Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optikai kimenetre erősítő
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pakibec hozzászólása Márc 2, 2006 /
 
Sziasztok!

Vettem egy új gépet és a hangkártyán van egy S/PDIF optikai kimenet.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ehhez egy 8 csatornás erősítőt építeni (mélynyomó 60W, többi 40W)?

Nagy előnye lenne, hogy optikailag le van választva a PC-ről, és, hogy digitális. Van valami információtok, hogy kommunikál ez a port? Hogy lehet a jeleket szétválasztani?

Vagy egyszerüen érdemesebb venni egy ilyen erősítőt?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv.
(#) Topi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 2, 2006 / 4
 
Szia!

Soxor volt már itt téma az oldalon. Venni érdemes. Építeni egyáltalán nem kifizetődő... Kb. 10*-es áron tudnád előállítani.
Nézd meg először a lap papírjában hogy hány csatornás S/PDIF. Mert nekem is van az ASUS lapomon S/PDIF kimenet, de össz két csatornás Összekötöttem az erősítővel és meglepődtem... Sistergett... A kábel tuti jó. Próbáltam interconnect kábellel is és sistereg. Az A/V erősítőn AUTO/PCM módban volt...
Szóval röviden és tömören. Nem sokra mész az alaplapi spdif-el egy asus lapon... Elég gyengus a minőség...

Szerk: Ugyan azzal a kábellel a PCI-os hangkarival prímán működött. No sistergés full digital módban!
Üvegszállal is próbáltam és úgy is rossz volt. Pedig azt aztán nem zavarja semmi!
(#) pakibec válasza Topi hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Szia Topi!

Kösz a gyors választ! Hát igen ez is egy ASUS alaplap, K8N4-E, akkor semmi jóra ne számítsak. A leírás külön kiemelte, hogy jó minőségű a hangkártya, de ezt a portot nem részletezte. A többi kimenetet próbáltam, azok nem zúgtak.

Végülis csak a hangkártyát szeretném ezekkel a passzív hangfalakkal összekötni, de csak ezért nem akartam erősítőt venni, de ha építeni nem éri meg, akkor mégis a vásárlás marad

Kösz a választ még1x!
Üdv.
(#) Topi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Hát igen. Nem éri meg. a mostani A/V erősítőkben olyan DSP-k, dekoderek vannak, hogy home made módon megépíteni lehetetlen. A leírás nekem sem írta. De mikor felteszed a drivert, akkor ott van a kimenet típusa. és ott mikor kiválasztod a SPDIF-et, akkor ott megjelenik hogy hány csatorna. És hát nekem 2-van. Nem is engedi feljebb tenni, és hardveresen is csak két csatornás (persze nem értem, akkor minek van rajta... Pont az a lényege a digitális kimenetnek, hogy egy dróton / üvegszállal több csatornát átvigyél...)
Javaslom kutass utánna a lapnak, hogy milyen hangkari van benne. Vagy vegyél egy 5.1-es hangkarit. Multkor láttam olyan Creative hangkarit, amin nem volt analóg ki/bemenet. Csak S/PDIF ki/bemenet volt rajta. És összesen 1700-1800Ft-volt... (végülis érthető. Pont a drága D/A rész, és erősítő rész nincs rajta... De sok audiofilnek nem is kell! Pl. Nekem is üresen vannak... )
(#) szetty válasza pakibec hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Miről beszéltek?
K8N... alaplap, ha minden igaz nVidia nForce akárhányas chipkészlettel van szerelve nem?
Nagyon régóta az összes alaplapomat sima mezei rca-rca kábellel kötöm össze a dd-s erősítőmmel, és semmi bajom nincs vele. Amikor sistergés volt akkor le kellett cserélni az audio codec-et, és utána minden tutin ment.
Sőt elárulom, ha ez tényleg nForce-os alaplap, h az a chipkészlet nem csak a stereo jelet küldi, hanem van benne egy valós idejű AC3 encoder is, és azt küldi ki, melyet az erősítő prímán felismer, és 6 csatornából szól.
Egyébként a múltkor találtam anyagot az spdif-ről, megkeresem és belinkelem.
Üdv,
Szetty
(#) szetty válasza pakibec hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
jaja, és még valami az nForce chipsetben lévő hangkártyánál nem kapsz jobbat. az tuti.
az, h optikai, vagy coax, az pedig mind1. én coax-ot javaslok, mert a kábel olcsóbb, és mezei árnyékolt kábel is megteszi
itt a link: spdif leírás
(#) pakibec válasza szetty hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Szia!

Kösz a linket, átolvasom.

Nekem is többször volt összekötve a PC az asztali DVD erősítőjével, de mivel ezen csak szereo line in bemenet van nem tudom kihasználni a több csatornát. (Arról persze nem is beszélve, hogy sajnos azóta az asztali DVD elhalálozott). Körbenéztem, de eddig sehol nem találtam olyat, ahol kapható 5.1-es erősítő 6 line in bemenettel, hangfal nélkül. Ezért gondoltam az S/PDIF-re, igaz jobbára ebből is kimenet volt ezeken.

Milyen erősítőd van?
(#) Topi válasza szetty hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Én feltettem a drájvert és aszonta 2CH. Erősítő is aszonta 2CH. Betettem AC3-as avit. Erősítő megnt aszonta 2CH (hang is csak sztereo volt).
Betettem egy DVD-t akkor is sima volt.
Átdugom a másik hangkarimba, beteszek egy AC3as filmet vagy DVD-t. Ahogy rányomok a playre, bekapcsol az erősítő elején a kis led, hogy DolbyDigital, DTS meg hogy PCM, meg hogy Sorround Back, meg hogy mittománmég mi. 5.1-es film nézés közben világít rajta kb 10 led
Ugyan az a média az nForce karival sistereg és csak sztereo..
(#) Topi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Nekem ezt a 6 csatornás Line In-t "EXT.IN" nek hívják. Olyankor az erősítő rákapcsolja minden DSP nélkül a jelet a végfokra... (persze előtte a hangerőszabályzóra )
(#) Dudus hozzászólása Nov 17, 2007 /
 
Sziasztok,

Régóta foglalkoztat egy kérdés, ami picit illik ide. Egy digitális jelforrás, amin van S/PDIF kimenet össze van kötve egy erősítővel. Két módon tudom megtenni

-Optikai kábelen
-Koaxon

Mindkét esetben digitális az átvitel. De akkor, hogy a manóba lehet, hogy milliókért adnak aranyozott ilyen-olyan kábeleket (optikait és koaxot egyaránt) és erőltetik, hogy sokkal szebben szól. "Komoly" helyeken olvasom ezeket a szerintem sületlenségeket.

Ha a digit jel átmegy, hiba nincs vagy a vevő tudja javítani a redundánsan átvitt infóval, hogyan lehet minőségkülönbség kábel és kábel között ebben az esetben??
(#) aflmor válasza Dudus hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Tudod, rengeteg a sznob

Ettől már csak az a jobb, amit a napokban láttam...

1m (azaz, egy méter) hállózati kábel, egyik végén villásdugó-, másikon mint a pc tápdugó, 32000.- forint.
És volt aki vette! Mondván:" akciósan olcsó" "és sokkal jobban szól a cucca tőle" stb.

Kérdeztem tőle, hogy az erőműtől, a konnektoráig is kicseréltette "oxigen-free" meg hasonló jóságokra?

Csak nézett "okosan....
(#) vitezattila hozzászólása Dec 5, 2007 /
 
Hali.

van egy asus m2n4-sli alaplapom s/pdif csatival, meg van egy genius 5.1 home theatre névre hallgató hangfalszett hozzá. A kérdés, bár szerintem már tudjátok .... hogyan lehetne őket összekötni, hogy normálisan menjen át az 5.1? A hangfalszett erősítőján rakat bemenet van, rca, ac-3, stb
Help pls! Előre is köszi
(#) aflmor válasza vitezattila hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Idézet:
„A hangfalszett erősítőján rakat bemenet van, rca, ac-3, stb”

Csak s/pdif csati nincs rajta? Ebben az esetben "DAC" kell. (digital.analog.conv) pl: ILYEN, bár ez csak két csatornás... Miért nem jó neked az alaplapon levő 5.1 analóg kimenet?
(#) tams hozzászólása Dec 9, 2007 /
 
Nekem a hifimen van egy ilyen optikai csatlakozo. Fölé van írva, hogy cd digital out. Ez akkor szimpla 1 irányú?? Rossz benne a cd lejátszó és arra gondoltam, egy asztali dvd lejátszóját kötném így optikailag, de jól gondolom ugye hogy nem működne?
(#) levy_k válasza Dudus hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
A koax kábelnél az EM hullámok zavarnak be, ekkor un. jitter(digitális zaj) keletkezik, az analóg részen ez szünetet vagy recsegést idéz elő.
Az üvegszálas vezetéknél a fény polarizálódása, megtörése idézhet elő hasonló, kellemetlen jelenségeket.
A jó minőségű kábelek nem csak a mesében léteznek, azonban láttam már én is tápkábelt 30k felett, a másik pedig az "egyirányba" vezető analóg RCA-RCA kábel, ahol nem mindegy melyik végére kapcsolod a kimenetet és a bemenetet.Ezek már valóban megkérdőjelezhető dolgok.
(#) aflmor válasza tams hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Idézet:
„digital out”
benne van a nevében "out=ki" , eléggé egyirányú a dolog.
(#) Dudus válasza levy_k hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Én arról az esetről kérdeztem, amikor a jel átmegy és a hibajavítás is bírja. Amit említesz az nem a "jobban szól" kategóriája hanem a tré rossz kábelé. Hangzásban szerintem nem lehet különbség. 2m koax-nál ekkora zavart nehezen tudok elképzelni.
(#) levy_k válasza Dudus hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Ua. kis jitter kis torzítás, nagy jitter nagy torzítás.A PCM miatt lehetnek fázis késések, ez egyenlő a torzítással, a különböző spektrális komponensek csoportfutási ideje nem egyezik meg és már torzít is a jel rendesen.Erről szól a dolog.
(#) wargapityu hozzászólása Márc 10, 2008 /
 
Mi a véleményetek erről
de ez se tud 6csatornát nemde?
(#) aflmor válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
De igen tud akár 6 csatornát is. "X" csatornás digitálisból, "X" csatonás digitálist. Ugyanis ez csak egy "koax-ról, optikaira" átalakító. :yes:
(#) wargapityu válasza aflmor hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
hát sejtettem hogy valahogy kevés az rca a hátulján. De tényleg annyira bonyolult és drága lenne 1 olyat ami a 6csatornát átalakítja rca-ba? valaki tudna linkelni 1 ilyet ami optikaiból 6db rca-ra átalakítja a hangot (kész termék) mert googliztam, de nem találam semmi ilyesmit valószínüleg nem a megfelelő kulcsszavakkal...
(#) Tetye hozzászólása Máj 9, 2008 /
 
Sziasztok!
szerintetek ha a dvdmből kijövö optikát össze dugom ezzel az optikai történettel akkor valami áramkör segitségével tudok belöle 5.1es hangot levenni?
képek mellékelve a csatolóról..
milyen elektronika kellene ahoz hogy müködjön ?
(#) Tetye válasza Tetye hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
azt elfelejtettem hogy ha esetleg kell hozzá AVR nem gond mert marad pár üres portom rajta és ugyis kell tennem bele a kijelzö miatt amin ki irja a bemenetet hangszint hangerőt ez egy kis bemenet választos elő erősitö lessz...
(#) Baxi hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Hi mesterek
Nekem az lenne a kérdésem hogy a pc-től akkarnám a hangot az erösítőig vinni kb 10m. Ezt a távolságot már a jobb kábelek se birják,zug. Szóval vannak ezek a adio vez. nélküli jelátvívő kütyük amik 2 ch ra dolgoznak.
Szerintettek megbírkoznak a S/PDIF digitális jeltovábítással ha ezt kötöm be a audio in-be???
Átküldi vajon a jelet?
Meg tom hogy nem ide tartozik de egy kérdés: A mai müszaki cuccok kb.80%-a már HD azaz HDMI és több csatornás 5.1, 7.1-esek mért nem csinálnak ilyeneket.
Vezeték nélküli jelátvivő kütyüket.
Legalább megoldanák a HDMI kábel hossz problámáját is.
(#) Alf hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
Sziasztok.
Azlenne a kérdésem már is belevágnék,hogy kaptam a VGA-hoz 1 kb 20cm hosszú kábelt aminek 1ik végén 1 narancssárga koax dugóvan a másikon pedig 1 olyan dugó(S/PDIF felirattal) ami passzol a VGA-ba. KÉrdésem nemes 1szerűséggel azlenne ,hogyan varázslok ebből HDMI-t vagy lehete 1álltalán és még hogy mimásra használható ez a kábel a VGA pedig 1 Gainward 9600GSO 786MB Előre is köszönöm a töbhetes kíváncsiságom hátha ezen a fórumon végetér.

Köszönet
(#) alexy58 hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Segítségre lenne szükségem egy nálamnál sokkal okosabb és hozzáértőbb egyén tollából!

Beszereztünk egy Hello Hd set top box-ot, és a az 5.1-es hang kimenete csak ilyen ( S/DIF ).
Kérdesem az lenne, hogy csak az olcsóságot figyelembe véve szeretnék egy ilyen erősítőt vagy egy hang rendszert beszerezni amivel tudnám ezeket a műsorokat hallgatni.
( Nem a reklám érdekel elsősorban hanem az olcsóság még akár használtan is ha jó állapotban van a berendezés.)
Köszike előre is!
(#) csovaril válasza Baxi hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Heló!
Nem vagyok nagy profi, de nem hiszem, hogy át tudja vinni, mert az analóg hangjel nagyságrendileg Hz-kHz tartományban szokott lenni, ezt digitalizálva rendes minőségre már MHz-eknél járunk. És gondolom, a vezetéknélküli kütyüd is ilyen 20Hz-20kHz körül viheti át a jelet.
(#) csovaril válasza csovaril hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
...ja meg az az adó-vevő gondolom váltakozóáramú történet, aztán még ha birná is a frekvenciát, nem tudom, mit csinálna a négyszögjelből
(#) Baxi válasza csovaril hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Hi
Időközben sikerült megoldani a problémát. A PC az alaplapi S/PDIF-en keresztül van összekötve az erősítővel és már nem zug.
Az AC3 prg.-vel pedig átmegy az 5.1 ch is , igaz csak filmeknél amúgy meg 2ch-ba szól minden.
Csak leírtam hogy hátha segítségre lesz valaminek.
(#) kokanyk hozzászólása Ápr 26, 2012 /
 
Üdv.

Van egy TV-m, amin van egy (optical digital audio) kimenet van, és ezt szeretném Stereo RCA-ra át vinni hogy egy studio végfokra rá tudjam kötni. Természetesen EQ-n keresztül. Valaki tudna nekem ebben segíteni? Hogyan tudnék ijet építeni, Vagy netán Készen lehet ijet vásárolni?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem