Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIDI lejátszó építése
 
Témaindító: marcell05, idő: Jún 30, 2009
Lapozás: OK   2 / 2
(#) karpi hozzászólása Máj 9, 2013 / 1
 
Persze nem kattintottam ra a megfelelo link-re ..csak most ....itt a " wavetable " sitezis SF2 specifikaciok ,(Ha nem talaltad mar meg )
SoundFont 2.01 Technical Specification - Page 1 - 08/05/98 12:43 PM...cation
(#) kameleon2 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Szia! Köszönöm a segítő hozzászólásokat, utánanézek.Erről a Vienna-ról már láttam cikkeket, de nem találkoztam olyannal, aki használta volna. A VGA kimenet propeller használata esetén gyerekjáték, hiszen egy mikrokontroller 8db VGA-t is támogat. A legbutább megoldás, amit én is használok a projektekben egy egyszerű szöveges megjelenítő, aminek van néhány alap színpalettája és szövegesen, mint egy terminálra kiírja a szöveges tartalmat. Ez lehet akár a lirycs is. Nekem ez a projektem szempontjából érdektelen, de ha van rá valós igény - lehet könnyedén belőle valami. Most kicsit utánanéztem a hardvernek is. Több hardveres MIDI lejátszó is van ami a GM1 illetve GM2 -t is támogatja, tehát lejátszani - gyerekjáték a fájlokat, legyen ez MIDI, MP3, WMA, vagy WAV. Amik a legjobban tetszettek, azok a VLSI VS1103 és VS1053 chipek. De amit én szeretnék, az nem kifejezetten a lejátszásra irányul. Bár elgondolkodtam, egy olyan "perverz" megoldáson is, hogy egy ilyen chip wav lejátszó képességeit használnám ki a hullámtábla kialakításánál és legrosszabb esetben az alapot dallamot a GM1, vagy GM2 segítségével lehetne bejátszani, kontrollálni, majd a végén egy gombbal át lehetne állni a Soundfontos lejátszásra.
(#) kameleon2 válasza karpi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Hűha! Ebben a hozzászólásban több hasznos infó volt, mint ami 10 éves munkám lenne! A régi kártyákkal egy bajom van csak - a chipeket nehéz reprodukálni, ha már nincsenek gyártásban. Nem az a célom - mint leírtam, hogy lejátszani legyek "csak" képes, hiszen ahhoz elég lenne a fiókban heverő AWE64-es kártyám is. Tulajdonképpen egy különleges "hangszert" szeretnék készíteni, ami mellesleg alkalmas a lejátszásra is. Egyszerűen csak elkezdtem spekulálni. Könnyedén tudok MIDI in és OUT kimeneteket létrehozni. Vannak frekvencia felismerő programjaim. Van egy nagysebességű, nagyon egyszerűen programozható mikrokontrollerem és egy igény egy könnyű hangszerre, ami mindenhez illeszthető. A MIDI önmagában is támogatja ezt a gondolkodásmódot. Gondolj csak bele: ha végig sikerül vinni ezt az eszközt, az is énekelhet - aki nem tud... Hiszen egy hangpatch a mai memóriákat figyelembe véve egy ária részlete is lehetne... Nem "csak" egy hangszer oktávokra leosztott hangja. De továbbgondolva, akár film szinkronizálásra is használható lenne. Persze biztosan előreszaladtam egy kicsit az időben, de ma már SSD-ből is óriású kapacitások állnak rendelkezésre. Az SSD illesztésével még bajlódnom sem kell, hiszen a propellerhez már létezik. Tehát a külső "célprocesszor" adott.
(#) univerzum hozzászólása Aug 17, 2013 /
 
Üdvözletem, vaslaki nem tud olyan szerkezetet ami floppyról olvas be midi fájlokat és alakítja át midi kommunikációs jelre?
Nagyon jó lenne mert innentől már nem kéne használnom számítógépet sequenvernek.
(#) Szpisti válasza univerzum hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Lassan 10 éve felejtődik a floppy használata nem csak a számítógépekben, de a hangszerekben és szekvencerekben is.
Ha kicsit körülnézel, a már SD kártyán vagy pendrájvon tárolják a midi fájlokat és onnan játsszák le.
Itt találsz egy leírást egy SD kártyás felvevő/lejátszóról
Lehet kapni kitben is, de egy saját project csak izgalmasabb
Az enyém így nézett ki : SD kártyás lejátszó
(#) univerzum válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Ez is tetszik, de közel 100 db floppy-m van, olyan filinges lenne.
Mindegy ez is érdekel, tudsz benne segíteni?
(#) Szpisti válasza univerzum hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Mire gondolsz ? A linkelt oldalon ott van minden ami szükséges az elkészítéséhez. Még a forráskód is több verzióban.
Nagyon nincs mostanában időm ilyesmire.
(#) univerzum válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Euro rack dobozba menne be egy modulnak.
Nyákot hol marassak mert már vége a börföteles életnek
(#) univerzum válasza univerzum hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Nem szóltam, ez még próbanyákra is összeszerelhető. Lesz itt Kánaán
(#) DeMarco hozzászólása Okt 16, 2014 /
 
Üdv!
Elektronikailag teljesen laikus vagyok, max. annyi hogy erősáramú szakon végeztem érettségivel vagy 20 éve.

Ismerősömtől tudom, hogy vannak ilyen 3-4-5000 pénz körül faintos kis mikrokontrollerek. Mennyire volnának ezek elegendőek a következőt megcsinálni?
Hangszerből dumpolom ki a sysexeket és az eszköz ezt rögzítené, akár mint RAW adat, majd ha kell akkor vissza is tudná küldeni. Utóbbi bonyolultabb lenne, hogy milyen midi csati fogad, szinkron, egyéb midi protokol stb.? Nem vagyok szakértő ebben, elnézést, ennek ellenére szerintetek ilyet össze lehetne hozni esetleg vmi hobbistával megcsináltatni?

Kaptam tanácsot közben, pl.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arduino Illetve volt aki olcsó vaterás netbookot mondott a feladatra, viszont talán attól beljebb vinne egy RaspberryPi, nem tudom...

Laptop ha régi vagy csak kis netbook is, még használtan is többe fáj meg macerásabb az egész, mint egy ilyen pár ezerből kihozható célkütyü úgy gondolom. Az a baj, hogy ezt mindjárt laptopként akarná akkor használni az ember és ahhoz inkább valami mai komolyabb dologra érdemes beruházni, csak az meg nem 10 meg 20 ezer. A programozás már nagyobb gond lenne, de biztos vannak erre "megfizethető" fórumozók...
Pl ilyen kütyükre gondolok amit elkezdtem ide gyűjteni: http://www.menemszol.hu/topic/2292-sysex-üzenet-kezelés-mikrokontrollerrel/ Nagyon okos kis oktató oldal ez az Adafruit is!

Várok ötleteket! Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
(#) DeMarco hozzászólása Okt 16, 2014 /
 
Ami nekem kell igazából, az egy digitális jelmásoló vagy jelrögzítő lenne. Ez a 1381-es pl. bootolható midi üzemmódban is, http://www.adafruit.com/product/1381 de lehet hogy összetett is a feladatra viszont eleve rá van integrálva a kártya olvasó! Viszont nekem a jelmásoláson kívül azt is kéne tudni hogy utána kiválaszthatóan bármit a kártyáról visszatöltsön. Ehhez akkor kis LCD vagy vmi 7 szegmenses szám kijelző is kéne rá.
Jelrögzítésre talán figyelni kellene a midi csomagok elején a szinkron start jelet, hogy adatküldés lesz. Ezt ha a fogadó fél veszi, az már leprogramozható sztem hogy ezután vmi növekményes sorszámozással írja fel a pufferelt adatcsomagot syx kiterjesztéssel egy mem.kártyára.
Eddig ahogy én látom... Aztán lehet hogy nem így van.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
(#) DeMarco hozzászólása Okt 18, 2014 /
 
Reméltem ilyen szakmai fórumon csak lesz vki hozzászóló a témához, de akkor nem?
(#) kameleon2 válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Szia! Mi a feladat pontosan? A kártyáról B-re másolni gyorsan, PC nélkül?
(#) DeMarco válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Szia!
Nem. Hangszeren van ilyen funkció, hogy "MIDI BULK DUMP". Ez számítógéppel monitorozva, hexa kódok formájában adja ki a midi implementációnak megfelelő jeleket. Ez lehet bármi. Értékállítás, hangszín program beállítás, komplett hangbankök kiküldése, vagy akár létrehozott midi alapú zene ilyen fajta "nyers" formátumban való közvetítése. Ez minden hangszer számára értelmezhető univerzális kód, rendes nevén System Exclusive.
Digitális szempontból ez egy jelmásolás vagy rögzítési procedúra lenne, viszont abban nem vagyok biztos, hogy pl. 2 hangszer között nincs-e adategyeztetés a fogadás kezdetekor és végén. Ugyanis meg szokták adni hogy mi adja minek meg stb, de ennek utána kellene vhol pontosan nézni. Ezt találtam eddig róla, csak még nem volt időm átolvasni. http://midi.blog.hu/2006/06/29/sik_gerenyi_midi De ez is gondolom zenész szemszögből van írva, mint sem mérnökiből.

Nekem az kéne, hogy akár egy ilyen eszköz, ha alkalmas rá http://www.adafruit.com/product/1381 rögzítse nekem automatikusan sorszámozva a kiküldött sysex csomagokat és azt tárolja a kártyára. Majd onnan később vmi egyszerű 7 szegmens kijelzővel meg 1-2 gombbal megtámogatva, ki lehetne keresni (mondjuk scrollozva a sorszámokat) és visszaküldeni a hangszerre amikor és amire szükség van. Igazából a beszart flopit akarom vele kiváltani. Tudom van flopi emulátor is jó pénzért, de annyit nem költenék rá. Eleve egy 20 éves hangszerről beszélünk, még DD-s a meghajtója és eleve csak ezzel kompatibilis emulátort fogadna el! Az meg dupla áron van amúgy is. Ha ez kihozható 5-6 ezer forintból akkor jó, ha nem akkor marad a Raspbery Pi.

Köszi!
(#) Szpisti válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
A sysex dumpolást lehet indítani a saját hangszerről/eszközről, de lehet indítványozni egy külső eszközről is mint "bulk dump request" .
Én a helyedben megfogadnám a menemszol.hu oldalon kapott tanácsokat , és egy netbukkal meg egy usb midi interész kábellel kiváltanám a régi cuccot . Utóbbiból azért csak óvatosan, mert ami olcsókkal eddig találkoztam, azok egy bizonyos adatbuffer méretnél nagyobb adatfolyam esetén egyszerűen lehagyják a jel egy részét. Márpedig sysex esetén ez eléggé kínos lehet.
A másik megoldás egy Yamaha MDF midi filer, 20e körül kapható már, igaz ott is az a csúnya floppy meghajtó...
Aztán lehet vadászni, búvárkodni adafruit ügyben, vannak már kész kidolgozott rendszerek.
Gondolom akkor ezzel az xOx oldallal találkoztál.
Konkrét midi kezelő kódokkat írtak Atmegára (erről az oldalról kész forráskódokat is le tudsz szedni teljes leírással), és a fórumban emlegetett SokkOS segítségével konkrétan a sysex oda-vissza dumpolását is megoldották.
Jó túrkálást! Mekem is kb. 2 évembe tellett mire a MidiBox (Ucapps.de) oldalról megépítettem és felprogramoztam a midi eszközömet, és közben elhanyagoltam a valós zenélést.
Így utólag kicsit sajnálom...
(#) kameleon2 válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Nem lesz olcsóbb a floppy emulátornál.
(#) kameleon2 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Majd elfelejtettem mondani... A PCArénában időnként lehet 99 Ft-ért SD kártyás floppykat venni.
(#) Szpisti hozzászólása Okt 18, 2014 /
 
A floppy emulátort azt még értem (párat beépítettem már) , de mi az az SD kártyás floppy?

Idézet:
„Nem lesz olcsóbb a floppy emulátornál”
egyrészről ,
másrészről meg ezekbe a régi floppys midi szekvenszerekbe, filerekbe nem szokott passzolni az usb emulátoros floppy drive.
(#) DeMarco válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Nem tudom. Nekem azt mondták 4-5 ezres mikrokontival meg lehet oldani. Egy DD kompatibilis flopi emulátor 20-25 ezer olcsóbb helyről is. Netbook min. 20-25 úgyszint. Erre mondom hogy akkor már inkább összespórol az ember egy normális új notebookra, csak ugye nem most.
Alternatívaként még mindig a RaspPi-t gondolom jobbnak, vaterán 6-8 ezerért előferdül. Az a régi és drága Yamaha midi filer meg viccnek is rossz szerintem , pláne ugyanúgy flopival, csöbörből-vödörbe. Amúgy az a 2 ebayes linkelt cucc meg csak 2000! Nem mindegy!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) kameleon2 válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 18, 2014 /
 
Idézet:
„Amúgy az a 2 ebayes linkelt cucc meg csak 2000! Nem mindegy!”
- Ha működik. Ha nem akkor ennyit dobtál ki a kukába.
(#) DeMarco válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Miért ne működne? Van ismerős aki évek óta ebayen vásárol szinte mindent és még sosem csalódott, kínaiakban sem!
(#) Szpisti válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Azt gondolom a kollega nem is a minőségben kételkedve írta, hanem a felhasználhatóságra.
Idézet:
„Nekem azt mondták 4-5 ezres mikrokontival meg lehet oldani”
Aki ezt mondta, attól kéne a hogyant is kérdezni, mert ilyenekkel könnyű vagdalkozni.
Egy Rbpi vagy hasonló mikrokontroller a rendszernek csak egy része. Egyébként az is inkább tizenezer forintos nagyságrend. Aztán kell mellé egy kezelőfelület , egy visszajelző, egy program ami speciel a te igényeidhez illeszti. Ez utóbbit meg is kellene írnia valakinek, vagy egy meglévő orientális szoftot hozzá igazítani a feladathoz.
Na ezektől lesz a rendszer (mert ez már az) bonyolult és drága.
Mire egy profi programozónak elmagyarázod a midi protokollt, és a sysex formátum lényegét, meg hogy menteni és visszatölteni is szeretnéd az adataidat - az sem két perc.
Ha jobban utánanézel ezek nagyrésze Linux alatt programozható, ahhoz sem árt érteni.
Én meg szoktam várni amíg felbukkan készen egy olyan fejlesztés, ami nekem szükséges, és utánépítem.
Ha meg még nincs, a praktikusabb utat választom.
(#) DeMarco válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Értem. Persze azt sejtem hogy ez nem annyi mint egy lufit felfújni, de őszintén, legalább ezen a fórumon bátorítást vártam volna mint lebeszélést.
Egyébként egy volt tanár ismerősöm javasolta (meg néhány kollegája is jelen volt) hogy miért nem oldom meg az ügyet mikrokontival, hisz az a legolcsóbb. S lám 2000-ért is be lehet szerezni! Lcd kijelzőt pl tudok hozzá ingyen szerezni bontottat. Táp nem gond stb. Persze lehet RPI-t is venni dobozzal, toronyórával, aranylánccal 20 ezerért is, de pont azért írtam hogy vaterán 6-8 között is bele lehet futni. Az meg hogy mit kell hoztá megtanulni, arra is lehet mit mondani, könyvek youtube stb. Egyrészt ugye senki nem úgy kedte ezt a szakmát, mint ahogy mást sem, hogy mindent tudott és már csak felejteni kellett. Nyilván nem azt vártam hogy itt majd önként egyszerre 10-en jelentkeznek hogy ingyen megcsinálják helyettem és még mosolyognak is, de ez a nagy lebeszélés csak csalódás, arról nem beszélve hogy hallok 10-12 éves surmókról akik lazán csípőből nyomják ezt a vezérlés témát! Mondjuk az előélet nem ismert ez igaz, de ha ők meg tudják tanulni komolyabb előiskolázottság nélkül, akkor egy műszaki végzettségű felnőtt eleve szélesebb látókörrel miért ne tudná?! Abban nem hiszek hogy 20 év után már csak butul az ember és 40 fölött meg már semmire sem jó! De hát ismert a jó öreg magyar pesszimista beidegződés hogy bezzeg nekünk semmi soha nem sikerülhet. Talán nem véletlenül tartanak itt sokan és fognak 100 év múlva is!
(#) kameleon2 válasza DeMarco hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Szia ! Szó sincs a lebeszélésről. De nem árt tényleg utánanézned, mert annak van a legkevesebb értelme, ha megrendeled és még sok idő és pénz ráfordítása után sem fogod tudni a céljaidra használni. A könyvek és az idő is pénz. Ez nem pesszimizmus, hanem józan ítélőképesség. Én pont azért intelek óvatosságra, mert már írtam ilyesmit és nem eszik olyan forrón a kását - én is elkövettem hasonló hibákat, így tele van a polc mások által ajánlott egyszerű megoldásokkal - amik nem lettek jók végül. Tényleg egy RPI a legegyszerűbb megoldás abból a szempontból, hogy ahhoz legalább van MIDI és C lib támogatás, valamint fórum. Annál olcsóbban szerintem nem fogod megúszni - de ha tévednék - nyugodtan publikáld - hogyan sikerült.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem