Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   351 / 837
(#) edison14 válasza Reggie hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Helló meglett a probléma. Nem hardveres volt mivel csak szimuláltam a programot.
Reggie - köszönöm sikerült létrehozni azt a assembly kimenetet. A gombnál igaz nem volt ott a felkiáltójel ezt kivettem mikor szimuláltam a programot. Most már működik úgy ahogyan kell. Még egy kérdés: hogyan tudok gtk driverével ékezetes betűket kiíratni? Azt tudom, hogy a kijelző DDRAM-jából kell kiolvasni az adott karaktert de hogyan? A HD44780 adatlapjában van egy ROM kód és van egy kód ami az adott karakterhez tartozik. Ezt hogyan kell kiíratni a kijelző egy bizonyos pontjára?
(#) painkillerperoxi hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Hello mindenkinek!

A segítségeteket kérném. Kezdő vagyok a témában,
már a programozónál elakadtam: egy AT89s8253-as avr-t
szeretnék beprogramozni, amihez az alábbi kapcsolást építettem meg, többször is: http://dybkowski.net/content/en/node/15
de az ISP Prog nevű progi, nem ismeri fel az avr-t, próbáltam egy ATtiny13-assal is, hasonlóan reagált, mit csinálok rosszul?
(5V-usb-ről üzemeltetem, nincs kábel mindent egy nyákra forrasztottam pár centis kötésekkel.)
Előre is köszi a segítséget!
(#) sikolymester válasza painkillerperoxi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
A számítógépeden hardveres LPT port van? Jól állítottad be annak a címet a programban?
(#) painkillerperoxi válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Igen, hardveres az lpt port, a setup menüben a pin-kiosztást a kapcsolásnak megfelelően állítottam be,
hol lehet beállítani a címet?
(#) xenon válasza painkillerperoxi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Ha jók a beállítások, legegyszerűbb először egy másik programmal próbálkozni, pl. WinAVR. Nálam amúgy az lpt-csatlakozó nem érintkezett rendesen az aljzattal, a csatlakozótűit kellett kicsit elhajlítgatni, attól jó lett (az előző oldalon látható, mennyit szívtam vele, mire rájöttem...). Ha végképp nem megy, a legegyszerűbb STK200 programozót összedobhatod közvetlenül a csatlakozóba dugdosott drótokkal (ezzel is próbálkoztam), nagyon gány megoldás, de nekem működött, onnantól már könnyebb a hibát megtalálni.
(#) zoly15 hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Kezdeném azzal, hogy nem vagyok valami nagy AVR zseni, eddig csak azt tettem hogy beprogramoztam és örültem, ennyi. Most azonban szükségem lenne egy kis segítségre. Itt van Topi cikke. Ami egy akkutöltő ez 4 cellát tölt egyszerre. A lap alján le van írva hogy hogyan lehet átírni más cellaszámra. Nekem 8 cellára kéne átírni. Próbálkoztam a dologgal, de sajnos nem sikerült több próbálkozás után sem Valaki át tudná nekem írni, majd lefordítani HEX-re? Előre is köszönöm szépen!
(#) painkillerperoxi válasza xenon hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Köszi, akkor próbálkozom!
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Mivel 8 cella feszültsége már meghaladja az osztással is az 5V-ot, így másik feszosztó kell. Mondjuk 1:4-es osztás. Így 8cellához minden maradhat a régiben a proginál, semmit nem kell átírni. A 8 cella leosztott feszültsége épp annyi lesz, mint eredeti felállásban a 4 cella leosztott feszültsége.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Köszönöm! Tehát akkor felső tag maradhat 680R és az alsó tag pedig 4X ekkora? Vagy épp fordítva? De végülis ugyan ott vagyok a programmal mert csak a forráskód van feltöltve :no: Azért köszönöm!
(#) sikolymester válasza painkillerperoxi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Nem ismerem az ISP Prog programot, de ha nem találtad meg, hogy hol lehet benne lpt port címet állítani, akkor szerintem keresd meg, és győződj meg arról, hogy helyesen van beállítva az lpt portod címe.
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
4-es osztás kell, alsó tag R, felső pedig 3R. Tehát ha pl alul 1k van, akkor felül 3k kell. Progit majd mindjárt fordítok.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Jah értem, tehát az egésznek kell 4 esnek lennie, nem pedig 4X egymásnak A progit köszönöm szépen!
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Még egy kérdés. Milyen procihoz lesz a program?
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Mint a cikkben szereplő ATtiny13.
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Elvileg kész.

tolto.hex
    
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Nagy vagy! Egy kattintás és OK,OK,OK Tartozom neked egy sörrel!
(#) Reggie válasza edison14 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Altalaban az ekezetes karakterek benne vannak a kijelzo ROM-jaban, csak mas a karakterkodja. Nezd meg az adatlapjat, hogy milyen kodnal helyeztek el oket es ugyan ugy kell kiirni, mint a tobbi karaktert. A legegyszerubb, ha csinalsz egy 256Byte-os LUT-ot a kiiro fuggvenyhez vagy ha csak nehany betunek mas a kodja, akkor egy switch-case segitsegevel is meg lehet oldani.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Szia! A végén kiderült az áramkörben, hogy valami nem stimmel :no: Az eredeti fesz osztót mérve a 4 cella feszültségével az osztón 2,78V mérhető. A mostani 4X-es osztón a 8 cella feszültségéről az osztón 2,75V mérhető. Tehát az osztó mondhatni hogy jó. A kimeneti feszültség valamiért 13,99V az osztón pedig 3,26V mérhető. Mi okozhatja ezt? Programhiba lehet? Mert ez az áramkör egy időben működött 2 cellásként...
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Ez a kimeneti feszültség akkor van, amikor a 8 cella bent van és megy a töltő? Vagy megy a töltő és nincs bent akku? Mekkora tápfeszről járatod az áramgenerátort?
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Ez a feszültség akkor van ha nyitott a kimenet. De ha akkut teszek rá akkor is sok a fesz... Egyébként nyitott kimenetnél egy pár MP után 1,2V-ra lekapcsol. Az áramkör 15V ról megy...
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Ha nincs akku, akkor érthető a magas fesz, mivel ekkor csak a tápfesz minusz az LM317-en eső fesz van az akku helyén. Ha lekapcsol 1,2V-ra, akkor világít a piros led is? Akkuval mennyi a fesz? Igazából ez a töltési eljárás nem az igazi, mert nem biztos, hogy ekkora cellánkénti fesznél fel van töltve az akku. Az akku akkor van igazából feltöltve, ha eléri a DeltaPeak lekapcsolási szintet.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Ha akkut teszek rá akkor is annyi a csúcs fesz. Feltételezem ott is kapcsolna le, de így túltölti az akkukat
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Nem tölti túl az akkukat. A mérést akkor végzi a processzor, amikor a söntre van kapcsolva az akku! Tehát töltés közben lehet magasabb is a fesz. A terhelt feszt nézi a proci.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Áhá! Így értek mindent, bocsi a tudatlanságomért Csak azt nem tudom hogy mit fognak szólni a cellák a "túltöltéshez" mert 1,75V/ cella lesz terheletlenül a töltés közben
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Semmi gond nem lesz. Áramgenerátorral kell őket tölteni.Nekem is van olyan cellám, ami töltés közben akár 1,6V-ot is elér és semmi gond vele. De terhelés alatt nem lesz akkora a fesz.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Az áramgenerátoros töltés megvan... Remélem bajuk nem lesz.
(#) edison14 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Helló. Van egy változóm melyet float-ként hoztam létre és maradékos osztást szeretnék rajta elvégezni. A fordító kiabál emiatt. A kérdésem az, hogy a float csak tizedesszámokat tud kezelni vagy tud egész számokat is?
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Nos kipróbáltam. A programban valami hiba lehet, mert nem akar lekapcsolni, csak tölt meg tölt és már 14V felett van a fesz. Viszont beleraktam azt a procit ami a 2 cellát töltötte, így már lekapcsol a töltő, igaz 10,7V-on de az is jó nekem
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
A fesz akkor annyi, amikor a sönt terheli a cellát, vagy amikor töltődik?
(#) nagyi86 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Sziasztok!

Előre is elnézést kérek ha bugyutaságokat kérdezek.

Jó ideje szemezgetek az AVR programozás témakörével, nagyon tetszenek, szeretnék hobbi szinten foglalkozni velük kicsit. Programozó révén egészen érdekes lenne a kódírást fizikai barkácsolással kiegészíteni.

A gond egyik fele az hogy elektronikáról inkább elméleti ismereteim vannak mint gyakorlati. Középsuliban (ami most már 6 éve volt) tanultunk kimondottan elektronikát de sajnos igazi eszközökön sosem tudtuk tesztelni, egyetemen pedig teljesen elkerült a téma prog. matosként. Sajnálom is. Kicsit reménytelennek éreztem sokáig a témát, most még is szeretnék belevágni. Remélhetőleg autodidakta módon is tudnék haladni vele.

Próbáltam átfutni a területet, mire is számítsak. Kicsit konkrétabb problémám az égető kérdésköre. Habár ezek vannak készen, 7-12 ezret hirtelen felindulásból nem szeretnék a dologra áldozni. Így egyszerűbb megoldások után nézelődtem, mint pl a BetterSTK200. Pont ilyen célokra van egy kis vékony kliensem VIA procival félretéve ha esetleg belekezdenék, ezen van is párhuzamos port. Gondolom Linux alól AVRDude-al ez működne is. A kérdésem az volna hogy ezt a kapcsolást mennyire macerás megépíteni pl. egy próba NYÁK-ra? Pl. az IC-ket mennyire nehéz egy ilyen nyákra felvarázsolni, kell hozzá foglalat vagy valami hasonló?

Illetve ami nekem nem egyértelmű, a párhuzamos és soros porti programozók többségénél azt olvasom hogy a legnagyobb hátrányuk hogy külön tápellátás kell a cél procinak, itt ez még is meg van oldva ha jól látom az LPT port adatlábaival amit gondolom az égető szoftver aktivál. Ez így akkor a beégetett program futtatásához a procit és esetleg a kapcsolt eszközöket is el tudja látni feszültséggel? (kis dolgokra gondolok pl. LED-ek vagy piezo hangszóró) Hogyan tudja a processzor hogy programot égettek bele és elkezdhet futni rajta a program? Az égető program kapcsolja a RESET lábat automatikusan? Egyáltalán jó dolog az LPT portot ennyire terhelni? Mennyire könnyen lehet vele kinyírni a PC LPT portját ha valamit bénaságomból adódóan nem jól rakok össze?

Nehéz megfogalmazni a kérdést, de a fentiek képében igazából az érdekelne hogy milyen úton érdemes belefogni az egészbe. Érdemes-e az LPT portos égetővel vesződnöm vagy inkább vegyek készen egy USB-s égetőt valakitől? Sajnos panel építési ismereteim nem nagyon vannak, ahogyan a kézügyességemen is volna mit fejleszteni. Elsőnek inkább csak magával a proci programozásával szeretnék kedve szerezni magamnak, pl. megcsinálni a 8 lábú AVR-es példákat amik itt HE-n vannak és alig igényelnek alkatrészeket.

Köszönöm mindenkinek a segítséget előre is akik foglalkoznak kicsit az ügyes bajos problémámmal
Következő: »»   351 / 837
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem