Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   428 / 1318
(#) watt válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Korábban sikerült PIC-et égetni vele?
(#) nyemi hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Sziasztok, egy kérdéssel fordulok hozzátok hardveres PWM ügyben, az lenne a problémám, hogy a program futása közben ki kéne kapcsolnom PWM jelet egy kis időre, de úgy hogy a RB3 láb ne maradjon magas szinten a kikapcsolás idő tartamára, mi az általánosságban elfogadott megoldás, melyik regisztert kel törölnöm majd újra írnom(CCPR1L vagy CCP1CON-t). Válaszokat előre is köszönöm Üdv Nyemi.
(#) watt válasza nyemi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Szerintem a legegyszerűbb, ha kikapcsolod a PWM modult, és a kimenetnek konfigolt lábra 0-át teszel.
(#) potyo válasza nyemi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Egyszerűen nullázd a kitöltési tényezőt az adott időre. Vagy azonnal kellene, hogy alacsonyra menjen a kimenet? Mert akkor kapcsold ki a CCP modult, a lábról, és billentsd a lábat nullába.
(#) nyemi válasza potyo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Na, ez az, hogy ha lenulláztam a ccp1con modult a szimulátorba a kimenet azonnal leáll ezért néha elég fura tű impulzussal végződött a jel, ami nekem nem nagyon szimpatikus, de ha a kitöltési tényező nullázásakor ilyennel nem találkoztam ezért akkor ezt fogom alkalmazni. Ekkor is muszáj BCF PORTB 3 utasítást beszúrnom? Üdv nyemi
(#) potyo válasza nyemi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Idézet:
„de ha a kitöltési tényező nullázásakor ilyennel nem találkoztam ezért akkor ezt fogom alkalmazni.”


Nemtudom, hogy találkoztál-e ilyennel...ez célzás akar lenni arra, hogy olvasd már el, hogy mit küldesz el, mert ennek a mondatnak nem sok értelme volt.

Ha épp úgy találod el, akkor akár 1 órajelnyi szélességű tűvel is végződhet nullázáskor a jel. Ha azonnan nullázni kell, akkor az azonnali nullázás ez. Ha viszont elég, ha csak az aktuális periódus után nullázódik a jel, akkor a kitöltési tényezőt kell nullára állítani. Az, hogy kis időre ki kell kapcsolni, az nem egy pontos megfogalmazás az igényre...
(#) nyemi válasza potyo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Elnézést a pontatlanságomért igen végig olvashattam volna mit írtam. A teljesség igénye nélkül elmondanám mit is csinál a program. Ez előgyújtás vezérlő lenne PWM kimenettel, ami egy fet-et hajtana, meg ami egy transzformátor segítségével előállítja a nagy feszültséget a kondi töltésére(CDI). Az lenne a problémám, hogy a beérkező gyújtás jel után le kell állítanom a Pwm jelet, amit egy egyszavas utasítással szeretnék, hogy utána foglalkozhassak a késleltetés kiszámításával és mire a tirisztorra jut a vezérlő jel a pwm már álljon. Most ott tartok hogy az egész program alap késleltetése 45uS amit nem nagyon szeretnék növelni. Az egészet Oshon féle szimulátorba tesztelgetem (erre tökéletes mert elég lassú ) ott próbálgattam hogy lehetne egy utasítással le állítani pwm-et és ott jutottam arra amit előbb le írtam. Szóval a problémára visszatérve a kitöltési regiszter fogom akkor törölni mert erre egy utasítás elég lesz. De ez a beszélgetés ráébresztet arra hogy gyakorlatban is meg kell valósítanom az áramkört mert a teljes program megírása gyakorlati áramkör nélkül csak szimulátorba tesztelve lehetetlen. Ezért köszönöm válaszaitokat üdvözlettel Nyemi. Ha valakit érdekel, csatolom a kiszámoló táblázatot.
(#) potyo válasza nyemi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ha egy utasításos tiltás kell, akkor lehet, hogy az is jó lenne, ha a TRISx regiszter adott bitjével bemenetté állítanád a lábat, a G-S lábai közé meg egy ellenállást tennél, hogy lehúzza a gate-et vezérlés nélkül. Az ellenállás egyébként sem rossz, hogy kikapcsolva tartsa a fetet, ha nincs véletlenül vezérlés.

A kitöltési tényező törlésére csak akkor elég az egy utasítás, ha az alsó két bitje fixen nullára van állítva. Ezek a CCPCON1 regiszterben vannak, ha jól emlékszem. Gondolom azon lehetnek, mert az áramkör olyan, hogy a a fet sosem kaphat 100%-os kitöltést.

Mennyire publikus a program? Kíváncsi lennék, hogyan oldottad meg a bejövő jel után a gyujtás kiadásának késleltetését.
(#) watt válasza nyemi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ha tudod mikor jön a gyújtás jel, akkor tudod azt is, hogy mennyivel előtte kell kikapcsolni a PWM-et, és így van időd kivárni az utolsó jel végét, és így nem lesz fals impulzus. A bemenetté állítás, szerintem is jó, nekem is ez jutott először eszembe, csak akkor még nem tudtam, hogy mit vezérel a kimenet.
(#) Syn7h37ic válasza watt hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Pic-et konkrétan most próbálok először, de firmware hub-ot, winbond cuccokat gond nélkül írt, olvasott. Tehát eddig elsősorban alaplap bios javításra használtuk, csak most szükség lenne néhány pic programozására is.

Ja, a Willepro-ról van szó. Próbáltam a winpic800-at, az ICProg 106-ot, a willem-hez való programot. (eprom m511)

Az Általad leírt cuccot csak nagyon gyorsan összedobtuk, de már nincs összeállítva. Ami jelenleg is van, az a mellékletben látható másik hasonló égető. De, ha a legegyszerűbb pic égetővel van valamilyen beállítási trükk, akkor újra összedobom. A kapcsolási sorrendet természetesen betartottam.

A mellékketben lévő égetőről mi a vélemény? Egy kis módosítás a tápellátásban van, mi 78l05 78l12 kombót használtunk fel benne, a 78l12 com felemelve két diódával.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
A megépített égetőt tesztelve a winpic800 hardware check okét mutat, a teszt üzemmódban minden funkciót tudtam tesztelni.
(#) Hujikolp hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Üdv!

Megépítettem Topi JDM-ICSP-jét (Link), viszont még nem a 16F877-hez használnám, nanem pl 16F84-hez, az adatlapjáról kinéztem a megfelelő ICSP-s vezetékeket, ezeknek a helyét kialakítottam a PIC-nél. A PIC egy már kész gyakorló, tesztelő áramkörben csücsül, tehát megkapja a szűrt 5V-ot, MCLR láb is, egy 100Ω-on keresztül.
Viszont, ha Topi áramkörét rákapcsolom, akkor az is adna az MCLR lábon 13, 13.5V-ot az íráshoz, de alapból ott van a 100Ω-os után még az 5V. Ez az 5V mennyire fog bezavarni?
A Vcc az épített áramkörről nem kerül le, (hiszen már a PIC-nek megadtam az 5V-ot) csak az adat, az órajel a GND és az MCLR.
(#) icserny válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
1. A 100 Ohm valami tévedés lesz, az nagyon gázos lenne ICSP programozáshoz. A felhúzó ellenállás szokásos értéke 10 kOhm, ennél nem szokott gond lenni.

2. A JDM témakörhöz röviden: a JDM-et nem szeretjük!!!
Bővebben lásd itt, melyhez kellemes és kitartó olvasgatást kívánok!
(#) Hujikolp válasza icserny hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
"A PIC egy már kész gyakorló, tesztelő áramkörben csücsül, tehát megkapja a szűrt 5V-ot, MCLR láb is, egy 100Ω-on keresztül."

A 100Ω-nak semmi közeli köze az ICSP-hez, nincs ott. A mellékletben a PIC tápja. Ezt a tápot Vicsys készítette az OVERKILL - A DCF77-es Nixie óra-hoz, ezt módosítottam egy kicsit (100Ω az MCLR-hez)

A kérdés annyi, hogy a kék vezetéket beköthetem-e így, vagy valamit módosítani kell? A Vcc nem lesz bekötve, a GND az GND, az adat és az órajel meg megy közvetlen bele a picbe.

Tudom, hogy mi a vélemény a JDM-ről, az újabb alaplapokon nincs meg a kellő feszültség stb. Régi gépen van, nekem hasít vele, semmi gondom nincs, eddig ezzel égettem, nem volt sose semmi baj. Azt az áramkört azért építettem, hogy ne kelljen állandóan kiszedni az égetőből, és vissza, vagyis ICSP-ért.

Bővebben: Link
(#) trudnai válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Idézet:
„A 100Ω-nak semmi közeli köze az ICSP-hez, nincs ott. A mellékletben a PIC tápja. Ezt a tápot Vicsys készítette az OVERKILL - A DCF77-es Nixie óra-hoz, ezt módosítottam egy kicsit (100Ω az MCLR-hez)”


Nem ertem, az MCLR-t felhuztad 100 ohmmal a Vdd-re? Nem biztos, hogy az jo otlet! Meg a 4.7k is kevesnek tunik nekem, 10-20k -t tennek oda...
(#) MPi-c válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Idézet:
„tehát megkapja a szűrt 5V-ot, MCLR láb is, egy 100Ω-on keresztül."”

Icserny pontosan írta! Az MCLR-t - márha be van kapcsolva- nem 100 ohm-mal szokás a tápfeszre húzni, hanem 4,7 vagy 10 k-s ellenállással! Tegyél oda azt és használd úgy, ha mégis ehhez ragaszkodsz. Ha hasít, hát hasítson. Komoly ember ilyennel (JDM) nem foglalkozik...
(#) spagi1 hozzászólása Márc 9, 2009 /
 


Sziasztok,


Valaki tud nekem ajánlani olyan PIC-et aminek van analóg ( UART) kimenete ?
FM adón keresztűl kellene kiküldeni adatot és olyan PIC kellene ami közvetlenűl megtudja hajtani az adót.
köszi
spagi
(#) MPi-c válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Az USART analóg?
(#) Hujikolp válasza MPi-c hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Okés, a biztonság kedvéért kicserélem 10k-ra. Akkor most ráköthetem?
Az nem lesz baj, hogy kap innen is, meg onnan is feszt az MCLR láb? Innen=lásd tápja.gif; onnan=ICSP áramkör p csatlakozó 4-es pontja.
(#) benjami válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Azt a készüléket ami az UART (minden esetben digitális) jeléből analóg jelet csinál (és visszafelé is) modemnek hívják.
(#) MPi-c válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Olvasd el watt ICSP-s írását - a JDM-es mellett! Az, hogy ott van az 5V és úgy kapja a Vpp-t nem zavar, de a két 5 V-os tápot nem kapcsolnám össze.
(#) szilva válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Igen, rákötheted. Maximum a Vpp megpróbálja a 10k-n keresztül felhúzni a Vdd-t is, de azon az áramkör többi része képez akkora tehelést, hogy ez úgysem fog sikerülni. A 10k-n fog a Vpp-ből Vdd felé "feleslegesen" elfolyni (12V-5V)/10k=700uA áram, ez senkit nem fog zavarni.
(#) skeletornb válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Minek akarod küldeni az adatot? Ha PIC vagy PC fogadja, akkor nem kell analóg jel. Gondolom az FM jelet modul fogja adni, olyat válassz ami FSK adatátvitelre alkalmas. Keress rá bővebben az FSK jelre. Ez is fekvenciamodulált jel, de digitális adatátvitelnek, kvázi 2 állapotot vesz csak fel.
(#) Hujikolp válasza szilva hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Köszi! Így már értem!

MPi-c: A két 5V-os táp nincs összekötve, ami az ICSP-ből jönne Vcc, az nincs (nem lesz) bekötve itt.
(#) geri12 hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Tanácstalan vagyok, ezért jártasabb kollegákat kérdeznék.

Van egy ébresztőórám 4X20-as LCD kijelzővel. PIC16F877 van benne. Régebben sokat dolgoztam vele, mert az eredeti készítő nem fejezte be rendesen a munkáját. Meg én sem teljesen, mert abba maradt más projektek miatt. Eddig annyira jutottam hogy jól jár az óra, visszaszámlál, ébreszt "csengőhangos szabványal" (RingTone Text Transfer Language) Egyedül a dátumkijelzés nem sikerült és a számítógépes óra szinkronizálás.

Nem is a programírásban kérnék segítséget. (legalábbis egyelőre) Hanem abban hogy "PICKit2 klón"-t építsek vagy "ICD2"-t? Szeretném nyomon követni a program fútását. De nem tudom melyiket csináljam meg.

Köszi előre is.
(#) potyo válasza geri12 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
ICD2-t semmiképp, csakis Pickit2-t építs. Esetleg gondold meg, nem éri-e meg venni egyet készen.
(#) geri12 válasza potyo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Még nem használtam egyiket sem, ezért nem tudok róla semmit. Mondjuk nekem a másik szimpatikusabb. Akkor PICkit2.

Szerintem nekem jobban megéri házilag összerakni. Alkatrészt holnap vennék, panelt meg legyártok utána.

Ez volna akkor:

http://mcuhobby.com/articles.php?article_id=8&rowstart=0
(#) watt válasza geri12 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Ez egy jó verzió a kezdéshez(szilva munkája). Azt kell róla tudni, hogy kiegésztők nélkül csak az 5V os PIC-eket tudja égetni, és nem működik a kalibrációs programrész. A 3,3V-os kiegészítőről is találsz anyagot az oldalon, de ha ilyen PIC-eket akarsz égetni, akkor szerintem jobb megépíteni a teljes klónt.
(#) Syn7h37ic válasza watt hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Hali.
Megoldódott a hiba, valóban rossz volt a PIC.
Most már a következő cél egy Pickit2 építése, mivel kényelmesebb USB-vel dolgozni, mint egy öreg PIII-as géppel. ÉS most már van mivel a pickit firmware-t megírni.
(#) trudnai hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Azt hallottatok, hogy a Microchip felvasarolta a Hi-Tech-et? PICC mostantol Microchip compiler!

Microchip Technology Acquires HI-TECH
Következő: »»   428 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem