Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   6 / 54
(#) Krisz03 válasza tams hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Hali!
Az az ellenállás az áramerősséget állítja be. A bemenetre 5V-nál nagyobb feszültséget (ez a cellák számától is függ) kellene kapcsolni. Efelett bármekkora jó, az LM317 eldisszipálja. Mint mondottam, nem automata, így neked kell gondoskodni, hogy 120-140%-os töltöttségnél leállítsd a töltést.
(#) tams válasza Krisz03 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Hát akkor ez kb azt csinálná, mint az az olcsóbb fajta töltő amin 1 led jelzni ha akksi van benne.
Nekem 2 db cellát kellene tölteni mondjuk sorba kapcsolva. Az áramgenerátor tulajdonságait nem nagyon ismerem, gondolom az áramerősséget tartja stabil szinten, a feszültségre akkor nem kell figyelnem?? vagy hogy van ez?
És kikapcsolnám, ugyanúgy mint a boltit, ha már melegszik az elem.
(#) Krisz03 válasza tams hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Egyszerű töltőt kértél... És én olyat adtam.
Igen, ennek kb annyi tudása van, mint a boltinak. Bár azokban szokott lenni időzítő, így kb 14 óra töltés után leállnak.
Igen, az áramerősség konstans marad a töltés folyamán, ezért is képes könnyen túltölteni az akksit. Feszültéget max az akksi oldalán kell figyelned. A tápfesz lényegtelen. A cellafeszültség viszont annál lényegesebb. Általában 1.4-1.6V között mondható feltöltöttnek egy akksi.
Ne azt figyeld, hogy mikor kezd melegedni. Inkább az akksi kapacitása, a töltőáram, és a 140%-os töltöttségi szint kapcsolatából számold ki a töltési időt. Persze mindez egy teljesen (0.7-0.8V-ig) kisütött cella esetén érvényes. Idő (h) = 1.4 * C (akku kapacitás) / töltőáram.
Mivel ilyen bonyolúlt a kapcsolás (2 alkatrész), szerintem érdemes lenne mind a két cellához külön töltőt építeni. Az akksiknak is jobb...
(#) Peti.Janka hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
Sziasztok! Nekem olyan töltő kellene ami tud 4 db sorbakötött 2700mah ni mh akksit tölteni. Esetleg kisütési funkcióval hogy néha le legyenek merítve Ja és a töltés végén kikapcsoljon, hogy ne keljen rá figyelnem. Ja és ugyan ez 8 db akkuhoz is. ez egyébként eggy robbanómotoros rc kocsihoz kellene és macerás kiszedni belőle az elemeket ezért kéne sorba 4 elemet tölteni.Előre is köszi az ötleteket és a segítséget.
(#) Peti027 hozzászólása Jan 3, 2008 /
 
Sziasztok!
Ahogy olvastam, elég népszerű kérdések közé tartozik az akksi töltés téma..
Sajnos nekem is ilyen problémám van, de megoldást eddig nem sikerült rá találnom..

Adott egy akksi pakk.
Az áll 10 darab 1.2 Voltos tölthető elemből.
Ezek természetesen sorba kötve.

Elgondolásom szerint, 12V - 50mA-el 14 órán át töltve lehetne is tölteni.
De rá kellett jönnöm hogy ez hülyeség, mert ha a 10 elemből akár 1 is lemerül picit, akkor már csökken a teljes akku pack fesz.-e, ezáltal az adott dologhoz már nem elég 10-11 Volt.
Mellette hiába van akár teljesen töltve a 8-9 db elem..

Szerintem, ezt az általam leírt módszerrel tölteni nem szabad! Illetve szabad, csak nem tesz túl jót az akksinak..

Erre a dologra várnék valami tippet, tanácsot, esetleg valami elvi elképzelést.
Mármint a pakk töltésére.

Üdv: Petya

(#) Norberto válasza Peti027 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
A lényeget magad írtad le. Ezen nincs mit finomítani, szépíteni.

Két választásod van:

1. Az egész pakkot egyben töltöd >>> hamarabb elhaláloznak az akksik.

2. Egyesével töltöd egy "csoportos" töltővel, azaz külön minden egyes cellát tölteni kell. Ez a legkímélőbb, így maradnak meg legtovább az akksik.
(#) bbb válasza Peti027 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
pont emiatt fordul elő laptopok esetében az a jelenség, hogy a töltöttségjelző 100%-ot mutat, majd egy pillanat múlva leesik 0-ra és kikapcsol a gép...
(#) Peti027 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia, igazad van - de látom a lényeg azért átment
A 2. megoldásodra keresgettem konkrét kapcsolásokát, de csak 4-6 akksi töltésére valókat találtam.

Szóval nem úszom meg, ha jót akarok az akksiknak, és magamnak, egyenként töltsem őket, de elötte kisütés..

Akkor egy 10 akksis automata töltő jó is lenne.
Ami mondjuk a kisütést is tudná.
Pont a leírt "soros kapcsolás" gondja miatt..

Esetleg egy ilyen töltő rajza, vagy leírása nincsen valakinek?
Mert akkor ezek szerint, ez lenne a legjobb megoldás. Minden szempontból.

Üdv: Petya
(#) Topusz hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy gyorstöltésnél nagyon melegszik az akku. Mennyire normális ez ? Hány Celsiust bír egy ilyen cella. Egyébként 2700-as Varta prof. A györstöltést bírja ( rá van írva )
Egy EMOS nevezetű töltőt adtak hozzá, kisüt, LCD-s, LED-es meg minden , a papírján az áll, hogy 2000mA val nyomja az akksit. Nem sok ez egy kicsit ?
(#) Feri007 válasza Topusz hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
A melegedés normális. Van töltő, ami a melegedést (is)nézi, mikor kapcsoljaon le. Általban max 2.5C-vel lehet gyorstölteni, ami nálad 2,7*2.5=6,75A. Kicsit durva, de nem én találtam ki. Túl kicsi töltőáramnál a feltöltött állapotot neház detektálni.
(#) Feri007 válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Ja, még egy kis töltési elmélet és gyakorlat.
(Hogy ne beszéljünk annyit összevissza. Bocs.)
(#) Topusz válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Köszi, igyekszem megnyugodni. Elvileg van a töltőben hőérzékelés védelem is meg deltaV téma is. Remélem nem szállnak el a szép új akksik. Én utoljára 500mAh -s NiCd -k hez építettem töltőt valamikor az előző évezredbe. Ott nem volt ekkora forróság
Köszi a doksit, belepillantottam nagyon hasznosnak tűnik. Majd elolvasom ha lesz rá időm.
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
Hali!

Újra előjött nálam a MAX712-vel felépített töltős téma. Van egy úgy-ahogy működő példányom (adatlap szerinti lineáris kapcsolás), amivel eddig kis árammal gond nélkül tudtam tölteni. Viszont teló akksik mellett ceruza akksikhoz is inkább ezt használnám.

Azonban most jön a pofáraesés, mert nem akar nagy árammal tölteni. 3-400mA még megy, viszont efölött csak "csalással". Konkrétan: DIP kapcsolókkal állítom a töltőáramot (100-800mA-ig, minegyikhez a pontosan kiszámolt ellenállás érték), és egy 2100mAh-s akksit töltenék. Bekapcsolom az 1-es állását a DIP-nek: 100mA, előbbi ki, 2-es be: 200mA, ugyanez 300 és 400mA-rel is tökéletes. Viszont ezután már inkább csökken az áram. Pl 5-ös állás: kb 180mA, 6-os 200, szóval értelmetlen értékek.

Ebből én arra következtettem, hogy az IC esetleg nem tudja rendesen vezérelni az áteresztőtranzisztort (BD250-et használok), de aztán elkezdtem kombinálni az egyes állásokat. Bekapcsoltam az 5, 6, 7 állásokat, és egyből 1.2A-rel töltött. Szóval érdekes egy jelenség.

Aki ilyen IC-t használ, az milyen áteresztő tranyót alkalmazott (hátha csak ez a baj)? Vagy ha nem ez lehet a gond, akkor ugyan mi?

Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Kicseréltem a BD250-et BD244-re, mert ez a gyári kapcsolásban lévő tranyó helyettesítője. Már azt hittem ezzel meg is oldódott a probléma, mert közel olyan áramokkal töltött, amiket elvárok, de aztán észrevettem, hogy 3 cella töltésére van állítva (gyanús is volt, hogy töltés alatt össze-vissza villogott a gyorstöltést jelző LED). Visszaállítva 1 cellára ugyanazokat tapasztaltam, mint amit tegnap leírtam.

Valakinek valami ötlete, aki meg is építette, és rendben működik neki? :help:
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Próbálgattam dolgokat a töltőn, de még mindig nem tud 3-400mA-nél jobban tölteni.
- Cseréltem IC-t,
- cseréltem áteresztő tranyót (de ezt már írtam is),
- csökkentettem a V+ lábon az ellenállást, mert éppencsak 5mA felett volt az áramkorlát, most kb 8-10mA, ami már inkább az adatlapban lévő 5-20mA-es határok közé esik,
- közvetlen adapterről (valami akkupakk töltőjének a 12V, 1A-es tápja) is kipróbáltam, mivel eddig egy 7812-es stabIC-ről kapott stabil feszt,
de még mindig nem tölt rendesen.
Senki nem használt volna még MAX712 vagy 713-at?

Vagy akkor hagyjuk ezt az IC-t! Mit tudnátok ajánlani, ami ΔV/Δt-vel állítja le a töltést, és minden cellát külön kezel?
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
helló
Szerintem próbáld ki egy fettel, mert annak nem kell olyan áram mint a bd-nek. lehet hogy az IC nem bírja meghajtani nagyobb árammal a tranyót és nem folyik át rajta elég áram. Az IC nem melegszik amikor nagyobb áramra állítod?
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
3 hozzászólással ezelőtt ezt írtam:
Idézet:
„Ebből én arra következtettem, hogy az IC esetleg nem tudja rendesen vezérelni az áteresztőtranzisztort (BD250-et használok), de aztán elkezdtem kombinálni az egyes állásokat. Bekapcsoltam az 5, 6, 7 állásokat, és egyből 1.2A-rel töltött. Szóval érdekes egy jelenség.”


Szóval így tud nagyobb árammal tölteni, hogy az Rsense értékét így megvariálom, de elvileg enélkül is jónak kellene lennie, hisz kivannak számolva (azaz pontosabban a neten találtam egy cikket erről az IC-ről, és ott egy táblázatban fel voltak sorolva ennek értékei 100-800mA-ig, 50mA-es felbontással).
Annak a bizonyos oldalnak a keresése közben (de azt nem találtam már) láttam egy rajzot, ahol TIP42-t használnak (valami japán vagy kínai oldal). Majd kipróbálom.

De érdekes, mert nem olyan, hogy egy bizonyos áramnál többel nem tölt, hiába kapcsolom nagyobbra, hanem 3-400mA-es kapcsoló (8 állás = 1-800mA lenne) felett már 130, 200, 180mA, ilyen fura értékek jönnek az 5-6-700 stb helyett. Mielőtt felvetődne a kérdés: Rsense értékeire újra rámértem, és mind annyi, mint abban a fent említett táblázatban.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Hmm, itt találtam egy ilyen mondatot:
Idézet:
„R2 value that limits the current into DRV to less than 100 mA.”
Lehet, hogy R2-t kellene módosítanom?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Haladtam a töltővel, és asszem most már az elvárásaimnak megfelelően működik. Meghagytam a BD250-et (mégiscsak többet és nagyobb felületen tud disszipálni), de a B-E közötti R2=150 Ohm-ot növeltem. 1k Ohm-os potit raktam az ellenállás helyett, ami kb 400 Ohm-ig lehet feltekerve. Így most már az elvileg 800mA-es töltőáramnál gyakorlatilag 600mA-t tud. De ez nagy valószínűséggel csak az ellenállás értékek pontatlanságának tudható be, mivel nagyobb áramoknál már csak század Ohm különbség van Rsense értékében.

Elégedett vagyok, mert jól működik a töltő, és így már nem foglak ezzel zaklatni titeket!

Krisz
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
nekem LM317 -el van 600mA-s töltő... impulzus üzemű :yes:

üdv

ui: volt max712-m is, bár nem próbáltam ki.. oda adtam másnak
ACID aksit is visszi, igaz csak 3.2Ah-s
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Impulzus üzemű? Hogyan? De biztos nem áll le automatikusan a töltés, amit NiMH/NiCd akksinál "érzékelni" lehet, amikor visszaesik a feszültsége.
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Idézet:
„De biztos nem áll le automatikusan a töltés”


de, beállítható.... bár nem használom
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Nofene!
Ha szépen megkérnélek, mutatnál róla egy kapcsolási rajzot?
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
lehet röhögni fogsz, de ez az Urbán féle...

klikk

Üdv
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Miért röhögnék? Néztem már ezt a rajzot, gondolkodtam, hogy elkészítem-e, de letettem róla, mert ez kb ugyanazt tudja.
Azonban ezek a kapcsolások inkább valóak ólom akksikhoz, mint NiCd/NiMH típushoz.
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Hali!

Addig bajlódtam az előző MAX712-es töltővel, hogy végül készítettem egy kétfunkciós masinát, ami 2 AA akksit tud kisütni, és emellett 2-t tölteni, persze mind a két művelet cellaszintű.
Nem kell ám nagy dologra gondolni, ez volna az a bizonyos szerkezet. A belső felépítés lehet, hagy némi kívánnivalót maga után, de azért a feladatát ellátja.
A kisütést ez az automata kisütő végzi, annyiban "leegyszerűsítve", hogy csak 1 cellához használható, és 1A a max áram (potival 0-1A-ig állítható). Jelezni is csak egy LED-del jelez, ha kész a folyamat.
A töltést pedig a MAX712 alapkapcsolása hivatott ellátni, szintén picit egyszerűsítve. Azaz ez is csak 1 cellára van beállítva, és max töltési időre (4 óra 20 perc). Forgókapcsolóval 6 töltőáram közül tudok választani 200-700mA-ig, 100mA-enként. A töltő fényjelzését "megfordítottam" (tranyóval invertáltam), így akkor világít most már, ha kész a töltés, és nem az adatlap szerint, amikor tölt.
A nyomógombbal egyrészt a töltőktől tudom elvenni a tápfeszt, hogy újrainduljon bennük az időzítő, másrészt egy relét működtetve, azzal kiváltva a kisütők nyomógombjait, indítom a kisütést.

Jelenleg tesztelem a helyes működését, 1-2 hibát kijavítva most már talán nem lesz gond vele.

Krisz
(#) Stalki hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Üdv! Én arra gondoltam hogy milenne ha 2db lm317 stabilizátoból lenne a töltő az egyik a feszt szabájozza a másik meg generátorként az áramot szabájozná igy szinte bármilyen aksit bármenyivel lehetne tölteni és egyszerü is lenne,talán már láttam is ilyet de nem emlékszem hol van ilyen rajz. Aztánmeg tennék mindenhova diódát nehogy visszaáram legyen és bedugnáma konektorba az áruházba vett 500forintos időzítőmet amivel annyit álítok be amit akarok. Szerintetek? Amugy meg EZ lenne az überalles (ha valaki belemerülne az szóljon)
(#) weszy hozzászólása Feb 7, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, egyáltalán nem értek az elektronikához sajna...
Van egy régebbi (15 éves) nikko játékautóm. Van hozzá egy nicd akkutöltő, ami 180 mAh -val tölt. Vettem egy nimh akkupackot (1300 mAh). Abban kérném a segítségeteket, hogy használhatom-e a nicd töltőmet az nimh akkupackhoz?
A topic elején írta valaki, hogy nyugodtan lehet nicd töltővel nimh-t tölteni. De a töltőre persze rá van írva, hogy más fajta akksit ne töltsek vele, mert balesethez vezethet. Ha használhatom, akkor van valamilyen különös feltétele? Pl hogy nem hagyhatom tovább tölteni? Ha nem lehet, akkor esetleg valamilyen átalakító lehetséges?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) eSDi válasza weszy hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Töltheted vele! Nem lesz baja, talán maximum az élettartama csökken valamennyire.... 180mA-el olyan 12-14 óra alatt fogja feltölteni teljesen.
(#) weszy válasza eSDi hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Köszi szépen! Így azért nyugodtabban fogom tölteni
Következő: »»   6 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem