Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   18 / 29
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Módosítottam rajta.
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Jelnek is jobb, kivitelezni is egyszerűbb.
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Köszönöm, ezt a változatot fogom megcsinálni.
(#) noris válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Beleforrasztom a mérőkábeleket, úgyse cserélem soha.
Beforrasztom a kimenetekett is.
Csak egy plusz kapcsolót(táp) kell a dobozba rakni, ami gond nélkül belefér.
(#) _vl_ válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Jobb alul a 2x3 4148 közül az egyik rosszul áll.
(#) Laslie válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Igen, közben én is észrevettem, köszi.
Javítottam.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Itt a kapcsolási rajz is, a módosításokkal.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
(#) Laslie hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Kicsit módosítottam a rajzon, hogy a csatlakozók kilógjanak a doboz oldalán, és az összes alkatrésznél megnöveltem a kikerülési távolságot.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Egy kicsit pozicionáltam egy két alkatrészen, hogy ne legyenek felesleges GND felületek. Ezt már véglegesnek tekintem.
(#) every válasza Laslie hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Remélem is, hogy a végleges , mert a nyákot ma reggel el készítettem.
(#) Doncso válasza every hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Na erre kiváncsi leszek mi sül ki belőle, eddig biztatóak a képek.
(#) SKY hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Üdv!
A Zeitnitz féle oszcilloszkóp program mihez viszonyítja a feszültségeket? A képernyőn pontosan a hangkártyán jelen lévő feszültség olvasható le, vagy csak valamilyen relatív viszonylatban lehet állítani a felbontást?
Összedobtam egy kapcsolást, de csak a legújabb verzióval sikerült működésre bírni a mikrofon bemenetet (win7 64bit).
(#) llax válasza SKY hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Csak relatív. Ha van valamilyen pontosan ismert feszültségű jelforrásod, akkor azt használhatod viszonyítási pontként, alkalmas programban kalibrálhatod is.
Ha lehet, akkor inkább a vonalszintű bemenetet használd, sokkal jobb jel/zaj viszonyt érhetsz el. Mikrofon bemenetet csak nagyon kis szintű jelekhez érdemes használni, de azt is csak akkor, ha nincs kedved külső erősítőt építeni. Szinte bármely, PC-n kívül elhelyezett, attól függetlenül táplált fokozat kisebb zajt eredményez, mint a belső mikrofon erősítő.
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Szia!
A nyákot már legyártottam, a hétvégén (ha minden összejön) akkor be is ültetem.
Eddig úgy gondoltam, hogy mérőfejnek készítek én is egyet, hasonlót, mint Alex2, vagy mint amit ezen az oldalon lehet látni.
Felmerült bennem, és every-ben is, hogy jó lesz-e ez nekünk, vagy érdemesebb inkább gyári mérőfejet venni és használni? Ha jó lesz a házi készítésű is, akkor egy további kérdés merült fel. Ugye az osztó az előtétben benne van, így a mérőfejbe nem kell külön osztót rakni. Vagy érdemes oda is betenni egyet? (lásd a linkelt oldalt)
Azért kérdem, mert itt az 1:10-es mérőfej előnyeit ecsetelted.
Üdv
Laslie
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Arra a frekvencia tartományra, amit a hangkártyával vizsgálhatsz, tudsz Te is eléggé jól működő 1:10-es mérőfejet készíteni. Ezen a frekvencián még nem az elosztott paraméteres dolgok dominálnak, így házilag is könnyen készíthető olyan mérőfej, ami 1kHz-es négyszöggel jól kalibrálható és használható akár néhány MHz-ig is.
Mindössze 9MOhm-ra és egy vele párhuzamos trimmer kapacitásra van szükséged (1MOhm-os bemenethez). A trimmer átfogása nagyban függ a használt kábeltől, a lényeg, hogy a kábel kapacitásának tizede körüli érték beállítható legyen rajta.

Idézet:
„Azért kérdem, mert itt az 1:10-es mérőfej előnyeit ecsetelted.”

Az előosztós mérőfej előnyeit nem csak én ecsetelem, hanem mindenki, aki komolyabban foglalkozott már szópkos mérésekkel. Most az ne zavarjon, hogy csak hangkártyát használsz szkópként. Azt vedd figyelembe, hogy egy átlagos nagyfrekis koax belső kapacitása méterenként 150pF körül van (audio kábeleké ennek többszöröse is lehet!). Amikor az áramkörbe belemérsz egy ilyen (1m hosszú) kábelen keresztül, akkor a mért pont és a (legtöbb esetben) test közé beépítesz egy 150pFos kondit, ez már hangfrekin is zavaró lehet. Home-made 1:10-es mérőfejjel ezt kb. 15pF-ra csökkentheted, gyári mérőfejjel kb. 7-10pF-ra. Ez már hangfrekis eszközökben nagy zűrt nem okoz. A házi készítésű és gyári mérőfej közötti különbségek kisebb mértékben több 100 kHz-en, nagyobb mértékben csak több MHz-en jelentkeznek, ilyen meg nem fogsz mérni. Ami a házi készítés mellett szól: a kb. 500Ft körüli anyagköltség Illetve mellette szól még, hogy később (ha lesz "rendes" szkópod "rendes" mérőfejjel) kb. 50MHz-ig frekvencia mérőhöz is használhatod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Köszönöm, ez megnyugtató.
Mivel 50 Ohm-os koax kábelt vettem (mérő kábelenek 1,2 m hosszút terveztem), így elég lesz egy 7-35 pF-os trimmer kondi.
A mérő csúcshoz a lehető legközelebb kell betenni az ellenállást, és a kondit vagy elég ha csak a "toll" szárában van?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ezen a frekvencián még bőven elég, ha a tollban van (gyáriaknál is belül van). Csak arra ügyelj, hogy a mérőcsúcs felé menő vezeték a lehető legkevesebb dologgal érintkezzen (tehát szigetelés a szigeteléshez érintkezése is minimális legyen), illetve ezek az érintkezések összeépítés után ne tudjanak megváltozni.
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Elég nagy méretre a trimer kondi így nem fér bele a tollba. Vettem helyette 15 pF/400V-os kondikat. Kérdés, hogy ha beépítem ezt a mérőfejbe, akkor az előtéten lévő osztónak nem veszik el a jelentősége?
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Azt a trimmert fix kondival pótolni nem igazán lehet.
Az osztó jelentősége nem változik, mindössze minden állásban 10-zel nő az osztás.
(#) SKY válasza llax hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Értem, bár elképzelhetőnek találtam, hogy a pontos jelszint megállapítható legyen. Sajnos laptopra szeretném, így kevés lehetőség van, a hdmi csatlakozón képes lehet jelet fogadni? Belül valóban van leválasztó kondenzátor, így DC mellett nem lehet beállítani az illesztő panel erősítését.
(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Az itt található kapcsolások alapján ollóztam össze. A bemeneti osztó tagjainak 9,1K 82K és 820K értékeket lehet használni.
Tápnak megfelel a -+5V is, viszont több kapcsolásban a kimeneti potméterről jönnek le a védődiódák illetve közvetlenül az opa kimenetén vannak, mi van, ha a potméter max állásban van és az opa kiül a tápfeszre?
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Ok, megpróbálok olyan trimmer kondit szerezni, ami elég kicsi ahhoz, hogy kényelmesen beférjen egy tollba. Bár every talált a ChipCad-nél 2660.- Ft-ért két darabos szettet, de a kihívás, hogy én csinálok mérőzsinórt jobban inspirál.
Már kérdeztem, hogy hova kell elhelyezni az ellenállást, és a kondit, de felmerült bennem, hogy mi lenne, ha ezeket nem a tollba, hanem a BNC "csatiba" tenném. Okozhat ez gondot?
A másik kérdésem, hogy a kondit azt mivel tudom kalibrálni? Írtad, hogy 1 kHz-es jellel beállítható, de jelenleg nincs a birtokomban ilyen jelforrás? Tudom eléggé "láma" kérdések, de csak amatőr szinten vagyok, így ezek számomra egy elég nagy kihívást jelentenek (egyenlőre). Ha nem jönne össze, akkor még mindig ott marad a lehetőség, hogy veszek mérőzsinórt.
És még egy kérdés. Az okozhat gondot, hogy műanyag dobozba lett tervezve az előtét? A netet túrva láttam műanyag és fém dobozos kivitelűeket is. Vagy a doboz belsejét béleljem ki pl. alufóliával amit aztán a GND-re kötök?
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Az a 2db.-os kábelkészlet nem biztos, hogy hosszabb távra jó befektetés. Paraméterei (bemeneti kapacitás, határfreki) és felszereltsége a fasorban sincsenek a "rendes" mérőfejekhez képest. Amihez kínálják, ahhoz tökéletes. Hangkártyás méréshez még túlzottan is jó. De bármikor felmerülne az igény egy "rendes" szkóp beszerzésére és több MHz-es tartományban méricskélésre, akkor azokat lehet a szögre akasztani... Ezekkel nem lebeszélni akarlak róla: ha nem áll szándékodban a közeljövőben szkópot vásárolni, akkor nyugodtan vedd meg. De ha ezt a hangkártyás megoldást csak rövidtávú, átmeneti megoldásként képzeled el, akkor felesleges érte pénzt adni.
Ha átköltözteted az osztót a kábel másik végére, akkor nem csináltál semmit... Pontosabban a kábel kapacitásának terhelő hatását nem csökkented. Kezdetleges négyszöggenerátort készíthetsz akár 555-ből, de még jobb valamely kezed ügyébe kerülő TTL/CMOS kapukat tartalmazó IC-ből. Ezek után kell egy egyszerű, 2 ellenállásból álló, kb. 1/10-es osztó, amivel jó le (de nem túl) kell terhelni az IC kimenetét.
Árnyékolás annyira nem gond, ha az előtétnek a ki- és bemenete is le lesz terhelve, akkor ez a viszonylag kicsi nyák felület nem tud komolyabban zavaró mennyiségű zajt összeszedni.
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
A közeljövőben nem szándékozom "rendes" szkópot venni. Nem is használnám ki, mivel az elektronika nekem csak hobbi. Viszont sokat sem szeretnék - erre - költeni, így maradok a "csináld magad" módszernél.
Az árnyékolás azért is merült fel, mert ugye nem mindig lesz mind a két bemenet használva, így az egyik bemenet nem mindig lesz leterhelve. Vagy ebben az esetben már az is terhelésnek számít, ha a mérőfej rá van dugva?
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Idézet:
„Nem is használnám ki, mivel az elektronika nekem csak hobbi.”

Szerinted másnak nem lehet az???

Ha valóban úgy gondolod (aztán majd jól meggondolod ), hogy nem akarsz a közeli jövőben szkópot venni, akkor szinte ajándék azért a 2700Ft-ért (fordított esetben: pénzkidobás). A saját készítésű mellett szól a tapasztalat szerzés.
A bemenetet már a mérőfej is terheli, de nem is nagyon érzékeny, így sok gond nem lehet.
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
De, másnak is az.
Épp ezért akarok inkább csinálni, mert:
- tapasztalatot szerzek
- sokkal olcsóbb
- büszke lehetek magamra
Vettem trimer kondikat 7-35 pF állíthatót. Most már csak olyan tollat kell találnom amibe ezek bele is férnek - 7 mm átmérőjűek - mert amiket előzetesen gondoltam kicsik ehhez a kondihoz.
(#) noris válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
1kHz-s jelforrás: Androidos telefon, rajta jelgenerátor: FuncGen
Nagyon pontos!
Variálható: pl háromszög jel amplitúdó modulálása négyszög jellel .....
A fejhallgató kivezetésen adja a beállított jelet.
(#) Laslie válasza noris hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Lehet furcsán hangzik, de nincs "okos" telefon otthon. De azért köszi.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Egy dologról nem beszéltünk még. Nem találtam arra utalást, hogy mekkora feszültséget bírnak el ezek a trimer kondik? Mekkora feszültségűnek kell lennie? Vagy nincs megkötés erre vonatkozóan, mint az előtét bemenetén lévő kondinál?
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Akkorát minimum, amekkorát mérni szeretnél. Ugyanis a bemenő feszültség min. 90%-a megjelenik annak a kondinak a kapcsain. A legjobbak a légtrimmerek lennének, csak azok kis kapacitás mellett is eléggé méretesek. Így maradnak a kerámia trimmerek. Azoknál nem ritka a 160-250V feszültségtűrés. Egy 250V-os trimmer elvisel 250V DC-t, 180Vrms AC-t.
Ha nagy feszültségeket akarsz mérni, van még egy fontos dolog: az ellenállások feszültségtűrése. Nekik is van olyan! Általános furatszerelt szénrétegre 250V körüli, fémrétegekre 300-600V körüli, a kisebb SMD ellenállásokra 100V körüli, a nagyobbakra 100-250V körüli feszültségtűrést határoz meg a gyártó. Persze a pontos értéket csak akkor tudod kideríteni, ha ismered az ellenállás gyártóját, be tudod azonosítani mely szériájából való és megtalálod az adatlapján ezt az értéket. Ha ilyen adatokkal nem rendelkezel akkor a fenti értékekből a kisebb legyen a max. amit ráengedsz.
Következő: »»   18 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem