Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenirányítás
 
Témaindító: szuecs, idő: Nov 15, 2005
Lapozás: OK   7 / 14
(#) El_Pinyo válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Van a fórumon több akkutöltős topic, talán érdemes lenne szétnézni és valamelyikben kérdezősködni, hátha csinált már más hasonlót.
(#) pucuka válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Ha az egyenirányító (puffer) kondenzátorra dolgozik, csúcsegyenirányítás történik, ilyenkor érvényes színusz egyenirányítása esetén az 1,41 -es szorzó, üresjáratban. Kis terhelések esetén az egyutas, és kétutas egyenirányítás közti különbség csak a brumm feszültség nagysága.
Ha nincs kondenzátor, akkor átlagérték keletkezik, ez egyutasnál a csúcs érték felénél valamivel kevesebb, kétutasnál valamivel több lesz. (a félszínusz, illetve a két félszínusz alatti terület) Ha tudsz integrálni, pontosan kiszámíthatod. A linkeden csúcs egyenirányítók vannak.
(#) david550 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok, most nem értem ezt az áramnövekedést.
Gondolom, hogy a feszültség azért nő, mert a váltófesz.-nél nem az effektív értéket szokták megadni, hanem a legnagyobb "kiugrását" a szinuszgörbén. Egyenirányítás után a váltakozó feszültség effektív értékét szoktuk venni.
Ugyan így van ez az áramerősséggel is? Ez is megnő?
(#) _JANI_ válasza david550 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Szia!
Váltakozó feszültségnél az effektív érték van megadva.
Egyenirányítás után ( terheletlen pufferkondenzátoron ) már csúcsfeszültség lesz.
A kimenő áramnál is a csúcsfeszültséggel kell számolni. Ezért lesz a látszólagos kimenő áram növekedés. De a valóságban egy brummfeszültség fog keletkezni ( a pufferkondenzátoron ) a terhelés nagyságától függően...
( Lásd példa: Brummfeszültség Kép link. )
(#) david550 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Tehát akkor nő mind a kettő. Nem?

Ilyenkor már nekem este van.
(#) _JANI_ válasza david550 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Szerintem nem.
Mert terheletlen kimenetnél ugyan megemelkedik a kapocsfeszültség, de nincs kimenő áram. S terhelt kimenetnél lesz terhelő áram, de a kapocsfeszültség is csökkenni fog a brummfeszültség nagyságától függően.
(#) david550 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Aha, értem kösz.
(#) djdavid hozzászólása Feb 29, 2012 /
 
SOS segítség kellene.. Kezem ügyébe került egy orosz keverő a Tápja úgy van megoldva hogy a szűrő kondiroll lejön a + gnd - nah most ugyebár ez egy középen csapolt kapcsolás ugymond.. és az orosz bácsik beiktadtak a - és a + közé 2 tranyót és belemegy a + - fesz a tranyóba és utána kapja meg a feszt a keverő ha nincs tranyó nem megy át a fesz nah most én ígykaptam ezt a keverőt hogy ezek a tranyók hiányoznak nemtudna nekem segiteni valaki hogy mit tegyek bele Én valami BC párosra tippelek.. mert anyit tudok hogy ilyen formájú tranyó volt bene gyárilag nem tudom most hirtelen a tokozását hogy milyen tipus... ha valaki tud valamit ajánlani kérem írjon a segítséget előre is köszönöm
(#) ferenczy hozzászólása Feb 29, 2012 /
 
T.Fórumozók segítségeteket kérném a diódám azonosításában.Lényegében egy orosz dióda ez van rá írva (? orosz D-betü232 VIII-72).Hány amper/volt lehet köszönöm.
(#) kadarist válasza ferenczy hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1
 
(#) ferenczy válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Köszönöm válaszod!Van 16 db belőle kérdésem az lenne hogyan lehet összekötni graetz hídba hogy 40 amperes legyen?Ja és 12v-hoz gondolnám ha lehet...
(#) kadarist válasza ferenczy hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1
 
Egy Graetz-hídon belül köthetsz párhuzamosan diódákat, de ne hagyd ki a feszültségeloszlás kiegyenlítő ellenállásait beépíteni. 1-2 tized ohmos ellenállásokat használj. Bővebben: Link
(#) ferenczy válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Köszönöm.
(#) borcz hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Üdv.
Van egy egyenirányított trafóm, és nekem nem kéne egyenirányítva.
Valahogy szét tudom szedni hogy kiheréljem belőle vagy hagyjam az egészet?
üdv
brocz
(#) r4pt0r hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Sziasztok. Ha valaki tudna nekem egy kicsit segíteni ebben az egyenirányításban az megköszönném.

1. Egyenirányítás után a kimeneten a maximális áram az ügye csökken? (feltételezem, bementeti teljesítmény = kimeneti teljesítmény)
2. Itt mindenki az 1,41es szorzót írja. Ez mennyire esik magas teljesítmény felvételnél?. Legyen egy példa. Bemenet 55V 2A, kondi 10000uf mondjuk, ez elvileg akkor a kimeneten 77V 1,43A. Ez ha esik körülbelül mennyire esne le.
3. Ha építek egy szimmetrikus tápot, és feszültséget mérek a + és – ágak között, akkor megkapom a 2nek a feszültség és áram összegét?

De leírom miért kérdezem, hátha tudtok így segíteni. Kéne egy 64Voltos táp, ami olyan 1,8Ampert tud. És itt jönnek a gondok, mert nem találok ehhez toroid trafót. Ha egy 55Voltost használok kapok 77Voltot, az már sok. Ha egy 40 Voltost akkor meg csak 58Voltot. Ezért gondoltam a 2*24Voltos szimmetrikus tápra, de itt is jön a kérdés mennyit esik az elméleti 67Voltból.
(#) reloop válasza r4pt0r hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Szia! Számoljunk visszafelé. A teljesítmény igény 64V*1,8A=115W ezt jegyezzük meg mert később szükség lesz rá. Számoljuk rá az egyenirányító híd diódáinak nyitóirányú feszültségesését, graetz híddal számolva ez két diódát jelent, amin durván 2V esik összesen.
A szekunder csúcsfeszültségének tehát 66V-nak kéne lenni. Ezt 1,41-el osztva (kicsit kerekítve) 48V-ot kapunk, ennyinek kell lenni a szekunder névleges feszültségének.
A szekunder áram igényt a kiveendő teljesítményből tudjuk meghatározni, vehetjük 115W/48V=2,4A-nek.
Legalább ilyen paraméterekkel rendelkező transzformátorra lesz szükséged.
Azzal számolni kell, hogy terheletlen állapotban a trafó belső ellenállásán nem ejt feszültséget a 2,4A, tehát az üresjárati feszültség a 64V-tól magasabb lesz a pufferelt kimeneten.
Ez a különbség a transzformátoronként eltérő lehet. Egy valószínű: minél nagyobb teljesítményűt választasz annál kisebb lesz ez a változás.
(#) mugab válasza r4pt0r hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Ha csak a feszültség a gondod akkor tekerj le a toroid szekunderéből annyit amennyire szeretnéd. Ez általában egyszerűen megoldható. (sőt, rátekerni is lehet...)
(#) r4pt0r válasza mugab hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Ha van más mód nem szeretnék tekergetni. Még arra gondoltam hogy egy 2*24Voltos tekercs 2 középső ágát összekötöm akkor megkapnám a 48at? Mert HQban van ilyen ás árban is annyi mint a többi, és akkor nem kéne tekergetnem.
(#) bancsi15 hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy régi magyar akkutöltőből származó trafóm. Úgy volt egyenirányítva, hogy a négy szekunder oldali kivezetésből kettő ment egy-egy diódára, ami egy alu lemezbe volt csavarva (innen ment a pozitív) a maradék kettő pedig egybe volt fogva és ment a negatív kimenetre. Ehhez hasonlóan. Max. 10A-es volt a töltő.
Szeretném valami frissebb technológiájú diódákkal megoldani az egyenirányítást. Az lenne a kérdésem, hogy mivel két dióda végzi az egyenirányítást elég lenne, ha darabonként 6A-esek lennének? pl.: P600K típusúak?

Köszi szépen!
(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Szia!
Ha 10A-es a legnagyobb áram, akkor nem tehetsz 6A-es diódákat oda. Nagyon jók azok a régi diódák, nem kell őket bántani.
(#) Helios hozzászólása Márc 30, 2013 /
 
Üdv. Egy KBPC3506 hídnak mennyi a nyitófeszültsége?
(#) szsrobert válasza Helios hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
1,3-1,8V rémlik.
Eló is vettem csepptöltésre a BY299-eket, azokon 0,3V esik.
(#) whitedrago hozzászólása Dec 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy 12 Voltos trafó egyenirányítás és szűrés után kb. mekkora feszültséget ad ki? Terhelés közben mért feszültségre gondolok.
(#) he6l6a hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a feszültség többszörözőkről.
Az alábbi Bővebben: Link
-en lévő többszörözőkkel hogyan kell számolni, a bemenő effektív érték * gyök2 * [többszörözés], vagy itt nem érvényes a gyök2-es szorzó?
(#) Qju válasza he6l6a hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Szevasz he6l6a !
Ha még érdekel a dolog; van erről egy érdekes cikk.

"A kaszkád kétszerező kapcsolást minden további nélkül lehet többször egymás után alkalmazni. A kapcsolás előnye, hogy minden kondenzátoron a megjelenő feszültség csak 2Uo értékű. Az egyenirányítók legnagyobb záró irányú igénybevétele is csak 2Uo nagyságú. Az elérhető nagyfeszültségnek gyakorlati korlátot szab az egyenirányítók belső ellenállása, melyeken a külső terhelés által kivett áram, jelentős feszültségesését okoz."

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) Neonhal hozzászólása Feb 8, 2014 /
 
Sziasztok! Mielőt letólnátok hogy miféle kérdéseket teszek fel, szeretném elmondani hogy most kezdtem csak foglalkozni az elektrotechnikával. Minap készítettem egy 150 wattos erősítőt (kit-et), vettem hozzá egy 12V 16.7A -os transzformátort amit még mielőtt az erősítőre kötök egyenirányítani kell. Na most az lenne a kérdésem hogy az egyenirányító utáni kondenzátorok milyen értékűek legyenek? Nekem a 2x 22000 µF -os kondenzátort javasolták, az jó lenne?... miszerint kell kondenzátort választani ? Előre is nagyon szépen köszönöm...
(#) zotya1983 válasza Neonhal hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Szia!A 12 Voltos transzformátorból egyenirányítás után 16.8 tized voltod lesz gyanítom ez 150 wattos erősítőhöz kevés lesz hogy kihajtsd,mindenképpen 2 szekunder kell hogy legyen mert a testhez képest kell egy + és egy - is.A testet úgy kapod meg hogy a 2Xmondjuk 24 voltos transzformátorod egyik tekercsét összekötöd ez lesz a tested.Ekkor az egyenirányításod után a 2 pont közt mért feszültséged egyenirányítás után 67.7 volt lesz,a testhez képest meg + és mínuszban ennek pontosan a fele 37.4 környéke, ezzel már lehet valamit kezdeni.
A 2X2200 mikrofarád kicsit kevés lesz,én 2X10.0000 ret javaslok min 63 volt környékit.
(#) illesoszkar hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
Sziasztok ! lenne egy hatalmas kérdésem. van egy 24 voltos trafóm,AC -ben lead 23,9 illetve 24 voltot .rákötöttem egy Greatz kapcsolást ,és 23,5 voltot ad le. Hogy van ez ? hány Ampertől esik és nem emelkedik a feszültség. ezt megmagyarázná valaki ? Oszkár
(#) illesoszkar hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
Hali! én arra gondoltam ,hogy ennek a diódának azt hiszem 3 v a nyitófeszültsége ,nem e ez veszi vissza a feszültséget
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem