Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Stewe hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Ipari elektronikában használt lineáris útmérők és forgójeladók teszteléséhez szeretnék egy kis "próbapadot" építeni: lépésszám, oda-visszafutás, sebesség érzékenység stb. ellenőrzésére. Hibakeresésnél nincs kéznél mindig egy CNC vezérlő, vagy másik encoder, hibák kizárásában segíthet. Gyakorlatilag egy triggerelhető számlálóról van szó, átkapcsolható bemenetekkel. Az iránt érdeklődnék, hogy van-e valakinek egy kipróbált rajza, amivel sok hibalehetőségtől kímélne meg... 12digites LED kijelzőben gondolkodom. Frekvenciamérési üzemmód hab lenne a tortán.
(#) SALáta válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Erre van speciális cél ic is, az frekit és inpulzus számot is tud mérni. Egy nagy műszer része volt, de ez csak 8 digites. Oszcilloszkóp állandó fordulatú motor csőkupplung és a motorra lineális útadókhoz egy kottyanásmentesített anya. Vagy marad valamelyik mikrovezérlős project.
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Ja, tipikus válasz, de ez valóban egy MCU-s feladat. Épp egy hasonlót írogatok én is, jelenleg csak egy STEP-DIR bemenetű impulzusszámláló, illetve inkrementátor. Nagy kérdés a feldolgozási sebessége, hogy ha rántok egyet az útmérőn, téveszt-e?
(#) Stewe válasza SALáta hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
A 12 digit csak az épp meglévő kijelző jelentette "korlát",
360000 lépéses forgóasztal jeladót is vastagon ki lehet szolgálni 6 digiten, és a 2 mikronos lépésű lineáris útmérő is 20 méterig olvasható le 8 digiten, tehát nagyon elég, egy IC típus van kéznél?
(#) vilmosd válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 / 1
 
Hali
PIC18F2431, 4431. Van beepitett Qencoder egysege. Vagy 16Fxxx sw-ben megoldva, A Microchip AN-ek kozott van mindket peldanyra megoldas.
Udv Vili
(#) SALáta válasza Stewe hozzászólására (») Aug 9, 2010 / 1
 
Intersil ICM7226 A. Az adatlapján olvasható tipikus felhasználásként : unit counter, egység számláló. Halkan jegyzem meg nagyon drága ic ez.
(#) Stewe válasza SALáta hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Gyanakodtam ilyesmire, őszintén szólva én kommersz TTL logikai háló felé kacsintgatok, átkapcsolható bemeneti jelformálóval.

Amit ráadásul ezzel az IC-vel sem úszok meg teljesen.
(#) ha6pc hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Szervusz(tok)!
Valamikori "célműszer" a következőképpen nézett ki.
Az enkóder kimenete egy számlálóra dolgozott,ami tetszőlegesen beállítható helyeken resetelte önmagát.
Az enkóder egy szinkron-motorral forgatptt mechanikával volt hajtva,amin volt egy jelölt tárcsa.
Ha jó volt az enkóder,akkor a beállított számlálón a reset mindig egy ponton történt,amit a jelölt tárcsán le lehetett olvasni. Ha sietett,vagy késett,akkor enkóder csere,ill. akkor még javítás is volt.
Általában 50...100 fordulatnál már látható volt a hiba,de a műszerész elült fölötte akár egész műszakot is. Úgy biztos,hogy jó lett.
Mindez a salgótarjáni síküveggyárban működött-iparszerűen.
(#) Stewe válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Valami ilyesmi kellene, azzal együtt, hogy a jeladó saját referenciapontját is kezelje, vagy számlálás indítás- leállításra, vagy átfordulás esetleg mérési szakasz számlálásra. Külső mérő ellenőrző tárcsa vagy ütköző, finom felbontás esetén a hőtágulás, szennyeződés miatt már nem megbízható.
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Aug 10, 2010 / 1
 
Ilyen esetleg?:Link
(#) Stewe válasza Medve hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Kiindulási alapnak jó lenne, de szerintem legalább egy programozott vezérlő van benne, ami megnehezíti a kapcsolat módosítását a külvilággal. A számlálást indító és megállító, jelet is tudni kell fogadnia, a jeladó referenciakimenetét is kezelnie kell.
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Ha mindenáron TTL-ből akarod, akkor láttam az Elektorban egy digitálisra átalakított magnó-számlálót. Eddig egyszerű a feladat, mert csak oda-vissza számláló kell, és a kijelző meghajtók. A bemenet kapuzása sem feladat. De ha kell más is, félek TTL-temető lesz.
(#) Stewe válasza Medve hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Kis cég ahol szeretnék könnyíteni a munkámon, de az 5V -os sznuszostól a 24V os digitálisig mindenféle kimenet előfordul... TT szintre áttenni mindet könnyebb.
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
No, egy a lényeg, szvsz. ezt nehéz és korszerűtlen dolog TTL kapukkal megvalósítani, igy mostantól csak szemlélője leszek a topiknak. Ha esetleg szoftveres megoldásra térnénk át, (aminek szintén TTL a bemenete), ahhoz esetleg hozzá tudok szólni
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Aug 20, 2010 / 4
 
.....
(#) Stewe válasza Medve hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Egy csúnya flag miatt nem tudtam hálát rebegni, de ehhez már összehozom a bemeneti jelformálót! Köszönöm!
(#) Spykee hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
halihó. van egy megoldandó elképzelésem, és szerintem ebbe a topikba passzola leginkább.
Szóval a következő a helyzet: Van egy faipari marógépem, meinek a tengelye emelhető. Ennek a tengelynek a mozgását szeretném digitálisan kijeleztetni.
Első gondolatom az volt, hogy veszek egy 20 centis tolómérőt, és rögzítem a tengelyre. csak a kijelzőjét kellene látható helyre elvezetni. Mivel nem szedtem még szét ilyen digitális tolómérőt, nemtudom, hogy ez mennyire kivitelezhető.
Bár az is járható út lenne, hogy ha csak egy digitális kijelző modult raknék fel, és valahogy arra kiiratni a tolómérő adatait. Biztos van erre más megoldás is, útmérő rendszer kiépítésével, de nemtudom az mifán terem, és hogy mennyire lenne költséges..
Ha valakinek lenne ötlete, vagy javaslata, azt szivesen venném.
(#) Medve válasza Spykee hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Hello, egy tolómérő jele megjeleníthető egy nagyobb LCD-n a neten a 3000 Ft-os kínaira találhatsz megoldásokat. HA profit akarsz, akkor a Mitutoyonak vannak eszközei erre, talán még tart az akció, az útmérő kb 20eFt, a kijelző tán 40?
(#) Spykee válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia.
Én is valami ilyesmire gondoltam. Nem szeretnék anyagilag nagyon belemerülni.
Próbáltam utánanézni neten, de nem nagyon találtam hozzá infót.
Esetleg nem tudnál valami infót mondani róla?
milyen lcd kellene hozzá, kell-e valami még hozzá, vagy csak olyan kijelző kell, ami a tolómrőben van, és vezetékezni kell?
Köszi a segítséget
(#) Medve válasza Spykee hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Véleményem szerint nem tudod ezt elkészíteni.
De válaszolok, a keresési kulcsszavak: "digital caliper" readout, DRO. Hitachi "szabványos" alfanumerikus LCD kellene hozzá, lehetőleg nagy méretben, de csak a kényelem miatt. Úgy 5000Ft körül (?) De ehhez kötelező valamilyen mikrokontroller plusz egyéb sallang az még 1000-körül. Nameg be is kell égetned a szoftvert....Sikerült elvennem a kedvedet tőle?
(#) Spykee válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia.
Hu hát már nagyon alakul...
Gondolom a mikrokontroller az azért kell, hogy a más falyta lcd-t tudja kezelni az eredeti szerkentyű.
Ez így már túl bonyolultnak tűnik...
Én inkább valami olyasmit tudnék elképzeli, hogy szétszerelés után az eredeti kijelzőt műtöm ki belőle, és valahogy ahhoz viszem fel a vezetékeket a kapcsoló szekrényhez látható helyre. a héten talán megérkezik a tolómérő. akkor majd már többet tudok.
(#) Medve válasza Spykee hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Nehezen járható út a sok vezeték és a kicsi áram miatt. De a dolog kivitelezhető úgy, hogy egy pár shift regiszterrel sorosan visszük át a szegmensek jeleit. Csak figyelembe kell venni az LCD trükkös bipoláris vezérlését ugye. Csodájára járnának világszerte ennek a megoldásnak azt hiszem!!
(#) lajos1969 hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Lenne egy olyan gondom, hogy kellene egy szabászgéphez egy útmérőt készíteni de nem találok semmilyen elkészíthető kapcsolási rajzot. vagy lehet, hogy nincs is? Azért írtam ide hátha tudtok segíteni. köszönöm. Elvárások kijelzés led kijelzővel, tizedes pontosság /kb/, 5 digit, lehetőleg pi vagy AVR. Előre is köszönöm.
(#) SzervízMacska válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Próbáltál impulzus számlálót keresni? Mert az kellene az útméréshez. Alternatív megoldásként akár egy kerékpár computer is szóba jöhet, ha nem kell a megtett út irányát is figyelembe venni.
(#) BoPeter hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne. Szeretnék építeni egy lineáris pozíciómérőt egy golyó pozíciójának mérésére (lásd csatolt kép), kvázi egy feszültségosztót és majd szeretném egy mikrokontrollerre kötni a kimenetet, hogy fel tudjam használni számolásokhoz. A következőhöz szeretnék tanácsot kérni: ha jól sejtem egy aluláteresztő szűrőt kell hozzárakni meg valószínűleg valami erősítőt is, hogy a jelszint megfelelő legyen (bár ez utóbbira nem vennék mérget), viszont arról közelítőleg sincs fogalmam, hogy milyen elemeket (értem ez alatt, hogy melyik gyártó, melyik IC-jét) kéne beszerezni? Valakinek valami ötlet?

lin_poz.png
    
(#) Medve válasza BoPeter hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hello, kevés az infó, írj még róla....
(#) BoPeter válasza Medve hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Adott két , egymás mellé rögzített rúd, mindkettő felső részén végig van vezetve egy-egy rézhuzal. A két rúd hosszával párhuzamosan, a kettő között tud fel-alá mozogni egy vas golyó. Az egyil rézhuzalra 9V-t kötök és a másikról szeretném levenni a golyó pozíciójával arányos feszkót, majd az mikrokontrollerrel feldolgozni. Amúgy ilyen ball-and-beam kütyühöz kell. Vagy mire voltál kiváncsi?
(#) Inhouse válasza BoPeter hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Igen vékony és igen hosszú rézhuzal kellene, hogy ne terhelje le a 9V-os tápot, vagy egy erős táp esetén ne izzon fel a vezeték...
Ellenálláshuzal lehet, hogy jobb lenne, de a mérendő hossztól is függ, hogy használható-e így ez a megoldás...

Üdv
Inhouse
(#) Medve válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Van még így is nyitott kérdés, de táplálkozzunk akkor ebből, nekem is az ellenálláshuzal jutott eszembe, de csak finoman, pár tized volttal táplálva, és az áramot mérve. Jó nehéz golyóval, hogy jó legyen a kontaktus. Huzal helyett jó lehet még a helikális poti kiszerelt pályája, abból 5-10kOhm elég gyakori érték. Mindjárt lemérek egyet, hogy milyen hosszú...de félek a kontakthibától!!
(#) BoPeter válasza Medve hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Az egész rúd hossza kb fél méter hosszú, arra nem tudom, hogy a helipotból kiszerelt pálya jó lesz-e. Amúgy sajnos a golyó is fix, 1cm átmérőjű vasgolyó. Mondjuk ha kell, abból tudok már méretűt is szerezni, de kb ebben a mérettartományban gondolkodok.
Arra ,hogy milyen feszültséggel hajtom meg két opciót látok. Vagy 5V-tal, elvégre a mikrokontrollernek is annyi kell, szóval adott, vagy azzal a feszültséggel, amivel majd a motor hajtom, az meg 9 vagy 12V. Amúgy felmerülő kérdés: ha feszültséget akarok mérni, akkor inkább nagyobb meghajtó feszkó kéne, nem? Csak mert zaj így is, úgy is lesz, és a nagyobb jelből könnyebb kiszűrni. Vagy oly mindegy?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem