Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   40 / 66
(#) dobta hozzászólása Márc 6, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.

Nagyon szépen köszönöm mindenki hozászolását.
Sajnos nem ment minden olyan könnyen, mert megvették az órom elől a Marko 747-et.
Kár érte, sajnos egyenlőre több rádió nem eladó itt a közelben ami megfizethető áron lenne,és tudja az ssb-t, így
nem tudok hamarabb csatlakozni a körötökbe mint aktív rádiós.
Kedves pucuka ha annyit elárulnál nekem mit értett azalatt Flyfish hogy 11-méteren is van élet?, valahogy ezt nem nagyon értettem.
A másik kérdésem az lenne hogy akkor nem érdemes fm-sávos cébét vennem?
A két kérdésre ha valaki szintén tud választ adni akkor bárkitől örömmel várom azt.
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Az amatőrök szokták az amatőr sávokat hullámhossz szerint megkülönböztetni. Minden frekvencia kifejezhető hullámhosszban is. 30 MHz az pont 10 méter. A rádióamatőr nyelvjárásban a 10 m -esnek nevezett rádióamatőr sáv, az 28000,0 kHz -től (10,714 m) 29000,0 kHz -ig (10,345 m) tart, láthatod, hogy nem pontosan 10 m.
A 27 MHz -es sávot lehet 11 méteresnek nevezni (amatőr terminológia szerint) a hivatalos CB sáv, az 26965 kHz (11,112 m) és 27405 kHz (10,946 m) között van. Ők azonban a 27555 kHz ( (triplaöt) (10,887 m) frekvencián "freebanderkednek", ami már nem CB -nek nevezett sáv. Természetesen itt is lehet forgalom (ide invitált), és a megfelelő engedélyek birtokában akár SSB adásmód is használható legálisan. Nekem nincs tudomásom ilyen felhasználásról, legalábbis a hozzáférhető hivatalos adatok szerint, de attól még vidáman lehet engedélyük is. Azért használják ezt a sávot, mert a CB (PR27) készülék kis átalakítással, és az amatőr készülék elhangolásával ez a frekvencia technikailag használható. Azonban az az adó-vevő készülék, amit erre használnak, az jogilag sem nem CB, sem nem amatőr készülék. Még ez sem probléma, ha az engedélyokiratban ez a tény rendezve van. Tehát lehet a forgalom, és az adóteljesítmény teljesen legális is, pl. a kamionosok számára, ilyen mélyen nem ástam bele magam, és igazából nem is érdekel. Csak a bujkálásokból gyanítom, hogy nem teljesen legális tevékenységről van szó. De ez sem az én problémám.
Legálisan magánemberként ma mást nem tehetsz, minthogy egy a CEPT előírásainak (PR27) megfelelő készüléket vásárolsz. Az ilyen készülékre vonatkozik az, hogy külön minden további engedély nélkül üzemeltetheted. Ez pedig a köznyelvben FM készülékként ismert. Feltehetően ilyen készülék az ára miatt nem nagyon elterjedt, forgalom se nagyon van ebben az üzemmódban. A másik üzemmódokban sem nagyon, az említett okok miatt.
Megpróbálhatsz még engedélyt szerezni a 27555 kHz frekvenciára, ha legálisan szeretnél forgalmazni.
Amit tiszta szívvel javasolni tudok, az az, hogy szerzel két CEPT (CE emblémás) szabványnak megfelelő készüléket, egyet fixre letelepítesz, a másikat autódba szereled, barátaidból, ismerőseidből alakítasz egy társaságot, és biztos vagyok abban, hogy csatlakozni fognak hozzátok. De valakinek el kellene indítani a kereket. Így indult el ez régen is.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Mégcsak annyit, hogy a CB sáv sávközepe 27120 kHz, azaz 11,06 m. Innen a 11 m -es sáv elnevezés. A frekvenciát 30 MHz -ig kHz -ben, felette MHz -ben adjuk meg.
Már nem tudtam javítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) tomm1971 hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
sziasztok,segítséget szeretnék kérni,soför vagyok a cb fontos az életemben,nemrég tetem be a rádiot a kamionba,egy cobra 200gtl dx ,meg egy midland 150cm antennát+egy voltcraftos 7,5amperos átalakítót,az antennát a camion tetőre furtam át,nem teljesen 90fokban áll,az a problémám hogy gyenge a füle a rádionak,valamikor 2-3kmvagy max 10km röl hallok csak,miért van ez ?nem jó helyen van az antenna?vagy mi a gond a fülével?segítséget kérnék,köszönöm..
(#) gcsaba válasza tomm1971 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Szia!

Hát ezt így távolról nem túl egyszerű megmondani, de talán ki lehet logikázni valamit. Először nézd meg jó e az swr az antennán. Az antennát fémbe fúrtad? RF Gain nincs véletlenül letekerve? Ha van multimétered az antenna koax csatlakozón mérj egy ellenállást. Elméletileg 1-2 Ohmot kellene látnod rajta.
(#) tomm1971 hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
szia,test tökéletes,multiméterrel ki mértem,a kábelt is csinálom majd,swr nem lett rajta csinálva ,nincs szerviz út közben ,de mindenképp keresek szervizt majd ,talán okosabb leszek majd ha mérnek rajta azt amit kell.
(#) gcsaba válasza tomm1971 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Ha jól látom mér a rádiód is swr-t.. szóval nem kell a szervíz. Csak kapcsold át swr állásba. Akkor jó az swr ha a mutató nem mozdul az 1-es értékről. Általában 3as értékig elfogadott, de azért törekedj a 3 alattira. Ha 3 feletti, akkor be kell állítani, mert megölheti a rádiódat.
Ha jó az swr, akkor az antenna valószínűleg jó. Azért mondom, hogy "valószínű" mert még lehet olyan baja, hogy rossz felé fülel. Kicsit hülyén hangzik, de vannak bizonyos nyalábok amerre az antenna jól hall, a többi irányba meg kevésbé vagy egyáltalán nem.
Végezetül meg marad még a rádió, ott meg aztán sok dolog lehet ami elromolhat. Esetleg egy kölcsön rádióval egy próbát ha meg tudsz ejteni, akkor az is sokat segíthet a felderítésben.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) tomm1971 hozzászólása Jún 22, 2013 /
 
szia ,nagyon szépen köszönöm a segitségedet.jo hétvégét.
(#) tomm1971 hozzászólása Jún 29, 2013 /
 
szia,megoldódott a problémám az antenna fülével kapcsolatban,az antenna a tetőn jo helyen van ,de az antennának 90fokban kell állnia,mert különbem nem lesz jo a füle tökéltessen soha sem,az swr jo volt,test van,a rádio is jol működik,hát ezt sikerült össze hozni.
(#) karsai hozzászólása Jún 29, 2013 /
 
Sziasztok ! Segítségeteket kérném... Van egy Vice - President Roy CB rádióm amit, ismerősömtől kaptam, az a problémám lenne vele, hogy a rádió működik, bekapcsol,stb... de semmilyen adást, zajt, nem hallok rajta ! Beépített hangszórója van, próbáltam másikat is csatlakoztatni hozzá, de azzal sem hallani semmit... 12v ról üzemeltetem... ( elviekben 13.8v van ráírva ).
A (Zajzár) Squelch - et bárhova tekerem nem történik semmi.... Antenna Csatlakoztatva van...
Előre is köszönöm a segítséget !
Üdv !
Gábor
(#) gcsaba válasza tomm1971 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Szia

Na az szuper. Örülök neki, h* rendbe jött.

*Hogy
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) gcsaba válasza karsai hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Szia

Mikrofon van rajta? Sok cb* csak akkor ad vmi* hangot ha mikrofon is van rajta.

*CB - valami
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) karsai hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Igen van rajta mikrofon.... de semmi.... arra gondoltam, esetleg elképzelhető e, hogy talán a ( hangkimenetnél ), valami ic elszállt...
Semmi szemmel érzékelhető problémát nem látni sehol sem benne, tehát nem tudom mi lehet a hiba oka. Próbáltam másik mikrofonnal is azzal sem működik.....
(#) gcsaba válasza karsai hozzászólására (») Júl 3, 2013 /
 
(Bocsánat. Telefonról írtam! Ilyenkor hajlamos vagyok a rövidítésekre.)
Természetesen elképzelhető, hogy tönkre ment a hangvégfok. Találkoztam olyan CB-vel amire fordított tápot adtak és ez tönkre is tette végfokot.
Ha van kedved kísérletezni, akkor köss egy kis erősítőt a hangerő poti középső kivezetésére és úgy nézd meg van e hang. Ha van akkor az erősítőfokozatoddal lesz gond.
(#) karsai válasza gcsaba hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Rendben ! Megpróbálom, hátha beválik.... Köszönöm a segítségedet !
Mert kidobni sajnálom...
(#) Gergő90 hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy jelenleg Budapesten kik azok akik még használnak CB-t?
(#) szsrobert válasza Gergő90 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
A CB-sek.
K29 FM rémlik.Bővebben: Link
(#) Gergő90 válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Konkrétabban arra gondoltam hogy van e még olyan taxi társaság aki használja, mert ha jól tudom már bérelt sávot használnak a legtöbben. Vagy esetleg más szervek a taxisokon kívül?
(#) SzervízMacska válasza Gergő90 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Maximum feketén. Mert nem túl jó a terjedés a házak között...
(#) Flyfish válasza Gergő90 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Semmilyen hivatalos szervezet nem használ már CB-t. Aki rádiózni akar, az vagy PMR, vagy URH sávon kommunikál. Egyedül a kamionosok maradtak K40 USB-n, de ők is mint polgári rádiósok használják a frekit, nem pedig hivatalosan kiosztott csatornaként.
(#) dobta hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Ismét egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni remélem kapok rá mihamarabb választ.
Olvastam a minap egy hirdetést melyben a következő szerepelt:

Eladó egy President Grant típusú CB-rádió, amelynek annyi a baja hogy nem szól csak külső hangszórón. Szerintetek mi lehet a baja, megéri ilyenfajta hibájú rádiót venni vagy ráfizetés?
Állítólag lehet vele forgalmazni egyedül csak a hang külső hangszórón hallatszik.

Előre köszönöm a mielőbbi választ.
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Megveheted, ha jó áron van, és ha valóban csak ennyi a baja. Valószínűleg csak a belső hangszóró ment tönkre valamilyen behatás miatt. Lehet, hogy a hangvégfok IC -t már kicserélték. Nem ártana belenézni.
A végfokok (RF, és a hang is) közvetlenül kapják a tápot. Túl, vagy fordított feszültség esetén ezek mennek tönkre, és a hangfrekis végfok a belső hangszórót is tönkreteheti. Meg kellene nézned az RF végtranyót, hogy eredeti, vagy az eredetivel azonos van-e benne.
(#) Atic hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
Szevasztok!

Van egy Midland alan 52 Multi és egy Albrecht AE2990 AFS tipusu készülékem. Az albrecht el kihangoltam egy mágnestalpas ML 145 midland típusú antennát ami gyönyörűen sikerült az (1-es csat az swr mutató meg sem mozdul a 40-esenn 1:1) ha erre a hangolt antennára rácsatlakoztatom a midlnd készüléket és SWR t mérek az elöbbitől nagyon eltérő és rossz értéket kapok ( 2. felett) Az lenne a kérdésem hogy ez természetes vagy valami nincs a legnagyobb rendben?
(#) Kera_Will válasza Atic hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Jó lenne a rádiók saját SWR mérőjét is valahol valamivel pontosítani.
50 ohmos műterhelés esetén mit mutat a 2 szélső csatornákon?
Esetleg külső SWR mérő nem ártana mellé.
(#) Kera_Will válasza Atic hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Meglestem rádiókat.

No azokon az LCD-n lévő bárgráfos saccométerben nem kellene bíznod.
Dúrva SWR értékek indíkálására biztos jók.
Rendes külső SWR mérőt vegyél, építsél a ML antenna elé és a CB után.
Azzal határozottan és pontosan látod a változásokat.
Sokat nem tudsz tenni a "hitelesebb" SWR indikációért , mivel belsőleg kellene valahol szinteket állítani a rádiókban. Azt meg szervízleírás nélkül nehézkes.
(#) Kera_Will válasza Atic hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
A két készülék antenna köri kimenete más más tulajdonságokkal bír.
Igen elvileg mindkettő 50ohmot kell , hogy mutasson ha "belenéznek" kívülről az antennák és a tápvonalak felé.
A rádiókban lévő különböző alkatrészek , elvi kapcsolási rajzok , gyártási szórások ... stb. mást adhatnak eredményül.Nem sok különbség ez , de ML antenna már észre veheti
Ezért ML antennák használata esetén (mivel pár (tized) pF ide/oda már jelentős SWR változást képvisel) ez természetes állapot, más más értékre kell tekerni a forgó kondit ha készüléket cserélsz.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
ML ok bocs ! Nekem az ML -ről a magnetic loop antenna mint rövidítése értelmeződött.
Akkor nem tudom mi okozhatja a mobil antenna SWR változását rádiók váltása esetén.
Esetleg más más poweren álltak és az SWR mérőd másik kimenő teljesítményére volt beállítva.Feltéve kérdés milyen elvű az SWR mérőd.
Keresztmutatós vagy más milyen.
Lehet 1W állásban mértél az egyik rádióval , másik meg 4W állásban volt mikor ráraktad ugyanakkor a műszerre.
Mivel előszőr haladó állásban (forward) potival végkitérésre állítani, majd visszavert állásban(reverse) állásban leolvasni az SWR-t.
Ha ekkor teljesítmény növelés jön létre akkor a haladó állásban lévő végkitérés már nem lesz jó, (jócskán végkitérés feletti teljesítmény van) ezért a visszavert értéke is megnő.
No most aztán jól körbe írtam a problémádat, mindenféle eshetőség eszembe jutott.
Majd eldöntöd mivel segítettem és mivel nem !
(#) Atic válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
A két rádió hasonló felépítésű, mindkettő használható kézi rádió és autórádióként. Van hozzájuk autós készlet ajzat amelyre a külső antennát és a szivargyújtóból a 12v-ot lehet csatlakoztatni. Külső SWR mérőt használok. Egy Albrech SWR-30 típusú kis SWR mérőm van. A mérést úgy szoktam végezni, hogy csatlakoztatom a mérőműszer megfelelő csatlakozóját a rádióhoz és az antennához, utána SWR állásba állítom a kapcsolót a másik kapcsolót pedig RWD állásba és a muttót az SWR skálán a maximumra tekerem. második kapcsoló REF állásba állítom és lehet méregetni. Mindkét rádió esetében ugyanazt a mérőeszközt használtam.
(#) pucuka válasza Atic hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Lehet nem jól értem amit leírtál.
Csatlakoztatod a készüléket a baloldali csatlakozóhoz, (ha a műszer szemben van), és az antennát a jobboldalihoz. A CAL potméterrel a kapcsoló FWD állásában végkitérést állítasz a műszeren, majd átkapcsolsz REF állásba. A műszeren leolvasod a mutatott értéket.
Ajánlatos két eltérő hosszúságú mérőkábelt alkalmazni a készülék, és a reflektométer közé, Ha mindkét kábellel ugyanazt az SWR értéket kapod, akkor mérted az antenna valós SWR -jét.
Erre azért van szükség, mert az állóhullám ha a tápvonalban kialakul, lehet olyan helyet, kábelhosszt találni, ahol az állóhullám arány SWR jónak látszik, de ez még nem jelenti azt, hogy rendben is van, Ha másik hosszabb kábellel mérve, a tápvonalon kialakult állóhullám máshová esik, és ott is jó SWR -t mérsz, akkor rendben van.
Ez a helyzet nálad is, mikor egy másik rádióval vizsgálod az állóhullám arányt, máshová esnek az állóhullám púpjai. Ugyanez az oka a készülék saját SWR mérőjének és a külső SWR mérőnek a eltérése is. Egyszerűen más helyen van a tápvonalon. A tápvonal hosszával ki is lehet hangolni egy rossz antennát, ettől ugyan nem lesz jó az antenna, de legalább az adó nem fog tönkremenni.
Persze lehet a rádió is hibásan lehangolva, ezt egy 50 ohmos műterheléssel az SWR mérő antenna csatlakozóján tudod ellenőrizni.
De sokkal nagyobb az esélye az antenna hangolás hibájának. Mágnestalpas antennát eleve sohasem lehet lehangolni olyan értékre, amit írtál.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
(#) Atic válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   40 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem