Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 315
(#) oroszbence válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Számomra nem is az a kérdés hogy balanceres vagy sem, ha nem az hogy nem tölti ez túl gyorsan a feljebb linkelt aksit ?
(#) nedudgi válasza oroszbence hozzászólására (») Szept 22, 2012 / 1
 
Az 5C töltés 5x1400mA. A töltő árama 1A. Valószínűleg nem tölti túl gyorsan.
(#) oroszbence válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Köszönöm
(#) fobq hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Sziasztok,
szabad AA méretű (14500-as) li-ion akkumulátort AA-nál hosszabb akksi töltőjével tölteni? Nagyobb kapacitású akksit lehet kisebb kapacitású akksi töltőjével tölteni, ill. fordítva?
Köszönöm.
(#) nedudgi válasza fobq hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Ez a töltő áramától és a cella specifikációjától függ.
0.5C általában elmegy.
(#) fobq válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Egy másik megoldás: van új 700mAh-s Sony Ericsson BST-22 Li-polymer akksim, hozzá telefon és töltő. Létezik ehhez foglalat, vagy házilag kell összeeszkábálni csatlakozókat? Illetve a középső pólus mire szolgál? Ennek az akksinak az üresjárati feszültsége 4,13V, ha a két LED-del 22mA-rel terhelem, ugyanúgy 3,7-tel számoljak?
(#) nedudgi válasza fobq hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Én ilyesmiből gyártottam készüléket. (A Nokia akkuk jobban elterjedtek) ennek a töltőnek az elektronikáját kidobtam, de elemtartónak és készülékdoboznak megfelelt a maradék. A középső csatlakozó tudtommal az akku hőmérséklet visszajelzése. Az áramkorlátozó ellenállást az akku legnagyobb feszültségére kell méretezni, főleg kis teljesítmény esetén.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) b-max hozzászólása Okt 7, 2012 /
 
Kollégák, tanácsot szeretnék kérni, ha Li-Ion akkupakkot készitek, és töltök, az IMAX B6-nál hogy kell bekötni a balance kábelt? A két vastag meg a két "szélére" az akkupakknak, az világos. A balance kábelt hová kötöm ? Ha pl. 2 cellám van sorosan kötve? akkor csak a "középsőt" kötöm be?
(#) Massawa válasza b-max hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1
 
Minden cellárol megy egy vezeték .

Igy
LIPO Balance
(#) b-max válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Igy már világos ! Amúgy van valakinek tapasztalata az IMAX B6-al? Esetleg valami alternativa ? Szerszámgépet akarok "ujracellázni" , tehát a metál-hibrid cellákat helyettesiteni 18650-el. Először beépitettem egy egyszerű kinai töltöt, a cellák mellé, hogy sima 12 voltos tápról lehessen tölteni, azonban valami oknál fogva az egyik ágon 200mA áram visszafolyik, szóval lesz 4 csati az akksin és úgy tervezem tölteni.
(#) Massawa válasza b-max hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1
 
Én tavasz ota használom az IMAX B6-st, eddig azt teszi amit elvártam töle.....

Igaz, hogy eddig nem igen töltöttem balance stekkerrel ellátott cellákat. De a 7.2V-11Ah-s LiIon akkukat remekül tölti (nincs rajtuk balance kivezetés, és lusta voltam öket szétszedni). Amig mennek töltöm, s majd meglátom mi lesz.
(#) Amade1998 hozzászólása Okt 8, 2012 /
 
Helló! Van itthon egy 10.8v, 5,7Ah akkumlátorom. (Li-Ion)
Milyen töltővel töltsem, és mennyi ideig? Mert azt hallottam ha nem jól választok hozzá töltőt akkor könnyen robban. De gondolom annak lennének előjeleim int pl. a melegedés ugye?
(#) nedudgi válasza Amade1998 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Szia!
Csak lítiumos akkumulátorhoz való töltőt használj.
A Li-Ion akkumulátorokat cellánként 4.2V feszültség eléréséig kell tölteni, gyártótól függően legfeljebb 0.7-1C árammal. Ha sorba vannak kötve, akkor is. Soros akkupakkot balanszer töltővel kell tölteni, ehhez minden cellát ki kell vezetni.
A robbanás/égés valós veszély, ha nem megfelelő töltőt használsz. Feltételezem, egy laptop akkupakkja van nálad, a kérdés az, mire akarod használni.
(#) Amade1998 hozzászólása Okt 9, 2012 /
 
igen laptop akksi. Amikor megkaptam akkor nem tudom, hogy fel volt-e töltve vagy sem, de a ledeket 3 napig folyamatosan vitte, és ezért arra gondoltam, hogy ezt használnám világításra, egy kis faházban ahol nincs áram. De a válaszod felét nem is értettem sajnos. Nem tudom mi az az 1C áram. A balanszer töltőről pedig még nem is hallottam. Szóval akkor milyen áramerősségű és feszültségű töltővel töltsem, és mennyi ideig?
(#) nedudgi válasza Amade1998 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Az akkupakk 3x3 akkumulátorcellából van összerakva. 3-3 darab párhuzamosan, és ezek sorba vannak kötve, ahogyan a képen látható. A csatlakozóra mindegyik akkumulátorhármast ki kell vezetni, tehát föld (GND, negatív pólus, 0V), A (az első akkumulátor pozitív és a második akku negatív pólusa (3.7V), B a második akkumulátor pozitív és a harmadik akku negatív pólusa (7.4V), V+ a harmadik akkumulátor pozitív pólusa(11.1V).
A balanszer töltő több sorbakötött akkumulátorcella töltésére alkalmas, mindegyik cellát külön kezeli. (A 3-3 párhuzamosan kötött cellát egy cellának lehet nevezni.) Mivel tökéletesen egyforma cella nincs, ezért az egyik jobban lemerül, mint a másik, ez a különbség több töltés-kisütés során egyre nő.
1C áram megfelel az akkumulátor amperóra kapacitásával megegyező árammal. Például egy 2200 mAh akkumulátor esetén ez 2200 mA. A kisebb töltőáram nem baj, csak tovább tart a töltés.
Akkumulátorokat nem időre kell tölteni, hanem a teljes töltöttség eléréséig. A legolcsóbb, az akkumulátorokat tönkretevő töltőkre szoktak töltési időt írni, mivel sok embernek nincs műszere, amivel ellenőrizni tudja az akkumulátort töltöttségét. Mivel a kiindulási állapot bizonytalan, az időre való töltés tönkreteszi az akkumulátort. A közepes, és drága töltők már figyelik a töltöttséget, és abbahagyják a töltést. Ez többszörösére növeli az akkumulátorok élettartamát a legolcsóbb töltőkhöz képest.

Ez egy olcsó balanszer töltő.

Akkupakk.JPG
    
(#) Alex2 hozzászólása Okt 24, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy ASUS PDA-m, amiben az aksi (3,7V 1200mAh) már szinte teljesen meghalt. Kihoztam a +/- ágat és ráraktam egy 18650-es aksit tartóval együtt. Így rendesen működik is.
Annyi a gondom, hogy ha rádugom a mini USB csatis töltőt a PDA-ra, akkor nem tölti az aksit csak a PDA jelzi rögtön, hogy 100%-ra van töltve.
Az eredeti aksinak (és a PDA-nak is) 4 érintkezője van. Ebből az 1. és a 3. a +/-. A 2.-on megjelenik a töltő 5V-ja. Az aksi típusa: SBP-09.
Azt szeretném megtudni, hogy megoldható-e a 4 érintkezővel és kevés alkatrésszel, hogy töltse az aksit. A 18650-es aksi alapból védett, tehát védő áramkörre nincs külön szükség. A 4 kivezetésről sajnos nincs leírásom, hogy melyik mi, a fent leírtakon kívül.
Hátha valaki foglalkozott már köztetek ilyennel.
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) zolek hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Szerintetek ez a kapcsolási rajz működő képes érdemes megépíteni? Kép a beültetésről.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) proli007 válasza zolek hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Hello!
Működhet, de vannak neuralgikus pontjai.
- A kapcsolásban, a LED1 a referencia feszültségforrás. Vagy is a töltés végfeszültsége, ennek a Led-nek a nyitófeszültségétől függ, ami Led típusától függően változhat, a végfeszültségre meg kényes az aksi. Vagy is R4 értékét, mindenképpen potival kellene beállítani, a szokásos 4,2V-ra.
- Az áramkörben a töltőáramot nem korlátozza semmi, pontosabban az USB port maximális töltőárama. Én azért tennék bele áramkorlátozást.
- A végtranyó típusát nem látni (szörnyű ez a sas), de szerintem a tranyó bázisosztója el van számolva. A töltés végén, a tranyónak le kel zárni. vagy is a 220ohm-on ekkor 600mV alá kell menjen a feszültség. 0,6V/220ohm=2,7mA. Ez folyik át, a 680ohm-on is. 2,7mA*680ohm=1,85V. A kettő együtt, 0,6+1,85=2,45V. Ha ezt kivonjuk a tápfeszből, akkor megkapjuk az IC kimeneti feszültségét, a töltés végén. 5V-2,45V=2,55V. Ha a Led3 nyitófeszültsége 2,2V, akkor az 1kohm-ra 2,55-2,2=0,35V jut, vagy is a Led árama ekkor 0,35mA lesz. Világítani fog ezzel?
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Szia!
Arup Basak egy korrekt szakembernek látszik. Én bízok az osztójában
(#) nedudgi válasza zolek hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Nettó 130Ft egy LiIon töltő áramkör a ChipCadnél (MCP73812). Olcsóbb, mint egy jobb trimmerpoti. Ehhez kell még egy ellenállás a töltőáram beállítására, és két kondenzátor szűrésre. Érdemes keresni alternatív megoldást?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
(#) zolek válasza zolek hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Szia! köszönöm hogy megnézted, segítettél a döntésben.
(#) alex0 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Szia!

Én is nézegetem ezt a töltőt, de rengetegen árulják. Mennyiért tudtad megvenni? (Gondolom e-bay)
Meg tudod adni az eladó elérhetőségét? Ha tőle rendelem meg, jót kapok.
(#) Massawa válasza alex0 hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Valamelyik kinai boltban vettem, végül is nem lett annyival olcsobb, mint kinézett, mert ök kizárolag egy bizonyos futárszolgálattal dolgoznak - ami lényegében többe került, mint maga a kütyü.
Igy valamivel kevesebb mint 50 Euro lett az egész - az itteni boltokban 60 Euro felett kezdödnek az árak.
(Több más dolgot is rendeltem tölük, de azt hiszem ilyen formában utoljára ezektöl - nagyon kommunativak stb. minden rendben volt, csak túl körülményesek. Vannak más források, akik sokkal profibbak, pl. a hobbyking).
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Hello! Lenin azt mondta "Jó a bizalom, de a kontroll még jobb!" üdv! proli007
(#) sany hozzászólása Nov 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy RC repülőm. Li-po akkumulátor van benne. Szerintem idén , már nem fogom használni. De nem tudom , hogy lesz -e valami baja az akkumulátornak ha nem töltök rá. Hogyan célszerű el raknom? Teljesen feltöltve, vagy kisütve?
A választ köszönöm!
(#) kyrk válasza sany hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
60%-os töltöttséggel valami hűvös esetleg hideg helyre. Én hűtőbe raknám.
(#) helektro válasza sany hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Száraz, hideg (~0-15C), állandó hőmérsékletű helyen, 40%-os töltöttség mellett.
Állítólag ilyen körülmények köztt öregszik legkevésbé.
(#) sany válasza helektro hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) juppi hozzászólása Nov 14, 2012 /
 
Szervusztok!

Nemrég vásároltam egy ilyen 9 V-os Li-ion aksit, és meglepődve tapasztaltam, hogy az Ansmann Energy4 töltőm nem tudja tölteni. Fel vagyok háborodva.

Most akkor vegyek újabb töltőt több tízezerért, amikor a meglévő is kb. 15k ft-ba került anno?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) proli007 válasza juppi hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
Hello!
Nem felháborodni kell, hanem megnézni milyen típusú aksikat tud tölteni egy töltő, ha veszed..
üdv! proli007
Következő: »»   48 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem