Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-s mérőadapter audio célokra
Lapozás: OK   2 / 3
(#) highand válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Persze, sőt.
(#) shalafi.66 válasza highand hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Igen, szerintem is. Másképp nem is tudna működni.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Úgy érzem ez már nem ilyen egyszerű, hogy törekedjünk a linearitásra, mélyebben van itt a tökéletesség záloga, egyáltalán érdemes mérni, ez most felvetődött bennem.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Attól függ mit mérsz, és hogyan. És tudod-e értékelni a kapott eredményeket.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szerinted mit érdemes mérni?
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
mindent amit tudsz, és adott helyzetben hasznos lehet számodra.
Átvitel, impedancia, dinamikus viselkedés, CSD, Wigner-eloszlás, torzítások, iránykarakter, és érdemes érteni a lengőrendszerek működését, tudni, hogy melyik hangszóróval meddig mehetsz el, melyiktől mit várhatsz.
(#) Kovidivi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Helló!
Én is megépítettem ezt az adaptert Elég frankó, nekem nagyon tetszik Itt van egy impedanciamenet két párhuzamosan kapcsolt 15ohmos 20cm-es mély-ről, elég régiek, a gyári dobozban, hangváltó nélkül! Mikrofont hitelesíteni mivel lehetne egyszerűen? Vagy csak olyan megoldás a célravezető, hogy szerzek valahonnan egy etalon mikrofont? (Vagy megkérek valakit, hogy mérje le a mikrofonom?)
Üdv!

imp_menet.jpg
    
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
A mikrofonos dolgot jól látod. Szükséged lesz egy CAL ,vagy mic fájlra. Olyan mic kapszula nemnagyon van ami lineáris lenne , és nemkell kalibrálni.

Az impmenetet kicsit finobabb felbontásban érdemes , illeve nagyobb átlagolással. Kicsit "szögletes".
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Meg 300 000,- alatt olyan is ritkán akad, aminek mindig egyezne az átvitele a neten keringő, vagy a programokhoz kapott fájlokkal... Sajnos.

De főleg kicsit zajos.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Jaj shala, olyan negatív vagy, mindenre azt mondod, hogy nem jó, drága, nem megoldható. Nem laboratóriumi mérésre van szükségünk ebben a topicban, hanem otthoni, hobbi mérésre, erre tökéletesen megfelel, egy minőségibb kölcsön mikrofon is, vagy egy ismert karakterisztikájú. Tudom hogy te a "labor precíz" dolgokat képviseled, de itt nekünk elég a hobbi is.
Üdv.
(#) Doncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ahogy elnézem megúsztad a brummot, ez jól látszik a karakterisztikán, ez szuper. Jól látod, kalibrálni kell a mikrofont, ha akusztikus mérést akarsz elvégezni mert minden elektret mikrofonnak többnyire más a karakterisztikája, ezt kétféleképpen lehet, vagy egy drágább (philips) elektretet használsz, amihez jár adatlap, így tudjuk a karakterisztikáját, vagy kérsz kölcsön hangosító, vagy hasonló ismerőstől egy drágább, minőségi mikrofont, aminek szintén van adatlapja és ahhoz kalibrálod.
Nekem még az is felmerült, mint ötlet, hogy szerzek egy jobb közép-magas hangsugárzót, aminek ismerem az átvitelét és ahhoz bekalibrálom a mérőmikrofont, de ezt nem tudom járható lenne e, csak egy ötlet.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ha csak 3dB-vel eltolod a mérés miatt az átvitel egyensúlyát, akkor már hiába küzdöttél. És pl. egy 10 000,- pénzbe kerülő ECM-8000-nek simán vannak egymáshoz és a gyári adatlaphoz képest 10dB-s eltérései.
Ez nem laborszint, csak egyébként nincs értelme nekifogni.

Egyébként nagy tévedés ha azt gondolod mindenre azt mondanom: "nem megoldható". Szerintem nem olvasod el amiket írok. Akkor történnek ilyen félreértések.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Idézet:
„vagy egy drágább (philips) elektretet használsz, amihez jár adatlap”
Az milyen? Erről még nem hallottam.
(#) Kovidivi válasza ptesza hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Próbáltam az 1/9-es oktáv-t bejelölni, de impedancia menet mérésekor csak oszlopos lett a grafikon, nem tűntek el a hirtelen kiugrások. Nehogy félreértsetek, csak kicsit simítani szeretném a grafikont, hogy jobban látszódjanak a hullámok Az átlagolás melyik menüpontban található? A felbontást feljebb állítottam! Köszi!
Doncso: Nem, nekem is 50Hz-nél úgy gerjed, hogy csak na! De a fénykép készítés idejére feltekertem a hangerőt, és az elnyomta a brummot!
szerk: Elkezdtem olvasni a szomszéd fórum hasonló témáját, hátha lesz valami jó ötlet Üdv!
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ne érts félre, elismerem a szakértelmedet. Ezzel nincs itt gond. Én csak abból táplálkozok, amit olvasok pl Gilszki kolléga oldalán. Ott vagy a szomszéd fórumon említette ezt a philips mikrofont, de lehet hogy épp subvoive oldalán olvastam.
Abban egyetértek veled, hogy találomra beillesztett elektret mikrofonnal abszolut nem lesz hiteles az akusztikus átvitel mérése. De ez is csak 5-10kHz felett, addig nagyjából lineáris a mikrofon legjobb tudomásom szerint.
Viszont ez sem megoldhatatlan probléma. Mindamellett, villamos átvitelre, Fs mérésre teljesen jó az adapter.
Üdv.
(#) Doncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
A brummra azt hiszem talán ebben a topikban olvastam megoldást, szerintem nem lehetetlen kiiktatni.
A szomszéd fórum topikja elég hosszú, de sok okosság van benne.
Üdv.
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
A spektrát nem ismerem , de averages vagy valami hasonló.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Csak nem kell földhurkot csinálni, és elég szűrés kell a trafó mögé.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Én csak a Pana WM-61-ről tudok, azt használjuk elég sokan, és emlegetem is, mint legolcsóbb már használható alternatívát. Annak valóban csak a teteje szokott inogni, hol fel, hol le, de szerintem az is épp elég hibaforrás.

Lehet, hogy Gilszki J. azt írja, 5k-ig egyenes mindegyik mic, de azért én még nem láttam erre meggyőző példát.

A behringer mérőmikrofonja már elvileg egy magasabb kategória, de az is rengeteg kínos meglepetést tud okozni: http://www.cross-spectrum.com/weblog/2009/07/23
Az olcsóbb ismeretlenek pedig: http://www.ele.tut.fi/~artoko/audio/measurement/unknown_mic.jpg Sosem tudhatod, milyenek.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Igen, választható, hogy hány mérés átlagából készítse el a végleges impmenetet.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Nekem kapcsoló üzemű tápról megy, rendesen megszűrve, és mégis van 50Hz-es zavarjel kis hangerő mellett! Szóval nem ez lesz a probléma.
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Az 50Hz nem is lehet szűréshiány (akkor 100Hz lenne), max. földhurok, vagy mint zavart szedheti össze.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Mindenkinél földhurok lenne?
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Esetleg egy másik alternatíva, rendelek a H2000-től egy közép magas sugárzót, állitólag azok tisztességesen vannak bemérve, és addig kompenzálom a mérőmikrofont, amig a mérés meg nem egyezik az adatlapon lévővel.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Az adott példánynál biztos egyezik. De a mérések többsége 2006-os még. Azóta sok idő eltelt. Sokminden változott.

Idézet:
„Mindenkinél földhurok lenne?”
Azt nem tudom, de a PC ilyen szempontból nem könnyű.. Esetleg a 2 ér + külön árnyékolás szerkezetű madzagok is okozhatnak bajt.
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Hello!
Egy kis segítség, ha nem indul be a rózsazaj: a két zajongó tranzisztor körül alaposan le kell tisztítani a nyákot, mert az ott maradt bármilyen folyasztószer képes megakadályozni a zajkeltést! Néztem is nagyot, amikor kivezetékezve zajongott a méricske, utána nyákba ültetve teljes volt a csend Utána inkább elvágtam még az üresen beforrasztott lábát is a tranzisztornak.

És lenne egy kérdésem: Nekem is sikerült beállítani a Scaling Control-nál az 1/9 oktávos átlagolást (?), de ekkor nálam oszlopos lesz a grafikon. Viszont ha elmentem (set overlays), utána visszaállítom logaritmikusra a Scaling Control-t, akkor gyönyörű hullámokat kapok, viszont 52Hz-től felfelé. Csak így lehet szépíteni a hullámokat, vagy van rá valami más megoldás is? Esetleg ki lehet tolni 20Hz-re az alsó határfrekvenciát? Mert 1/9 oktávos beállításnál nem lehet lejjebb állítani az 52Hz-et!
Átolvastam a "szomszéd" 16 oldalnyi beszélgetését, és megtudtam ezt-azt, de erre nem volt válasz

Esetleg van Szegeden vagy Pécsen egy ráérő kolléga, akinek van kalibrált mikrofonja? Szeretnék én is egy relatív lineáris mikrofonnal büszkélkedni
Köszönöm szépen a válaszokat, Üdv!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Azt észrevettétek, hogy itt az OPA 4-es lábához csak oda van vezetve egy vezetősáv? Én gondolkodtam, hogy esetleg oda tervezett valamit Gilszklabor smd méretben, utána a kapcsolási rajzot megnézve a GND a 4-es lábra csatlakozik. Szerintem ez egy teszt Biztosan nem véletlenül hiányzik 3mm a cél előtt
(#) Doncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Ne csak a képeket nézd, olvasd a cikket is, oda egy alulról felforrasztott kondi jön.
Üdv.
(#) Kovidivi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hm. Rosszul írtam az előbb. A 8-as lábhoz van vezetve egy sáv, ami a GND. A 22pF-os kondi pedig az 5-ös és 8-as láb közé kell (és 5-ös láb nem a GND-re csatlakozik). Kezdek összezavarodni, hogy akkor most miért is van ott az a kinyúlás A 2006/2 RT-ben a 70. oldalon viszont a GND csatlakozik a 8-as lábbal! Lehet, hogy ez egy apró, felesleges kérdés, de én kíváncsi vagyok
(#) abcdabcd válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Ez tényleg érdekes, hogy az RT-ben a 8-as láb a gnd-re van kötve, viszont lehet a nem bekötésnek is értelme: gnd sáv van az ic alá vezetve valamennyi zavarvédelem reményében... smd audio ic-knél gyári ajánlásban láttam hasonlót..., illetve nekem is van Méricském az enyémen nincs 50Hz brumm viszont én saját panelt rajzoltam (másoltam Gilszkilaborét) a fórum 16.oldalán látható a képe nekem sincs bekötve a 8-as láb
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem