Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   206 / 398
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Sziasztok! Ma megkaptam a 100watos quad egység csomagját lassan majd neki álok az össze álításnak. Az volna a kérdésem hogy a csomagban miért írták azt hogy a működéséhez elő erősítő vagy hangszín szabályzó szükséges ? Ki próbáláshoz nem volna elegendő mondjuk egy CD le játszó jel forrása elő erősítő nélkül? Volna még egy kérdésem a csomagban található 5534ic 1es lábát ha jól gondolom egy ponttal jelzik az ic-én? És még egy kérdés volna a tekercsek menet irányáról elméletileg szerintem mint induktívitásnak mindegy hogy a tekercs kezdete vagy vége melyik oldala hogy van be forasztva a panelba vagy a tekercs hajtás iránya .Vagy pedig van rá valami ki tétel ?
(#) Doncso válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Én is és még sokan mások (audiofil berkekben) csak cd-röl hallgatjuk, nem szükséges elöfokozat. se hangszín. A pötty az egyes láb A tekercs iránya itt mindegy.
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
ok köszönöm szépen. Táp egységnek milyen feszültség szintűt használtok ? 2szer 40volt szimmetrikus kettős táp megfelelő ? Gondolom a trafó közép nulláját itt is össze kel hozni a nyákon lévő árnyékolás vonalával csillagpontosan. Én olyan kétszer 40volt körüli tápra gondolok ami a +és-között 80voltot ad . 8óhmos Videoton hangfalaim vannak ithon igaz 50w teljesítményűek . Remélem a próbához jó lesz majd. Később ha ez jól működik építek hangfalat is. És elnézésetek a sok apró kis kérdéseimért . IC foglalatot még nem forrasztottam be A TDA ás végfokaimban nem olyan ic volt hogy keljen . Elméletileg a foglalat be forrasztása az mindegy merre ál ha jól értelmezem lényeg az ic megfelelő állásba kerüljön bele. Tehát a foglalatot nem kell néznem merre ál ?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Norba21 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Nekem egy 24bites Creative Sound Blaster USB-s hangkártyáról üzemel a Quad. Jack 3.5mm - RCA kábel köti össze. A gyári alaplapi hangkártyábal nem volt ilyen tiszta a hang. Én úgy állítottam be,hogy a Quad csak a Winamp-al szól,tehát sem a WMP sem internetes videókat nem vezérel rá,azoknak ott van az 5.1-es hangfalrendszer. Plusz nekem van egy DFX nevezetű programom amivel gyönyörű hangszínkiemeléseket lehet elvégezni.
(#) 769gregory válasza Norba21 hozzászólására (») Dec 21, 2012 / 1
 
Szia !
Nem tudom, hogy pontosan mi lehet az oka, de lehet, hogy segít a következő, ami velem történt. Egy kölcsönadást követően meghalva kaptam vissza a Quad-ot. Az egyik oldal halt meg. Végtranyók elszálltak, és a nálad is említett 22 ohmos ellenállás. Kicseréltem mindent (a 22 ohmost 2w-os típusra cseréltem,, bár nem kell ekkora oda), majd próbálgatás alatt, ha nagyobb teljesítmény ment át a cuccon, tűzforró lett az ellenállás, végül reloop segített ötletével. Belinkelem a régebbi hozzászólásokat, ott elolvashatod, mi volt az ok:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Doncso válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Húha. remélem azért a tápokkal kapcsolatos alapismeretekkel tisztában vagy ugye? Azt tudjuk mi az hogy váltó és egyenáram, illetve hogy 40v-os trafó egyenirányítás után megközelítőleg 54V egyent fog adni. Ez sok lesz a quadnak, ha BD249 végtranzisztorok vannak alatta. Meg azért elég sok nyitott kérdés van amire előre oda kellene figyelni, hogy sikeres legyen az építés, és ne kudarcba fulladjon. Persze nem megrémíteni akarlak, vagy a kedvedet venni, ellenkezőleg, építs és tapasztalj, így jutsz előre, inkább segítenélek, hogy siker koronázza a projectet.
(#) Doncso válasza Norba21 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Nem állítom, hogy kizárólag natúrba a legjobb, mindenki úgy hallgatja ahogy neki a legjobban tetszik. Ha gépről hallgatom, van , hogy nekem is kedvem szottyan kicsit megszínezni, és kiemelni itt ott, nincs ezzel semmi gond. Csak a kérdező érdeklődött, hogy lehet e előerősítő nélkül hallgatni.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) djnyary hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Raktam bele új BC639-es tranyókat, azaz a T1, T3, T4-et cseréltem, valamint a C7-es kondit ami 100 µF/50V-os volt lecseréltem 35V-osra, és a C-es 1 µF kondit ami elkó volt fóliakondira cseréltem, de ugyanaz a helyzet, -53 V a kimeneten. Az összes forrpontot átforrasztottam pedig. Ha lekötöm az L profilon lévő összes tranyókat azaz a 2 meghajtó és 2 végtranyót akkor abszolút 0 V van a kimeneten. Ha csak a 2 meghajtó tranyót rakom be a végeket nem akkor is kint a -53 V. Az nem lehet hogy MJE15031 helyett MJE15033-at raktam be és azzal van probléma? Pedig adatlap szerint nem sokban különböznek.
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Persze hogy tudom mi az hogy váltó és egyen áram nem egyszer meg csináltam már a gratz hidat .Ilyen kapcsolást még nem építettem mint a quad , de csináltam tranzisztoros TDA2030hidalást nekem működött. úgy tudom 35-45volt között működik a quad hirtelen 40voltos trafó jónak tűnt nem számoltam ki a puferelés utáni értéket ami ugye ha jól tudom a puferelés után mért feszültség ugyan anyi amenyi a váltakozó áram hullámának leg magasab csúcsán létre jövő feszültség de amit műszerrel mérünk az nem ez a feszültség váltakozó áramnál ettől kisebb értéket mérünk. Quadot nem csináltam még, de csináltam hegesztő trafót, aku töltőt meg egy jó pár trafót meg tekercseltem már, muszály volt tudnom hozzá mi a váltó és egyen áram.Mostanság már nincs anyi huzal és vasmag hozzá egyszerűb meg venni. Mivel nem tudom hogy működik ez quad mert én Erősáramú berendezés szerelő vagyok valójában részleteiben oda akarok figyelni mindenre hogy minden a helyén legyen . A tápokat használunk szimmetrikust és aszimmetrikust ez volna a kérdésem milyen való hozzá. Mert a rajzon +35és-35 van írva ezért gondoltam arra hogy ketős tápja van. Vagy csak egy sima gratz kel neki 35volt egyen áram +és- között? Való színű én nem tettem fel jól a kérdést el nézést .
(#) djnyary válasza djnyary hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Bocs a D6 diódát fordítva raktam be az előbb csak azért volt 0V, most visszafordítottam és -17,5 V van a kimeneten vég és meghajtótranyók nélkül.
(#) reloop válasza djnyary hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Figyelembe vetted a BC639 sajátos (BCE) lábkiosztását? Mik számítanak meghajtótranyónak?
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Bővebben: Link
Így néz ki a quad405tápja? Gondolom enyi pufer azért nem kell 2db10000mikrós elég neki. Itt a rajzon a c2 t nem értem de elviekben ugye ez egy szimetrikus táp. A tápról nem sok le írást találtam még idáiga quadhoz
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia! Valóban ilyen táp kell neki. A 2db 10000µF kondenzátor elegendő lesz. A trafóhoz kapcsolódó kisebb kondenzátorok zavarszűrést végeznek. Nélkülük is működik az erősítő.
Kipróbáltam több tápfeszültséggel, nekem a +/-40V vált be, melyet 2x30V váltakozó feszültségből állítok elő. 8 ohm-ra 60W-ot ad le, ami szobában több az elégnél A félvezetők és az ellenállások melegedése ezen a tápfeszültségen még egész barátságos.
(#) djnyary válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Igen átnéztem mind a 3 db BC639-et, azok helyesen vannak berakva. Meghajtó alatt ha jól fogalmaztam a 2 db MJE15033-at értettem amiket a 2 végtranyó mellé rögzítettem a hűtőprofilra. Ha csak azokat kötöm be és az MJ15003 végtranzisztorokat nem akkor is kimegy a -53 V a hangszórókimenetre. Ha egyiket sem akkor -17V van a kimeneten.
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Kösziszépen ez volt a kérdésem. A tápról szinte még a dokumentációban sem esik szó. Ha jól értelmezem a trafó közép nuláját it is a testre kötöm. A+/-40Volt hogy értendő ? Közép nulla és negatív között 20és persze közép nulla és +oldalnál is 20, vagy pedid 40volt ?Szükség van enél a kapcsolásnál is a közép nullát testre kötni az erősítő paneljén ?
(#) djnyary válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hali! Ezen az ábrán van egy +-50V-os tápegység, sztereóknál így szokták, bár ez már egy módosított Quad tápegysége, a sima lehet nem bírná a +-50V-ot! Ahogy reloop is mondta 2x30V-os trafóval ez a kapcsolás kell neked.
http://skory.z-net.hu/quad405/tapegys.html
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) Doncso válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Akkor jó, ha tudod miről van szó, csak találkoztunk már olyan sráccal, aki "sziasztok ezt a 800w-os erősítőt szeretném megépíteni, csak nem tudom hogy álljak neki, és mi az a DC meg AC?" A quadnak szimmetrikus táp kell, csakúgy mint a legtöbb AB osztályos erősítőnek, eredetileg -+50v-ról jár, ehhez szükséges 2*36v-os transzformátor. Lehet kisebb is, én például a legutolsó quadomat 2*30v-os trafóról járatom, igaz így nincs akkora kimenő teljesítménye de itt nem is ez volt a cél. Viszont 36v-os nál nagyobb trafót már csak a 200w-ra áttervezett quadhoz ajánlok, az urbános nem igazán tolerálja, alapvetően a használt félvezetők sem.
A szimmetrikus tápot jól látod, pont úgy kell kötni ahogy azt belinkelted, csak nem kell annyi puffer, elég 2db 10.000µF-os kondi. Amire oda kell figyelni az összeszerelésnél az a huzalozás. A jelföldet én nem kötném össze a táp földdel, egyszerűen a bemeneti csatlakozóról rákötném a hangerő szabályzóra, onnan pedig a panelra úgy vezetve hogy távol legyen a trafótól, nehogy megszórja mágneses zavarral. A táp vezetékek vastagok, legalább 1,5mm-es kábelek, a földelés csillagpontosan tervezni, mondjuk a kondik középpontjánál kialakítani csillagpontot és ide kötni a táp földeket, a trafó közepét és a hangszóró negatívját is.
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Ösze raktam már dallam csengőt csináltam erősítőket ,rádiót is építettem már , ezt is össze fogom rakni . Ha időm volna és nem későn érnék haza nap mint nap ez már szépen be dobozolva szólna nekem a szobában. Minden projektemet ez akadályoza hogy hétköznap későn érek haza. Köszönöm a segítségeket szükségem van rá Ezek a dolgok nem az én szakterületem . De így rajzról némi segítségel szerintem meg építhető.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) reloop válasza djnyary hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Az MJE15033-at hagyd beültetve, nélküle nem tud beállni a kimeneti feszültség. A T4 lábain változott a feszültség a korábbi méréshez képest?
(#) Doncso válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Ok, bármi van itt segítünk.
(#) qvik hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Nagyon jó áron tudtam venni 2n6547-et 12db-ot. (300Ft/db).
Jó lesz a Quad-ba végnek?
(#) Doncso válasza qvik hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hát igazából ez egy nagyfesz kapcsoló tranyó, de régebben feltettem a kérdést, hogy be lehet e tenni, és azt a választ kaptam, hogy végülis..
(#) Norba21 hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Először is köszönöm az előző kérdésemre a válaszokat!
Másodszor ismét egy hiba lépett fel az erősítővel...
Mint már írtam korábban(Bővebben: Link)

Nos konkrét hibát nem találtam miért ment el az az ellenállás,de a két 2n3442-t is kivitte. a két meghajtó tranzisztornak semmi baja nem volt. Kicseréltem az ellenállást 2w-osra(ahogy írták) és a két 2n3442-t. Összetettem a vasat,mondom kipróbálom...
Nos alacsony hangerőn semmi észrevehető furcsaság nem volt. Szépen szólt mind két oldal... Ahogy elkezdtem emelni a hangerőt a problémás végfokon a zene elkezdett torzítani,míg a másik oldalon semmi torzítás. Nem mertem 1/4 hangerőnél jobban felvinni a hangerőt,mert a problémás végfoknak rettenetes volt a hangja. Megcseréltem a hangfalakat,hátha azzal van baj,de nem... a vezérlő IC-t is cseréltem hátha,de semmi...

Ötletek...?
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Köszönöm szépen .
(#) qvik válasza Doncso hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Köszi! Kipróbálom. Szkópot nem akasztok rá, ha fülre jó lesz akkor nagyon gazdaságos!
(#) Norba21 válasza Norba21 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Na senkinek semmi ötlete? :S *
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) reloop válasza Norba21 hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1
 
Szia! Olvastad?
(#) Norba21 válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hali

Igen olvastam,átnézem még 1x h van-e zárlat de már egyszer átnéztem azokat amiket írtatok és nem tudom... Alacsony hangerőn nem torzít egy kicsit megemelem és el kezd recsegni mint az állat... melegedni csak az melegszik aminek kell.(már ha melegedne mert nincs nagy kimenő teljesítmény ezért nem melegednek a tranyók sem)
(#) djnyary válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Üdv újra! A T4 lábain maradtak a feszültségek a korábbi feszültség térképem szerint (1V-al növekedett minden lábán, de az gondolom más miatt lehet). Amúgy a C10-es az kerámia kondi az nem lehet baj?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) djnyary hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Bocs mindenkitől, rájöttem a hatalmas nagy hibára.. Mindenhova BC639-et írtam fel amikor megvettem az alkatrészeket, fogalmam sincs hogy hogyan és miért! Most ahogy nézegetem a kapcsolási rajzot ott látom hogy BC640 ami ugye PNP, helyette én az NPN-t raktam a T1, T3, T4 helyére. Ebből már 100% hogy ez lesz a hiba! Köszönöm mindenkinek aki segített, holnap veszek bele 3 db BC640-est és próba!
Következő: »»   206 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem