Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   79 / 193
(#) Robi85 hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Üdv mindekinek.

Van egy olyan gondom, hogy az Nmos350 végerősitőn lévő hangszóró védő áramkör nem jól müködik. Ha megkapja a +24voltot akkor a relé azonnal behúz. Kikapcsoláskor viszont több ideig marad behuzott állapotban. Ezt már korrigáltam egy másik puffer kondival (330uF). Esetleg ez igy jó? Bár azt kétlem.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Abban látom a gondot, hogy a 470µF nagyon lassan sül ki. Csak teljes kisülés után kapod meg a szükséges bekapcsolási késleltetést. Egy rövidebb kikapcsolás után a relé továbbra is azonnal meg fog húzni.
(#) szamóca válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Honnan szedted ezt a kapcsolást?
Ez egy trutyi. Nincs rajta rendes koppanásvédelem.
(#) magneto hozzászólása Okt 11, 2011 /
 
Sziasztok!
A Majkis (ténylegesen Reflex 500-as) védelemhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Elsősorban köbzolihoz, vagy Alkotóhoz. A védelem elején van egy 47µF-os kondenzátor. (A kapcsolás azon részén, ami az egyenfeszt figyeli) Ha ezt kicserélem egy bipoláris 47µF-ra, vagy két 100µF-os sorba kötött kondira akkor köbzoli szavaival élve a kapcsolás "megjavul". Ez azt jelenti, hogy az egyenfesz figyelése a mV-os nagyságrendbe fog esni, vagy csak kicsit lesz jobb, de valójában használhatatlan marad, mint ahogy Alkotó írta. (Akotó ezt írta:
Idézet:
„A védelem elsősorban védelem, és abból elsősorban DC védelem. Na éppen ebben nem rúg ladbába az említett kapcsolás. Sajnos "+" irányban 5V körül;"-" irányban pedig 25V körül kezd el csak érzékelni. Ez nagyon rossz érték, alkalmatlan a feladat elvégzésére. Kizárólag totális tápfesz kijutás esetén megbízható!”
) A C3-as kondiról lenne szó.
(#) szamóca válasza magneto hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
A kondenzátor cseréje nem hoz érzékenységváltozást, mindössze azért kell bele a bipoláris, mert ha negatív feszültség jelenik meg a kimenetek valamelyikén, akkor az nem tenne jót az elko fizikai állagának, hogy enyhén fejezzem ki magam.
- Csak tudnám miért mindenki ezt a bagya kapcsolást építgeti. Gondolom a sok LED jól mutat.
-A szép berendezés tele van gombokkal lámpákkal, az okos berendezésen egy sincsen"! Ezt jó lenne megjegyezni.
(#) magneto válasza szamóca hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Ebben igazad van, de ha nem szól az erősítő, és semmi nem jelzi, hogy miért az nem feltétlenül jó! Szerintem meg az egyenfesz védelemnek igenis kell visszajelzés, hogy elég legyen ránézni az előlapra és lásd, hogy épp a végfok lett zárlatos, vagy más a gubanc. (A klip visszajelzést én is nagyívben le***rom) Az más kérdés, hogy meg lehet oldani magával a relével is, a nem meghúzott állapotú ágat felhasználva. Tudom, hogy a kondi nem hoz érzékenységváltozást.
Nem fogalmaztam pontosan, amiért bocs, de az lett volna a kérdésem, hogy mennyire érzékeny ez a kapcsolás, ha (jól) működik.
(#) proli007 válasza magneto hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Hello!
Leszimuláltam az eredeti és a módosított kapcsolást.
Ha ezt a kis változtatást elköveted, akkor szerintem már megfelelő lesz. Ha az érzékenységet még növelni szeretnéd, akkor növelni kell a 10kohm-os bázisellenállás értékét. (De mV soha nem lesz, mivel a bemeneti két ellenállás a feszültséget felére osztja, és a tranyó küszöbfeszültsége kb. 600mV. Vagy is itt 1,2V alá nem lehet menni.)
üdv! proli007
(#) magneto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Köbzoli és proli007, köszönöm a válaszotokat!
[/OFF]Proli007, benned nem lehet csalódni! Köszönöm a segítséget és a magyarázatot! [OFF]
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Én még nem is láttam ezt a módosítást. Most csináltad?
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Szamóca, Magneto, Köbzoli.
A bementen lévő kondit nem kell túlkomplikálni. Bőven jó oda egy sima, polarizált elkó. (Pl. az IC-s védelem adatlapján gyárilag is ezt ajánlják, pedig ők vélhetően végig gondolták alaposan a dolgot.)
Az a lényeg, hogy ez a kondi nem "telibe" látja a kimeneti jelet, hanem csak egy 47kR-on keresztül (47kR!). Ezért mondjuk 50V-nál is csak kb. 1mA áram folyhat maximum, ami egyrésztr nem fog kárt tenni a kondiban, másrészt biztosan egészen kicsi értéken tartja a kondi feszültségét így az sem fog kárt tenni benne.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Hello!
Természetesen most. Én általában nem eltéríteni akarok valakit valamitől, csupán a problémájára szeretnék megoldást adni..
üdv! proli007
(#) magneto válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Értem, és köszönöm! A többi kapcsolás, amiket megépítettél azok mennyire érzékenyek, vagy mennyire használhatóbbak ehhez viszonyítva? Melyiket érdemes megépíteni az IC-s változaton kívül? (Az erősítő +-50V-ról fog menni.)
(#) agressiv válasza szamóca hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Idézet:
„Csak tudnám miért mindenki ezt a bagya kapcsolást építgeti. Gondolom a sok LED jól mutat. -A szép berendezés tele van gombokkal lámpákkal, az okos berendezésen egy sincsen"! Ezt jó lenne megjegyezni.”


Ez a kapcsolás nagyon jól működik, ha rendesen össze van rakva. Volt alkalmam kipróbálni élesben is nem egyszer és mindíg tette a dolgát. A visszajelző ledekről meg annyit, hogy nem árt tudni, hogy éppen miért nem szól az erősítő.
A nagy érzékenység pedig nem túl jó, mert nem szereti a hangszóró, ha alacsony frekvenciánál még a relé is "PWM"-el. Nagyon sokat használtam ezt a kapcsolást és használom a mai napig is és mindíg jól dolgozott, attól függetlenül, hogy ki milyen elméletet gyárt róla.
(#) Alkotó válasza agressiv hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Idézet:
„Ez a kapcsolás nagyon jól működik, ha rendesen össze van rakva.”

Ez nem így van, eredeti formájában szinte használhatatlan a DC védelme (több példányhoz is volt már sajnos "szerencsém") Ezért kár lenne ilyen butaságokkal megtéveszteni az olvasókat.
De most Proli007 reszelt rajta, tehát innentől villoghatnak a LED-ek.
(#) agressiv válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
A lónak a fülét, nálam eddig mindíg tette a dolgát, és az is baromság, hogy -25V DC-nél kapcsol csak le, mert 10V felett lekapcsolt mindkét irányba. Olyan is volt egy erősítő bementén lévő múveleti erősítő döglött meg aminek DC volt a kimenetén és a vég kimenetén megjelent 13-14V és akkor is lekapcsolt.

Idézet:
„ha rendesen össze van rakva”


Nekem rendesen össze van rakva és mindíg tette a dolgát.
(#) szamóca válasza agressiv hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
A működését nem vitattam.
Számomra teljességgel felesleges a LED visszajelzés. Én hallom (ill. nem hallom) ha működik. Szervizelni meg nem ez alapján szoktam. Ha nincs egyenáramú összetevő a kimeneti jelben, akkor nem kapcsolgat egyik védelem sem, ha meg van akkor tegye a dolgát.
Nem gyártok elméleteket róla, egyszerűen mást használok, ami egyszerűbb, és szerintem jobb.
(#) Alkotó válasza agressiv hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Jó egészséget kívánok a használatához, csak ne ajánld másoknak az eredeti formájában. (Sajnos én csak a saját képességeim korlátait figyelembe véve tudtam összerakni a sajátomat.)
(#) ABU hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Megépítettem az Alkotó-féle upc1237-es védelmet, működik rendesen, de ami fura, hogy az egyen figyelő rész lassú. 1V a legkisebb, amit rátudtam tenni, és kb 1-2 másodperc után enged el a relé. Így kell működnie ennek? Ha pl 40V egyen kerül a hangszóróra, akkor mire elenged, már lehet, hogy szétszállt az egész hangfal. Nem tudom, volt-e már ez a kapcsolás, amit csatoltam, ezt használom két példányban, és azonnal bont, ha +-0,6V-ot kap.

véd1992.pdf
    
(#) ekkold válasza ABU hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
A csatolt kapcoslás teljesen jó. Amit én használok az hasonló elvű DC figyelést alkalmaz, szerintem az egyik legjobb, és igen gyors védelem.
Az elkós megoldásokat amúgy sem igazán szeretem mert az elkók paraméterei az öregedésük során megváltoznak, és nem ugyanúgy viselkedik a polaritás megfordítása esetén. A kétfokozatú aluláteresztő szűrő, fóliakondikkal megvalósítva szerintem jobb megoldás Dc figyeléshez.
(#) Alkotó válasza ABU hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Ez egy okos IC. Próbáld ki az említett 40V-al. Azt fogod tapasztalni, hogy amíg 2V nál valóban kell neki 1-2 másodperc, de 20-30V-nál már azonnal leold.
Csak feltételezem, hogy ez azért van így kitalálva, mert nehéz lenne azonnal eldönteni a tényleges "műsorban", hogy egy bizonyos jel (1-2V nagyságban) valóban DC-e, vagy inkább szerves része a zenének.
Tehát szerintem éppen jó ez a fajta működés.
(#) ABU válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Tényleg, nagyobb egyenről azonnal bont a relé, akkor minden rendben.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Évekkel ezelőt még az 1997.RT.megjelent hangszóró védelmet alakítgattuk át a kellő tápfeszűltséghez lehet ,hogy ebben az erősítőbe is jólenne?+-80V hoz a következőket ellenállásokat kéne módositani.R15 3W 3k,R13 1W 12K,R16-17 1W 20k. az R1 47K bol pedig ketővan az figyeli a másik erősítő modul kimenetét. Ebből a módosításból van is egy panelom ahol a védelem eggyüt van a puffer elkókkal. Légyszives nézmár meg és ha rossz ötlet szólj mert akkor nem rakom össze. Előre is köszönöm.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Szia
Rakhatsz bele hogy úgy mondjam csak ezt a sima "általános" védelmet is
A lényeg amit kiszeretnék neked emelni az, az, hogy a végfokot rövidzár és túlvezérlés ellen tudjad védeni.
Én is mikor építettem a nagy 500W-os végfokomat , vagy fél évig azon agyaltam, hogy tudnám ezt megvalósítani. (jó pár vétranya árán sajnos...)
Reloop sok jó ötletet adott.
A végére végül sikeresen tudtam tervezni egy olyat ami maximálisan megvédi a végfokot.
Csak nekem a végfok felépítése komplementer szimmetrikus, és nálam a kiindulási elv az volt hogy, a telj ellenállásokon nézem a feszültség esést npn-pnp oldalon, majd az vezérli az egész védelmet, és egy trimerrel betudom kalibrálni a túlvezérlés értékét (amit egy 1.5 Ohm-s műterhelés tett ki, és mikor a végfok már be klippel abban a pillanatban bontja a terhelést..)
Értelem szerűen ez pl 8 Ohm-nál nem következik be, de rövid zárnál már valamivel negyed hangerő felett rögtön.
És még kiegészítettem egy hőfigyelő bemenettel, ami bontja rögtön a relét szintén ha 90C körül járódna a végfok.
Nah neked is valami ilyesmi védelmen okoskodom, mert ez visz közelebb a bombabiztoshoz..
A hsz védelem csak a dc-t meg késleltetést tartalmazná , amit minden átlag védelem is..
Neked meg ennél drágább a konstrukciód.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Nov 23, 2011 / 1
 
Közben mig várok az új hangszóró védelemre,elvégeztem egy pár kisérletet .78V egyen fesz kapcsoltam egy 78V izzóra és ezt próbáltam bontani több tipusú relével nem sok sikerrel. Volt közöttük 1,2 és 4,érintkezős tipus márkásabb és névtelen, 50V fesz felett, már egyik sem bontotta az 1A terhelést a keletkezett, elektromos ív nem oltódott ki, és elfogyasztotta (ha hagytam volna) a relé érintkező pogácsáit így kétségeim merülnek fel ,egy hatásos hangszóró védelemmel szemben. Szerintem a váltakozó feszültségű oldalt kéne valahogy bontani, ezen kéne okoskodni egy kicsit.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Szia! Másnak is megfordult ez a fejében Bővebben: Link
Normál relé bontásnál, váltakozó áram szakad meg, a nullátmenet felé tartva megszakad az ív is.
A hangszórót egyenfeszültség ellen - ekkora tápfesznél - a hangszóró kapcsait összezáró áramkörrel szokták védeni. Kicsit ijesztő a zárlat szó, de ha egyen feszültség megy a kimenetre azon az erősítőn nincs mit sajnálni, hagy olvadjon a biztosíték.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Előhalásztam egy gyári kapcsolást. Tesz és működés.
(#) Haliapu válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia, én inkább erre gondoltam.

védelem.JPG
    
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia! Nagyon jó! Ésszerű nagyságú puffer mellett meg tudja óvni a hangszórót.
(#) sprofan hozzászólása Nov 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Még sosem építettem hidalt végfokot de most szükségem lenne egyre. Elképzelésem 2db fetes végfok előttük fázisváltóval. Ez idáig oké, de erre hangszóróvédelmet hogyan kell rákötni? UPC 1237 ic-k lesznek benne, jól gondolom hogy ebből a tekintetből csak simán két külön végfokként kell kezelni? Azaz fogok egy upc-t és egyik bemenete a hidalt pár egyik végfokára, másik pedig a másikra megy.
(#) reloop válasza sprofan hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia! Fázisfordítóval meghajtva, lehet a híd két oldalának közös védelmet építeni. Akkor nem volna ajánlatos, ha a híd egyik oldala a másik kimenetéről lenne meghajtva. TDA-s kapcsolásoknál szokott ez előfordulni.
Következő: »»   79 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem