Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   379 / 840
(#) ekkold válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Aki meg nem akar trimmerpotit állítgatni, az vehet a labortápba egy kicsit jobb opampot is, aminek nem mV-os nagysáégrendű az offszethibája, hanem mondjuk csak uV-os nagyságrendbe esik...
(#) Attila86 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Az a baj, hogy a trimmernek is van hőfokfüggése. Vannak már nagyon alacsony offsetű műveleti erősítők, egy egyszerű mezei OP07 is nagyságrendekkel jobb mint egy TL07x/TL08x, hát még a chopper-stabilizáltak.
(#) Tonybacsi válasza ekkold hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Ez igaz!
Bár nem tudni, hogy az, megoldaná-e lhanzi-ék (és még sokan mások) problémáját. Elvégre nem mindenkinek lapul otthon a fiók mélyén több típusú, gyártmányú, kis offszet-ű OP-AMP-ja, csak úgy... próbaképpen...próbálgatni...
...ezért írtam hogy "esetleg" meg lehetne próbálni.

Nagy valószínűséggel meg lehetne szüntetni, nullára letekert áram potinál a led visszajelzést ( egyidejűleg egy bizonyos fajta induló áramkorlát beállítására nyílik lehetőség), és mindezt egy egyszerű műveleti erősítővel megépítve.
(#) Tonybacsi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Valóban van hőfokfüggése a trimmernek, de - én úgy gondolom - azzal "csak" egyszer kell beállítani a kompenzációt, utána már elhanyagolhatóan hat magára a működésre. A két "rossz" közül, talán akkor már ez a jobb.
(#) Tonybacsi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Az Elektoros eredeti (angol nyelvű) rajza itt van.
(#) Hetope válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Hát ez a felépítés masonlít az általam leközölt megoldáshoz . Könbség abban van hogy ez eléggé el van komplikálva az én nézetem pedig az hogy ha lehet egyszerűbben akkor minek komplikálni !
(#) ekkold válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Hát, most hogy nézem ezt az elektros kapcsolást kapásból feltünik egy kisebb konstrukciós hiba.
A 4vezetékes kimenet jó dolog, de ezen a rajzon a vezetékhurkot is beleveszi a játékba az áramfigyelő opamp... P2 alsó kivezetésének közvetlenül R21 jobb oldalához kellene csatlakoznia. Ellenkező esetben a vezeték ellenállása is befolyásolja az áramhatárt....

Amúgy pedig ez egy klasszikus lebegő táp megvalósítás, jobb opampal javulnak a jellemzői is. Persze az opamp bemeneteket védeni kell reteszelődés ellen, pl. ha a két dióda helyett zenert használunk kissé másképp bekötve. Talán a 741 jobban türi ennek a kapcsolásnak a körülményeit, de ez nem az IC jóságát bizonyítja, hanem a kapcsolás hibáját.
(#) Tonybacsi válasza ekkold hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Valahogy így gondolod?
(#) ekkold válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Igen, és az IC2 "+" bemenetét kellene védeni a két diódával (reteszelődés elleni védelem), de nem a "-" bemenethez hanem a GND-hez. Jelen állapotban pl. a poti hirtelen letekerése ugyanis kiviheti az opamp "+" bemenetét a saját táp-tartományából (pl. ha a kimenet nem tudja elég gyorsan követni a poti tekerését) és erre némelyik opamp eléggé megsértődik. Persze az adatlapok is megadják mekkora lehet az opamp bemeneti fesz tartománya - amit még tranziens jelleggel sem szabad átlépni. Konkrétan ettől hosszabb-rövidebb időre reteszelődhet az opamp - a kimenete "kiül" valamelyik tápra - amitől az egész táp viselkedése megváltozik.
Persze léteznek reteszelődés ellen védett opampok, de nem ez a jó irány. Olyan opampot érdemes választani aminek nem probléma a 3...5mA kiementi terhelés (tehát a mikropower opampok nem feltétlenül jók bele), és az opamp offeszthibája minél kisebb legyen. Egy átlagos opamp néhány mV-os offeszethibával üzemel, ami a 0,22ohmos söntön néhányszor 5mA-t jelent (sacc. 15...50mA közötti).
(#) ekkold válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ha pedig már jobb opamp, akkor érdemes valamilyen dual opampot használni -> igy egy IC-vel kevesebb kell a panelra.
Az áramhatár visszajelzését egy harmadik opampra bíznám, ami a két szabályzó opamp kimenetét hasonlítja össze.
(#) Jostee hozzászólása Okt 24, 2011 1 /
 
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást, de a működésével valami nincs rendben. A problémám a következő: A feszültséget tökéletesen lehet szabályozni,csak nem a rajzon feltüntetett értékek között. (1,5-33V) Nálam, ha teljesen letekerem a potit (5K sokfordulatos és új) 8,7V alá nem lehet állítani.A max fesz. mikor teljesen fel van tekerve a poti, pedig 28,8V.
Az összes alkatrészt a rajz alapján építettem be.
A trafó amiről az egész működik: 25V 3A 100W-os.
A pufferelés után 31,4 V-ot mérek az LM350 bemenetén.
A felső határral még nincs is gondom,mert elég lenne 25V is.De az 1,5V min. fesz. is nagyon kéne..
Az IC TO 220 tokozású és nem a nyákon van, hanem a hűtőbordára van kivezetékelve.Lehet ez a baj? Vagy a 4,7K és az 5K-s poti között lenne ekkora különbség?
Aki tud kérem segítsen! Előre is köszi...
(#) bbatka válasza Jostee hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Pufferelés után 31,4V-ot mérsz. Ebből kb.3V-ot a stabilizátor ejt. Eredmény 28,4V.
Érdemes rámérni a potméterre is. A névleges érték csak egy dolog.
A harmadik dolog ami eszembe jut, a potméter nem melegszik?
(#) Hetope válasza Jostee hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Elnézést de ez nem labortáp még akkor sem ha oda van írva !
(#) qvasz2 válasza Jostee hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
1. A kérdésed nem ebbe a topikba való!
2. Az ellenállás egyik felét emeld ki és mérd meg az értékét, mert valószínűleg ő lehet a ludas. Ugyanis ha a 240 ohm helyett valami nagyobbat (kohm-osat) teszel, már nem fog jól működni.
3. Ellenőrizd az IC bekötését is, mivel drótoztad, így összecserélhetted.
(#) Tonybacsi válasza ekkold hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Könnyen elképzelhető, hogy ez a kapcsolás így ebben a formában, ezekkel az alkatrészekkel, hozza csak biztos sikerrel a várt eredményeket.

A poti hirtelen tekergetése által okozott, a reteszelődés ellen pedig egy helipot - ami egyébként is nagyon megkönnyíti a beállítást egy labortápnál - megoldja a problémát.

De én még mindig azon vagyok, ha valaki sokat használ kis árambeállítást (pl.:állandóan ledeket néz, állandó árammal), az ne a 0R22 shunt-on eső feszültséget küldje az áramszabályozó IC-be, hanem próbáljon meg egy nagyobb ellenállást használni ahhoz. Nagyobb ellenálláson, nagyobb feszültség esik
azonos áram mellett.
(#) ekkold válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Idézet:
„a reteszelődés ellen pedig egy helipot -”

Az csak "tüneti kezelés", a valódi megoldás, a bemenetet védő diódák megfelelő bekötése...
Idézet:
„ha valaki sokat használ kis árambeállítást (pl.:állandóan ledeket néz, állandó árammal), az ne a 0R22 shunt-on eső feszültséget küldje az áramszabályozó IC-be,”

Ledekhez eleve nem szerencsés ez a megoldás, mert a kimeneten levő elkóban simán lehet akkora töltés ami tönkreteszi a ledet - még akkor is ha az áramkorlát egyébként megfelelő lenne. Amúgy pedig simán (olcsón) beszerezhető 100uV körüli offszetű opamp, ami a 0,22ohmon mindössze 0,5mA-es hibát okozhat a beállított áramértékhez képest. Így pedig gyakorlatilag már 1..2mA-től használható a táp. A korlát inkább a poti beállíthatósága, ami megoldható ha 2 poti van (durva és finom beáélító) vagy ha helipot van az áramkörben. Speciel én szeretem a helipotot, de sokan nem - és árban is kevésbé kedvező.
Viszont a helipot használata esetén is érdemes a diódákkal korrekt védelmet kialakítani az opamp bemenetén. Igy szabadon cserélgethető lesz az opamp, lehet bátran kísérletezni a táppal.

Mellesleg nemrég használtam OPA277 opampokat, még ennek sem vészes az ára, és mindössze 10uV az offszethibája (50uA a söntön). Ezzel már egész preciz árambeállítást is meg lehetne valósítani.
(#) Tonybacsi válasza ekkold hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Akkor már "csak" az a kérdés:
Használ-e valaki spec IC- t, IC-ket ehhez a táphoz, és ha igen, mik a tapasztalataik?
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Olyan jó ez a táp önmagában. Miért kell ennyire kicsavarni, eltorzítani, a tényleges céljától elszakítani? Én sokat használom (szinte folyamatosan), de még sosem hagyott cserben.
LED-ek... ugyan már... térjünk észhez végre!
(A műveleti erősítő bemenetére -Attila86 javaslatára- rajzoltam diódákat.)
(#) (Felhasználó 5823) válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Üdvözöllek!
Elsődleges ok, hogy ez a Labortápegység készítése topk! Tehát ezeknek a paramétereknek meg is kell feleljen! Ha a beállítható áramkorlát 0-5A akkor ezt tudnia is kell! Nem 80mA-től kell indulnia! A LED-es témához, csak annyit, hogy rengeteg mikrovezérlős áramkör készül ilyen kis áramfelvétellel és azt is kell valahogy éleszteni! Mint már írtam rengeteg pénzbe van egy ilyen táp, akkor legyen is labortáp! Ne haragudj meg, (ezért lesz enje-benje, hogy személyeskedek) de ha van két tápod megépítve, és a kettő nem egyformán viselkedik nem érdekelt miért van? Mert engem érdekelt volna, még így is érdekelt, hogy csak az alkatrészeket vették nálam és az utánépítő teljes lelki tropa lett a végeredménytől! Pedig igen igényesen megépített tápról van szó! Kevés jobbat látni a topikban! Hidd el nincs veled semmi bajom, mi feltártuk a táp egyik hibáját, azért, hogy más is tudjon jobbat építeni! Mi ebben a gond? Tessék elfogani a kritikát és tesztelni a dolgokat! Mi nem találtunk egyetlen olyan TL071-et amivel tökéletesen működött volna, pedig kerestük! Több gyártótól, időben igen tág határok között van ilyen IC-m, és egyikkel sem volt tökéletes! Ezért jöttek a 741-esek és bevált! A panelműszer tökéletes, amiért gratulálunk, és még sok áramkörhőz ami a te munkád gyömölcse, ebben maradt egy pici hiba! Őszinte legyek nem akartam ezt leírni, de LED-es téma folyamatos felhozása, kihozta belőlem!

Leiszt Jani
(#) Tonybacsi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Örülök, hogy írtál!...helyettem is...

Viszont érdekelne milyen, mekkora értékű eltérésekkel találkoztatok az IC-k cserélgetése közben?
Illetve még az is, hogy nem próbáltátok meg esetleg az offset nullázást azzal, amelyik nagyon "kilógott" a sorból?
(#) Tonybacsi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Neked milyen típusú IC-k vannak a tápban (persze csak ha nem titok), és mennyi a legkisebb beállítható áram?
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Sok igazság van abban amit írsz, de szerintem Te is érzed, hogy amit én írtam arra is elmondható ez.
Gondolkoztam egy példán, ami szemlélteti a gondolatom. Van nekem egy kimondottan fúró-véső gépem (nem ütvefúró), amivel simán lehet falat bontani és betont vésni. Ehhez van egy tokmány is, amit a vésők szárával azonos szárral adtak, tehát befogható a készülékbe. És most jön a lényeg, a tokmányba akár 1-es fúró is befogható ELVILEG. De nagyon valószínű, hogy hiába kapcsolnám csak fúrásra, és hiába próbálnám stabilan tartani a kb. 8kg-os gépet, akkor sem tudnék vele ilyen kicsi lyukat fúrni. Pedig az írott specifikációban ez is benne van.
Ezzel együtt, ha jobbá lehet tenni, akkor hajrá, de igazságtalan lenne jelenlegi állapotában szidni, mert nagyon stabil, strapabíró, és főleg megbízható tápegység ez. Tulajdonképpen csak e miatt a védőbeszéd miatt hoztam szóba ezt az egészet, a sok vádbeszéd kompenzálására.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Üdvözöllek!
Öszinte legyek, én odaadtam az IC-ket Robi cserélgette őket, őt inkább az érdekelte, hogy helyesen működjön, mint hogy dokumentálja (amit teljes mértékben megértek!)! Elmondása alapján, de ő is itt van remélem megteszi, hogy leírja brutális mértékű volt a különbség a különböző márkájú és típusú IC-k között! Offset nullázás azért nem történt mert a MEV UA741-ese mint egy varázspálca más műszert varázsolt belöle! De megteszem, hogy építek egy Alkotó féle tápot, és akkor leírom! Amit tudok mondani, üresen 3mA áram folyik, és 14mA-re lehet beállítani a minimum áramkorlátot! Ma pontosítottuk a panelműszereket (4,3MOhm párhuzamosan az ajánlott ellenállással, ez igen szép teljesítmény), így saját szememmel is láttam, ha az áramkorlát poti teljesen le van tekerve sem világít az áramgenerátoros módot jelző LED! Alkotót tisztelem, becsülöm, emberileg megértem, csak szakmailag nem! Pár éve itt a fórumon az egyik modit kértem meg, hogy a hibás nyáktervet módosítsa, amit zokszó nélkül megtett, ilyen a helyes hozzáállás egy szakmai fórumon! Az utánépítőknek ne kelljen ugyanazon kerülő utakat végigjárniuk! Szerintem ebben a szellemben kell itt tevékenykedni, és nem célom senki felesleges zaklatása!

Leiszt Jani
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem éppen labortáp kérdés, de mégiscsak táp és védelem. Adva van egy panel, amin van 24V, 10V, 5V és 3,3 V. Most fejlesztem, így előfordult, hogy véletlenül a próbák során egy lengő vezeték a 3,3V-ot és a 24V-ot összekötötte. Az eredmény egy mikrovezérlő és egy EEprom halála. Tudtok valamilyen kis méretű, egyszerű megoldást, amivel hülyevédetté lehetne tenni a kis tápokat (3,3V; 5V)? Zénerre gondoltam, vagy két soros LED-re, de bármi más jöhet.... Köszi előre is.
(#) (Felhasználó 5823) válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Üdvözöllek!
Mivel erre a célra általában szupresszor diódákat használnak, én is ezt ajánlom! Minden szabváyos feszültség értére van, plusz pár tized volt! Nézz szét a HEStore-ban!

Leiszt Jani
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Na utána nézve 5V-t az alja, akkor még marad 3V6-os bazi nagy teljesítményű kamikáze zéner! Egyébbként ez elegyitik trisztorral, ami ki is lővi a biztit, vagy megfogja a tápot!
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Mégjobban utána nézve a Farxxxx-nél van 3V3-mas is 3,6V-nál nyit!
(#) Tonybacsi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Senki nem szidta! Ez egy nagyon jó kis táp!


(....ezek szerint titok.....)
(#) bgibgi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Szia Tonybacsi!

Csak nagy vonalakban tudok válaszolni a kérdésedre.
A TL071-el az IC3-on a következőket mértem a szimmetrikus táp nulljához képest terhelés nélkül, letekert fesz. potikkal:
- a 2-es lábon szinte 0 mV
- amikor az áramkorlát bekapcsolt a poti letekerésekor a 3-ason 2 mV (tovább tekerve lefele csökkent)
- ekkor rövidre zárva kb 60 mA-t jelzett az ampermérő (de ekkor csak század amperes pontossággal tudott mérni, most ezred-essel)
- az áramkorlát bekapcsolásakor a 8-as lábon lecsökkent 0 környékére, majd tovább tekerve lefele a potit, átment negatívba (terhelés nélkül). Az ampermérő is kisebb áramot jelzett, de már nem emlékszem a legkisebb értékre.
- felfelé tekerve az áramkorlát potit a 3-as lábon a feszültség felment 400-500 mV-ra (lehet valamivel feljebb is)
- nem nulla feszültség és terheléssel az áramkorlát akkor kapcsolt be, amikor a 2-3 lábak között kb 2 mV volt a feszültség.

A 741-esekkel ennyit nem méricskéltem. A 2-3 lábak közötti 2 mV környékén kapcsol be az áramkorlát, teljesen letekert potival a 3-ason 2 mV-ot mértem, a 6-oson nem ment negatívba a feszültség (0 körül megállt a csökkenés. A legkisebb beállítható áram, ahogy lhanzi írta 14 mV (hangsúlyozom, hogy most egy nagyságrenddel pontosabb az ampermérőm, mint volt a 071-esek idején).

A feszültségeket "mezei" 1000Ft-os kategóriájú műszerrel mértem (ezem van), de a mérési értékek, ha nem is pontosak abszolút értelemben, egymáshoz viszonyítva esetleg értékelhetők.
Ha esetleg kíváncsi vagy (vagy valaki más) részletesebb mérésekre, visszacserélem az IC-ket és méricskélek mindkettővel (csak írd meg, hogy mit, hol, milyen beállításokkal). Persze nem ígérem tegnapra, mert szombatig kissé zsúfolt a programom, és bár a táp gyakorlatilag kész, a dobozán még van egy kis melóm (de mihelyt tudom megcsinálom).

Bagosi Róbert
(#) bgibgi válasza bgibgi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Az előbb elfelejtettem: 0 V feszültségen az ampermérő 1 mA áramerősséget mutat, 50 V-ra feltekerve, felmegy 3 mA-ig (áramkorlát lent, üres járatban). Hogy előtte, a 071-el ez hogy volt nem tudom.
Örülök, hogy végre úgy működik, ahogy azt elvártam.
Következő: »»   379 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem