Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   23 / 52
(#) zenetom válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Akkor ez így elég zsákbamacska.
Gyimate: le tudnád írni a tipusát?
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Megkerestem őket, szóval az adón ez áll: FS1000A
A vevőn pedig a következő : XY-MK-5V
Ezeket a modulokat még a tavalyi HE találkozón vettem egy ezresért, mostanáig egy kapucsengőben voltak, bár most leszereltem őket mert ideje frissíteni a szoftverüket.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 / 1
 
A dBm egy abszolút (0 dBm = 1mW/50 ohm ) teljesítmény szinthez mért kimeneti teljesítmény. Írhattak volna egyszerűen W -ot, de ez így korrekt, és könnyen számolhatsz vele..Ha ehhez hozzáadod az antenna nyereségét, és levonod a kábel csillapítását, megkapod a kisugárzott teljesítményt. A vevőnél is elvégezve a műveletet, ott az érzékenység van megadva dBm -ben, a két érték közti különbség jut a szakaszcsillapításra.Szabad térre ezt táblázatból vagy képletből kiszámíthatod, hogy mekkora távolságot tudsz áthidalni. Persze a szakaszcsillapításból szokás kb. 20 dB -t tartaléknak hagyni. Minden a terjedés útjában álló akadály plusz csillapítást hoz a szakaszcsillapításba, A neten találhatsz különböző számoló programmokat, ha nem pontosan ugyanerre a frekvenciára, akkor elvileg át lehet számolni. A frakvencia miatt a szabadtéri csillapítás nem nagyon változik, de az akadályok csillapítása erősen frekvencia függő.
Nincs semmi probléma a te moduljaiddal sem, csak az antennát gondosan készítsd el.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) sargarigo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Na ez szép volt! Én is köszönöm!
(#) zenetom hozzászólása Aug 8, 2013 /
 
Még annyi kérdésem lenne, hogy ezek a modulok mennyire megbízhatóak?
Egy elektromos kapuhoz lenne, ami továbbítja az infrasorompó jelét, hogy letiltson a másik motor is. A linkelt modulok jóknak tűntek, viszont itt nem tudok nyugtázni az adó fele, hogy vettem a jelet. Ami nem nagy baj, hisz úgy is többbször küldöm el a jelet.
Szóval szerintem felesleges transceivert használni.
Vélemény?
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Ha nyugtázni is akarsz, akkor nemigen van más lehetőséged, minthogy adóvevő modult használsz. Egyébként sokkal biztonságosabb összeköttetést, átvitelt tudsz így csinálni, annál minthogy elküldesz valamit a levegőbe, aztán vagy megjön, vagy nem. A levegőben zavarra mindíg számítani kell.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Az világos, de nem tudom, hogy szükség van-e nyugtázásra. Vagy ha jelváltozás van, és kiküldöm pl. 5x a jelet, akkor az szerintem elég, csak nem tudom biztosan, mert nem használtam még élesben ilyen modulokat.
Na meg 3x olcsóbb, mint egy transceiver.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Ha úgy gondolod, hogy megfelelő az adatbiztonság, miért ne. De ha valamiért fontos, akkor inkább handshake, ahhoz pedig adóvevő modul kell.
A gond az, hogy az átvitel biztonsága nemcsak az moduloktól függ, ott a levegő is, ami egy sokkal bizonytalanabb jószág. Persze kis távolságoknál, zaj, és zavarmentes környezetben, nem valószínű, hogy gond legyen, de akkor sem 100.
Neked kell eldöntened, hogy mi az elegendő biztonság.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Max. 10 méter lenne a modulok közt.
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Tudod a probléma nem is távolságban van, hanem amint már előttem írták, ki tudja, hogy abban a pillanatban mi terjed az éterben, lehet, hogy egy drótnélküli hőmérő pont abban a pillanatban küldi el a mért értéket amikor te is akarsz valamit küldeni, vagy akár régebbi típusú drótnélküli billentyűzet vagy egér is bezavarhat nem is beszélve az elektromos szmogról ami manapság terjed. Ha biztosra akarsz menni mindenképpen transceivert kell használni, vagy megmaradsz a drótnál, és azon küldöd el a jelet, azon is érdemes elgondolkozni, hogy valóban érdemes-e ide rádiót használni, hogy ha a kapu és az infrasorompó sem mozog, szerintem ide érdemesebb vezetéket húzni, és még megbízhatóbb is.
(#) sargarigo válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Idézet:
„valóban érdemes-e ide rádiót használni, hogy ha a kapu és az infrasorompó sem mozog, szerintem ide érdemesebb vezetéket húzni, és még megbízhatóbb is.”

Vagy akár használni egy modulált infra adó-vevő párost ha van optikai rálátás. Azt a 10 métert könnyen átlövi. Az adó egy infra led egy meghajtó tranyóval modulálva, a vevő lehet egy tsop48 például, ami mindjárt demodulál is. Viszonylag zavarérzéketlen. Nem érdekli sem a kapucsengő, sem a szmog. Egy az egyben küldheted az adatokat, nem kell variálni vele.
(#) Bell válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
FSK modulnál szerintem simán átmegy a logikai szint.
(#) Peticilin hozzászólása Aug 13, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy kis elektromos drótköteles darum,amihez szeretnék készíteni rádiós távvezérlést. Mivel lesz futómacska is rajta,ezért +2,azaz 4 relét kellene vezérelni 4 nyomó gombbal , max 10m-es távolságig,de azt üzembiztosan,minden külső zavaróforrást kizárva,amennyire lehet. Nem tudom erre melyik frekvencia lenne az ideális,mik a lehetőségek.
Illetve milyen kiegészítő elektronika kell a fent említettek kivitelezéséhez. Esetleg PIC,valami kis egyszerű programmal?
A reléknek csak addig kellene működniük,ameddig a gombok nyomva vannak.

Ötleteiteket,segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv. Peti
(#) Thowra válasza Peticilin hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Üdv!
Ide valami "gyári" cucc kellene szerintem, tekintve a balesetveszélyt.
Ha jól emlékszek, talán a profitec oldalán van ilyesmi.
(#) zenetom válasza Peticilin hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Szia!
Darunál balesetvédelmi és munkavédelmi okokból csak bevizsgált eszközöket lehet használni.
Egyébként láttam már belülről gyári daruvezérlőt, és egy PIC csücsült benne
(#) _vl_ válasza Peticilin hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Ha emberélet függene tőle, és az én felelősségem lenne a dolog, én tuti biztos, hogy semmilyen rádiós cuccot nem használnék.
(#) pucuka válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Aztán miért is nem? Persze nem játék vezérlőkkel, de ha egy űrállomást is elirányítgatnak rádiós úton, valahogy azért meg lehet oldani.
Többek között daruvezérlő is létezik rádiós kivitelben, sőt készítettek már tolató mozdony vezérlését rádiós úton.
(#) _vl_ válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Sőt, repülőgépet is vezérelnek rádión keresztül... tán lassan már bombázókat is beküldenek távirányítással.
Azért ha emberélet a tét, felmerül az az egyszerű kérdés, hogy probléma esetén ki megy a börtönbe.
(#) pucuka válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Az a (felelős) tervező, aki nem elég alapos, és körültekintő. Az ilyen eszközöket nem asztalsarkán, esetlegesen összekapkodott alkatrészekből rakják össze. És főleg nem harmadlagos felhasználású (ITO) frekvencián üzemeltetik.
Ha már itt tartunk, az UAV -kal hajtottak végre sikeres támadást célszemélyek ellen, nem kis távolságból. Ilyen esetben elég nehéz lett volna drótot használni.
Meg lehet oldani a rádiós távvezérlést is megfelelő biztonsággal, az igényeknek megfelelően.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) sargarigo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Idézet:
„de azt üzembiztosan,minden külső zavaróforrást kizárva”

Itt van a gebasz! Itt az igényeket és a lehetőségeket kellene egyeztetni! Egy gyári megoldásnál a gyártó felelőssé tehető a termékére, de ha valamilyen okból saját maga akarja elkészíteni, és ahogy mondtad is nem asztal sarkán [..], akkor a fejlesztési költség ugyanott van, mint a gyári, és nem beszéltünk a ráfordított időről. Egyébként nem biztos hogy szerencsés egy hobbi oldalon a katonai fejlesztéseket referenciának kikiáltani.
Egy ekkora monstrumnál én is kerülném a rádiót ha lehet. Ha nem lehet, akkor marad a torkos borz esete.
(#) pucuka válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Rádiós (vezetéknélküli) átvitelnél külső zavarforrást nem lehet kizárni. Pontosabban a vezetékesből sem lehet kizárni. Külső zavarforrások mindig vannak, de ezek hatásának csökkentésére minimalizálására mindkét átviteltechnikai ágazatban megfelelő technológiák rendelkezésre állnak.
Azt sohasem állítottam, hogy egyszerű dolog, és főleg nem olcsó, de nem lehetetlen, és ez nemcsak az objektum nagyságának kérdése.
A lehetőségeink, képességeink határait is ismerni kell. Nemkevés dolog van a világon, amit hobbiból, otthon nem érdemes megcsinálni.
(#) sargarigo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
(#) Peticilin hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Köszönöm mindenki hozzászólását a dologgal kapcsolatba. Beláttam igazatok van. Ide való kapcsolás igen költséges lenne a biztonsági dolgok miatt,annyi mint a gyári,ott meg már gondolom százezrekről beszélgetünk. Annyit meg nem ér az egész. Csak azért gondoltam a rádiós dologra,hogy ne kelljen mindig fel-le húzkodni a vezérlő kapcsolót. Már bele is toldottam a vezérlőbe egy jó hosszú kábelt,úgyhogy marad ez a megoldás.
Még egyszer köszönöm mindenkinek.

Üdv. Peti
(#) toma3757 hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Sziasztok!

Távirányításra szeretnék használni rf modult, de nem tudom milyet válasszak.
Távirányítani etetőhajót szeretnék közel 500m távolságra.

Tudtok ilyen adót ajánlani nekem? Melyik frekvencia lenne a legalkalmasabb erre? Ezeket lehet erősíteni? Tudom, ezekre van szabvány, de szerintem egy horgásztónál nem sok mindent zavarna.

Köszönöm!
Üdv!
(#) pucuka válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Rádiós kapcsolatnál mindig számítani kell zavarra. Nem véletlenül vannak a frekvencia sávok adott felhasználásokhoz rendelve. Pl esetedben zavart okozhat, ha egy autó, vagy épp a sorompó távirányítóját bizgálják, és könnyen lehet, hogy még tudomásod sincs róla.
Elvileg mindegy, hogy melyik modult, (vagy inkább modul párt) használod, mindenképp szükséges enkóder dekóder párost is használnod.
(#) toma3757 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Igen erre gondoltam én is.
Én úgy gondoltam hogy lenne az adó és vevő oldalon is 1-1 avr azok végülis tudnának kezelni minden kezelőszervet, és kódolásra meg mondjuk manchester kódolásra gondoltam.
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy melyik frekvenciát használjam, melyik lenne a legelőnyösebb.

Találtam egy adó modult, az lehetséges hogy tényleg 3km távolságot bírna?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Elvileg mindegy, de ha a zavartatás is figyelembe veszed, akkor a 868 MHz -es optimálisabb.
A 3 km azért lehet kissé túlzás, de látótávolságig biztos megfelel.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) Thowra válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Üdv!
Esetleg xbee modul pár?
Azokat soros porton AT parancsokkal vagy a hozzá való XCTU nevű progival beállítod és utána a többit megoldják. Oda vissza kommunikálnak, neked csak küldeni kell az adatokat, nem kell bajlódni a kódolással. Én is egy etetőhajós projectet csinálok egy kollégával, mi xbeet használunk.
(#) toma3757 válasza Thowra hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Üdv!

Ezekkel az áruk a bajom, 4-5 ezer forint, és ebből ugye kettő kell és ez még csak az adó-vevő modul. Akkor már sokkal jobban jövök ki ha veszek egy kész távirányítót. Olcsóbb modullal nem teljesen biztos hogy jobban járok mintha vennék kész távirányítót, de azért csak én csináltam.

A távolságot amit át tudnak hidalni azt hogyan lehet kiszámítani?
Például ez a két legolcsóbb páros a hestoreban. Ez és ez mekkora távolságra képes?
5dBm az elvileg 3,2mW de ez nekem sajnos nem mond sokat.
(#) zenetom hozzászólása Szept 18, 2013 /
 
Hali!
Tápot adtam egy HM-R868-nak (elemről), és szkóppal ránéztem a kimenetre. Hát ezzel se fogok tudni kb. semmit se kezdeni, annyira sok a zavar, hogy itt már nem lehet adatot át vinni!
Csatoltam egy képet, folyamatosan adja a négyszöget a vevő kimenete.. Persze nem ismétlődve, szinte random..
Következő: »»   23 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem