Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RGB-SCART
 
Témaindító: kereszke, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Bago válasza kadarist hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Audio-video erősítő.
Olyan házimozi erősítő, ami a képet is kezeli, leszedi a hangot a HDMI-ről, felkonvertál 1080-ra (teljesen felesleges), stb.
(#) kadarist válasza Bago hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Sajnos én még nem láttam ilyet. A kezelési útmutatójában nincs valami leírás ezzel kapcsolatban? A DVD lejátszó menüjében valami átkapcsolási lehetőség?
(#) Bago válasza kadarist hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Nem. Sajnos nincs sem leírás, sem átkapcsolás.
Abban biztos igazad van, hogy a G tartalmazza a szinkront, de nagyon úgy tűnik, hogy egy vezérlőjelre szüksége van a lejátszónak, hogy az RGB-n továbbítsa a képet. Legalábbis a #890192 hsz-ben leírt kísérlet alapján. Ennek a működését viszont nem ismerem.
(#) Hx-2 válasza Bago hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Hatha segit!

scart.jpg
    
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Nekem van ötletem, az RGB az nem egyenlő a komponens YPbPr jellel, és az erősítőd lehet hogy ilyet várna... próbálj meg a dvd-n ilyet kiválasztani, sőt hogy mondjak még valamit, én elvágtam ezt a kapcsolgatós vezetéket a scart kábelemben, mert zavart, hogyha bekapcsoltam a dvd-t vagy akár a hifi külön hosszabítóját amin a dvd is van, akkor a tv a videobemenetre váltott, és mégis működik az rgb-s jeltovábbítás nálam!
(#) Bago válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Lehetrséges hogy ez lesz a hiba.
Mi szükséges ahhoz, hogy a SCART-on továbbított jelből YPbPr jelet állítsak elő?
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
A DVD lejátszódnak ismernie kell, ez az ún. progressive-scan nevű dolog amikor tudtommal nem váltottsoros üzemmódban adja a képet, azaz nem félképenként frissíti a képet, hanem egész képenként magyar neve nem tudom van e angolul ez a non-interlaced, a váltottsoros meg az interlaced... milyen tipusú a dvd lejátszód? Az enyémben pl a menüben lehet bekapcsolni, és nincs külön kimenet erre, hanem a scart rgb kimenetein jön ki a jel, viszont van olyan lejátszó is ahol külön Y /Pb/ Pr rca aljzatok vannak...
(#) Bago válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Thomson DTH109 típusú a lejátszó.
A menüben nem lehet átkapcsolni semmit.
Ehhez váltottsoros illetve progresszív képnek van köze?
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Igen a progresszív az YPbPr az a progresszív a másik az RGB az váltottsoros, viszont van egy direkt dvdlejátszókkal foglalkozó honlap: Bővebben: Link itt a te készüléked lapját linkeltem azon belül is (már hogyha dth109E a pontos tipusa) itt kérdőjel van az adatlapon ott hogy tud e YPbPr módot, de az adatlapokat megcsinálják és nem biztos hogy frissítik, itt amúgy van fórum is minden lejátszóhoz némelyikben elég sok hozzászólással, talán megtalálod, hogy tudja-e, illetve vannak eléggé hozzáértők dvd szervizesek, van aki firmware-t is fejleszt ezekhez, szóval ha ott kérdezed talán kapsz választ rá.
Viszont amit én tudok hogy nekem is Mediatek chippes a lejátszóm és az tud komponens kimenetet, az adatlap szerint a tied is az, úgyhogy lehet csak jobban kell kutatni a menüben s valahol elrejtve megvan, vagy ha nagyon nem találod holnap esetleg megnézem az enyémben, hogy hol van, a menüjük ezeknek nagyon egyforma szokott lenni...

Ja és a dvd lejátszós lap az első látszat ellenére (.info cím) magyar nyelvű...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Bocs most nézem, hogy pont a te lejátszódhoz nincs fórumtéma... ilyet még nem láttam egy időben elég sokat olvasgattam ott és nem láttam olyat, hogy valamelyikhez ne lenne fórumtéma...
(#) Bago válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Köszönöm a linket. Valóban ez az én lejátszóm.
A menüjét tüzetesen átnéztem, erre vonatkozó beállítást nem találtam.
Videonál csak ezeket lehet beállítani:
PAL/NTSC
WIDE/Normal

Nem találtam sehol olyan webhelyet, ahonnan firmware-t lehetne letölteni hozzá, illetve olyat sem, ami a frissítéssel foglalkozna.
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Frissítés lehet nincs is hozzá,a márkásabb lejátszókhoz nem sokszor szokott lenni.

Viszont emlékeim szerint a video módot, hogy rgb vagy milyen, azt ott valahol valami almenüben lehet állítani ezekben a Mediatek-es lejátszókban...
Holnap megnézem szerintem neked és beírom ide, hogy mit találtam az én lejátszómban, ami más tipus és gyártó de Mediatek chippes szintén...

(meg amúgy az is igaz hogy pl a Mediatek chippek bár van többféle altipus is, szinte mind tud mindent csak bizonyos funkciókat a lejátszó gyártója nem engedélyez pl dts dekódert az utána fizetendő jogdíj miatt, vagy csak esetleg hanyagságból, vagy pl nem rak bele magyar ékezetes betű támogatást mert nem gondolja akkora piacnak Mo-t., de maga a proci tudná mindezt...egy magyar srác pl a Yamada lejátszókhoz annak idején meg is csinálta ezeket rájött hogy hogy lehet engedélyezni beletúrkálni a firmware-be és azóta most is talán valamelyik gyár felkérésére hivatalosan fejleszt ilyen lejátszókra szoftvert, ott a fórumon NewAge néven található fenn)
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Megnéztem, a Setup/Videomenu/video output --> ezt lehet nálam S-video/RGB/YUV re állítani az YUV az ami neked kéne szerintem és ekkor aktiválódik egy 'Video mode' itt Pscan/interlace van, itt ha nem váltottsorosat akarsz akkor p-scan kell neked...

És még hab a tortán lejjebb van még egy menüpont hogy P-Scan mode, és ott lehet hogy Auto/Film/Video bár ez mindegy valószínűleg... ennyit talátam az én lejátszómban a tiednek ilyen menüpontok nincsenek is a menüjében? ott a video résznél?
(#) Bago válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 14, 2011 1 /
 
Köszönöm, hogy megnézted. Sajnos az enyémnak roppant egyszerű a menüje. Ilyesmi nincs is benne. Elképzelhető, hogy a setup menüben valamilyen számkódot kell bevinni? Mert például a szoftverinformációt a 1379 kóddal lehet előhozni. Sajnos seholsem találtam hozzá szervízkönyvet.

Az utóbbi néhány hozzászólás szerintem inkább a "DVD lejátszó mi lehet a baja?" topicba jobban illene. Elnézést az admintól, hogy ide írkáltuk.
(#) abcdabcd válasza Bago hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Amúgy én találtam hozzá most hogy rákerestem egy szervízkönyvet itt letölthető
és ennek a 7. oldalán ha megnézed a kis kimeneti áramköröket ott van, hogy G/Y B/U R/V szóval YUV kimenetet is tud (ez a YPbPr más elnevezéssel az én lejátszómban is YUV van a menüben ahogy írtam is...)
Nézd meg tv-n egyáltalán hogy van e kép ha rgb-re kapcsolsz...
És a scart lábkiosztásnál még írja, hogy a 7es az RGB switch, és ez bemenet szóval ezt lehet fel kéne húznod a szabvány szerinti feszültségre, amit én nem tudok mennyi...

Illetve találtam még egy felhasználói útmutatót is ahol a 2. oldalon van kis kép a menüről: a tied is ilyen?
Felhaszn. útmutató

Mert ha igen akkor valószínű, hogy a scart-on az rgb-t azzal a kapcsoló lábbal lehet aktiválni és akkor lehet nem is kell konkrétan YUV, hanem amikor próbáltad csak nem volt aktív az a kimenet...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
A scart 8-as és 16-os kapcsoló lábai is be vannak kötve a kapcsolás szerint (amit 7esnek írtam az most jobban megnézve, csak egy belső csatlakozó 7es lába) szervizkönyv a 3. oldalán a scart bekötési rajzát illetve a 7. oldalon lévő belső csatlakozó bekötését tanulmányozhatod esetleg, a belső csatlakozó mutatja hogy a 3 as oldalon a scartcsatira milyen belső jelek mennek...

Érdekes van itt egy P_S select is ami viszont már a scart csati oldalán nincs bekötve lehet ezzel lehetne progressive scan-t kapcsolni?
(#) Bago válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Köszönöm, hogy utánanéztél.
Próbálkozni fogok. Találtam szoftvert is azon az oldalon, ahova a szervízkönyv linked mutat. Hátha abból is sikerül valamit kilesni.
(#) Poostmaster hozzászólása Szept 22, 2011 /
 
Sziasztok.
Egyik ismerősömnek egy PSP2-e van, és egy kábel hozzá. Mellékelem a képet. Ez azt hiszem component video B28 video inputhoz. Vagy valami ilyesmi volt írva mellé. Az lenne a kérdés, hogy egy sima tv-re rá lehet-e kötni, amin SCART aljzat van?
(#) Action2K válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Ez valóban component. Sajna a scart-ban nincs component jel, tehát nem lehet.
(#) abcdabcd válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 23, 2011 /
 
Ha komponent és a tv-d tudja, akkor lehet... nekem pl a 100Hz-s képcsöves tv-men van komponent az egyik scart-ban... Elvileg az RGB csatlakozókra kell bekötni... nekem olyan scart kábelem van, amin minden ér be van kötve, yígy nem tudom, hogy pontosan hova megy a jel, de az látható, ha a dvd-t átkapcsolom componentre, hogy szebb lesz a jel a tv-n! Illetve valahol láttam régebben, csak most nem találtam, olyat is, hogy valaki a sima scart-->kompozit! +sztereo hang átalakítót kötötte át scart-->komponenssé! szóval működhet a dolog, szerintem csak a tv-den múlik!
(#) imre andras hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Sziasztok
azzal a kérdéssel fordulok hozzátok amint olvastam én pont fordítva szeretném hogy pl.. egy DVD lejátszót szeretnék monitora bekötni csak egy probléma van hogy milyen bekötést csináljak hozzá ami jó is lenne hozzá
Mert én s-video vagy rca ra gondoltam az egyszerűbb én szerintem
(#) pucuka válasza imre andras hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Az egyszerűen nem megy. Egy dekódoló áramkör kell hozzá, ami a kompozit jelet lebontja. Nézz körül a neten, lehet ilyet készen kapni.
(#) DRAWS hozzászólása Szept 22, 2012 /
 
Sziasztok. Van egy tv-m aminek csak olyan bemenete van amin ezek a betűk vannak. " R G B E S " . Hogyan kössek rá DVD lejátszót ? Scart-on gondolkodok, de nem tudom mit hova kössek. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Action2K válasza DRAWS hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Szia! Ez 5 különálló csati, vagy egy? TV típusa?
(#) DRAWS válasza Action2K hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Szia! Ez egy Samsung crt monitor. Egy játékgép volt valamikor. Egy fehér tűlábas csatlakozó van rajta és ez az 5 betű " RGBES ". Minden láb mellett egy betű. Na most az" R G B "az gondolom a 3 szín, de az " E S " betű mire való?
(#) Action2K válasza DRAWS hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Akkor ez egy olyan monitor amin az R, G, B a három alapszín az E és S pedig lehet a két eltérítés (X/Y). Illesztő elektronika nélkül simán nem tudod a DVD-re kötni. Sőt, az sem kizárt, hogy csak 60Hz-esen megy, azaz PC-vel. De csak van valamilyen típusa.
Bár, az sem kizárt, hogy az E=earth azaz föld/test, az S=szinkron (összetett).
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) DRAWS válasza Action2K hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Szia!Siker. Scart-on bekötöttem a 3 szint, a "E" a blanking ground-ra és az "S" pedig a blanking-ra kötöttem. Működik. Azért köszönöm a segítséget.
(#) Kispotter hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
Sziasztok! Adott egy Videoton TS 4329 SP típusú TV. És mivel ezen még DIN szabványú SCART csatlakozó van vettem hozzá egy Ilyen átalakítót. Az a bajom vele hogy hiába dugom be nincs semmi az AV csatlakozón maximum valami nagyon halvány látszik rajta a DVD lejátszóból. Az opció menüben van olyan lehetőség hogy az AV csatlakozó nem tudom melyik lába 5 Volton van. Ha bekapcsolom ha ki akkor is ugyanaz a helyzet.. Valami ötletet tud adni valaki mit kezdjek vele??
(#) zoz11 hozzászólása Ápr 11, 2013 /
 
Üdv mindenkinek
Nekem egy olyan gondom lenne, hogy van egy centírózó gépem, aminek a gyári kijelzője meghalt.
Sikerült kibogozni, hogy a jelet 4 szál vezeték viszi, RGB és plusz egy.
Bővebben: Link
Linken szereplő bekötés alapján csináltam, csak az első színesen összekötött rajz alapján.
Addig sikerült eljutni, ezzel, hogy látszik a jó kép a tv-n, viszont nagyon-nagyon halvány.

Még mi lehet a baja? Vagy esetleg gyenge a gép RGB jele? Ez lehetséges? Mekkora feszt kéne mérnem az rgb szálakon?

Üdv:Zoltán
(#) zolika60 válasza zoz11 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Szálanként árnyékolt vezetéket használtál? Lehet, hogy csak a kábel nem alkalmas.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem