Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC-s mérőadapter audio célokra
Igen. És érdekes, hogy Gilszkilabor erre ezt válaszolja:
Idézet: „Esetleg az OPA 4-es kivezetését ónozd át addig, amíg el nem éri a szélső, vastag felületet... Ez utibbi csak inkább szőrszál-hasogatás, talán már meg is tetted” Majd kipróbálom a sajátomon, lesz-e változás, bár én már most is meg vagyok elégedve az mérés eredményeivel!
Nekem 100Hz brumm volt (valamelyik hangkártyával lehet most is van), ez az átónozástól is lehet hogy javult, meg nekem volt valószínűleg egy kontakthiba is a panelen pedig nem házilag én gyártottam, illetve raktam a 7809 es ki és bemenetére egy egy kis tantálkondit meg a táp puffereket megnöveltem... Nekem 50Hz brumm nem volt viszont rajta... egy másik fórumon talán a h2000 oldalán valahol is volt szó egy időben a Méricskéről ott mintha olvastam volna 50Hz brumm-ról....
Illetve nekem olyan hiba lehet még a panelen, hogy mivel ez volt az első nyák amit rajzoltam nem voltam tisztában az alkatrészláb átmérőkkel és a programban alapból lévő "rajzolatot" használtam ellenálláshoz meg ami volt még benne és ezeken a forrpont elég kicsi és néhány helyen fel is kellett fúrni a lyukat nagyobbra, így még kevesebb forrasztási felület maradt esetleg... ...lehet a kontakthiba is valahol itt keletkezett... jó alapos átónozással a kontakthiba eltűnt...
100Hz az szűréshiány, az 50 meg.... ahogy korábban is írtam.
Az oké csak a kolléga azt írta hogy "Gilszkilabor erre" válaszolja... hogy ez nem neki szól hanem nekem és leírtam a gondomat...
Igen. Nagyjából emlékeztem még hogy is volt ez akkor ott a terminálon.
Nem tudtam még ezzel foglalkozni. Most dobozolásra készülök a méricskével, plusz a JLH-mmal is szórakoztam ideig, mire egy óra után megnéztem az egyik biztit
Szóval csak idő kérdése!
Sziasztok
Megépítettem a Méricskét, beleraktam egy 10Ohmos ellenállást és bekalibráltam, de a függőleges tengelyen relative gain felirat van. Ezt hogy lehet átállítani impedanciára? Most 50 körüli értéket ír ki baloldalt ha rákattintok. Mennyire okoz mérési hibát, hogy a 10Ohmos ellenálláson 10,5Ohm-ot mérek? A hangszóró impedanciamenetet lehet alacsonyabb teljesítménnyel mérni?
Hogy mérsz 10,5 ohm-ot a 10-ohm-on amikor az a referencia maga? Amúgy nekem van egy ideje méricském de még nem sikerült bekalibrálni
ami módszert használtam eddig (bár igazán komolyan nem nagyon mértem még vele inkább csak játszadoztam), hogy megmértem a 10-ohm-ot, aztán az adatot kimásoltam a vágólapra (copy as text) aztán ezt be excelbe, aztán a hangszórót is megmértem ott is copy as text, és az excelbe be, és ott (hangszoro/ellenallas)*ellenallas_erteke=hangszoro_ohm_erteke ezt végig lemásoltam az összes adatraja persze a képletben az ellenállás értéke az az amit előtte egy pontosnak mondott műszerrel mértem az ellenállásra,ez 9,97ohm nekem
Úgy emlékszem, a módszer le van írva Gilszki J. weblapján.
Inkább a másik fórumon. Ott több infó van róla, a honlaptól nem lesz okosabb. (tapasztalat)
Multival mérek annyit azt nem is mondtam. A Súgó Application Notes->Impedance Measurements részén leírja, hogy hogy kell bekalibrálni. Addig meg is csináltam, de a függőleges tengelyre mindig Relative Gaint ír ki és nem tudom, hogy kell átállítani, pedig már minden menüpontot megnéztem. Se gilszkilabor oldalán (ami megint vírusos) nincs leírás se a másik fórumon nem találtam , bár azt még nem néztem végig.
A multiméterrel mért ellenállásból levontad a multiméter mérőzsinórjainak az ellenállását? (amit akkor mutat ha ellenállás nélkül ellenállásmérés állásban összezárod a 2 zsinórt) Mert az amúgy lehet hogy épp az a 0,5ohm
Vagy ott, vagy a terminálon, de arra emlékszem, hogy nekem annakidején minden világos volt ezek alapján.
Megméregettem úgy a mérőzsinórokat, de szinte mindig más jött ki, ezért zsinór nélkül dugtam rá egy ellenállást. Kiválasztottam egy olyant amit majdnem kereken 10Ohm és bekalibráltam. Most már pontosan mér, 47,100,220Ohm-os ellenállást is próbáltam, nagyon pontos.
Ez és ez alapján csináltam, de van még infó itt is. Átállítottam ez alapján a függőleges tengelyt, de maradt ugyanaz, de az nem akkora gond, elvagyok a felirat nélkül is.
akkor ezek szerint nem a tengely feliratán láttad az eredményt, hanem ha "kiexportálod" a számokat? Na ezt én nem néztem, mondjuk olyan sokat nem is foglalkoztam vele mert volt nekem működő módszerem de azért jó lenne tudni
Szerencsére nem kellett kiexportálni sehova, csak a felirat maradt relative gain, de a számokat jól mutatja. 1 jelenti most a 10Ohm-ot és ha rákattintok a frekimenetes részre akkor baloldalt kiírja az ellenállás tizedét ott ahol áll az egér és fent meg a pontos frekvenciát.
Amúgy olyanra lehet, hogy már nekem is sikerült beállítani hogy 1-et mutatott, csak mintha úgy emlékeztem volna, hogy valahol láttam olyan ábrát, ahol be volt állítva hogy a 10 az 10, de nem tudom, kösz akkor
Na akkor itt lennék másik helyen ne offoljak
Szép és jó amit ideáig olvastam...csak hát nem vagyok egy nagy electro mágus,próbáltam már fejlődni e-téren is mert rájöttem szorosan kapcsolódik a hang cucchoz az elektronikai ismeret. Lényeg építettem egy 3 utas aktív váltót online-ba segítettek éleszteni végül nagy nehezen jó lett. Ennek az egész elektronikának a működése nekem zavaros nyákkal meg a beültetéssel még nem lenne gond csak a többivel.
A méréshez nem értesz? Hogy mit mivel, miért?
Hát ő nem
ts paraméterek legalábbis ok impedancia is meg a keresztezési freki is jó. Tehát nem az a gáz hogy most ez miért kell mérni hanem az hogy a műszert hogy építsem össze. Nekem nincsenek hozzá speckós dolgok itthon amivel le tudom ellenőrizni. Aztán máskor a hangváltónál volt olyan hogy egy forr pont nem érintkezett aztán 2 hétig félre dobtam mert fölbosszantott. Azt pedig még értettem is úgy ahogy. Tehát érted elkezdem csinálni összerakom aztán ha nem működik akkor passz és *** csomó időt. Legjobb lenne ha lehetne valahol kapni egy ilyen kész elektronikát. Olyat nem tudsz? Khm. Action2K
Pedig nem is a kapcsolás megépítése a nehezebb része, nem ez a mérések lényege, inkább az, hogy hogyan használod az adott rendszert, és hogyan értelmezed a kapott eredményeket.
A kapcsi megépítése fél napot vett igénybe, a használata meg egy hónap, mire rájöttem, ez tény, hogy nem fogja megmondani mit meg hogy, még a kiértékelés is egy dolog, alkalmazni a leg nehezebb, jól mondod.
Azoktól kérdeznék, akik komolyabban ismerik a SpectraLab programot. Valami komolyabb hangkártyával használnám, mondjuk 24 bit, 96 kHz.
A fő problémám az, hogy a gyártók nem közlik, hogy mekkora az analóg bemeneti jelnek a sávszélessége, amit a kártya képes feldolgozni. Pl. E-Mu 0404, csoda dolgokat tud, de be van írva a speckójába, hogy 20 Hz-től 20 kHz és a bemeneten van egy harmadrendű LP szűrő... Igaz, a kártya inkább zeneszerzésre való, midi, meg ilyenek. Talán az M-Audio Audiphile 192-es lehet jó, az 192 kHz-es mintavételezésnél elmegy 80 kHz-ig, de egyesek azt mondják, hogy elég nagy hulladék a kártya. És hogy ezek a kártyák nem tudják a 192 kHz-et... Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Majd kipróbálom a sajátomon, lesz-e változás, bár én már most is meg vagyok elégedve az mérés eredményeivel!