Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   393 / 607
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Mostmár fel engedi a képeket.Online méreteztem őket,ez volt a baj.A méret pedig nem volt 1.4Mb meg 1.7Mb fellet.A képek itt vannak az erősitőről.Nem is melegszik anyira és a telyesitmény is jobb(a régi trafó nem birta leeset a tápfesz 10V is kivezérlésnél).Az mostani trafóval 2x31,5 leesik 2x27.5(a pufferem 2x20.000uF).Most Olyan 30V-ig 6Ohm-os hangfalon szépen megyen utána betorzit(multiméterrel mérve a kimeneten).Igy kb.150W lenne a kimenő telyesitménye.Nekem a 2x100W-ot tudja tisztán az a lényeg(még ha marad egykis plusz tartalék az nembaj).Kőszőnőm a segitséget kőbzoli
(#) ImiDj hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Felteszem a kicsi erősitőmet is ide ami egy kis dobozkában kapott helyett.A trafó egy 80W-os toroid amit áttekertem 23V Ac-re.Igy 31V jőn ki egyenirányitva,ez két diódával megkétzereztem igy 2x31V lett,pont jó 2 tda7294-nek.A Puffer 4x4700µF 35V .A hangszinszabályzó az Tl074-el van megoldva.Elég jól szól igaz kicsit izzad a trafó kivezérlésnél és a tápfesz is leesik 25-24V-ra.De nem melegszik tul nagyon a trafó.A jővőben szeretnék egy kapcsoló űzemű tápot bele épiteni(de még sokat kell olvasak utána meg tanulyak) és egy sztereó hidat bele tenni ventilátoros hűtéssel.Amiért szeretem ezt az erősitőt az a mérete(30x20x3.5Cm).Fog kapni még Vu métert An6884 Ic-vel.
(#) reloop válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia! Valami csak nem úgy van ahogy kellene, mert napról-napra szaporodik a gond-nélküli után-építések száma. Nyugalom, megkeressük hol vétettél.
A linkelt fájlmegosztó melyik download-jára kattintsak?
(#) lacek29 válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Regisztrálni kell,mertcsak úgyengedi letölteni.
(#) reloop válasza lacek29 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Köszi! Már van egy rakás programom, de addig még nem jutottam el
(#) kadarist válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Csak azt nem értem, hogy miért nem használják az e-mail címhez kapott hatalmas tárterületet az emberek: morzsa15 képei.
(#) morzsa15 válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Akkor így adom meg Bővebben: Link
És ott a free download
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Regisztráció és bejelentkezés nélkül így sem lehet letölteni, ezért érdemesebb a Google Drive-ot használni, ha nagyobb fájlokat akarsz megosztani.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) morzsa15 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Jaa értem jöszi hogy feltöltöted reloop akk használd a google drive-t
(#) reloop válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia! István segítségével sikerült megnézni a képeket. A 15. és a 17. is elég lett volna.
Írod - elfüstölt egy panel. Az hiba, nincs nap, hogy le ne írnám áramkorlátozóval kell éleszteni. Akkor egyerűen nem áll fel a táp és nyugodtam meg lehet keresni az okát.
A fotók között találtam olyat, ahol a forrasztási oldal úszik a gyantában. Azt denszesszel le kell mosni, mert a gyanta alatt szennyeződések bújhatnak meg.
Látok olyan forrasztási pontokat (pl. 15. kép T2 bázis) ahol nem futja körbe az ón az alkatrész lábat. Van-e ott rendes érintkezés?
Kéne a két mérés a tápfeszültség osztásáról, addig nem tudunk tovább lépni.
Feltűnt, hogy a panelt nem szabtad méretre. Az IC-ket felfogattad beforrasztás idejére a hűtőbordára, nem volt útban a nyák?


(#) morzsa15 válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Milyen áramkorlátozót tegyek bele? A képen még csak nagyából voltak be forrasztva a dolgok! A gyantát eltávolítom akkor! A trafó + gndnél 31,x-et mértem ugyan ez a helyzet a másik oldalon és együtt a +,- 62,x voltot mértem. Az icket bordán forrasztatom!
(#) reloop válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Tehetsz 230V 40W izzót a trafó primer körébe, és/vagy 10-47 ohm ellenállást a szekunder után.
Idézet:
„A GND ponttól mérve mennyi a pozitív és a negatív tápfeszültség?”

A trafó hogy kerül ide?
Egyúttal kérlek mérd meg a 14. lábakat is testhez (GND) képest. A mért feszültségek polaritását is add meg!
(#) morzsa15 válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Még azt az erősítőt nem kötöttem be félek hogy ez is elfüstöl nem olcsó az ic...
a polarítást meg adtam ott van +,-
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) loli34 hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!én még mindig a hidalt tda7294=4ohm-mal szenvedek!nemrég reloop kolléga konkrétan megmondta hogy hidalt tda7294-re ne tegyek 8ohm-nál kisebb hangszorot!de nem hagyott nyugodni,igy raktam a hangszoro elé egy 4ohm 5w-os ellenálást,igy lényegesen jobb,de ez milyen hatással van a végfokra? és milyen értékü ellenálást használhatok hogy ne füstöljön le a végfok!ha valaki tud nekem segiteni azt megköszönném!!!!!!
(#) Kovidivi válasza attirush hozzászólására (») Dec 23, 2012 / 2
 
Egy végfoknak nincs impedanciája. Az csak hangszórónak és hangdoboznak van. Egy végfoknál meghatározóak a végtranzisztorok. Ezeknek tudnak egy maximális áramot kapcsolni, legyen pl. 2A. Rövidzárlatban, vagy fele akkora terhelő impedancián dupla akkora áram folyik, ami lehet nem visel el a félvezető, és átmegy vezetőbe. Másik korlátozó tényező a disszipáció. A TDA7294 50W-ot tud disszipálni kb, ha ennél többet várunk el tőle, akkor a hővédelem ki-be kapcsolgat, a hangszóró örömére. Ha nem lenne ez a védelem, akkor simán átmenne vezetőbe a végtranzisztor. Mondok egy példát. TDA7294 szimpla végfoknak bemenő feszültsége pl 2x36V. Ha erre a végfokra 8ohmos hangszórót kötsz, le tud adni mondjuk 70W-ot, 1%-os torzítással, a disszipáció mértéke nem ütközik korlátokba, az áramkorlát sem lép közbe. Viszont ha rákötsz 2ohmos hangszórót, a végtranzisztorokon egyből kb. 4X akkora áram akar folyni, mint 8ohm esetén. Ekkor közbelép az áramkorlát, a hővédelem, és egy bizonyos kimenő teljesítményig torzítás mentesen szól 2ohmmal is a végfok. Csak ez a kimenő teljesítmény kb. 15W körül van. Ezért külön kell méretezni alacsony impedanciás terhelésre az erősítőket, alacsony tápfeszültséggel, és nagy áramot kapcsolni képes végtranzisztorral, 8ohm esetén pedig a tápfeszültséget kell emelni, a kapcsolt áram pedig mérsékeltebb lesz. A TDA7294 adatlapjában meg van adva, hogy hány ohmos hangszóróhoz, hány Volt bemenő feszültséget ajánlanak. Ha valami ajánlást nem veszel figyelembe, akkor kisebb kimenő teljesítménynél fog torzítani az IC, mint várnád.
És még valami: ha van védelem az erősítőben, akkor a hangszórók impedanciája lehet alacsony is, nem fog tönkremenni, csak kisebb lesz a kimenő teljesítmény. Viszont egy teljesen egyszerű, védelem nélküli erősítőnél túlmelegedés lép fel és/vagy túl nagy áram szeretne folyni, és elszállnak a végtranzisztorok...
(#) Kovidivi válasza loli34 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Olvasd el Te is, amit feljebb írtam. Nálad annyi történik, mintha csak félig tekerted volna fel a hangerő potit. A fele kimenő teljesítmény eldisszipálódik az ellenálláson. Persze ez impedanciafüggő, de leegyszerűsítve ez történik. Nem a végfok, hanem az ellenállás melegszik.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) loli34 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ!még annyit kérdeznék hogy ,milyen teljesitményü ellenálást használjak hozzá? vagy köthetem párhuzamosan öket?pl:2db párhuzamosan kötött 4ohm 5w?csak azért hogy ne melegedjen annyira! de lehet hogy hülyeségeket beszélek!
(#) Kovidivi válasza loli34 hozzászólására (») Dec 23, 2012 / 1
 
4ohmot köss simán szimpla végfokra (csak a híd egyik kimenetére, a hangszóró másik kivezetését pedig GND-re), vagy csökkentsd megfelelő mértékben a híd tápfeszültségét (adatlap alapján kikövetkeztethető). Ellenállást ne köss hangszóró elé, az butaság. Csak feleslegesen melegít.
(#) david91 válasza loli34 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ez a hangsugárzóval sorba kötött ellenállás vakvágány szerintem, de ha visszaolvasol akkor is hasonló véleményeket láthatsz. Lévén, hogy a hidalt változatról van szó, gondolom nem szobai zenehallgatásra van. Tehát amennyiben rendesen hajtva van a végfok az 5W-tos ellenállás pillanatok alatt elfüstöl. Ha a tápfeszültséged értéke, és a hangfalaid impedanciája nem változhat akkor azt javaslom, hogy használd a két IC-t sima mono kapcsolásokként. (A teljesítmény különbség hangerőben alig észrevehető)
(#) csady válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2012 / 2
 
Egyik oldala teljesen hibátlan lett.. a másik oldalát sikerült a hűtőbordával hazavágni.. (nem volt szigetelve...) tanulópénz a másik oldala hibátlan.... Előfokra valami ötlet? ami a legjobb a TDA-hoz??
(#) attirush válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Üdv!

Köszönöm a kimerítő választ!!
Most már aszem világos. Ha jól értem akkor a feszültségtől és áramtól függ,hogy milyen impedanciájú hangszórót lehet hajtani vele?

(#) attirush hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni 100W-os, sztereó erősítős építésében. Láttam itt jó néhány rajzot de nem igazán tudom eldönteni melyik is lenne megfelelő! Jó lenne ha a lenne hangerő és mély,magas állítási lehetőség.
Tudna valaki konkrét nyákterv és beültetési rajzot ajánlani?

Előre is köszönöm!!
(#) reloop válasza csady hozzászólására (») Dec 23, 2012 / 1
 
(#) ImiDj válasza loli34 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ay ellenálás az csak pazarlás.Milyen tápfeszed van?Én 3 ohm-al is hajtottam a hidat(egy oldallal viszább leirtam).Itt a tápfesz a lényeg meg a hűtése az Ic-nek
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) csady válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ha az ic jobban van hűtve.. Pl.. nagy borda és ventilátor.. Akkor sem terhelhető 4ohm-al..? tápfeszen nem akarok variálni..
(#) Kovidivi válasza csady hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ha fizikailag nem tud kijönni annyi hő a kicsi tokból, akkor nincs más megoldás. Tápfeszültséget kell csökkenteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) csady válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Napokban építettem egy TDA 7294-et... jelenleg egy JBL 1000/250w CS1204 van rákötve. 4ohm-os 250w RMS egy hídra. néhány hozászolással visszább.. van kép róla. Jelenleg azon a bordán 1db híd van. kb 20-30 perc használat után majdnem hogy nem lehetett hozzányúlni kézzel.. a bordákhoz. Kb fél-háromnegyed hangerőn recsegett.. Kapott 2db 12v 8cm ventilátort. Recsegés megszűnt. A borda hideg 40perc után is.
(#) loli34 válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Üdv!a trafom 2x31.7v ac,ami pufferelés után kb+-44v,nem tudom pontosan mert egy ezer éves méröm van,de a 2x31.7v ac-az tuti!a borda ventivel van hütve!8ohm-al tökéletesen müködik,de 4ohm-al ahol jol kezd szolni.ott egy erös recsegö hangod ad ki a hangszoro!a holnapi nap folyamán készitek pár fotot a végfokrol és megosztom veletek!
(#) Kovidivi válasza csady hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ohm törvényből kiindulva, ha kicsi a tápfeszültség, kisebb a disszipáció is.
(#) bankimajki hozzászólása Dec 24, 2012 /
 
Sziasztok, a címben említett IC vajon használható lenne DC bufferként? Az adatlapban sehol nem találtam arra utalást hogy DC-n működne-e, vagy hogy van-e bele építve felüláteresztő szűrő a bemeneten.

Üdv.: Miki
Következő: »»   393 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem