Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg kapcsolók alkalmazása
 
Témaindító: witti, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) rammeradrian válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Köszi akkor nekilátok :yes:

ja és a hangerő mekkora azt nem kell állítani potival?
(#) speeedfire hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Üdv!

DAC-ot építek és szeretném azt megoldani, hogy lehessen válogatni a bemenetek között. 4 analóg (pl 2-2 jack és rca)bemenetre gondoltam. Azt ajánlották, hogy nézegessem az analóg kapcsolókat. Valakinek lenne valami ötlete/javaslata, hogy melyiket lenne érdemes használni? USB-ről menne, így 5 és 3.3v lenne az ideális, lehetőség szerint alacsony torzítás mellett.
Illetve a kimenetre is tervezek egy ilyent, 2 analóg kimenet és egy másik ami a fejhallgató erősítőre menne. Olyat lehet ebben az esetben csinálni, hogy ha a fejhallgató erősítőre raknám, akkor adna csak tápot a fejhallgató erősítőnek? 1 dobozban lenne mind a kettő, de külön áramkörök lennének, külön nyákon.

Szabi
(#) Rober_4 válasza speeedfire hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Csak egy gyakorlati tanács, hogy fejhallgató erősítőre bármikor szükséged lehet, akár akkor is amikor kimeneted is van. Annyit meg nem fogyaszt, hogy érdemes lenne rajta a tápot kapcsolgatni, viszont akár fel lehetne használni, mondjuk a bemenetek monitorozására is...
(#) speeedfire válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Lehet megfogadom a tanácsod és hagyom rajta a tápot. Viszont monitorozás alatt mit értesz? Mint valami VU meter, mert azt kicsit feleslegesnek érzem.
A kapcsoló ic, még mindig nem tudom mi legyen.
(#) speeedfire hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Ez a kapcsolás így megfelelő lehet?

Bővebben: Link
(#) pinyó39 válasza speeedfire hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A TDA1029 a te IC-d, az arra van kitalálva 4 analog hangfrekis bemenetet kapcsol.
(#) speeedfire válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Az a baj, hogy nekem 5v-os táplálás kell, mert usb-ről üzemelne. Konkrétan ez egy USB-s DAC bemenet választója lenne.
(#) Rober_4 válasza speeedfire hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Igen, ez meg minimum 6v-ot igényel, bár a kapcsolás már 3v-tól is megtörténik
Viszont eléggé aranyárban mérik ezt az ic-t, már majdnem én is ráharaptam...

A monitorozás akár arra is jó, hogy megnézhesd mi van, és melyik bemeneten, anélkül, hogy a bemeneteket a konverziókor valóban átváltanád. Persze ehhez is kell valami 4 állású kapcsoló, meg át kell gondolni, hogy mire van szükség valójában. Csak egy ötlet volt. Néha vannak olyan funkciók, amik talán nem kerülnek akkora pluszmunkába, mint amennyire praktikusak is lehetnek adott esetben. Bár 4066-tal lehet, hogy csak belekeveredne az ember...
(#) _JANI_ válasza speeedfire hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A táp.fesz. közé kötött ellenállásoknak a 1/2-et "tápfeszültség" vagy "virtuális föld" előállítása a cél, akkor az ellenállások közös pontja és az "A" bemenetek közötti kondenzátorok nem kellenek. Célszerűbb lenne a kimeneteket leválasztani az R9 R10 elött. Az IC kényelmesen használható 5V tápfeszültséggel is. De ekkor az analóg jel csúcsfeszültsége nem haladhatja meg a tápfeszültség felét! ( Ucs+- = 2*2.5V ( Mivel analóg jelet kapcsol az eszköz, közel a féltápfeszültséges "virtuális" földhöz képest. ) = UT 5V. ) De a szabványos audio jel amúgy sem éri el ezt az értéket. Ucs +-1.5V... Ha lehet dobd össze tesztkapcsolásban...
S a 4066 ÁRA sem annyira vészes...
(#) speeedfire válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Lényegében akkor ha a második kondit kiveszem jó is a kapcsolásom. Hol lenne érdemes leválasztani? Akkor mindegyik kimenetre érdemes lenne szerinted egy ellenállást rakni a föld felé és úgy tovább vinni, még ha elég közel is lesznek egymáshoz?
(#) _JANI_ válasza speeedfire hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Legjobb lenne kettős tápegységgel ellátni a 4066-ot.
De ez nem oldható meg nálad. Véleményem szerint elég egy egy kondi a kimenő jel egyenáramú leválasztására. Mert csak egy aktív csatorna lesz bekapcsolva ha jól gondolom. S ki kellene cserélni az ellenállásokat legalább 100K-sokra. Lehet kicsit érzékenyebb lesz a kapcsolás mint 1K-sokkal...
(#) speeedfire válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Már más is írta, hogy érdemes lenne nagyobb ellenállásokat használni. Viszont a kimenő jelnél azt mondták felesleges, az offset ha megfelelő potit használok fel.
(#) sucuka hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Mivel több helyen látok példákat arra, hogy 4066-os analóg kapcsoló van felhasználva kommunikációs vonalak kapcsolgatására (pl watt-féle WPB_RS_v2_COM portos leválasztott ICSP égető, potyo-féle ICD2, és egy régi mobiltelefon SIM-kártya átkapcsoló elektronikában is láttam), ezért kérdezném az alábbiakat:

Adott egy áramkör, melyben egy SPI FLASH memória (8 láb, DIP tok) dolgozik. A jelenlegi állapot szerint egy db FLASH van rákötve, de nekem meg kéne oldanom azt, hogy egy átkapcsoló elektronika (nyomógombbal vezérelve) segítségével két FLASH IC közt lehessen váltani.
Alkalmas-e erre a feladatra a 4066-os IC, vagy eleve meg se próbálokozzak vele?

Köszi!
(#) potyo válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Mekkora sebességen akarod használni a FLASH-t? Jobb analóg kapcsolók, mint pl. 74HC4066 75ohm körüli ellenállással rendelkeznek bekapcsolt állapotban, kikapcsolt állapotban gyakorlatilag szakadásként viselkednek. Ha az áramköröd működőképes a 75ohm soros ellenállással, akkor elméletileg nincs akadálya annak, hogy analóg kapcsolóval válaszd le a chipeket. Szerintem ez rövid vezetékeknél akár többtíz MHz frekvenciára is elég lehet.

SPI az egyirányú szokott lenni, mindenképpen szükség van a kétirányú kapcsolatra? Mert ha nincs, akkor inkább valami AND kaput vagy háromállapotú puffert néznék a célra, mint pl. 74HC125. Mi az analóg kapcsolót azért használtuk, mert kétirányú jelet kellett leválasztani. Bár ha belegondolok, hogy közösíteni kell a kimeneteket, akkor oda végülis lehet, hogy egyszerűbb az analóg kapcsoló. Chip Select lábat nem lehet macerálni? Csak mert az van erre kitalálva (ha létezik a konkrét chipen)
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Meglehet, de nem így szokták. Az SPI Flash-eknek van CS lába(csipp engedélyezés) amivel ki lehet választani melyik legyen aktív. A többi SPI láb közös. Ha ezekre a lábakra megfelelően kapcsolod a szinteket, akkor nincs másra szükséged. Jelzem, hogy menet közben nem lehet kapcsolgatni, csak mikor egyik sincs használva.
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Köszi a válaszokat!
Ez a CS láb eszembe se jutott, pedig totál kézenfekvő... :bummafejbe:
A frekvenciának utána kell néznem, de szerintem 30 megánál nem nagyobb.

A csip választó áramkör az eredeti DIP tokos FLASH helyére csatlakozik, közvetlenül lesz majd beledugható a foglalatba, hogy minimális legyen a vezetékezés, csak a vezérlő nyomógombhoz lesz vezeték vezetve, kb 30-40 cm hosszú.
Itt is kétirányú a kommunikáció, és a konkrét IC-típusnak van CS lába is. Ez járható út lesz, más irányba indulok akkor.
Köszi a segítséget!
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Ja... A frekinek ebben az esetben nincs jelentősége. A fontos, hogy a két Flash egyszerre ne lehessen bekapcsolva(pl inverter a két CS között és egy vezérlő vezeték egy számlálóról, amit prellmentesített nyomógombbal léptetsz.)
Ha véletlenül a kontrollert is tudod módosítani, akkor plusz egy láb kell csak a CS-nek.
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Nem, a kontroller nem módosítható, ez egy gyári holmi, két szoftverváltozattal, és egyszer az egyiket, másszor meg a másikat szeretnék használni.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Esetleg egy Jumperrel is ki lehetne választani. Mindkét CS lábat inaktív szintre kell húzni ellenállással(ez legtöbbesetben a H szint), és egy 3 tüskés Jumper középső lábát aktív szintre tenni(legtöbbször ez L szint). Persze, ha kintről kell vezérelni, akkor marad a nyomógomb(morzés mikrokapcsoló + két NAND(pl. 74LS00) kapuból felépített RS prellmentesítő), osztó (2:1 pl. 74LS90), inverter (a 3. NAND), esetleg egy LED visszajelző. Így két tok az egész...
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Valami ilyesmire gondoltam én is igy utólag. Köszi, hogy rávezettetek.
A jumper-es megoldás eleve kizárt, mert ahogy írtad: kintről kell "eldönteni" hogy épp melyik firmware fusson.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Esetleg egy sima kétállású kapcsoló...
(#) proli007 válasza watt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Hello!
Mivel egy sima kapcsoló is analóg kapcsoló.. Jól elhasított a probléma a topik címe mellett..
üdv! proli007
(#) watt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Igazad van, de már befejeztük, és a lezárás, ahogy írod is, analog kapcsoló lett! Elnézést a kitérőért!
(#) sportsboypaper hozzászólása Máj 31, 2011 1 /
 
Sziasztok.

Egy kapcsolót szeretnék készíteni. van egy kb 60 eves ventilatorom es persze a kapcsolója kuka. Ehelyett szeretnék egy masikat kesziteni.
Szuksegem lenne egy 0-I-II-III fokozatú kapcsolóra, ami 230V-ot bir es egy villanymotort kapcsol. sztem 100W körüli lehet, vagy annyi se, egy regi ventilator motorja. a mechanikus kapcsolást (azaz hogy meglegyen a 3 állás, meg tudnam oldani egy robotgep fokozatkapcsolójából, de szuksegem lenne magára az elektronikára, hogy mennyi áramot kapjon a motor.

Erre tudtok valami épkézláb kapcsolást esetleg? előre is köszi!
(#) maszek0005 hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy valaki nem-e ismeri véletlenül a TL067CP típusú analóg kapcsolót, esetleg az igazságtáblázata érdekelne nagyon!!Előre is köszönöm a segítségüket!!! Tisztelettel: Maszek0005
(#) proli007 válasza maszek0005 hozzászólására (») Júl 8, 2011 / 1
 
Hello!
Nem írtad el? Mert TL607 van.. Ennek két bemenete ban egy "A" és egy "Enable". Ha az A alacsony szintű, akkor S-S1 pontok zárnak. Ha A magas szintű, akkor S-S2 pontok zárnak. De ha az "Enable" láb alacsony szintű, akkor mind két kapcsoló bont.
üdv! proli007
(#) maszek0005 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Szép napot!Bocsánat, de tényleg mellé nyúltam, mert TL607 CP-ről van szó.Nagyon szépen köszönöm a választ, mert ez segített megoldani egy rejtélyt. (awi hegesztőgép vezérlőpanel) Köszönettel: Maszek0005
(#) chipi hozzászólása Márc 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Olyan ic -t keresek amivel tudok kapcsolni hangfrekvenciát.
De az ic úgy kapcsoljon, hogy:

1 Eset:
R L bemenet (sztereó) -> A végén 4 kimenetre ossza szét a jelet. = R1 R2 L1 L2
2. Eset:
R1 R2 L1 L2 bemenet (4 különböző csatorna) -> és ezt a jelet simán viszi tovább a kimenetekre = R1 R2 L1 L2

Vagy ilyen kapcsolást keresnék. Ez a jel erősítetlen jel lenne.

Köszi előre is a segítséget!
(#) Medve válasza chipi hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Hello, inkább rajzban!
(#) chipi válasza Medve hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Íme az elképzelés rajz formában.

Kis szöveg az ábrához.
Vagy mind a 4 csatornát kapcsolja, vagy csak a sztereó csatornát. És küldi tovább a jelet az ic -k nek.
A lényeg 4 különböző csatorna fog a végén kijönni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem