Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED meghajtás párhuzamosan?
 
Témaindító: Lozsa, idő: Szept 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) Lozsa hozzászólása Szept 7, 2008 /
 
Adott 7db Luxeon 5W-os led.
Paraméterek egy ledre vonatkoztatva:
- 700mA
- 6.84V

A tápellátást egy 12V-os ólomakku biztosítja. Így a soros kapcsolás szóva sem jöhet.
Namost a kérdésem, hogy mi lenne a jobb megoldás?

1: Ha építenék egy áramgenerátort ami konstans 7*700mA= 4900mA-t ad ki és az összes ledet párhuzamosan rákötném

2: Minden egyes lednek saját kis 700mA-es áramgenerátor

Azért érdekel a dolog, mert attól félek, hogy mi van ha nem egyformán oszlik el az áramfelhasználás? pl valami oknál fogva egyes ledek csak 650mA-t vesznek fel, akkor lesznek olyanok amik akár 750-800mA-t is kapnának. Ami rövid úton kicsinálja őket. Viszont kis helyen elférne és egyszerűbb lenne az egy driveres megoldás. A hőtermelés nem érdekes mert búvárlámpa lenne és az aluházra lenne a hő elvezetve a víz felé.

(#) kisedison válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Szerintem csinálj mindegyiknek külön-külön, így biztosítva van a megfelelő áramellátás.
(#) kaqkk válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Egy diverrel is megoldható a dolog ha minden led elé teszel még 1-1 kis értékű (0.1 -0.3 r) értékű ellenállást
a tökéletes árameloszlás érdekében
(#) Lozsa válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Ezt hogyan képzeled?

Méregessem ki egyesével, hogy melyik mennyi áramot vesz fel, és annak megfelelően tegyek elé előtét ellenállást?
(#) kaqkk válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
nem csak számold ki hogy 800ma -ra és a maradék feszültségre milyen ellenállás érték adódik

(ezt a trükköt tápegységeknél szokták használni ha tőbb tranzisztort kapcsolnak párhuzamosan)
(#) Lozsa válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Nem értem mit is mondasz...
MSN-en megbeszélhetnénk.
(#) _JANI_ válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Durván szemléltetve a dolgot... LED-kapcsolások... (párhuzamos kapcsolás)
(#) Lozsa válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
ezt értem de itt mi garantálja, hogy egyik leden sem fog a környezeti paraméterek különböző változása miatt mondjuk a 700 helytt 800 mA folyni?

pl. az egyik sor jobban melegszik mint a másik akkor mindjárt más áramot vesz fel.
(#) _JANI_ válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Ezért kell minden led elé külön ellenállás.
Igy minden led a saját áramigényének megfelelően áll be.
( Állandó kapocsfeszültséget feltételezve. )

Az igazi az lenne ha a ledek áramkórlátozó eleme nem egy passzív ellenállás, hanem egy aktív elem, egy egy térvezérlésű tranzisztor lenne. Az kicsit gond hogy tartósan 7-800mA kell átengednie magán...
(#) watt válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 11, 2008 / 4
 
Közös áramgenerátor esetében biztosan nem egyformán oszlik el a LED-ek árama, mert nincs két azonos nyitófeszültségű darab. Ezért ez a megoldás élből felejtős.
Marad az egyenkénti áram beállítás, ami ellenállással nem nagyon kivitelezhető a nagy áram miatt(sokat fog fűteni az ellenállás ezért nagy kellene, ami nem fér el)
A tranyós, vagy FET-es áramgenerátor azért gáz, mert a rajtuk eső feszültség elfűtődik, ezért az akku értékes kapacitását elég nagy részben a víz fűtésére fogod használni.

A jó megoldás a kapcsoló üzemű(PWM) áramgenerátor lenne, ami jó hatásfokkal alakítaná át a feszültséget a megfelelő áram kialakulásához. Sok ilyen téma létezik a neten, próbálj rákeresni! (a terminalon is van egy bringa világítás topic, ezernyi jó ötlettel!)
(#) boy23w hozzászólása Szept 11, 2008 /
 
szerintem a leges legjobb megoldás a kettő ötvözéséből születne. Ahogy a kollega mondta, hogy kis ellenállás értékeket tenne be, de a LED ek és az R végeit párhuzamosan kötné és utána jöhet a PWM a MOS- FET-el. Így nem kell egy raklap PWM vezérlést építened, és az ellenállásokon elesik az (a pár mV) aminek el kell esnie, és ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor minden LEDnek belövöd az áramát. Másfelöl még úgy is vigyázhatsz a LED ekre, hogy nem padlógázon hajtod és így az életartama és a hatásfoka is sokkal jobb lesz!
(#) watt válasza boy23w hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Megsaccoltad mekkora ellenállás kéne, hogy az áramok beálljanak és azokon összesen mekkora teljesítmény fűtődne el?

Én arra gondoltam, hogy egy ilyen nagy LED-nek van belső ellenállása, ami az áram hatására a nyitó feszültségét változtatná valamennyire. Ezt jó lenne megmérni, hogy valóban változik e a LED-en maradó feszültség 100 és 700mA között.
Ha ez változik(megjósolom, hogy igen), akkor pl. a 600mA-hez tartozó feszültségre lehetne egy egyszerű PWM fesszabályzót betenni ami arra szabályozna(van sok pici SMD tokos PWM DCDC konverter, ami erre jó lenne).
Így végül is egy külön árammérő ellenállás helyett(ami veszteség) a LED saját belső ellenállását használnánk áram mérésre(ami szintén veszteség ezért is melegszik, de ez ellen nem lehet mit tenni)
(#) boy23w válasza watt hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
"Közös áramgenerátor esetében biztosan nem egyformán oszlik el a LED-ek árama, mert nincs két azonos nyitófeszültségű darab." Ezt te mondtad, és ez így igaz! De az ellenállások pont ezt a pici ellenállás különbséget hidalnák át (Korrigáló ellenállások), és oszlana el az áram egyenletesen a LED ek között. mert ha ennyi PWM IC-t kell venni szerencsétlen csávónak(és a tervezésről egyébb alaktrészekről nem is szólva), mindegy ha egy másik búvárlámpát vesz, mert annyiba lesz neki ez az egész!
De ha szét ás egy ócska monitort szinte biztos hogy talál UC3843 és egy IRF 9540el vagy ócska számítógépalaplapból kiműt egy izmos FET et... (Ha jól emlékszem ez az IC kiválló hasonló dolgokhoz, és egy kis utánajárás fabrikálkás és meg is oldotta) és egy pár tized ohmos ellenállással ami talán nagymutterja ócsak TV jében van egy raklappal, fityingekből és egy kis idő ráfordításával minimális tervezésből megússza, és nem kell SMD vel kinlódnia, ráadásul minden LED hez külön külön Meg is őrülnék mire SMD vel megoldanám, és nem is olyan jól javítható és nem is olyan üzembiztos
(#) watt válasza boy23w hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Idézet:
„De az ellenállások pont ezt a pici ellenállás különbséget hidalnák át (Korrigáló ellenállások), és oszlana el az áram egyenletesen a LED ek között.”

Értem én, erre kérdeztem, hogy mekkora ellenállások kellenek, hogy az áram biztosan megoszoljon közöttük egyenlő képpen. Hasonló ez az emmiter ellenállásokhoz amikor két tranyót párhuzamosítasz. Csakhogy ott a nyitófesz különbségek igen kicsik, itt meg nem tudom mekkorák. Ezért lehet, hogy pár tized ohm nem lenne elég, hanem ohmok kellenének.
Az meg nem mindegy, hogy mennyi ideig működik egy ilyen lámpa, bár azt sem tudom, hogy a búvárpalack meddig bírja, addig az akku is lehet...
Az SMD megbízhatóságáról pedig nem értünk egyet, mert egy jó panelen gyakorlatilag nem kell tartani meghibásodástól, nem beszélve arról hogy 7 egységből max egy megy tönkre, ezért ez a vonal nem kritikus.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Még annyit, hogy a MC34063AD alkalmas lehet a feladatra, kb. 130Ft, van MDIM és DIP tokban is.

Elvileg áramgenerátoros módban is tud működni (1,5A-ig), de ezt kipróbálom, mert engem is kezd ez a megoldás érdekelni más témához(akkutöltő). Az IC-t használom Step-Up konverterként, nagyon megbízható. Step-Down-ként és áramgenerátorként még nem alkalmaztam, de majd most....
(#) boy23w válasza watt hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Jó-jó, ez mind nagyon szép, de túl sok SMD lósz**rt láttam már meghibásodni és ezért nem bízok bennük (Kontakthiba, túlmelegedés stb Egy monitorban 0,4A -től tönkrement úgy hogy körülötte minden barna volt és ott 8V ot kellett elejtenie,de sok egyebet sorolhatnék még)! Ráadásul sok egyébb alkatrész kell hozzá,mert nem éppen egy LED et akar meghajtani. az ellenállások Mint már mondtam pár tized ohmosak mint az előttem szóló:"Egy diverrel is megoldható a dolog ha minden led elé teszel még 1-1 kis értékű (0.1 -0.3 r) értékű ellenállást a tökéletes árameloszlás érdekében"
Szerintem igaza van! Miért építenéd meg sokszor (SMD ből ráadásul) amit egyszer normálisan megépít egy normális FET-el. az örökélet+1 nap. Az ellenállásokon meg tudja mérni a rajtuk áthaladó áramot is, és így beállíthatja egyessével az áramot a LED eken. Ráadásul a fényerőszabályzást is sokkal könnyebb megoldani (már ha akarja) mint kismilió driverel.
(#) watt válasza boy23w hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Volt sok érv pro és kontra, és mind valahol megállja a helyét. Most a készítő eldöntheti melyiket tartja egyszerűbbnek, szimpatikusabbnak. Én is kipróbálnám az ellenálásos áramelosztásos megoldást, és ha működne, azt választanám. De még nem próbáltam, így csak azt lehet mondani, hogy lehet. Az SMD-től meg én nem félek ennyire, mert nincs rossz tapasztalatom. De elfogadom, hogy neked van. Nincs ebben semmi kivetnivaló, ilyen az élet...
(#) proba válasza boy23w hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
off Szerintem csak azér csinálták így hogy
1 Biztosítékként alkalmazták az illető SMD alkatrészt.(jó szándékkal vizsgálva a dolgot)
2 Reméljük így csak 2-3 évig bírja,eddig garanciás (kevésbé jó szándékú megközelítés)
3 Gyorsan vegyél másikat ezt már eladtam hurrá (gonosz megközelítés)
(#) watt válasza proba hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Tényleg off, de igaz, főleg a 2. 3. pont. Ha jól méretezel valamit, akkor nem romlik el soha.
(#) ini hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
hali
autóban szeretném a műszerfal világítást ledesre megcsinálni

csináltam egy próbát de nem jött össze...
volt 2 nagyon fényes kék ledem és 2 fényes (tudom hogy nem szakszerű leírás)
párhuzamba volt kötve mind a 4 (egy potméterrel csökkentve a feszültség)
de csak a nagyon erősek világítottak a gyengébbek nem
mi lehet az oka??
köszi!
(#) potyo válasza ini hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Idézet:
„mi lehet az oka??”


Az, hogy párhuzamosan voltak kapcsolva. De ha ugyanilyen mondatszerkesztéssel (mondatkezdő nagybetű, írásjelek) írsz ezután is, akkor tőlem ne számíts több segítségre!
(#) ini válasza potyo hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
akkor minden led elé külön ellenállást kellett volna tenni?
12v-hoz kb 1k ohm ellenállás kell?
köszi!
(#) Norberto válasza ini hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Idézet:
„akkor minden led elé külön ellenállást kellett volna tenni?”


Igen, mindegyik elé 1-1.

Akkora ellenállást kell eléjük rakni, hogy az adatlapjuk szerinti, általában 20 mA-es áramnál több ne folyhasson a LED-eken keresztül. Vagy kiszámítással határozhatod meg adatlapi adatok szerint vagy egy potméter segítségével teszteled minden egyes LED-nél, hogy mekkora előtétre lesz szükség.
(#) karpi hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
A ordozhato-lampakban valogatott LED-ek vannak es egyetlenegy ellenallas vedi a tularamtol .50000 orat mukodnenek ha a megfelelo aramerosegge hasznalnank.Erosebben vilagit a maximalis megengedheto aram korul igy talan 20000 orat kibirnak a LED-ek. Egy ilyen lampaval nem vilagitasz allandoan nem is tart az akumulator olyan sokat igy a mukodes hosszu idore garantalt.

Problema az "allandoan" vilagato lampaknal lenne , de ezek is valogatott LED-ekkel vannak mehepitve es a legolcsobb kapcsolasi megoldassal vannak taplalva.
Probalhatasaim soram meregettem a LED-eket.A maximalis fenyerot elerve "visszahuzva" az aramot nem csokken jelentossen a fenyero es biztonsagosabb az uzemeles .
Ha osszevalogatjuk a LED-eket minnel egyformabb karakterisztikara es a leggyengebre szamitjuk a maximalis aramot a tobbi vigan mukodik tavol a veszelyes hatartol es meg mideg jol vilagitanak meg lenne oldva a problema.
Az akumulator csak annyiva kell nagyobb feszultsegu legyen hogy kis lemeruleskor is mukodtesse a LED-eket. 12V-bol levinni kb 6 V-ra nem gazdasagos.
Tehat az akut es a LED-et is ki kell valasztani hogy ne keljen csak egyetlenegy kis vedo ellenallast hasznalni.
Az osszes lampat amit szetszedtem igy van megoldva.
(#) karpi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Nem tudom a halogen hatasfokat de a LED 10W az kb. anyira vilagit mint egy 80W-os normal izzo ,tablazati adatok szerint .
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Az pont nem jó megoldás, mert ebben az esetben (és amúgy is illendő lenne), párhuzamos LED-ek kapcsolásánál egyenként szükséges az előtétek odavarázsolása, különben megint oda jutunk, hogy az extra fényerejű LED-ek előbb kinyitnak és megeszik az áramot a többi, másik féle LED elől.
(#) _JANI_ válasza karpi hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
... Talán tényleg ki lehetne számolni az egy szem előtét ellenállás optimális értékét és össze is lehet válogatni a LED-eket. De idővel a paramétereik változnak a LED-eknek s az elvileg ideális áramelosztás sem lesz tökételes. Az egyik LED kicsit hamarabb ( Idővel egyre több... ) kezd "megöregedni" s már nem vesz fel annyi áramot amennyire optimalizálták. Emiatt a "lógós" LED-ek árama a többire szabadul. S csak idő kérdése, hogy a túlterhelés állapotába mikor kerül a leggyengébb alkatrész. Ez elég hosszú ideig is eltarthat. De egyszer lesz egy pillanat amikor a túlterheléstől az egyik (legjobban megterhelt) LED tönkre megy. Amint az első túlterhelt LED kiesik a fogyasztásból, egy lavina indul el az egyenlőtlenül elosztott áramok miatt. Mert az őssz.-eredő áramra lett méretezve az előtét ellenállás és az eredő áramot igyekszik átereszteni a megmaradó LED-eken. Ennek további túlterhelés lesz a vége amitől egyre több LED leheli ki a lelkét. Az áram növekedésével egyre hamarabb égnek ki a megmaradt, még működő LED-ek. Ha nem spórolnának és minden LED elé egy egy független áramkorlátozó ellenállása kerülne, akkor egy két tönkrement LED, csak fényerő csökkenést okozna és nem a többi LED halálát. Az a néhány +ellenállás utólagos beépítése mindenféleképp megéri. ( Persze a gyártónak nem. Mert akkor soha nem menne tönkre a lámpa és emiatt sokkal kevesebb fogyna belőle. ) Én személy szerint ellenzem a LED-ek sima párhuzamosítását. Mert magában hordozza a BIZTOS meghibásodás lehetőségét.

Kicsit hosszúra sikerült. Ezért bocs. Köszönöm. Üdv.: _jani_
(#) kaqkk válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Láttál már szétszedve gyári ledes lámpát??
Az összes led sorba van kötve ! Ha egy" kiég"
az összes elalszik
(#) ekkold hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Nemrég belekukkantottam egy gyári ledes lámpába. 300db led van benne, a ledek 25-ös csoportokban vannak sorbakörve. Mind a 6db 25-ös csoport simán párhuzamosan van kapcsolva, és ezt hajtja meg egy elektronikus előtét.
De pl. sokféle elemes, ledes lámpában (10...50db led), egyszerüen páruzamosan vannak kapcsolva a ledek.
Szóval: lehet osztani az észt nyugodtan, hogy "nem kapcsolhatók a ledek párhuzamosan", tessék kipróbálni... és lám: vidáman müködnek, sőt az azonos tipusú ledek között szinte teljesen egyformán oszlik ez az áram a gyakorlatban. Ugyanis a belső ellenállásuk elég nagy ahoz, hogy ezt meg lehessen tenni...
(#) Norberto válasza ekkold hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„az azonos tipusú ledek között szinte teljesen egyformán oszlik ez az áram a gyakorlatban”


A hangsúly a szinte szón van. Ami idővel módosul, és szinte helyett nem-mé alakul.

Egyébként lehet osztani az észt, ettől függetlenül nem vitás a leírtak alapján, hogy kinek van nagyobb tapasztalata LED-ek terén az itt felszólaltak közül.

Az, hogy te legszívesebben, minden lényegeset kispórolva, nagylelkűen ráálltál a nagyüzemi, ipari gyártók módszerére, senkit nem izgat valójában, szíved joga ezt választani és alkalmazni saját céljaidra.

Viszont ez a nemtörődöm / nem veszek róla tudomást című hozzáállás sem mérnöki, de még csak műszaki szempontból sem állja meg a helyét, s amennyiben lehet, mindenhol (az oldal keretein belül) azt kéne reklámozni, hogy az ember miként érheti el saját magának a lehető legmegbízhatóbb és legtovább tartó működést.

Hiszen mi nem üzleti partnerek vagyunk, nem a pénz forog a zsebünkben minden egyes hozzászólás megírása közben, hanem azt próbáljuk elérni legtöbbször, hogy olyan módon segíthessünk, hogy az mindenkinek a legjobb lehessen, pl.: egy egyszerű mezei LED-csoport fényét a helyes méretezés alapján minél tovább élvezhessük, egy DCF-es óra minél tovább működjön, egy erősítő hangját minél tovább hallgathassuk, stb. Ha nem ez lenne a legfőbb mozgatórugó, akkor több millárdnyi alkatrészt lehetne kispórolni az áramkörökből, legyintve az esetleges meghibásodásokra, hogy az minket nem érdekel, majd kicseréljük örömmel 2-hetente.

Lehetne, hogy a több ezer aktív tag közül mindenki idomuljon az ipari, nagyüzemi hozzáálláshoz, de akkor nem is HobbiElektronikaként indult volna el az oldal, ahol mindenki a lehető legjobbat akarja magának, öncélra, hanem úgy hívnák, hogy IpariElektronika.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem