Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3 fázisú csatlakozók
 
Témaindító: Peti027, idő: Nov 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Peti027 hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne.
Van ugye az 5 vezetékes 380-as csatlakozó, azt hogy lehet átkötni a 4 tűs csatlakozóba?
(#) válasza Peti027 hozzászólására (») Nov 15, 2008 / 4
 
Szia!

Rajta kell lennie a csatlakozókon hogy melyik érintkezőhöz mit kell kötni; a 4 tűs csak annyiban különbözik az 5-östől, hogy a 'nulla' nincs benne bekötve.


szerk.: köbzoli: Ilyet még véletlenül se tanácsolj! Ez így életveszélyes! A nullát (és csak azt) akkor lehet kihagyni, ha nincs zükség 230V-os vezérlésre (egyik fázis és nulla között van ugye ekkora potenciálkülönbség), hanem csak a fázisok közötti 400V-ra (pl. motorok, ilyesmi).
(#) Peti027 hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Értem, amit én kifgotam csatlakozót, azon pont nem volt rajta, illetve a 4-esen nem volt rajta.

Köszi.
(#) válasza Peti027 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
És azt tudod konkrétan hogy melyik érintkezőhöz mit kell kötni? Ha nem, akkor mindjárt utánanézek neked.

szerk.: köszi szépen a pontot!
(#) Peti027 válasza hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Persze, az már ok, csak ezt nem tudtam hogy mit kell kihagyni a 4-esből.
De már így értem. köszi
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Azt mondja, hogy csakis a nullát lehet kihagyni, ha a 230V-ra nincs szükség, és a védőföldet TILOS kihagyni.
(#) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Egyszerűbb a dolog mint gondolnád! Annyi a titka az egésznek, hogy két tetszőleges fázisvezető között 400V potenciálkülönbség (azaz feszültség) van; míg egyetlen tetszőleges fázisvezető és a nullvezető között 230V potenciálkülönbség van.
Erre a 230V-ra csak akkor van szükség, amikor ekkora feszről működtetsz valamit egy áramkörben (értelemszerűen) - de ha nincs olyan vezérlés vagy bármi egyéb az áramkörben, ami igényelné a 230V-ot, akkor lehet a 4 tűs csatlakozót használni, ahol a nulla már nincs bekötve (így ott a 230V már nincs jelen, csak a 400V).
Amikor egy háromfázisú motort működtetsz, annak nincs szüksége a nullára, így az kihagyható a csatlakozóból.
Ha ehelyett a védőföldet hagynánk ki (és a nullát kötnénk be helyette), akkor a földelt készülékházra kikerülne a hálózati nulla, ami szerény véleményem szerint nem egy életbiztosítás (és nem is szabályos).


szerk.: lehet picit zavaros lett, de most már így marad... Mondjuk közben googa némileg lényegretörőbben megmagyarázta a dolgot
(#) Picboy válasza hozzászólására (») Nov 17, 2008 /
 
Ha egy háromfázisú motor csatlakozójából kihagyod a védőföldet, akkor nem ül ki a nulla a készülékházra (feltéve, hogy szabályosan kötöttedbe). Ugyanis a védőföldet és a nullát közösíteni tilos! A nulla pedig nincs a motorba bekötve sehova. Ha szerencséd van, akkor nem ül ki semmi a motor házára, ha nincs, akkor nem a nulla lesz az, ami kiül.
(#) válasza Picboy hozzászólására (») Nov 17, 2008 /
 
Szia!

Alapvetően nem csak a szimpla kihagyásról volt szó, hanem arról kérdezett a témaindító, hogy a 3 fázis, a föld és a nulla közül melyiket hagyja ki a négy pólusú csatlakozóból. Ha a földet hagyja ki, akkor a csatlakozóban a nullát fogja a helyére kötni (hiszen ez volt az eredeti kérdés is), és így a csatlakozónak azon tüskéjén lesz a nulla, ami hivatalosan a föld lenne. És ha a motornál be van kötve a földelés, akkor ezáltal a házára kiül a nulla.
Ez a bekötés viszont így abszolúte szabálytalan - még ha 'csak' a nulla kerül ki a készülék házára, akkor is.
(#) Picboy válasza hozzászólására (») Nov 17, 2008 /
 
A te feltevésed szerint van egy motor egy 5 csapos dugaszoló-csatlakozóval. Kihagyjuk a földelő vezetőt, helyére a 4 csapos dugaszoló-csatlakozóba a nullát kötjük, viszont a motorban a nullavezetőt nem szokás bekötni. Szerintem ebben az esetben nem lesz összeköttetés a készülék-burkolat és sem a védővezető, sem a nulla között.
(#) Dudus hozzászólása Nov 17, 2008 /
 
A 4 csaposnál nincs nulla a vastag csap a védővezető így csak motorok vagy szimmetrikus 3f-ú fogyasztókhoz alkalmazható. Esetleg, ott ahol nincs szétválasztva a PEN vezető ott az is ráköthető.
(#) válasza Picboy hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Igen, de ha van egy 4 csapos dugvilla a motoron, amiből 3 csap a 3 fázis, a negyedik (föld) pedig a készülék fém házára van kötve, akkor ha a dugaljban a nullát kötjük a föld helyére, akkor ezáltal az rákerül a készülékházra. Nagyjából így értettem a dolgot, de végül is nem annyira lényeges.
Ha viszont éppen nincs földelve a készülékház, akkor viszont teljesen igazad van, abban az esetben indifferens hogy a 3 fázison kívül mi van még bekötve a csatlakozó(k)ban.(ha tényleg csak a 3f-ra van szükség)
(#) Picboy válasza hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Ketten két különböző dologról beszélünk. Én dugaszoló-csatlakozóról. Te dugaszoló aljzatról
(#) válasza Picboy hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Jaaaa....igen, mondasz valamit.. Ezek szerint kicsit félreértettelek, na de így már minden világos
(#) Picboy válasza hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Ha az aljzat kérdését nézzük akkor neked van igazad. Amúgy, talán az a jobbik eset, ha a készülékházra a nulla kerül, mintha lebegne. Ha nincs agyonterhelve a hálózat, akkor biztos nem esik 10%-nál több feszültség a nullavezetőn , az meg még nem (minden esetben) életveszélyes. Maximum testzárlatkor nem az áramvédő kapcsoló működik, ha van felszerelve, hanem a túláramvédelmi készülék.
(#) claypaky válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
A 3 fázist meghagyod L1 L2 L3 és a nullát nem kötöd be a védőföldet igen!!
(#) bgsf válasza claypaky hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
a bekötés tényleg fel van tüntetve az aljzaton és a dugón is! L1 L2 L3 és a védőnulla. De ez csak olyan 3 fázisú gépeknél jó ahol nincs 230V-os vezérlés, valamint a csillagponton nem folyik áram a nulla vezető felé (pl: helyi megvilágítás...stb) bár ilyen esetben is működik a készülék, de akkor a nulla és a védőföldnek közösnek kell lennie. ez annyiból veszélyes, mert ugye a védőföld vezetéken csak akkor folyik áram ha testzárlat van, normál esetben nem! de ha azt használjuk nulla vezetékként is akkor előfordulhat hogy egy esetleges túlterhelés miatt elég! ilyenkor csak az tűnik fel hogy a 230V-os rész nem működik, de ami nem látható az az, hogy megszűnik az érintésvédelem is a vezető megszakadása miatt. ilyenkor egy testzárlat életveszélyes lehet!
(#) Jeanne hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni h a háromfázisú kábelek régi jelölése az R,S,T az minek volt a rövíditése?...nagyon hálás lennék ha tudna vki segiteni!
Előrre is köszi...
Üdv Jeanne
(#) Dudus válasza Jeanne hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
RST -> A 3 fázis jelölése volt, ma L1,L2,L3, -nak hívják
N->Nulla
(#) Jeanne hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
Igen ezt tudom...de meg volt h az N a natural szó rövidítése ami azt jelenti h nulla. Én arra vagyok kiváncsi h RST milyen szavak rövidítése...?
De azért köszi
(#) válasza Jeanne hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„az N a natural szó rövidítése”


Az a neutral lesz amire te gondolsz - egyébként az N valóban a nullavezetőt jelöli. A három fázis régi jelölései (R, S, T) pedig nem értelmes szavakat jelölnek, hanem az egész csak három egymást követő betű az angol abc-ben.
(#) Jeanne válasza hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Köszi szépen...csak azért érdekelt mert egy ilyen kérdést kaptam, h fejtsem meg:
"Az elektrotechnikában a háromfázisú kábelekre a régen elfogadott jelölés az R,S,T,N volt. Ebből az N a naturalis szóra utal, vagyis nulla (föld vagy test). A manapság használatos jelölés az L1, L2, L3. Itt az L = line = vonal.
A feladat az, hogy ki kell deríteni, hogy R,S,T jelölés minek a rövidítése. Ezek angol szavak, de nem feltétlen a kezdőbetűt jelölik.
FIGYELEM! Az nem megoldás, ha valaki azt a választ adja, hogy semminek, mert csak ezek a betűk maradtak ki az ABC-ből, mert a többi mind használatos volt. Van egy ilyen válasz az interneten, de ez helytelen."
Azért köszi szépen mégegyszer...
(#) klemo86 válasza Jeanne hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Akkor az se jó, ha R-U S-V T-Z mint a tekercsek elejei és végei visszafelé "számozva"?
(#) Dudus válasza Jeanne hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Elolvastad, mit írt Ge az "N"-ről?

(#) Dávid 251 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Mi a ma használatos vezeték betűjeli ??
(#) maTaKee hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Helló!
Nekem is lenne egy hasonló problémám, csak nekem annyiban különbözne, hogy 4-es csatlakozót kellene átkötni 5-ös csatlakozóra; na ezt hogyan kellene akkor bekötni?

Egy másik kérdés: a 400V-os 5p. csatlakozóknál a legvastagabb villa, az a 0 vagy a védőföld?
(#) kadarist válasza maTaKee hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia!
A 4-esről 5-ösre való átkötés egyszerű. Nem kötsz a nulla villára semmit, csak a három fázist és a védővezetőt kötöd be. A legvastagabb villa a védővezetőé.
(#) store92 hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Én egy 5-ösről 4-esre való átalakítót szeretnék csinálni, amit hegesztőhöz csinálok, akkor az ötösön mindent bekötök, de a négyesnél az L1, L2, L3-asra a fázisokat kötöm és a legvastagabb alsóra pedig a védő földelést (zöld/sárga) vezetéket? A nullát pedig nem kötöm be? Ez miért így kell a nulla miért nem szükséges?
(#) micimacko válasza store92 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Ha a készülék nem "kér" 230V-ot, akkor jó lesz így. (Ha valamiért igen, akkor nem lesz jó a 4 pólusú csati.)
(#) _vl_ válasza store92 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Idézet:
„A nullát pedig nem kötöm be? Ez miért így kell a nulla miért nem szükséges?”

Mert olyan fogyasztót kötsz rá, ami amúgy sem használná a nullát, és csak a 3 fázis között fog áram folyni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem