Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   6 / 20
(#) Őrült Ödön válasza Balázs hozzászólására (») Máj 31, 2007 /
 
FIGYELEM!

Nyákkészítéshez tudok kedvező áron szerezni HgOK kvarclámpát, amennyiben legalább 10 db-ra (ennyi jelentkező..) volna konkrét igény!

Ára: 800HUF /db, ami jóval olcsóbb mint a semmiresejó HMLI, vagy a búraletörős HgLI!
Zsírúj, de már nem gyártott típus, készletből visszamaradt példányok...
Előnyei: 125W-os higanyfojtóval, vagy soros izzóval is elmegy, tartós (5-6000óra), óccó, kisméretű, nem okoz a fénye bőrrákot (kötőhártyagyuszit már igen!), és pár perc alatt levilágítja a fotólakkot!
Nem kell húszpercekig szenvedni, vagy búrákat törögetni.

Hátránya: Mint mondtam, legalább 10 darabot meg kell rendelnem egyszerre, és 2-3 hét mire meghozzák, utána tudom csak szétküldeni az érdeklődőknek!

Ha összeáll pár emberke, akiknek komolyan kell ilyen, tessék írni privit, vagy a mailemre, amint ősszegyűlik a rendelés, szólok a faszinak hogy hozza meg őket!
(#) Őrült Ödön hozzászólása Máj 31, 2007 /
 
kép a kvarcégőről..

Hgok125.jpg
    
(#) praxis válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Máj 31, 2007 /
 
Jé, ilyenem nekem is van valahol
Meg is keresem. Arra emlékszem, mikor kipróbáltam, szinte fújta az ózont
Majd még szétnézek, mit találok itthon, hátha van valami érdekes
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Máj 31, 2007 /
 
Az az!

Jó büdi az ózonszag, de némi szellőztetéssel kibírható, UV fény pedig szinte minden tartományban dől belőle, jó kis cucc ez!

Ha vmi ócska gázkisülőlámpát vagy glimmlámpát találsz a kacatjaid között, szóljál, hátha fennforog némi biznisz lehetősége!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Nagyon köszi! Majd ha tudsz szerezni VBKM bilit lécci szóljál mert kéne nekem egy olyan. Egyszer próbáltam kunyerázni egyet, de elküldtek és nem adtak. Ami meg a fázisjavítót illeti azt ha tudsz szerezni az érdekelne, és ha lehet ne fénycsőét, mert az a sok egybekötött kondi ronda, és nem fér bele a VBKM bilinek a szerelvényterébe. Ami pedig a nyákkészítést illeti HMLI-vel nem ér semmit, a letört búrájó HGLI meg nagyon veszélyes, egy ismerősömet így csapta agyon az áram, hogy hozzányúlt a hozzávezetéséhez. Ahhoz kvarclámpát vagy közepesnyomású germicidlámpát kell használni, ez hiába drágább, sokkal biztonságosabb.
Ja igen és láttam fénypor nélküli HGLI-t valahol, na az is jó, de mindegyiknél UV szigetelést kell használni mert kötőhártyagyuszit vagy vakságot okoz.
(#) Frankye válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Idézet:
„Ami pedig a nyákkészítést illeti HMLI-vel nem ér semmit,...”


Anélkül, hogy bárkit bántani állna szándékomban:

Ne írjátok, hogy ez nem ér semmit! Igenis, működőképes dolog, még ha nem is 1-2 perces levilágítási idővel működik, akkor is. Nem egy, sőt, nem is két NYÁK-ot készítettem már így. Nagyon jó dolog ez, és sokkal (jelentősen!) biztonságosabb minden szempontból, mint a HGLI letört búrával!
Tény, hogy a kvarc, vagy a HgOK lényegesen gyorsabb, de azért még a HMLI is használható. Az, hogy egyáltalán nem használható NYÁK készítéshez, egész egyszerűen szándékos ferdítés! Használható, csak több időre van szükség a használatával.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Nem ígérem azonnalra azt a bilit, de rajta vagyok az ügyön, minden attól függ, hogy mennyre lesz segítőkész a "forrásom"!
Egyébként kunyerázni tudni kell , nem könnyű mesterség az, főleg hogy ma már a szerelőknek el kell számolniuk a lebontott szutykokkal..

Porozás nélküli HgLI-t ha látsz valahol (csak annak a típusjele nem HgLI, hanem csak Hg) szerezd meg és küldd el nekem, mert ez hiányzik a gyűjteményemből!

Nyákvilágítani az ÖSSZES ipari és közvilágítási fényforrás ALKALMATLAN, mert a kimenő UV-t az üveganyag helyes megválasztásával KISZŰRIK!!!

Fázisjavítót pedig szerzek neked, asszem van is nekem valahol, majd megkeresem!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Akkor jó, én nekem nem kell most azonnal az a bili, tudok várni vele, úgyhogy ha majd meglesz akkor valahogy add oda nekm én pedig megpróbálok szerezni porozás nélküli higanylámpát.
Addig is kösz!
(#) Őrült Ödön válasza Frankye hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Én sem bántásból írom, de a HMLI akkor SEM alkalmas nyákvilágításra, hogyha egyesek mégis azt használják!

Attól a rettenetes fénytől persze hogy végül jó lesz a lakk, de nem az UV tartalmától (amitől kéne), hanem a brutál fény, hő, és a látható tartomány kékes-legvége az, ami 20-25 perc alatt nagynehezen csak hoz vmi eredményt!
Biztonságosabb? Ugyan mitől? Normális kvarclámpás levilágítót nem nehéz építeni... És a villanyszámlád sem szalad az egekig!

Persze ha nem akarod, nem fogadod el ezt a véleményt. De egy kis ízelítőként elmondom, hogy mint hivatásos villanyszerelő dolgozok, ami önmagában még nem sokat jelent.
DE.
10 évesen szereztem meg az első fénycsövemet (18W-os F7-es volt), 11 évesen az első HMLI 160-t (nem tévedés, 11 évesen!!), és jött a többi is utána! Ma körülbelül 300!!!db különféle fényforrás van a birtokomban.
A Tungsram-Keravill egykori szaktanácsadója, amikor megvált a bolttól, megajándékozott, mint a legfiatalabb ügyfelet. HgLI 50-est, és a hozzávaló fojtót kaptam, ma is megvannak (30 éves vagyok), régi szép emlékek. Azóta is folytonosan, nem amatőr szinten foglalkozom gázkisülő fényforrásokkal.
Amiket ide írok, valszeg nem tudatlanul teszem, a fentiek miatt....

Egyszóval lehet velem vitatkozni, de minek?
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
oké, ne félj, meglesz az a bili!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Te is gyűjtöd őket? Én oviban az izzólámpákat gyűjtöttem és még mindig van belőle egy csomó.
De már akkor is a VBKM bili volt a kedvenc lámpám (én akkor egyszerűen úgy hívtam hogy "szűrke bililámpa")
és még mindig nagyon tetszik...
(#) Qulecc válasza Frankye hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Nem mondom, hogy nem működik, nem mondom, hogy rossz megoldás, de lassú. Megőszülsz mire 20-30 perc/ NYÁK sebességgel haladsz, mondjuk olcsó, de erre a célra a kvarclámpa a legjobb.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Persze hogy gyűjtöm...nem láttad a seftelős oldalamat?

www.lampagyujto.uw.hu

Oviban nekem is voltak karaácsonyfaégők meg laposelemek, basztattak is érte az óvónénik, hogy mi lesz ha eltörik.. Hát, nem törtek el...

Aztán jöttek a színes égők, fénycsövek, színes fénycsövek , aztán a hmli, hgli, lopkodtuk az osztálytársakkal a lámpaoszlopokból a nátriumokat... de szép idők voltak!
)

A VBKM bilit én is szeretem, az esti mellékutcák nagyon hangulatosak voltak tőle főleg nyáron, amikor a nagy falombok összevissza árnyékolták a hófehér fényt...szép volt, az sincs ma már, mindenütt leselejtezték őket..
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Eddig nem tudtam róla, de most bepótolom . Engem a gyerekek basztattak miatta. De hogy a francba másztatok fel oda? Onnan van a TCE 70 is nem?
A VBKM bilik tényleg iszonyatjók voltak, a higanylámpás lámpatestek közül az tetszett egyedül , a többi iszonyatronda volt. Most meg lecserélték xar kompaktfénycsöves altrákra a jó biliket . De még itt-ott még mindig lehet látni őket nagyon hangulatosak azok az utcák. Nem is meséltem még neked, hogy egy méhtelepen vagy 100 ilyen bili volt és zárva volt, kutya se volt úgyhogy bemásztam és megpróbáltam csórni egyet, de lebuktam mert túl nehéz volt és nem tudtam elfutni és elvette tőlem és jól leoltott.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
A TCE 70-eg máshonnan szedtem..

De nagyon sok oszlopra könnyű felmászni, főleg a könnyített betonra, meg némelyik aluoszlop is jól mászható... Fölmentünk, aztám amit értünk, leszedtük!
(még így is nagyságrendekkel kevesebb kárt okoztunk azoknál a vandáloknál, akik szántszándékkal szétb*sznak mindent az utcán, csak a rombolásért..)

A higanylámpatestek közül azért még akad egykét régi, majd betolok fotókat, amik szépek! Csak elavultak..

Méhtelepról meg csórni kár, könnyű megdőlni, inkább pénzt kell ajánlgatni a méhesnek..
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Nekem nem nagyon állt szándégomban csórni, de nem volt nyitva és egyszerűen legyűgözött a sok bili látványa. Meg ahogy én ismerem ezeket a helyeket nem sokáig vannak ott a dolgok, hamar elviszik őket. Jártam már úgy hogy el akartam hozni egy autófényszórót, de nem volt nyitva és másnap már el is tűnt minden mással együtt. Ezért nem akartam ezzel is így járni.
Ja igen és megadod az MSN címed, ha van persze?
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
nincs msn-em...
az oldalamon ottvan az elérhetőségem!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Kár, de túlélem, akkor mutass pár képet azokról a régi lámpatestekről.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
oké, de nem ma, meg nincs is nálam semmi fotó perpillanat..

addig is nézegesd ezt a lapot:
www.lighting-gallery.net

Magyar cuccok: Egy ismerősöm galériája a "vez lighting", u.itt!

Megnyitod az oldalt, fent a "Gallery" menüpont.
Belépsz, utána az "User galleries", ha az is megnyílt, akkor a "Vez Lighting" fémhalogénizzós képre ráklikkelsz, oszt bámulod a jót!


Kellemes nézelődést, és jóccakát!
Ödön
(#) zoz11 hozzászólása Jún 1, 2007 /
 
Szerintetek milyen típusú lámpát kéne vennem UV lakkhoz? Impregnáló lakkra gondolok.
(#) MaSTeRFoXX válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Szia!
Irtad hogy a kvarclámpánál (HgO)az eredeti fűtőszál helyett valami izzót kötök sorba akkor jó. Mekkora izzót használjak? Van mekkora fojtót? Be kéne egyszer üzemelni nyákvilágítónak
(#) Őrült Ödön válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Fojtóból a HgLI 125-öshöz való AH-125 kiválóan megfelel, izzónál meg a 200watt körüli asszem már jó, majd utánaszámolok!
Kell még egy ellenállás a segédelektróda üzemeltetéséhez, majd otthon lemérem egy törött HgLI-állványban mekkora van!
Holnap majd írok pontos értékeket, meg egy rajzot is beizgatok ide.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Köszi, nagyon jó az oldal. Mi a helyzet a bilivel?
(#) Frankye válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Figyu! Még egyszer elmondom, mert lehet, nem volt érhető:
Alkalmas, ha egyszer le lehet vele világítani. Az, hogy mennyit fogyaszt, mennyi ideig tart, egy más kérdéskör. Tény, hogy valamennyi UV fényt kibocsát, hiszen a fotolakkot megbontja.
Tehát nem alkalmatlan, ahogy Te írod, csak nem a legalkalmasabb. Ez hatalmas különbség.

Más. Nem vontam, és most sem vonom kétségbe a tudásodat és szakértelmedet a különféle fényforrások, világítótestek terén. Azzal kérkedned, hogy Te gyűjtő vagy, és mindent (vagy legalábbis sokat) tudsz róluk, érzésem szerint felesleges. Mint ahogyan én sem kérkedem vele, hogy immár 25 éve foglalkozom több-kevesebb sikerrel elektronikával, és villanyszereléssel. (Egyébiránt én is kb. 10 évesen kezdtem nagyapám pincéjében az első konnektorokat szétszedni, bütykölgetni, de ez nem ide tartozik.)

Szóval a HMLI lámpa alkalmas NYÁK levilágításra, bár elismerem, messze nem a legjobb e célra.
(Az, hogy biztonságosabb, mint pl. a letört búrájú HGLI, azért írtam, mert ha a jóember belekukkant annak a fényébe, esetleg megvakulhat. Ugyan úgy, mint a germicid-csövestől. Ráadásul súlyos átamütés is érheti. A kvarclámpás levilágítást pedig azért nem ajánlgatom, mert nekem nem jött be. Ez nekem megfelel, ha lassú is.)
Javaslom, zárjuk le ezt a parttalan vitát.
(#) Frankye válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Megjegyzem, 15 cm távolságból, 14 perc alatt jó minőségű levilágítást végeztem. Én ráérek...
(#) Őrült Ödön válasza Frankye hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Szerintem is zárjuk le a vitát, csökönyös önsanyargatókkal felesleges is vitatkoznom!

Kérkednem pedig sem itt, sem másutt sem szükséges, aki ismer, az ismeri és elismeri a tudásomat, ez sem vita tárgya.
Mint ahogy az sem vitakérdés, hogy szívesen segítek bármiben-bárkinek (fene azt a b*szottjó szívemet..) , csak a megrögzött csökönyös hülyeséget nem kedvelem.
Mert aki HMLI-vel nyákvilágít az éppen úgy mazochista, mint aki Babettával indul valami gyorsulási motorversenyen!
Magánügy, de ha kiröhögik, hát ne csodálkozzon az illető...

Félre ne értsd, a fikázásom kizárólag szakmai alapokon nyuxik, nem pedig személyes ellentéteken!
A stílusom pedig paraszt, na és? Ez tudomásom szerint nem az ideggyenge kávénénikék hétvégi gyülekezete, hanem egy műszaki fórum. Ugye? Nebáncsvirágoknak pedig mars az anyuci szoknyája mögé vissza!


üdv: Ödönke
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Te jóembör!!


Hát nem megmondtam, hogy nem lesz ez meg azonnalra??
Holnap ha minden igaz, megyek érdeklődni pár helyre, és a hét eleje evvel fog eltelni.
Ha végképp nincs bili, majd szerzek valahonnan..
És te hogy állsz a porozás nélküli higanylámpával??

Addig is, egy tegnapi fotó (telefonnal, jó szar lett sajna) az egyik kedvenc régi HgL- HgLI fényforrásos lámpatestről!

Kellemes nézgelősdit!
(#) MaSTeRFoXX válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Megnéztem a kvarclámpát. Valami német RFT gyártmányú '83mas darab. A csövön mintha UVS80 felirat lenne. Kipróbálom 2db 100-as égőt párhuzamosan kötni és azt sorbarakni vele. 18k-s ellenállás van hozzá.
Esetleg 40-es fénycső előtét nem jó hozzá?
(#) Őrült Ödön válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
40-es picit pici hozzá, bár valszeg elindul vele.
Próbáld meg a 2db párhuzamosan kötött százaségővel, és figyelj arra, hogy az átmenő villany a vastag főelektródákon menjen át, és ne a vékony kis segédelektródán!

Ha van kérdésed még, csak bátran!
(#) lgyk válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
"Félre ne értsd, a fikázásom kizárólag szakmai alapokon nyuxik,"

Á, értem! El tudnád akkor mesélni a fotoreziszt-gyanták exponálásának és előhívásának pontos reakciómechanizmusát? Különös tekintettel a szingulett-triplett elektronátmenetekre, aktiváló komponensekre? Ha mindezt kapásból tudod, akkor lehet beszélni szakmai alapról. Egy fotokémiai reakciónál lehetsz nagymenő a fényforrás tekintetében, de az édeskevés ahhoz, hogy kritizáld a reakció működőképességét.

P20 fotolakk az UV A tartományra érzékeny, 340-420 nm-ig. Hiába világítod távoli UV-forrással, az nem a kívánt reakciót fogja véghezvinni. Higanygőzlámpával természetesen el lehet ugyanazt a hatást érni, mint pl. UV LED-del, mert jelentős UV-A tartalma van a lámpa fényének. Ugyanígy működőképes a halogénizzós, napos, normálizzós módszer is. Hogy egy óráig tart? És?

Én egy kvarclámpát használok pillanatnyilag, de egy UV-levilágítót szeretnék építeni a jövőben. Sokáig tart, de legalább nem kell szívni az "egészséges" ózonszagot (szövetkárosító, öregítő hatás, pl. tüdőnél).

"Magánügy, de ha kiröhögik, hát ne csodálkozzon az illető..."

Tudom, gonosz vagyok, de én inkább röhögök azon, aki önhibájából lesz beteg az "ózondús" levegő miatt...

Na, hogy ne csak kötekedjek:

Mekkora volt a legkisebb higanygőzlámpa (fogyasztásban), amit eddig láttál? Elképzelhető 5W körüli méretű?
Következő: »»   6 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem