Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   58 / 398
(#) gambler válasza Badboy@20 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Nagyobbról kissebre lehet letekerni , de hozzátenni nem igazán.
(#) Mezey István válasza norbbie hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Lehet, hogy kissé megkéstem, de a képbabráló sw.-ek tudnak tükrözni. (Pl. az ingyenes FastStone Image viewer :yes Kb 1 sec alatt és marad az eredeti képminőség.... )
(#) djgombi hozzászólása Márc 24, 2009 /
 
Hali!
A 200 wattos quad mekkora teljesítményt ad le +- 50 voltról?
(#) LGS94 hozzászólása Márc 24, 2009 /
 
Sziasztok nekem a mellékelt Quadok nagyon tetszenek ha tudna valaki hozzá küldeni nyákrajzot meg beültetés megköszönném.És tudni szeretném, hogy hány wattos verzió és hány voltról kell hajtani?
(#) CIROKL válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Szia : csak ENNYI és láss csodát lehet bőven válogatni ?
(#) LGS94 hozzászólása Márc 24, 2009 /
 
ja bocsi!
(#) CIROKL válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Ezzel mit is akarsz ?
Idézet:
„ja bocsi!”
Valami konkrétumot kérdezz ? Sajnos ebből itt senki sem fog érteni semmit . EZ nem MSN!
(#) LGS94 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
A mellékelt erősítőről szeretnék kérni nyákrajzot és beültetési rajzot és tudni szeretném, hogy ez hány wattos verzió és, hogy hány voltról kell hajtani.
(#) Mzolee hozzászólása Márc 25, 2009 /
 
A következő kérésem Alkotó-hoz szólna!

A helyzet az hogy, nagyon megtetszett EZ a QUAD verziód.
Azt szeretném kérdezni, hogy nem lenne-e kedved átrajzolni a nyákot TO-3-as végtranyókra? :hide:
Mert akkor lenne már: SOT-93, TO-246 és TO-3-as verzió is. Meg remélem nem csak én vagyok egyedül ezzel a tokozással.

Van jópár KD3773-as NPN tranzisztorom és ebbe felhasználnám szívesen.
(#) sura hozzászólása Márc 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Létezik a Quad 405-nek olyan változata, amelyiknek szimmetrikus a bemenete?
(#) djgombi hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Hello!
A 200 wattos quad-nál miért különbözik a két ellenállás:
az egyik 0.1 ohm a másik 0.2
Nem hibás a rajz véletlen??
(#) sixtek válasza djgombi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
A rajz - ahogy (a szánalmas) Urbán összes kapcsolása - "természetesen" hibás, 0.1Ohm mindkettő...

Sikeres megépítést!
(#) Máté24 hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Szasztok hoztak nekem egy quad 405 ös végfokot nemtudom mit lehetne ezzel kezdeni a 2db meghajtó hiányzik a helyett lehet rakni bc 303 ast vagy valami mást és a gond vele hogy a kimeneten van a -29 volt (+-29 voltal próbáltam) Kérlek benneteket valaki segítsen benne.
(#) Máté24 hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Sziasztok beszereztem egy quad 405 ös végfokot az lenne vele a bajom hogy a két meghajtó hiányzik mivel lehetne ezt helyettesíteni pl bc303 assal lehet? Ja és a kimeneten van a teljes -táp. Tudna nekem valaki segíteni hogy hogyan kezdjem el megjavítani. Előre is köszönöm!
(#) kyocamp hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Sziasztok. Lehet,hogy én voltam figyelmetlen,majdnem az egész fórumot átolvastam,de nem minden tiszta a számomra. Arra lennék kíváncsi,h az Alkotó által prezentált módosított quad 405-ös projecteken az induktivitások milyen paraméterekkel rendelkeznek(átmérő, menetszám, huzalátmérő)? A BD242 helyett lehet-e MJE15031 v. MJE15029? Valamint(bár ez már csak az én "őrültségem")lehet-e,megéri-e 3-3végtranzisztort párhuzamosan kötögetni ezekkel az alkatrészekkel?
Köszönettel Kyocamp
(#) Alkotó válasza kyocamp hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Úgy terveztem a panelt, hogy a klasszikus RT-és ujságban leírt induktivitások férjenek el.
Megtalálod az adatokat ott, vagy ha nem, akkor én majd leírom neked.

Amíg a műszaki paraméterek engedik, addig bármit lehet bármivel helyettesíteni. Csak arra nincs garancia, hogy ezek a módosítások, jót tesznek a végeredménynek. Azt javaslom, lehetőleg az eredetiből indulj ki, aztán majd csak kialakul valami.

Kétféle nyáktervet is felraktam, egyet sima BD249C-hez (nekem ez van készen), és egy másikat, az eredeti tranyókhoz, ahol már az ellenállásokat is megdupláztam.

Akotó
(#) kyocamp válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, megtaláltam az induktivitás értékeit is Én azt hittem,h az urbános dolgok milyen jók, meg milyen fantasztikusak,de rá kell jönnöm,h ez nem így van Úgyhogy kerítek egy 10mm átmérőjű fakanalat,fúrót...
Még1x köszönöm!
(#) kyocamp válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Ja... És még azt szerettem volna megtudni, hány wattot ad le a te általad megépített erősítő? Köszi
(#) kiger hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy gyors kérdésem lenne: Építettem egy RT-s quadot, tökéletesen sikerült, azonban az egyik oldal alapzaja lényegesen nagyobb mint a másiké. Nincs ötletetek, hogy mi miatt lehet? Amiket kizártam: Előfok miatt biztos nem, kipróbáltam másikkal, ugyan úgy zajos. A táp miatt sem, megcserélve ugyan az az oldal zajos.
(#) hapro válasza kiger hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Talán közelebb van a trafódhoz a zajosabbik oldal, vagy a jel kábel olyan helyen megy ahhoz az oldalhoz, ahol zajt tud összeszedni, vagy alkatrészek szórásából eredő minőségi hibák, (ezt tartom a legvalószínűtlenebbnek), vagy nem megfelelő huzalozás, vagy rossz minőségű jel kábel, esetleg építési hiányosságok, hibák, vagy akármi amiről fogalmam sincs.
(#) Skori válasza kiger hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Milyen jellegű zajt produkál az erősítő?
A végfokban levő opampok, ic-foglalatban vannak? Próbáld megcserélni a bal-jobb oldalit. Ugyanezt megteheted a végfokok bemenetével is. Ilyen módon talán be lehet határolni, hogy hol keletkezik a zaj.
(#) kiger válasza Skori hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Nincsenek foglalatban, de megpróbálom majd megcserélni. Folyamatos zúgás, de állandó hangerőn, mindegy, hogy milyen hangerőn megy az előerősítő.
Mindkét oldalhoz ugyan azokat az alkatrészeket használom, a trafó egy toroid, külön fém kalickában.
(#) Skori válasza kiger hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Nem kioktatásképen, de nem árt néhány fogalmat tisztázni. Amikor zajról (alapzajról) beszélünk az erősítőben, akkor az alatt általában az alkatrészek által keltett sistergés szerű zajt értjük. Ritkán nagyfrekvenciás gerjedés melékhatásaként is előfordul (quadnál is). A tápegységből beszűrődő hálózati frekvenciás (50Hz vagy annak többszöröse) eredetű zajt általában "brumm"-nak, vagy brummfeszültségnek is szokták hívni. ezzerl utalunk a zaj jellegére.
A sistergés szerű zaj fő forrásai az aktív elemek, ennek a csökkentése az alkatrészek helyes megválasztásával, illetve konstrukciós megoldásokkal lehetséges csak.
Az alacsony frekvenciás zúgást, a leggyakrabban kábelezási hiba (leginkább földhurok) okozza. Bár ritka esetben alacsonyfrekvenciás gerjedés is előfordul, de azt a frekvenciája és a jellega alapján "fülre is2 fel lehet ismerni.
Tehát javaslom, hogy nézz utána, hogyan kell egy erősítő egységeit megfelelően összekötni. Sokéve írtam erről (is) egy pár sort a weblapomon, lehet, hogy ma már jobban meg tudnám fogalmazni, de azért olvasd el hátha hasznát veszed!
(#) kiger válasza Skori hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Ok, köszönöm a linket, ha lesz időm átnézem az erősítőt.
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Pontosítsd egy kicsit mit is szeretnél. (esetleg 4db TO3-as és 2db TO220-as tokot a hűtőbordán?)
Szerintem éppen azért duplázta meg a módosítást végző a végtranyókat, hogy ne kelljen TO3-as tokozású tranyó.

Csak mellékesen jegyezem meg, nálam a BD249C-vel is abszolút kifogástalan hangja van, és szinte biztos vagyok benne, hogy a méregdrága MJL-ekkel is jól szólna.

Ha a feltevésem akarod, akkor az nagyon könnyen megcsinálható, szinte csak ujjgyakorlat.

(Nekem célszerűbb privátban írni, mert rapszodikusan olvasgatom az itteni hozzászólásokat. Vagy esetleg is-is, ezt javaslom! E miatt válaszolok ilyen későn!)

Alkotó
(#) ngyzoli válasza kyocamp hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /
 
A 3-3db végtranzisztor már,-hogy a te szavaiddal fogalmazzak,-nem éri meg a Quadban,(maximum a duplázás még ésszerű lehet).Már csak azért sem,mivel ÖNMAGÁBAN teljesítmény-növekedést sem hoz,csak ha a terhelőimpedanciával extrém alacsony értékre megyünk le.Ez viszont további gondokat vet fel(hangszórókábel ellenállása,pufferelés,stb.),és igen nagy csúcsáramokkal terheli a tápot.
Ha mindenképp"el akarsz herdálni"12db tranzisztort,inkább már a 606-osban kellene gondolkodni,abban eleve ennyi van,és brutálisabb is a 405-nél,persze kell neki 2X65voltnyi táp.Meg úgy 5-600W teljesítményben.A 606 már igazi kihívás,talán én is hozzáfognék,viszont kellene a gyári nyák rajza.Ilyen színvonalú erősítőnél ez úgyszólván kötelező minimum.
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Ha szükséged van rá...
Én is a gyári nyákrajzra építettem. Egyedül az ALU profil lesz macerás az ügyben azt maratni kell, vagy neki állhatsz kifúrogatni, és rengeteget reszelni, de utánna még mindig le kell hajlítani a két végét...
Nálam is így készült volna, de a hülye fémipari munkás túl kemény anyagot választott ALU-ként amiből kimarta a megfelelő profilt, és ŐŐŐ nem tudja lehajlítani, mert nincs hajlító gépe, vigyem el valakihez aki képes rá...aztán elvittem hajlítóhoz, az meg mondja, hogy nem hajtja a gép, mert annyira kemény...Szóval itt kicsit máshogy lett megoldva.

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Lerajzoltam amit kértél.
A végtranyók TO3-as tokozásúak, a meghajtó pedig maradt a TO220-as.

Ehhez már kicsit szélesebb hűtőfelület kell, ezért rajzoltam rá egy "L" profilt, de persze egyéb módon is be lehet csatlakozni a hűtőbordákba. A lényeg, hogy minden szépen fent van a bordán, legalábbis ami oda való.

Ha ezt akartad, akkor használd egészséggel.

Alkotó
(#) Mzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Hello!

Ezer köszönet és hála!
Nagyon szép lett!

Van egy kis tavaszi szünetem (legalábbis a mi karunkon) és mindenképpen jólenne megépíteni jövőhéten.

Örülök, hogy átszerkesztetted!

Köszönettel: Zoli
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Nézd át azért. Ez csak egy terv, én még nem próbáltam ki, de első blikkre, szerintem nem lehet gond vele..

Alkotó
Következő: »»   58 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem