Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   63 / 235
(#) Apec válasza sliter hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
A házban a "föld" és a nulla NEM LEHET KÖZÖS vezetéken.
Ha mégis úgy van, akkor életveszélyes a lakás elektromos rendszere.
Az általad "föld"-nek nevezett védővezetéken üzemi áramot vezetni tilos !
Leírásodból úgy látom, hogy nem vagy tisztában az alapvető villamos biztonsági ismeretekkel. (Bocs.)
Javaslom, hogy kérj segítséget szakembertől.
A fórum erre nem alkalmas.
(#) végyé válasza sliter hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
Üdv
Azért jó lenne tudni milyne inverter ez.
Én egy autós inverterrel tapasztaltam ilyet, ha megtapogatod a napelem vezetéke is ráz.
Jelenség abból adódhat, hogy az inverter fémháza össze van kötve a napelem negativ sarkával, és hiába van benne trafo, kapacitivan visszakerül a váltófeszültség a napelemes rendszerbe is.
Megoldás ha megszünteted a doboz és a napelemes rész kapcsolatát, vagy összekötöd a napelem negativ ágát a nullával. Ez utóbbi nem mindig járható, mert a az inverterben van egy áramfigyelő ellenálás a negativ ágban és a butuska kinaiak, nem "hideg" végére kötötték a doboz vezetékét.
Feltételezem az a mondatod hogy a védővezető és a nulla közös a házban tévedés lehet vagy 100 éve szerelték a villanyt bele, csatlakozom az előttem szólóhoz sörgősen meg kell vizsgáltatni. Olcsóbb egy átszerelés mint egy koporsós temetés.
(#) sliter válasza végyé hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Igen egy autós inverterről van szó, a hálózati dologban pedig valószínű, hogy tévedek mivel nem vagyok villanyszerelő. A Földeléssel eddig nem volt probléma, sőt a APC-s SurgeArrest is 100%-osnak mondja a konektorokat (Eddig az összes panellakó ismerősnek sikítozott a föld miatt amikor kölcsönadtam konnektor teszteléshez, náluk tényleg át kellett vezetékezni a dolgokat)
Viszont a biztonság kedvéért megkérdezek egy szakit is erről a problémáról, hogy ne legyenek gondok.
(#) sliter hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
A többi topikot olvasgatva tisztázódott bennem dolog.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_154819.html#154850
és a http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/44/44849029aa678aeb6a2ec...40.jpg

Tehát a nulla és a föld külön vezetéken van, de a villanyórában közösítve vannak, villanyóra cserekor ezt magyarázta a szakember "nulltuskó" alatt, valószínűleg itt vesztettem el a fonalat.

Köszönöm az építőjellegű hozzászólásokat! A kínai csodainverterre pedig ha földeléses dolog nem oldja meg a problémát (végyé javaslata) az autós használat, vagy a kuka vár.
(#) végyé válasza sliter hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Üdv
Ki ne dobd ha nem jó, megveszem alkatrésznek
(#) polgiy hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Sziasztok.

Elkezdett érdekelni ez a napelemes dolog. Csinálok is majd egy panelt próbának.
Viszont kérnék egy kis segítséget. Egy ideje méricskélem a fogyasztást itthon. 6-8 kw/24h jött ki átlagosan. Azt szeretném kérni tölletek ha valakinek van egy kis ideje és kiszámolná nekem hogy hány darab panel kellene ami ezt a fogyasztást elbírná.
Hálózatra visszatápláló rendszert szeretnék, a következő cellákkal:
Pmax: 1.8w
Méret: 80x150x0.2mm
Szín: világoskék
Umax: 0,55-0,6 volt
Imax: 3,6 amper.
40 db cella/panel az elképzelésem.
Illetve az EON mennyire társ az ilyen ötletekben? Ha valakinek esetleg volt már velük dolga.
Ja meg milyen invertereket fogadnak el amit be tudok építeni. (Az éjszakai áramom is ugyan ennyit fogyaszt de ugye az meleg víz. Azt megpróbálom megoldani kollektorral. )
Előre is köszönöm.
(#) greenpower válasza polgiy hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Szia

Nálam a fogyasztás napi 10kWh. Jelenleg 4x65Wp-m van fent, amivel ha egész nap (április) süt a nap 0,8-0,9kWh-t tudok termelni. Nyáron ez persze több lesz, télen pedig kevesebb. Nekem is az a tervem hogy kiváltsam a vezetékes villanyt, még 12-szer ennyi panel kell .
Hobbi házi barkács panelt a szolgáltató nem fogad el, invertert is csak a kiválasztott drága, minőségit.

Amit írsz cellákat nekem is azok vannak, ezeket a paramétereket csak üveg nélkül adja le. Nálam panelben reális körülmények között kb. ennek csak a 55-60% tudja, már egy éve mérem őket, igaz elég messze vannak az invertertől. de a teljesítménygörbék sem sokkal jobbak. Viszont nem mértem őket cellánként és a panelba bekerülhetett 1-2 gyenge cella ami aztán lerontja az egészet.

Ha komolyan gondolod a visszatáplálást akkor egy 2kW-os kulcsra kész rendszer engedélyekkel kb. 6000EUR, ezzel kb. 2MWh-t tudsz termelni évente, ezt elfogadja a szolgáltató is.
(#) Barret válasza greenpower hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Ahogy én eddig méregettem,az üveg 20-25%-ot vesz le.
Megmértem egy panelt fedetlenül,és fedve üveggel.
Nekem ez az eredmény jött ki.
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Hali

Igen az üveg 20-25%, de ha a cella felmelegszik 25°C fölé akkor az fokonként további -0,5%. Tűző napon 75°C-ra simán felmelegszik ami további 25% mínusz, és akkor már a abban a tartományban vagy ami nálam van. Persze ez egész napos mérésnél érvényes nem akkor mikor kirakod 5 percre a napra és leméred. Sajnos ezek a cellák nem szeretik a meleget , a drágákat meg nem érdemes megvenni.
(#) kameleon2 válasza polgiy hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Jó a meglátás, csak kicsit tovább kell gondolni: A melegvíz előállításhoz fajlagosan olcsóbb az üvegcsöves kollektor. Nekem ~5m2-es panel van fent 200l vízhez -ez 2,4kW a nagy hatásfokú üvegcsöveknek köszönhetően - az olcsóbbak csak 1,8 körül tudnak. Ha a világítást is csökkented (pld LED) és optimalizálsz pár dolgot (pld automatikával) akkor sokkal kisebb teljesítmény is elegendő lehet. Én polykristályos napelem táblában tudok segíteni, illetve inverterben. Csak olyat adok, amit elfogad a szolgáltató. Rossz hírem van azonban: a fogyasztásodat te magad tudod a legjobban lemérni pld. egy lakatfogóval......
(#) polgiy válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Szia. Köszönöm az infókat. A segítségeddel meg lehet hogy élni is fogok. A fogyasztást én a villanyórán nézem. Minden nap közel azonos időben olvasgatom egy ideje és ezt az adatot írtam le. Kollektort is magamnak fogok csinálni. Elvégre azért hobbi hogy a lehető legkevesebbet költsek rá és ne készen vegyem meg. Csak azon akadtam meg hogy az EON nem fogad el épített napelem panelokat. Az egy kicsit problémás...
(#) kameleon2 válasza polgiy hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Szia Kollektort nem azért javasoltam üvegcsövest, mert nem lehetne építeni, hanem mert óriási a hatásfok különbség a vákuumcsöves és a csőkígyós változatok között. Egyébiránt rendelhető 1$-ért vákuumcső is kínából.... Az EON-os részt nem igazán értem, mert a szolgáltatód, az inverterrel kapcsolódik a hálózathoz. A szélgenerátort kivéve, hogy te fúziós napelemeket, vagy tükrös-fókuszost, vagy napelemtáblát használsz - ahhoz semmi köze. Sőt ahhoz sem lenne, ha a családi fogyi érdekében biciklikkel termelnétek meg az áramot.... Ő szolgáltat, kereskedik - köteles átvenni az áramot. Mellesleg mi is szállítunk EON-os területre - kínai napelemeket is és a kutyát nem érdekli.
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Van egy ötletem. A házi napelemes ellátást úgy oldanám meg hogy bár akkumulátort töltenék de nem sütném ki teljesen ha lehet, hogy olcsó autós akkumulátor is jó legyen; tehát úgy menne mint az autóban: a generátor látja el árammal a fogyasztókat, az akku csak puffer. Készítek egy DC-DC konvertert ami a 24V akku feszt 320V DC-re alakítja, a hálózat is egyenirányítva lesz egy közös pufferkondira. Így ha hálózatra akarok kapcsolni akkor a graetz előtt egy triakot kapcsolok be optotriakkal, ha invertert akkor pedig az inverter vez. IC shutdown lábát kapcsolom. Így kihagyás mentesek az átkapcsolások.
Az egyenáram nem gond mert ide csak kapcsolóüzemű tápú fogyasztók mennének, hiszen már szinte minden az.
Meg a kihalt egyenáramú hálózat újra reneszánszát élheti az ezen alkalmazások előnyei miatt.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Szuper! Feltaláltad az Online szünetmentes áramforrást...
(#) polgiy válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Azt tudom hogy a vákuumcsöves kollektornak nagyságrendekkel jobb ha hatásfoka. Csak még nem néztem utána a külföldi forrásoknak. A napelemet meg úgy értettem hoy az előző komentemre írták válasznak hogy az EON csak a gyári összeszerelésű napelemeket fogadja el. mindegy hogy japán kínai tajvani orosz vagy üzbegisztáni. Ha én szerelem össze itthon különálló cellákból (mert ugye úgy még olcsóbb) azt nem fogadják el. (legalább is én így értettem).
(#) fpali53 válasza polgiy hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Az áramszolgáltató csatlakozási pontja az inverter. Mindegy, hogy hol. és hogyan készült a napelem. Például nálam a napelemet meg sem nézték.
(#) GPeti1977 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Nem nagyon van már mit feltalálni de újra felfedezni még van mit. Itt az újra felfedezés az egyenáramú hálózat, mert ilyen is volt (meg van is lásd hév, metró).
(#) polgiy válasza fpali53 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Na ez egy nagyon jó hír. Akkor kamuztak nekem. És az inverter árát leszámítva mennyibe van kb egy engedélyeztetéses macera? nem tudja nekem megmondani valaki?
(#) fpali53 válasza polgiy hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Én ezen már túl vagyok, az engedélyeztetés nem kerül semmibe, a költség egy tulajdoni lap beszerzése, ás a postázások. A mérőt ingyen cserélik. Nézd a az illetékes áramszolgáltató oldalán, ahova tartozol. Ott le vannak írva az általuk elfogadott inverter típusok, és le van írva a követelmény. Mindenféleképpen egy előzetes engedély kell, mert előfordulhat, hogy arra a hálózatra nem engedik, akkor kár az egész beruházás.
(#) fpali53 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Jó az ötlet, de vigyázni kell, hogy csak olyan fogyasztó ne kerüljön bele, ami nem viseli el az egyenáramot. Pl. izzólámpa (310V!) , transzformátoros készülék stb.
Számítógép, Tv, egyes Led lámpa, az mehet, és már ez is nagy segítség. Főleg szünetmentesen. Így feszültség sem kerül ki a 230V-os hálózatra, de a legbiztosabb egy transzformátoros táplálás a hálózatról.
(#) kutató válasza fpali53 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Saját készítésű?
(#) polgiy válasza fpali53 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Köszönöm. Nézném én a honlapukon. Csak tennének is fel valamit róla. EON Tiszántúli régiójában lakom de ezek ahogy látom nem nagyon reklámozzák hogy ilyet is lehetne.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Ácsi! A napelem, az nem napkollektor!
(#) fpali53 válasza kutató hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Gyári napelemem van 1800W. Az igaz, hogy ketten vagyunk a házban, de tavaly 680kWh túltermelésem volt. Akkor fizetik vissza, ha számlát állítok ki róla. Én, mint magánszemély. Ez nem járható út. Az a legjobb, ha el is fogyassza.
(#) fpali53 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Tisztelt kollegák, ez a "Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában" című rovat. Nekem is van a napelemen kívül napkollektorom, rekuperátorom, kútvizes klímám, de ide csak a napelem való
(#) mágnesmiska hozzászólása Máj 2, 2012 /
 
Sziasztok! Csak egy ötlet:
Mi lenne, ha a napelemet koncentrált fénnyel világítanánk be és a napelem hűtéséről úgy gondoskodnánk, hogy a napelem vízben lebegne, fölötte lenne max 1 cm vastagságban víz?
A napelem több áramot adna, miközben termeltünk egy csomó melegvizet.
Egyszer láttam valahol, hogy egy oldalára fektetett vízzel teli petpalackal meggyújtották a fát. (olcsó koncentrátor)
Ha a fény egy palackon ilyen könnyen átmegy, nem lehet túl nagy veszteség még+1cm víz ami a napelem fölött van.
(#) dan92 válasza mágnesmiska hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Én is gondolkoztam ezen.De én arra gondoltam mi lenne ha a napelem hátulját csőkígyóval betakarnánk és abban keringtetnénk a vizet +ahogy mondod koncentrálni rá a fényt pl.:tükrökkel.A keringetést úgy beállítani hogy optimális 25'C-on tartsa a napelemet.
(#) dan92 válasza mágnesmiska hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
A csőkígyó lehet sima KPE csőből..
(#) nedudgi válasza dan92 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Nem KPE, hanem LPE cső kell. Olcsóbb a fitting, a cső. A Hatásfok is jobb lesz a vékonyabb falú csővel.
(#) dan92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Megnéztem tényleg olcsóbb és amúgy szted ez a kombináció működne?
Következő: »»   63 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem