Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Lapozás: OK   6 / 28
(#) kameleon2 válasza kly hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Nekem sem azért kerül ennyibe, mert hú de sokat teszek rá, hanem azért mert dobozban van, bárki által felhasználható és bizony a piacon lévő rendszerek közül még mindig ez a legjobb árban a teljesítményéhez képest. Ugyanis mindössze egyféle eszköz kell. Egyféle, ha központosított a rendszered és egyféle ha elosztott intelligenciájú. Nem PLC-t akartam készíteni - br arra is alkalmas, hanem egy olyan eszközt, ami programozók nélkül is képes, dobozos termékként megállni a helyét. Ha veszel 8db impulzusrelét és csoportosan is akarod vezérelni - az mennyibe kerül? Ha veszel 4 redőnyhöz egy vezérlést és csoportos működtetést az mennyibe kerül? Nem a modul drága - csórók vagyunk - ez van. Ettől még mindig nem tudom, hogy az enyémen kívül, piaci termékként van-e 100.000Ft-ért megvehető Android4 alól távvezérelhető 16be 8kimenetes rendszer, ami felhasználásra kész, azaz nem kell programozó - egy egyszerű feladat megoldásához... mert erre készült.
(#) kly válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Nincs "főnök" sem "szolga" hagyományos értelemben.Minden modul egyenrangú és teljes mértékben önállóan működőképes csak 12V kell neki semmi más .
A PI egy I2C buszon keresztül éri el a modulokat.Percenként lekérdezi az új adatokat amiket épp kell, ebből vannak a grafikonok generálva, stb
Ha valamit változtatni kell a modulban azt is I2C buszon keresztül lehet elvégezni, ez nem csak a PI lehet , akár csinálhatok neki saját szerviz modult akkor nem kell PI. De webről a legegyszerűbb szerintem mert ezt távolról is lehet.
(#) atus1981 hozzászólása Szept 15, 2013 /
 
Sziasztok! Elkészült a fűtési rendszerem első üteme, ami annyit jelent, hogy lehet vele fűteni, de bővülni fog. Jelenleg olyan problémám van, hogy nem tudom vezérelni. Elsődleges cél az lenne, hogy a vegyes tüzelésű kazán és a puffertároló közötti szivattyú akkor induljon el, ha a kazánban 40-45'C fok a víz hőmérséklete, viszont álljon meg, ha a tartályban magasabb a víz hőmérséklet, mint a kazánban. Másik dolog, hogy a radiátoros kör szivattyúja akkor induljon, ha a puffer tetejében 50'C fokos víz van és ha a szobatermosztát kéri a fűtést. Ha nincs a tartályban meleg víz, akkor a gázkazán adja a fűtésre a meleg vizet, ha a szobatermosztát kéri...
Erre szeretnék kérni ötleteket tőletek.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013

kazanhaz.jpg
    
(#) blackdog válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Gondolom mérőpontoknak nincs kialakítva külön hely.
Erre a célra a legegyszerűbb a csőtermosztát.
Milyen védelem van kazán oldalon? Ez határozza meg a szivattyú működését. Milyen hőfokot szeretnél tartani a pufferben?

Az utolsó kérdésed kicsit zavaros.
Idézet:
„Ha nincs a tartályban meleg víz, akkor a gázkazán adja a fűtésre a meleg vizet, ha a szobatermosztát kéri...”

Ehhez látni kellene, hogy hogyan van kialakítva a hidraulikus kör. Letudod rajzolni?

Szerk.: Közben belinkelted.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) blackdog válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Idézet:
„a vegyes tüzelésű kazán és a puffertároló közötti szivattyú akkor induljon el, ha a kazánban 40-45'C fok a víz hőmérséklete,”


Ezt hol méred a kazánban?
(#) atus1981 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Csőtermosztát azért nem jó, mert akkor kapcsol ki, amikor már visszahűlt a tartály is, vagyis nem a radiátorok hűtik, hanem a kazán is, amikor leégett a tűz benne...

Idézet:
„Az utolsó kérdésed kicsit zavaros.
Idézet:
„ Ha nincs a tartályban meleg víz, akkor a gázkazán adja a fűtésre a meleg vizet, ha a szobatermosztát kéri...””
Itt arról van szó, hogy ha nem gyújtok be a vegyes kazánba, akkor a gázkazán fűtse a házat, ha a szobatermosztát kéri a meleget
(#) atus1981 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
A kazánban van egy merülőhüvely, gyárilag.
(#) blackdog válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 / 1
 
Milyen megoldást szeretnél? Analóg, digitális vagy komplett kész eszköz?
(#) atus1981 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Analógra gondoltam, de nem kérek kész eszközt senkitől, csak hogy hogyan és merre induljak el. gondolom logikai elemekből össze lehet rakni.
Annyi még lemaradt, hogy a gázkazánt egy záró kontakttal lehet bekapcsolni...
(#) blackdog válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Én a szivattyúkat külön relével leválasztanám. Ez a kezdet.
Kell 1-1 termosztát a pufferre és vegyes kazánra.

Ha a szobatermosztát zár meghúzza a radiátorok szivattyújának reléjét így az elindul.
Erről a reléről viszel jelet a puffer NC érintekőjén keresztül a gázkazánhoz.
Így az elindul mert:
Szobatermosztát kapcsolt
Szivattyú elindult
Puffer termosztát NC lába zárt mert a hőfok 50 °C alatt van.

Vegyes kazán oldaláról nézve:
A kazán termosztát NO lábát sorba kötöd a puffer másik NC lábával. (Puffer relé két NC lábbal kell, hogy rendelkezzen!)
Így, ha a pufferben a víz kevesebb mint 50°C, de a kazánban több mint 45°C akkor elindul a szivattyú puffer oldalon.

Ez így nagyon alap és mivel vegyes tüzelésű kazánról van szó a védelmet jól át kell gondolni. Az a két ESBE szelep kevés lesz. Nem tudom milyen a kazán huzatszabályzása.
(#) DkGrinder válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Ennél a fajta hidraulikus rendszernél arra is oda kell figyelned, (mivel az 1köbis tartályt is nagyon gyorsan meg lehet rottyantani) ,hogy ha a puffered meleg, de e radiátor nem kér meleget viszont a kazán dübörög akkor elindítsa a radiátoros kört.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) proli007 válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 15, 2013 1 / 1
 
Hello! Egy lehetséges analóg megoldás, kiindulásnak. Működése dióhéjban..
- Két NTC hőérzékelő van, egyik a Kazánban, másik a Pufferben. Szobatermosztát zár, ha fűtés kell.
- P1 potival állítható be a 45 foknak megfelelő érték. U2 figyeli, hogy a kazánban 45 fok felett van-e a hőfok. Ha igen, kimenete magas.
- U1 figyeli, hogy a kazánban melegebb-e a víz mint a pufferben. Ha igen, kimenete magas.
- A U1 és U2 kimenetek huzalozott ÉS kaput alkotnak. Ha egyik sem tiltja (mind kettő magas) akkor T1 meghúzza a relét, és a kazán-puffer szivattyú üzemel. (bármelyik kimenet alacsony szintje, tiltja a szivattyú működését, amit a "K-P-Tilt" Led jelez.)

- A P2-vel az 50 foknak megfelelő feszültség van beállítva.
- U3 figyeli, hogy a puffer elérte-e az 50 fokot. Ha igen, kimenete magas, nem tiltja a "Fűtés-Pufferből" szivattyú működését.
- U4 figyeli, hogy a kazán elérte-e az 50 fokot. Ha igen, kimenete magas, nem tiltja a "Fűtés-Kazánból" szivattyú működését.
- A szivattyúból bármelyik csak akkor működhet, ha a szobatermosztát azt kéri.
Ha a szobatermosztát érintkezője nyitva van, akkor a "T-Tilt" jelzés lesz, T4 tranyó kinyit, és a D5-D6 diódán keresztül tiltja "a radiátor szivattyúk" működését.
Ha a szobatermosztát érintkezője zárva van, akkor a "T-Tilt" jelzés megszűnik, és egyik szivattyú mehet, ha valamelyik tartály elérte az 50 fokot.
Ha a puffertartály hőmérséklete elérte az 50 fokot, akkor annak szivattyúja jár, de ekkor D4 dióda segítségével, tiltódik a fűtés a kazánból. Vagy is a két szivattyú közül a pufferének elsőbbsége van.
- Még egy retesz van. Ha a puffer hőfoka nem érte el az 50 fokot, és a fűtés közvetlen a kazánból megy, akkor a D7 dióda tiltja a kazán és puffer közötti szivattyú működését. Hogy a kazán ez idő alatt, ne fűtse a puffert. Ha a szoba eléri a hőfokot, akkor a kazán szivattyúja leáll, és így engedélyezve van, a kazán-puffer szivattyú működése.

- A Relékre nem tettem Led-eket. De lehet rakni, ekkor nem csak a működés tiltása, de a szivattyú működése is láthatóvá válik.
- Természetesen a rajz nem egészen teljes, mert nincsenek hiszterézisek. De nem biztos, hogy arra szükség van. A termisztorok alatti ellenállással párhuzamosan lehet tenni egy-egy 10µF-os kondit, zavarszűrésnek. Lehet kicsit zavarólag hat, hogy a szivattyúk engedélyezése helyett a tiltása működik. De ennek elsődleges oka, hogy az LM339 komparátornak (melyből egy tokban mind a négy megtalálható) nyitott-kollektoros kimenete van így az közvetlen közösíthető. A Fet meghajtók nem véletlenül vannak az áramkörben, mert nem igényelnek működéshez áramot, így a kimenet a jelzésre-vezérlésre-logikai kapcsolatra közvetlen használható.
üdv!
(#) DkGrinder válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Nagyon profi vagy!!!
Sajna 1-2 fokos hiszterézisre szükség szokott lenni, ha a pufferbe nem is de a kazánba általában igen.
(#) proli007 válasza DkGrinder hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Belerajzolhatom, csak akkor "meg kell bufferelenem" a hőfokérzékelőkről kapott jelet, hogy a visszacsatolást létre lehessen hozni. Különben visszahatások lesznek. De akkor már érdemesebb "rendes kapcsolási rajzot" készíteni, mert így a TINA-ban elég zavaros lett volna már tőle. üdv!
(#) atus1981 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Köszönöm, korrekt megoldásnak tűnik. Megépítem és kipróbálom.
(#) proli007 válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hello! Ha tényleg meg szeretnéd építeni, akkor megrajzolom "rendesen", mert jelenleg a leginkább a megértést szolgálja a rajz. Vagy is átnézem, és hiszterézist alakítok ki hozzá, ha gondolod. üdv!
(#) DkGrinder válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Látom nagyon profi vagy az elektronikába. Ha lesz egy kis szabadidőd, nem tudnál skiccelni egy hőmérőt aminek 0-10 kimenete van :-S ?
(#) proli007 válasza DkGrinder hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hello! Leginkább az a kérdés, mi a hőérzékelő, mi a hőfoktartomány, és milyen a pontossági igény. Mert pld. egy LM35 10mV/°C jelet ad, azt fel lehet erősíteni 10-szeresére, akkor 0..100°C meg fog egyezni 0..10V-al. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) DkGrinder válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Szia!
ntc, ptc, bármi, lm35-s verzió és jó lehet, 1c eltérés is belefér. 0-100c-ig.
Üdv:
(#) proli007 válasza DkGrinder hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hello! Mérni NTC-PTC-vel nem túl célszerű a linearitása miatt. Igazból a pontosságot az LM35, az OPA offset feszültsége és hogy "mennyire féltápfeszes" fogja meghatározni. Egy szoba hőfokánál számít az 1°C. De egy kazánnál, aligha..
Látható, hogy hiba leginkább az alsó hőfoktartománynál van, ami a szimulátor szerint 2°C-nál kb. 0,8°C. Természetesen jobb eredményt lehet elérni, kettős tápfeszültséggel, és egy jobb műveleti erősítővel. Csak az sokkal drágább lesz. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Idézet:
„Mérni NTC-PTC-vel nem túl célszerű a linearitása miatt.”

Nem a nem linearitása miatt? Az NTC közel logaritmikus nem?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Gyakorlatilag egy ellenállás. Ami %-os arányban változtatja az értékét. De azért "nemlinearitása" is van. Ha ez nem lenne, akkor az adatlapon a hőegyüttható, minden hőmérsékleten azonos értékű lenne. Vagy is csak egy paraméterként lenne megadva. De nem így van.. üdv!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Tudom, hogy gyakorlatilag egy ellenállás. De pont azt írtad, hogy a linearitása miatt nem célszerű én meg azt, hogy a nemlinearitása miatt.
Egy LM35 lineáris jelet ad szemben az NTC/PTC-vel. (Vagy elbeszélünk egymás mellett.)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Most esik le , hogy mit írsz. Természetesen így van..
(#) atus1981 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Mindenképpen kell valami megoldás a vezérlésre, mert most csak a gázkazán megy.
Szóval, ha van még mit alakítani a kapcsoláson, akkor azt szívesen veszem.
Köszi.
Ui.: LM35 hőszenzorral, ha lehetne
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) blackdog válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
[off]
Nem értem ezt az LM35 mániát. Addig nagyon jó amíg nem kötöd vezetékre. Ha vezetékre kötöd nagyon körültekintően kell eljárnod mind a vezetékkel mind a szűréssel.
Amit proli007 készített neked nagyon jó és frappáns megoldás, de kérdés érted-e a működését és minden elemét. Ha nem akkor félek jövő télen is ezzel fogsz kínlódni. Néhány relé és 2-3 Dixel digitális termosztát segítségével már kész is lennél.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) DkGrinder válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Igazából PLC-hez szeretném használni, a legfontosabb az üzembiztonság. Jelenleg hőfoktávadót használok (PT100-al) kisebb rendszereknél, de elég borsos az áruk.
Nagyobb rendszereknél 1-Wire-s szenzorokat alkalmazok, de az csak 10-20 érzékelőnél térül meg.
(#) proli007 válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Oké, legyen gyereknap.. De kíváncsi vagyok, van-e majd vér a pucátokban, hogy ki is próbáljátok, vagy csak én trenírozok itt..
Kis jelölési-működési útmutató. (Ha igaz..)
- KH kazán hőmérséklet (0..10V/0..100°C)
- PH puffer hőmérséklet (0..10V/0..100°C)
- OVER-TEMP Hőmérséklet túllépés. Beállítás P1-el, kb. 70..100°C között. Elindítja a kazán fűtésszivattyút, és OVER-TEMP Led jelzés van.
- FSZ Fűtés szivattyúk működése. Beállítható P2-vel kb. 40..60°C között.
- PSZ Fűtés szivattyú, pufferből. Működik, ha a puffer hőfok nagyobb mint 45°C és ha a szobatermosztát engedélyezi. De leáll, ha a kazánszivattyú jár.
- KSZ Fűtés szivattyú, kazán felől. Működik, ha a kazán hőfok nagyobb mint 45°C és ha a szobatermosztát engedélyezi. De tiltva, ha a pufferszivattyú jár. Viszont elindul, ha kazánban vagy pufferben hőmérséklet túllépés van.
- KPSZ Szivattyú, a kazántól a puffer felé. Működik, ha a kazán hőmérséklete magasabb, mint 45°C és a kazán melegebb mint a puffer. Beállítható P3-al, kb. 40..60°C között. Differenciál hiszterézise, kb. +-3°C. (R35) De tiltva van, ha a KSZ (kazán fűtésszivattyúja) jár. Vagy is puffertároló nem elég meleg és fűteni kell, vagy túlhevülés van.
- TH Szobatermosztát kapcsolója.

Jelzések..
- LD1 "T-Tilt" Szobatermosztát nem kéri a fűtést, vagy is tiltja a fűtés szivattyúk működését.
- LD2 PSZ működése tiltva, LD3 PSZ működik.
- LD4 KSZ működése tiltva, LD5 KSZ működik. Hőmérséklet túllépésnél lehet egyidőben is a két jelzés..
- LD6 PKSZ működése tiltva, LD7 PKSZ működik.
- LD8 "OVER-TEMP" túlhevülés van a kazánál, vagy puffernél.
- KH Kazán hőmérséklet mérő műszer (opcionális) 0..10V=0..100°C
- PH Puffer hőmérséklet mérő műszer (opcionális) 0..10V=0..100°C
- KH és KP között lehetne mérni differenciál hőfokot is. 10V/100°C léptékkel.
- üdv!
ui: Sajnos nem tudom felrakni, mert 2,5MB, elküldöm e-mailben..
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2013 / 1
 
Heuréka! Úgy sem ment át. Na, akkor három részletben..
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) atus1981 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Az miért nem lehet, hogy a puffer és a kazán közötti szivattyú működjön, ha a fűtési szivattyú jár? Szerintem mehet mind a kettő egyszerre, sőt kell is, mert hidraulikailag úgy van kötve, hogy a kazánból csak a puffer szivattyú tudja kivenni a meleg vizet. Mehetne egyszerre, ha a feltételek adva vannak...
Tetszik az ötlet és a rajz, csak a fenti dolgot nem értem...
Következő: »»   6 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem