skála, ilyenkor a 92,7-es adót 2/3-ad úton a 88 és 90 jelzés között tudom megfogni, a 88,8-at (amit hallgatni szeretnék) pedig sehol.

Mindegy, hogy ki van-e kapcsolva az AFC, egyszerűen néha elmászik a skála az említett 2 MHz-el. Sajnos a rádiótechnikához nem értek (inkább a digitális elektronikával foglalkozom), szóval nálam tapasztaltabb emberek hozzászólását várom, hol lehet a kutya elásva. Kapcsolási rajzom van hozzá, de nem lettem belőle sokkal okosabb...

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Drot28 hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Sikerült beszereznem egy Grundig R3000 erősítőt, a jelenség az, hogy az egyik oldal halkabb, és néha pukkan egyet. Segítenétek bejelölni a rajzon, hogy melyik kondikat kellene kicserélnem? Köszönöm!

Rajz.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) titkovics válasza Drot28 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szia!

Nekem is van egy ilyen erősítőm, érintetlen állapotban sikerült hozzá jutnom és a két kistestvére is megvan (R2000, R1000).
Nem feltétlen biztos, hogy csak kondira kell gyanakodni akkor, ha az egyik oldal halkan szól. A pukkanásokat én is tapasztalom ennél a típusnál, azt nagyobb valószínűséggel okozza kondi hiba, vagy kontakt hiba. Érdemes a félvezetőket, ellenállásokat is megmérni, minden rendben van-e? Mindkét végfok közel egyforma bemeneti jelet kap az előerősítőtől?

Tibi
(#) Drot28 válasza titkovics hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Üdv!

Köszönöm a segítséget! Odáig jutottam, hogy a végfokok becsatoló kondija elé bekötöttem egy vezetéket, számítógépről meghalgattam, így problémamentes, igaz elég szegényesek a mélyek a v7150-hez képest, de legalább tudom, hogy az előerősítőben van a hiba. Ami érdekes volt, hogy 45 volt-ot kap az előfok, a gyári bc560c-k helyett bc212b-k kollektor oldalán 27 voltnak kéne lenni, a hibás (bal) oldalon meg is van (25v), ám a jobb oldalon csak 15 voltot mértem. Gyorsan kicseréltem bc557c-re, mert csak ez volt itthon. Még nem mértem meg újra, mert már késő van. Működésben változatlan a helyzet, a bal oldal halkabb, és ott nincsenek mélyek. Minden kondit kicseréltem, kivéve a n farad értékűeket, mert az nincs itthon. Ellenálások jók, kimértem őket. Félvezető nincs a kapcsolásban.
A potit is megmértem, mert kitudja, a jobb oldalon 25kohm, a bal oldalon 36kohm-ot mértem.
(#) Drot28 hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Üdv Mindenkinek!

Segítséget kérnék. Grundig r3000 csak a fejhallgató kimeneten szól, a védelem reléje nem kattan, fél éve nem használtam, akkor még működött.
Valaki találkozott ilyen hibával?
Köszönöm!
(#) titkovics válasza Drot28 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Szia!

Érdemes lenne megnézni a nyák lapon lévő főkapcsoló és a hangszóró választó kapcsolók ezüst érintkezőit, valószínű el vannak oxidálódva. Ha jól emlékszem a kapcsolására, a hangszóró védő relé ezeken keresztül kapja meg a tápfeszültséget.

Üdv: Tibi
(#) resonic hozzászólása Okt 26, 2014 /
 
Sziasztok.

Segítségeteket kérném az alábbi problémával kapcsolatban.
Egy ideje van nálam egy Grundig R3000. Külső jelforrásról kitűnően működik, viszont amikor tunerre kapcsolom, elhallgat. Van tippetek, hol keressem a hibát?

Köszi.
(#) titkovics válasza resonic hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Szia!

Nekem megvan a család egy része (R1000, R2000, R3000), amiben tudok segítek!

Első körben nézd át az összes tápfeszültséget, ami a tápból jön, kapcsolási rajz alapján nézd meg a stabilizátorok utáni feszültségeket is!
Kérdésem, hogy kézi hangolásnál a középső frekvenciamérőn változik az érték? Ha nem működik hiányzik tápfeszültség, lehet hogy több is! Nekem úgy működik a rádió, hogy bekapcsolás után, pár másodperc múlva húznak be a hangfal védő relék, ezzel egy időben a tunoscope-nál lévő két piros led átvált a középső zöldre ekkor hallható a rádió.
Úgy emlékszem ebben a rádióban is egy TCA530-as IC stabilizálja a tuner egyik feszültségét, arra nagyon vigyázz, mert már nem lehet kapni sehol! Helyettesítő kapcsolás van csak helyette!

Mérni, mérni kell! Bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan!

Tibi
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem