Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   24 / 2208
(#) djhans válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 29, 2007
Nekem az ECC83-as tűnik jobbnak. Meg persze több cső jobban néz ki. ECC83 könnyebben beszerezhető meg olcsóbb.
(#) lamalas válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 29, 2007
En nem ismerem a csoveket hangtechnikai szempontbol, mert nem szoktam csoves erositoket csinalni ( igaz tervbe van veve egy vonali meghajto es/vagy egy RIAA korrektor ). Na de amit szerettem volna mondani az az, hogy ha mar passziv RIAA korrekcio a szandekod csovekkel akkor en inkabb az ECC83-as megoldast javasolnam meghozza azert mert ott katodkovetorol (azaz alacsony impedanciarol) hajtjuk meg a passziv korrekcios halozatot es szinten katodkovetorol (azaz alacsony impedanciarol) kapjuk a kimeno jelet. Ez lenne a nagyjabol optimalis megoldas. A masik kapcsolas eseten epphogy az ellenkezoje igaz mivel foldelt katodu alapkapcsolasokban dolgoznak a csovek, igy a korrekcios halozatot megelozo fokozat es az utana kovetkezo fokozat kimeno impedanciaja is viszonylag magas lesz ... nem tul szerencses. Hangra viszont fogalmam sincs melyik lenne jobb ...
(#) djhans válasza lamalas hozzászólására (») Dec 29, 2007
Meg egy ECC88 árából két ECC83 kijön. Árban nincs nagy különbség a két kapcsolás között.
(#) djhans hozzászólása Dec 29, 2007
Valaki meg tudná mondani hogy ECC83 helyett használhatok ECC85-öt errősítőben? EL84-et hajtanék vele SE kapcsolásban.
(#) lorylaci hozzászólása Dec 30, 2007
A tegnapi nap haverommal megépítettük első csöves erősítőnket egy ECL 86 csőves. Bár szerény a teljesítménye (4W), de tökéletesen működik, és egy 230/12 V-os trafó pont jó volt kimenőtrafónak.

A kapcsolás a következő volt:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/ecl86.htm

Aki elsőnek csöves erősítővel kezd, ne kezdjen naggyal. A legtöbb multiméter, oszcilloszkóp kb 500 voltig megy, egy angyobb csöves erősítő símán e fölött van.
Ennek az alkatrészeinek a költsége kb1000 ft volt, ha szar lesz nem sokat dobsz ki, de 10W felett már könnyen tízszeresére ugrik.

A következő lépés egy két fetes végfok lesz még erre, így nem kell majd kimenőtrafó, és terveink szerint 100W körül megy majd.
(#) hapro válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 30, 2007
Szia!

táptrafót iletve a tápfeszt hogy és miről oldottad meg ilyen olcsón..?
Ha jól értelmezem a kapcsolást akkor ez össz vissz egy darab csőből áll?

üdv.:

Zoli

(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Dec 30, 2007
kicsit elnéztem, mert az nem egy hanem kettő cső...Csak 1024-es felbontásnál nem látszódott a rajz folytatása...

üdv.:

Zoli
(#) djhans hozzászólása Dec 30, 2007
Úgy döntöttem mégis összerakom a csöves erőstőt. Majdnem úgy volt hogy hagyom az egészet mert nem szólt jól, gerjedt. Aztán megtaláltam a hiba forrását. Most már szól, nem is akárhogy! A dobozolással bajban vagyok. Egyelőre így használom ahogy vagy. A számítógépre kötve szól majdnem egész nap. 2db EL84 és egy ECC85 van benne. stereo a kicsike. Megosztom veletek jelenlegi állapotát. A toroid táptrafót nemrég szerváltam.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2007
Az egyém is gerjedt, mi volt az oka?
(#) hapro válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2007
Huu.. ez kemény. Szép szerkezet.

gratula.

üdv.:

Zoli

(#) djhans hozzászólása Dec 30, 2007
Azért még egyvalami nem tetszik még. Csöves egyenirányítás kéne bele, az illik hozzá. Mondjuk ebben si diódás van de van benne egy fél perces anódfesz késleltetés. Csak nem szép, nem illik bele a csöves környezetbe. Most már lehet hogy marad mert nem akarok új trafót mert ez szimpla 180 és 6,3v-ra készült. Az 250v egyenhez csöves egyenirányításnál kb. 2X290v kéne. Na mindegy ez van, a hangot úgyse befolyásolja de legalább üzembiztos.
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Dec 30, 2007
ha jól látom a tiédben a trióda és a pentóda anódok között van néhány pF. nálam azt kellet kiszedni. A te rajzodat használtam fel de módosítottam. hidegítettem a katódokat kondival és a kimenő szekunder részéről visszacsatoltam a trióda katódjára
(#) djhans válasza hapro hozzászólására (») Dec 30, 2007
köszi. a dobozolást nem tudom hogyan oldjam meg.
(#) dxzo4z hozzászólása Dec 30, 2007
Ismét segítségeteket kérném!

Nem tudok szabadulni az AZ1 vagy AZ4 egyenirányító csőtől, ill. hasonló megjelenésű "testvéreitől". Csak az a gond, hogy 4V, ill. 5V fűtőfeszültséget igényelnek. Viszont most bukkantam egy trafóra, amivel ennek biztosítása nem lenne gond (lásd lent!)

Viszont más jellegű problémák jelentkeznek, a trafó anódfesznek 320V-ot ad, a kapcsolásom (lent) pedig 312V-ra lett tervezve.

1. Namost, ha a 2x320V-ot csövesen egyenirányítom, kapok kb. 400V-ot, amiből ha az egyenirányító csövön esik is 3-10%, még mindig sok.

2. A trafó anódköre 120mA max. terhelhetőséget ad meg, nem tudom, ezt egy vagy kétutas egyenirányításra értik, de tulajdonképp tök mindegy: az EL84-es cső 48mA-t, az EF86 3.0mA-t eszik maximum, két csatornával számolva ez nem több 102mA-nél, s még tartalék is bőven van. Ekkora áramot meg akár az AZ1, akár az AZ4 elvisel 320V egyenirányításakor (adatlapok lent!)

Marad tehát az anódfesz visszaszorítása. Az elektroncso.hu-n találtam egy kapcsolást, amit kissé átfabrikáltam, s nem tudom, jó lesz-e így (lent). Nem tudom, lehet-e Zener-diódákat sorba kötni (azt hiszem igen). Valamekkora hőt biztos termelnek, jó nagy teljesítményűeket (12W) választottam, de lehet, hűteni is kell őket. Ha jól számolok, elég kell legyen ennyi watt!

Szóval a kérdésem röviden: 2x320V-os secundert csővel kétutasan egyenirányítva hogyan tegyek szert végül 312V kimenő feszültségre?

(#) burgdavid válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 30, 2007
Hello! Szerintem tegyél a 47µF helyett mondjuk egy 32µF + párszáz ohm/5W ellenállás + 32µF szűrést, így mind hangzás, mind látvány, mind brumm szempontjából jobban jársz. A régi csöves rádiók trafója is 2*300voltot ad le, és mivel az AZ1 rendkívül gyorsan felfűt, nagyon hamar van anódfesz a többi cső jóval lassabb, így felszökik a fesz 400 volt környékére, de ahogy bemelegednek visszaáll a normális kb 250voltra, mert annyi esik az ellenállaton. Melegszik is rendesen
(#) Vacsevi hozzászólása Jan 2, 2008
Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis (inkább nagy) segítsére!
Van egy pár 4 Ohmos passzív hangfalam és két pár 8 Ohmos hangfalam.
Üzletekben nem láttam még olyan erősítőt, amivel ezt a három hangfalpárt lehetne egyszerre hallgatni.
Van egy csomó, rengeteg, elektronikai csövem és lámpám (szovjet gyártmányok főképp) és szeretnék építeni egy csöves erősítőt, lehetőle 2x2 8 Ohmos és 1x2 4 Ohmos kimenettel. Teljesen kezdő vagyok, kéne rajz meg eligazítás, me hogy mihez lesz szükségem...

Előre is köszönöm!
(#) dxzo4z hozzászólása Jan 2, 2008
Sziasztok!

Ma meglepő (számomra mindenképp) dolgot tapasztaltam. A 250-0-250V-os anódtápra rákötöttem egy EZ80-as Tungsram csövet, hogy kétutas egyenirányítást csináljak. A 4-5 lábak persze megkapták a 6.3V-ot fűtésnek. A föld és a 3. láb (katód) közé meg került egy böszme nagy 50µF-os bontott elkó. Nekem új élmény volt, ahogy a katód bemelegedésével szépen kezdett felkúszni a feszültség

Namost! Egy régi, bontott EZ80-as letolt terheletlenül 280-290V-ot, mondom okés. De aztán beraktam helyére egy "szűz" EZ80-ast, a katód felfűtésével szépen kúszott fel a feszültség az előbbi értékig! DE!!! Az egész cső ibolyában kezdett világítani! Nem pislákolt, szikrázott, ilyesmi, hanem az egész búra alatt lidérces fény derengett. Egyértelműen elkülönült a vörösen izzó katódtól. Én ilyet még nem láttam!!! Ez normális??? Terhelve nem volt, vagy épp ez a baj? Sokáig nem mertem hajtani, így néhány 10mp után kikapcsoltam. Amíg ment, a feszt. stabilan tartotta.

A másik: ugye normális, hogy míg Graetz-híddal a fenti trafó 250-0V-os "feléből" 312V-ot nyerek ki terheletlenül, csővel ez az érték csak 290V körüli a kétutas egyenirányítás után? Tehát mintegy 20V-ot "eldob" a cső ellenállása. Jól sejtem?
(#) Mate78 válasza dxzo4z hozzászólására (») Jan 2, 2008
Ha jól tudom a jelenség új csöveknél fordul elő,és idővel magától megszűnik.Nekem az új EL34-eseim produkálták ezt a jelenséget,a lila fény a cső egész hosszában látható volt.A régi csöveket visszatéve azoknál nem volt tapasztalható a jelenség.

Amit az egyenirányított feszültségekről írtál,azok teljesen normális értékek,a csövön nagyob feszültség esik üzem közben.Nézd meg az adatlapját!

üdv.
(#) Mate78 válasza Vacsevi hozzászólására (») Jan 2, 2008
Nem muszály annyi erősítőt építened,ahány pár hangszóród van.Lehet őket sorosan,párhuzamosan,sőt vegyesen is (soros-párhuzamos) kötni.

üdv.
(#) kocos válasza dxzo4z hozzászólására (») Jan 2, 2008
Ha jól tudom ez a "köd" a csőben lévő maradék gázok ionizálódása miatt van . Ugye a vákuum nem lehet tökéletes. A maradék gázokat a getter ( a fémes színű "izé" a cső falán, felül, vagy alul) hivatott "közömbösíteni"


Itt le is van írva a lényege

Szóval akkor a gázok a cső működése során eleinte még "termelődnek", aztán ezeket is "elnyeli" a getter (?) Ezért "világít" akkor az új cső ..
Egyébként a 6L6 (6p3sz) ebben a "nagykirály" az aztán gyönyörű kék ködbe tud burkolózni
(#) dxzo4z válasza kocos hozzászólására (») Jan 2, 2008
Hát, nincs öszehasonlítási alapom, de nekem ez az ibolya-kék is ijesztő volt elsőre! Hátra is léptem, hátha repül valami...

És ez a "magic" meddig tart?
(#) kocos válasza dxzo4z hozzászólására (») Jan 2, 2008
Gondolom , amíg a getter megköti az összes gázt .. Állítólag 6L6 nál élete végéig Rásaásul annál a zene ütemében "villog" Ha még izzik az anód is, akkor igazi színkavalkádot láthat az ember ))
(#) Sword hozzászólása Jan 3, 2008
Üdv!
Egy egyszerűbb csöves előfok építésének saccperkábé mi az anyagi vonzata?
Tudom, hogy igen változó a dolog, de csak és kizárólag előfokra gondoltam, a sokkal kevesebb macera miatt.
Nincsenek nagy igényeim, egszerű jól bevált kapcsolásra gondoltam.
Eddig túl mélyen nem foglalkoztam csöves cuccokkal, milyen fő alkatrészekre lenne szükség egy előerősítőhöz?
(#) dxzo4z válasza Sword hozzászólására (») Jan 4, 2008
Attól is függ, mi van otthon, s mint kell venned.

1. Hálózati trafó az anódfeszhez és a csövek fűtéséhez.
2. Elektroncső foglalattal
3. Néhány elkó, ellenállás, esetleg még néhány apróság

Mint láttunk rá példát, csináltak végfokot is 500Ft (!!!)-ból, de ha a fent soroltakat mind újonnan "boltban" veszed meg, legalább egy tizessel számolhatsz, s akkor már ügyes vagy. (Sokat spórolsz a végcsöveken, ill. kimenőtrafókon, mert ezek előfokhoz nem kellenek.) Rendes végfok csövestül-trafóstul nem jön ki 50 ezerből...

Mondjuk értelmét nem látom, ha a végfok IC-s, tranyós, FET-es, akkor pont az vész el, amiért a csöves erősítőket szeretik...
(#) Sword válasza dxzo4z hozzászólására (») Jan 4, 2008
Értelek...
Sz.tem azért érdekes lehet egy hibrid erősítő is, mivel sok függ az előfok hangjától, főleg ha a végfok hangja kellően jellegtelen.
Milyen csöveket szoktak használni ilyen kapcsolásokhoz?
(#) benyus77 hozzászólása Jan 4, 2008
Hello!

Azt szeretném megkérdezni, h nincs meg véletlenül valakinek a Rádiótechnika 2005/5-ös száma?
Ha megvan akkor légyszi küldjétek el az e-mail címemre.

Köszi!
(#) hapro válasza benyus77 hozzászólására (») Jan 4, 2008
Szia!

azt hiszem nekem van keress meg privátban.

Majd megnézem de fejből úgy emlékszem neekm van..

üdv.:

Zoli

(#) dxzo4z válasza Sword hozzászólására (») Jan 5, 2008
Google barátunk szerint (is) :

Preamp csövek

Ha a link meghana, a screenshot lent a mellékletben!
(#) Sword válasza dxzo4z hozzászólására (») Jan 5, 2008
Öh, igazad van, sőt énis szoktam mondogatni, dehát néha megesik, h a sikló is elesik
Ezer kössz!
(#) sturbi válasza Sword hozzászólására (») Jan 5, 2008
Idézet:
„Értelek... Sz.tem azért érdekes lehet egy hibrid erősítő is, mivel sok függ az előfok hangjától, főleg ha a végfok hangja kellően jellegtelen. Milyen csöveket szoktak használni ilyen kapcsolásokhoz?

Pontosan így van, ahogy mondod. Szokás a tranyós, IC-s rendszert feljavítani egy csöves fokozat beillesztésével.
ECC 81, 82, 83, 88 illetve ezek különböző gyártmányai használatosak elterjedten (orosz csövekből 6N 1P, 2P, 3P, 23P, 14P, 6N8sz, 9sz szokásos), de szinte bármilyen kisjelű trióda+pár alkatrész elegendő. A tápegységre nagy súlyt kell fektetni.
Ha nem használsz bakelit lemezjátszót, akkor csatornánként 1-1 db elég, ha igen akkor 3-3 esetleg 2-2.
Következő: »»   24 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem